ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 11 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιούνται και σήμερα

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ

Οι επιθέσεις με τα αεροπλάνα - βόμβες στους «Δίδυμους Πύργους» της Νέας Υόρκης, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, σηματοδότησαν μια νέα εποχή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Associated Press

Οι επιθέσεις με τα αεροπλάνα - βόμβες στους «Δίδυμους Πύργους» της Νέας Υόρκης, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, σηματοδότησαν μια νέα εποχή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη με χιλιάδες νεκρούς, και το Αμερικανικό Πεντάγωνο με τα αεροπλάνα - βόμβες, που αξιοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν, δηλαδή των σκοταδιστών ισλαμιστών που δημιουργήθηκαν από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για ν' ανατρέψουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, το 2003 έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ με το πρόσχημα των «όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν», στην πραγματικότητα «γιατί κολυμπούσε σε μια θάλασσα πετρελαίου», όπως είχε πει κυνικά ο πολύς πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς. Ο ίδιος του λεγόμενου «Σχεδίου για τον αμερικανικό αιώνα», όπου συμμετείχαν οι Μπους, Τσένι και Ραμσφέλντ, είχε επίσης πει λίγο μετά από τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους» ότι, «αν δεν είχε συμβεί η 11η Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Αργότερα ακολούθησαν οι επεμβάσεις στη Λιβύη κι έπειτα στη Συρία, επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα με το νέο «ανθρωπιστικό πρόσχημα» της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ του «Ισλαμικού Κράτους» (επίσης δημιούργημα των ιμπεριαλιστών), που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως για νέες «σωτήριες» και «απελευθερωτικές» επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Αξίζει να θυμηθούμε το κλίμα του 2001 και στη χώρα μας. Απέναντι στην υστερία όλων των άλλων δυνάμεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού, που έτρεχαν να συμπαραταχτούν στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ και της ΕΕ, και με το «είμαστε όλοι Αμερικανοί», το ΚΚΕ έλεγε: «Σημασία έχει ν' απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είχε το συμφέρον, το κίνητρο να πράξει κάτι τέτοιο. Αν απαντήσουμε σ' αυτό, θα μπορέσουμε να δούμε την προέλευση της ενέργειας». Ηταν φράση που χρησιμοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στις 12 / 9 / 01, για να υποδείξει τη διαδρομή που πρέπει ν' ακολουθήσει η σκέψη του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

Λίγες μέρες μετά, στις 15 / 9 / 2001, συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ και σε Απόφασή της, που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 18 / 9 / 01, αφού σημείωνε τη λύπη της για τα θύματα, που τελικά ήταν 3.000, επισήμαινε: «Τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού ν' αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Μέτα απ' όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και «παλιές» και «νέες» ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται θανάσιμα, με το τίμημα να πληρώνουν οι λαοί με εκατόμβες νεκρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι αστικές τάξεις των χωρών επιδιώκουν συμμαχίες και συμβιβασμούς, για να επωφεληθούν από τη διαπάλη για το φυσικό πλούτο και τα μερίδια των αγορών και, όσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπαίνουν κάτω από τις αστικές σημαίες, θα ματώνουν διαρκώς. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και την Αφρική. Η χώρα μας βρίσκεται μπλεγμένη στο «κουβάρι» αυτών των ανταγωνισμών, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.


ΚΙΝΑ
Νέες υποσχέσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

«Θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε τριήμερη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που άρχισε χτες

Ο Κινέζος πρωθυπουργός σε προχτεσινή συνάντησή του με τον Κλάους Σουάμπ, διευθυντή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Ο Κινέζος πρωθυπουργός σε προχτεσινή συνάντησή του με τον Κλάους Σουάμπ, διευθυντή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
ΤΙΕΝΤΖΙΝ.--

