ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Εκρηκτική η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

Οι συγκρούσεις διευρύνονται στη Δυτική Οχθη
Οι συγκρούσεις διευρύνονται στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οξύνεται τα τελευταία 24ωρα η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς δεν περνά μέρα που να μην εντείνουν τις προκλήσεις οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, όπως τρομοκρατικές έφοδοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς, δολοφονίες και τραυματισμοί νεαρών Παλαιστινίων με πραγματικά πυρά και όχι σφαίρες καουτσούκ, ασφυκτικά μέτρα «ασφαλείας», μπαράζ δεκάδων συλλήψεων χωρίς καν απαγγελία κατηγοριών.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, υποσχέθηκε πως θα αντιμετωπίσει «με βαρύ χέρι» το κύμα... «αραβικής βίας» εντός του Ισραήλ, μην παραλείποντας να κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς πως «υποθάλπει» τις ταραχές...

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, σε πρωινή ομιλία που εκφώνησε στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με αφορμή την 10η επέτειο από το θάνατο του προκατόχου του, Γιάσερ Αραφάτ, ξεσπάθωσε κατά πάντων. Αρχικά, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «υποκινεί θρησκευτικό πόλεμο», με αφορμή τις αυξημένες επισκέψεις φανατικών Εβραίων και Ισραηλινών αξιωματούχων στην Πλατεία Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα, τις περασμένες βδομάδες. Σημείωσε πως οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί «θα υπερασπιστούν το Αλ Ακσα και τις εκκλησίες τους από τους εποίκους και τους εξτρεμιστές» στην Ιερουσαλήμ, την οποία κατονόμασε σαν «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους» όπως είχε κάνει αντίστοιχα την περασμένη βδομάδα και ο Νετανιάχου.

Επαναβεβαίωσε τα σχέδιά του να υποβάλει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016. Υποστήριξε ακόμη ότι εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στον ΟΗΕ, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα ξεκινήσει την υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, σημειώνοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πίεση».

Μετά «ήρθε η σειρά» της «Χαμάς». Ο Αμπάς κατηγόρησε τους ηγέτες της ότι «είναι υπεύθυνοι και εκείνοι που προκάλεσαν τις εκρήξεις» σε γραφεία και κτίρια της «Φατάχ» στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη βδομάδα και ότι «προσπαθούν να καταστρέψουν τις προσπάθειες εθνικής ενότητας».

Η «Χαμάς», από την πλευρά της, χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής «πλέγμα ψεμάτων, προσβολών και παραπληροφόρησης», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύει τον δογματικό του χαρακτήρα τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται έναν γενναίο Πρόεδρο».

Μπαράζ επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων

Νωρίτερα, πάντως, το θερμόμετρο της έντασης είχε ανέβει και πάλι, εξαιτίας των ισραηλινών προκλήσεων με το πιο πρόσφατο θύμα της βίας των κατοχικών αρχών να είναι ο 21χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ιμάντ Τζαουάμπρεντ που χτυπήθηκε από σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη στο στήθος στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αρούμπ, βορείως της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στην περιοχή, διαδήλωναν περίπου 150 νεαροί Παλαιστίνιοι που πετούσαν πέτρες στις κατοχικέ δυνάμεις.

Σε άλλες συγκρούσεις, ανάμεσα σε νεαρούς και κατοχικές δυνάμεις, που σημειώθηκαν κοντά στο σχολείο Μπέιτ Φουρίκ της Δ. Οχθης, τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες Ισραηλινών τουλάχιστον δύο 16χρονοι μαθητές.

Επιπλέον, δεκάδες Εβραίοι έποικοι έσπασαν παρμπρίζ και έσκασαν λάστιχα σε πάνω από 30 αυτοκίνητα Παλαιστινίων, διαδηλώνοντας σε κεντρικό δρόμο της Ναμπλούς στη βόρεια Δ. Οχθη χτες το απόγευμα με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπολύουν τις τελευταίες μέρες από απόγνωση Παλαιστίνιοι χρησιμοποιώντας είτε μαχαίρια ή ακόμη και τα αυτοκίνητά τους κατά Ισραηλινών.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν μπαράζ συλλήψεων δεκάδων νεαρών «υπόπτων» σε Χεβρώνα, Ναμπλούς, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, κατεδαφίζοντας σπίτια Παλαιστινίων οι οποίοι θεωρήθηκαν δράστες επιθέσεων σε Ισραηλινούς.

«Λύπη και ανησυχία» εκφράζει η Μογκερίνι

Το ίδιο 24ωρο στο Βερολίνο η νέα επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «λύπη και ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, απευθύνοντας έκκληση για «γρήγορη πρόοδο προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών».

«Πρέπει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος που να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησής της με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, σημειώνοντας ότι «εάν δεν προσφέρουμε πολιτική προοπτική ταυτόχρονα στους Ισραηλινούς, για να ζουν σε ασφάλεια και στους Παλαιστίνιους, για να έχουν το δικό τους κράτος, η βία θα επιστρέψει».


