ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να μπει τέλος στον αντικομμουνιστικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο σε Ουκρανία και Ρωσία

Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των δύο χωρών

Από τη διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας

RIZOSPASTIS

Από τη διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας
Να μπει τέλος στον αντικομμουνιστικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο σε Ουκρανία και Ρωσία απαίτησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των δύο χωρών στην Αθήνα.

Το πρωί της Τρίτης η ΚΝΕ πραγματοποίησε πικετοφορία στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποτελούμενη από τους Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και Αργύρη Μπαλέρμπα, υπεύθυνο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, θυροκόλλησαν επιστολή διαμαρτυρίας του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς η πρεσβεία της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συνάντηση και επίδοση της επιστολής.

Με τη διαμαρτυρία αυτή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταδίκασαν την πολύχρονη πολιτική δίωξη, τη σύλληψη και τον βασανισμό των Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, στελεχών της ουκρανικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ).

Κατήγγειλαν πως η δίωξη αυτή διεξάγεται με ψευδείς και χαλκευμένες κατηγορίες και είναι απαράδεκτη, όπως και η επιδίωξη των ουκρανικών αρχών να επισυνάψουν νέες κατηγορίες σε βάρος τους και να τους στείλουν στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ώστε να βρουν τον θάνατο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απαιτούν την άμεση άρση κάθε δίωξης σε βάρος των αδελφών Κονονόβιτς και την απελευθέρωσή τους, ενώ υπογραμμίζουν πως οι αρχές της Ουκρανίας έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια της ζωής τους.

Απαίτησαν ακόμη την κατάργηση όλων των αντικομμουνιστικών και άλλων αντιδημοκρατικών νόμων, που εμποδίζουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση της πραγματικής βούλησης του λαού της Ουκρανίας, που βιώνει τις τραγικές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Εθεσαν για άλλη μια φορά την απαράδεκτη συνεχιζόμενη αντισοβιετική προπαγάνδα περί «Γκολοντομόρ», καθώς και την αναγωγή σε «ηρώων» και «πατριωτών» των Ουκρανών συνεργατών των ναζί, όπως ήταν ο Μπαντέρα ή οι άντρες της «14ης Γαλικιανής (ουκρανικής) Μεραρχίας των Βάφεν SS» και άλλες σχετικές αποφάσεις των σημερινών αρχών της Ουκρανίας, που στοχεύουν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας και στη δικαίωση των ναζί.

Επιστολή διαμαρτυρίας και στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και στη ρωσική πρεσβεία, με την οποία καταδικάζει την πολύχρονη πολιτική δίωξη, σύλληψη και 5ετή φυλάκιση του μαρξιστή κοινωνιολόγου Μπορίς Καγκαρλίτσκι.

Στην επιστολή του το ΚΚΕ σημειώνει πως αυτή η απαράδεκτη πολιτική δίωξη έγινε με ψευδείς και χαλκευμένες κατηγορίες και θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του Μπ. Καγκαρλίτσκι.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση άρση κάθε δίωξης σε βάρος του και την απελευθέρωσή του, υπογραμμίζει πως οι ρωσικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια της ζωής του, ενώ καλεί σε κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων, που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση της πραγματικής βούλησης του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αντιμετωπίζει κι αυτός τις τραγικές επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Τέλος, στην επιστολή καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη αντισοβιετική προπαγάνδα σε βάρος των μπολσεβίκων και του Β.Ι. Λένιν και μάλιστα από τα ίδια τα χείλη του Ρώσου Προέδρου.

Μεταξύ άλλων, καυτηριάζεται η πρόσφατη προσπάθεια (Φλεβάρης 2025) σε δικαστήριο στη ρωσική πόλη Εκατερίνεμπουργκ να παρουσιαστεί από κρατικό εμπειρογνώμονα ως «εγχειρίδιο τρομοκρατών» το εμβληματικό έργο του Λένιν «Κράτος και Επανάσταση», με σκοπό να καταδικαστούν ως «τρομοκράτες» τα μέλη ενός «Μαρξιστικού Ομίλου» τα οποία έχουν προφυλακιστεί!

Οπως ποταπή είναι και η απόφαση να ανοιχτεί σχολή στο όνομα του Ρώσου φασίστα φιλοσόφου Ιβάν Ιλίν σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, ο οποίος είχε χαιρετίσει το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας, στο όνομα της «νίκης κατά του μπολσεβικισμού».

Τόσο στην επιστολή προς την ουκρανική πρεσβεία, όσο και προς τη ρωσική, τονίζεται πως ενέργειες σαν τις παραπάνω είναι ανεπίτρεπτες και προκλητικές απέναντι στους λαούς, όπως ο ελληνικός, που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα ενάντια στο τέρας του φασισμού που γέννησε ο καπιταλισμός, και που φέτος τιμούμε τα 80χρονα της συντριβής του από τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό και τα αντάρτικα κινήματα με επικεφαλής τους κομμουνιστές.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε νέα τροχιά έντασης οι εξελίξεις σε Βοσνία και Ρουμανία

Νέα όξυνση των αντιθέσεων, σε άμεση διασύνδεση με τον ευρύτερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στα Βαλκάνια, καταγράφεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο «ομοσπονδιακό» μόρφωμα που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον το 1992 και περιλαμβάνει δύο κρατίδια, τη «Σερβική Δημοκρατία» και την «Ομοσπονδία της Βοσνίας».