«Είμαστε ενάντια στον προστατευτισμό κάθε μορφής», σημείωσε χτες ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ από την πόλη Τιεντζίν, ανατολικά του Πεκίνου, «ανοίγοντας» τις τριήμερες εργασίες της ετήσιας διεθνούς διοργάνωσης που είναι γνωστή και ως «Νταβός του καλοκαιριού». Πρόκειται για μία από τις περιφερειακές συναντήσεις εκπροσώπων καπιταλιστικών κρατών και πολυεθνικών που οργανώνει κάθε χρόνο το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ» και φέτος γίνεται με τη συμμετοχή 1.900 «προσωπικοτήτων» από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, βρίσκονται εκπρόσωποι μονοπωλίων όπως τα Αρσελορ Μιτάλ, Μπέρκλεις, Μάικροσοφτ, Νοβάρτις, Πέτρομπρας, Πέπσικο, Σέβρον, Τοτάλ, Ζίμενς κτλ.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε μια πιο ενεργητική στρατηγική ανοίγματος (σ.σ.: της αγοράς)», επισήμανε ο Κεκιάνγκ, συμπληρώνοντας ότι «θα βελτιώσουμε και θα τυποποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον», ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις. Οι επισημάνσεις του Κινέζου αξιωματούχου έγιναν στο φόντο μιας κριτικής που εισπράττει το Πεκίνο για προώθηση μέτρων που χαρακτηρίστηκαν «αντι-μονοπωλιακά», όταν προκάλεσαν πρόστιμα σε βάρος εταιρειών όπου πλειοψηφούν ξένα κεφάλαια (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», πρόκειται μεταξύ άλλων για ιαπωνικές εταιρείες που προμηθεύουν εξαρτήματα αυτοκινήτων ή ξένες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων). Πρόκειται για κριτική στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων για την κυριαρχία στην τεράστια αχανή αγορά, στην οποία κινεζικά κεφάλαια είναι φυσικό να αναζητούν προβάδισμα, άρα και τρόπους να επωφεληθούν από την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι ανταγωνισμοί και οι υψηλοί τόνοι αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας δεν είναι αυτές που θα ήθελαν τα μονοπώλια. Κάτι που σημαίνει νέα ένταση της «κόντρας» για τη μοιρασιά μιας πίτας που δε μεγαλώνει με την ταχύτητα που πολλοί περίμεναν.

Πάντως, η Κίνα από τη μεριά της παίρνει ήδη μέτρα ώστε να «αναβαθμίσει» τη συμμετοχή της σε μια σειρά επιχειρηματικά σχέδια διεθνώς. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Σύνοδος 16 ηγετών χωρών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που το Πεκίνο θα συνδιοργανώσει με το Βελιγράδι το Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσαν χτες ο Κεκιάνγκ και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την κινεζική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι τα Βαλκάνια συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον επενδυτών. Μάλιστα, Κίνα, Σερβία, αλλά και Ουγγαρία αναμένεται να υπογράψουν μεταξύ άλλων συμφωνία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη. Πρόκειται για μια σειρά έργα που εντάσσονται στα σχέδια για τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, εκσυγχρονίζοντας τους εμπορικούς κι ενεργειακούς δρόμους που συνδέουν Δύση με Ανατολή και προσδοκώντας δραστική αναβάθμιση της θέσης των κινεζικών μονοπωλίων στην παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Βούτσιτς είπε ότι ο Κεκιάνγκ τον ενημέρωσε για επαφές που είχε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ώστε η σιδηροδρομική γραμμή Βουδαπέστη - Βελιγράδι να συνδεθεί και με τη Θεσσαλονίκη.

Στην Κίνα και η Σούζαν Ράις

Στο μεταξύ, στην Κίνα βρέθηκε από τις 7 ως τις 9 του μήνα και η Σούζαν Ράις, σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Είχε συναντήσεις με μια σειρά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ενόψει και του ταξιδιού που θα κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Πεκίνο το Νοέμβρη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC). Σε συνάντηση που έγινε με τον Κινέζο Πρόεδρο, οι δύο μεριές συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο πλευρών τόσο στο στρατιωτικό τομέα όσο και σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας. «Κίνα και ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύσουν το διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση, το σεβασμό και να φροντίσουν τα βασικά συμφέροντα κάθε πλευράς και τις κύριες ανησυχίες, ώστε να χειριστούν κατάλληλα τις διαφορές και να μειωθούν οι τριβές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σι Τζινπίνγκ.

  • Ενδεικτική του ρόλου που αποκτά η Κίνα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή είναι και η είδηση που μετέδωσαν διεθνή και κινεζικά ΜΜΕ ότι θα αυξηθούν σε 700 οι άντρες που διατηρούσε στο Νότιο Σουδάν ως μέλος της «ειρηνευτικής αποστολής» των Ηνωμένων Εθνών στη συγκεκριμένη χώρα. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τη «Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ», η CNPC έχει το 40% μιας κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της αφρικανικής χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