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση επιχειρήσεων με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σαν μία από τις πρώτες «σημαντικές νίκες» έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αντιμετωπίστηκε χτες η προέλαση του ιρακινού στρατού στην πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της επαρχίας Σαλαχουντίν, όπου υπάγεται διοικητικά το Μπαϊτζί και το Τικρίτ, ο ιρακινός στρατός και οι σιιτικές πολιτοφυλακές ελέγχουν πλέον το 75% του εδάφους της στρατηγικής πόλης, σφράγισαν τις εξόδους της πόλης προς τη δυτική επαρχία Ανμπαρ (που ελέγχεται ως επί το πλείστον από το «ΙΚ») και συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις με τους ισλαμιστές μέχρι να εκδιωχθούν από την περιοχή. Ιρακινοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα βασικά εμπόδια που καθυστερούν την κατάληψη του 100% της πόλης προβάλλουν από τις εκατοντάδες νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές. Ευελπιστούν πάντως ότι η επιτυχία τους στο Μπαϊτζί θα μπορέσει να βάλει τις βάσεις για την έναρξη μιας σφοδρής επιχείρησης με στόχο την ανακατάληψη και της πόλης Τικρίτ (γενέτειρα του πρώην Προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν).

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στο Μπαϊτζί, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, όπου φέρεται πως έχουν ήδη αναπτυχθεί και τουλάχιστον 50 Αμερικανοί στρατιωτικοί «σύμβουλοι» που καθοδηγούν τους ιρακινούς στρατιώτες και τις πολιτοφυλακές Σουνιτών στις μάχες με τους τζιχαντιστές.

Ανακατάληψη θέσεων σε Κομπανί

Επιτυχίες είχαν το περασμένο 24ωρο και οι Σύροι Κούρδοι μαχητές στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, καθώς κατάφεραν να ανακαταλάβουν πολλούς δρόμους και κτίρια που είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο νότιο τμήμα της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας πως οι μαχητές τους κερδίζουν έδαφος από «δρόμο σε δρόμο» στο Κομπανί και ότι αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους τζιχαντιστές «εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος».

Το ίδιο 24ωρο, στη Συρία, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα επανέλαβε την πρότασή του (που παρουσίασε τη Δευτέρα στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ) για την επίτευξη μερικής εκεχειρίας στο Χαλέπι, ισχυριζόμενος ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης και τερματισμού του πολέμου. Ωστόσο, συριακά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επέκριναν την «πρωτοβουλία» του Σ. ντε Μιστούρα, σημειώνοντας ότι παραβιάζει την περιορισμένη εντολή της αποστολής που του έχει δοθεί από τον ΟΗΕ ως απεσταλμένος στη Συρία.

Παράλληλα στο Κατάρ (μία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που φαίνεται πως έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών) ο εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι έκρινε «ανεπαρκείς» τις επιδρομές που εξαπολύουν σε Συρία και Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σημειώνοντας ότι δε θα είναι αρκετές «για να νικηθεί η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του και «κάποιες παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ» είναι «οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον εξτρεμισμό και στις δύο χώρες»...

Στο Βερολίνο, ο Κρίστοφ Χόισγκεν επικεφαλής σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ για εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, κατηγόρησε τον Ασαντ σαν «βασικό υπαίτιο» του πολέμου, προσθέτοντας ότι «η Δύση δεν οφείλει να ανοίξει έναν διάλογο μαζί του απλώς και μόνον επειδή η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" (ΙΚ) είναι ακόμη χειρότερη».

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G20) να ασκήσουν «πιέσεις» ώστε να μη βρίσκουν πλέον στήριξη οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή και «να αγωνιστούν» τάχα εναντίον «ενός οικονομικού συστήματος που οδηγεί στην περιθωριοποίηση και ευνοεί τη στρατολόγηση τρομοκρατών». «Κατήγγειλε», επίσης, υποκριτικά τις «μορφές επιθετικότητας που δεν είναι τόσο προφανείς, όμως είναι πραγματικές και σοβαρές» και ιδίως «τις καταχρήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος»...

Πάνω από 13.600.000 οι πρόσφυγες σε Ιράκ - Συρία

Περίπου 13.600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στο Ιράκ και πολλοί δεν έχουν ούτε τροφή ούτε στέγη, ενώ έχει αρχίσει ο χειμώνας, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Αμίν Αουάντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι ο κόσμος σταδιακά αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις ανάγκες των εκτοπισμένων και των προσφύγων. «Πλέον όταν μιλάμε για ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί μέσα σε δύο μήνες, ή 500.000 μέσα σε μια νύχτα, ο κόσμος απλά δεν αντιδρά», είπε ο Αουάντ στη Γενεύη.

Στο διαδίκτυο πάντως έκανε αίσθηση βίντεο από το «κανάλι» Shaam News Network channel στο YouTube που εικονίζει ένα νεαρό αγόρι σε κάποια εμπόλεμη ζώνη της Συρίας να αψηφά τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή για να σώσει ένα μικρότερό του κορίτσι κάνοντας κάποια στιγμή τον πεθαμένο για να ξεγελάσει τον επιτιθέμενο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