Μετά την άρνηση του προέδρου της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, να εμφανιστεί στην εισαγγελία στο Σεράγεβο για να καταθέσει ως ύποπτος για «επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης», η «ομοσπονδιακή» γενική εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα για βίαιη προσαγωγή του, πυροδοτώντας νέες εξελίξεις και διεργασίες.

Μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας «φυγόκεντρες» κινήσεις, ο Ντόντικ έχει εγκρίνει διατάγματα που ορίζουν ότι στη «Σερβική Δημοκρατία» δεν θα εφαρμόζονται αποφάσεις του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 15ήμερο ο Ντόντικ, ο πρωθυπουργός της RS Ράντοβαν Βίσκοβιτς και ο πρόεδρος της βουλής της, Νέναντ Στέβαντιτς, έλαβαν εισαγγελική κλήση για παραβίαση του «ομοσπονδιακού» Ποινικού Κώδικα και αθέτηση αποφάσεων του λεγόμενου ύπατου εκπροσώπου της «διεθνούς κοινότητας».

Και οι τρεις δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιαστούν στην εισαγγελία.

«Δεν θα ανταποκριθούμε, ελάτε να μας συλλάβετε, να δούμε πώς θα το κάνετε», δήλωσε ο Ντόντικ σε συνέντευξη Τύπου στην Μπάνια Λούκα, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της RS δεν θα εφαρμόσει τη διαταγή της βοσνιακής εισαγγελίας, αλλά και ότι συνέστησε στην ομοσπονδιακή αστυνομία (SIPA) όπως και στην ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη EUFOR να μην επιχειρήσουν τη σύλληψή του.

Ακόμα, ο Ντόντικ είπε ότι σχεδιάζει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με Ρώσους εκπροσώπους τις επόμενες ημέρες και θα ζητήσει πολύπλευρα τη στήριξη της Μόσχας και στον ΟΗΕ.

Ο δε Βίσκοβιτς δήλωσε ότι «μας απειλείτε με άδειο όπλο, αλλά έτσι δημιουργείται μία κατάσταση όπου κάποιος θα μπορούσε να πυροβολήσει από γεμάτο όπλο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της RS Σινίσα Καράν είπε ότι η αστυνομία του κρατιδίου θα ενεργήσει σύμφωνα με τη δική του νομοθεσία και «κανείς δεν θα συλληφθεί, όλοι θα προστατευτούν».

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τα μέτρα ασφαλείας στην Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσα της RS) αυξήθηκαν, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν αναπτυχθεί έξω από το κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της EUFOR ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, οι δυνάμεις μας θα ενισχυθούν με στρατιώτες, οχήματα και ελικόπτερα από την Τσεχία, την Ιταλία και τη Ρουμανία».

Ρουμανία: Οριστικοποιήθηκε το «κόψιμο» του Γκεοργκέσκου από τις εκλογές

Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία, μετά από ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οριστικοποιήθηκε η απαγόρευση συμμετοχής του θεωρούμενου ως «φιλορώσου» υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου στις προεδρικές εκλογές του Μάη.

Στην εξέλιξη - που έχει επικρίνει έντονα ήδη η Ουάσινγκτον - αντέδρασε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές που οργανώνονται χωρίς αυτόν (σσ. τον Γκεοεργκέσκου) δεν θα έχουν νομιμότητα» και ότι «η Ρουμανία επέλεξε την πορεία περιφρόνησης για τη δημοκρατία».

Η δε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, είπε ότι «ακόμα και οι Αμερικάνοι γελάνε» (βλ. σχόλια Μασκ και Βανς), περιγράφοντας την κατάσταση στη Ρουμανία ως «καρικατούρα δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, κάλεσε την Κομισιόν να πάρει θέση, λέγοντας ότι «αν δεν αντιδράσει, ακόμα ένα καρφί θα προστεθεί στο φέρετρο της έλλειψης εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ».

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για τη ρουμανική προεδρία ανακοίνωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος AUR, Γκεόργκ Σιμιόν, που είπε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» και δήλωσε ότι μετά από συνάντηση που είχε με την ηγέτιδα του επίσης ακροδεξιού ΡΟΤ, Αναμαρία Γκαβρίλα, «θα συνεχίσουμε αυτό το "κίνημα της κυριαρχίας" με την έγκριση του Καλίν Γκεοργκέσκου και θα λάβουμε τα απαραίτητα περαιτέρω βήματα».

Πάντως, υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο στενός σύμβουλος του Γκεοεργκέσκου, Αντον Πισάρογλου, που είπε ότι «πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην δημοκρατία, να αποκατασταθεί η εικόνα της Ρουμανίας διεθνώς» επειδή «σήμερα όλος ο κόσμος μας βλέπει ως μια ελαττωματική χώρα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο κατέθεσε η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία. Η BSW, η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι από διάσπαση της «Αριστεράς», συγκέντρωσε το 4,97% των ψήφων και της έλειψαν μόλις 13.400 ψήφοι για να μπει στη Βουλή. «Αρκετές χιλιάδες ψήφοι της BSW έχουν προφανώς κατανεμηθεί εσφαλμένα σε άλλα κόμματα ή θεωρήθηκαν άκυρες» και πρέπει να «διορθωθούν πιθανά λάθη», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ.

ΧΑΓΗ.- ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συνελήφθη στη Μανίλα και στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που είχε κηρύξει όσο ήταν στην εξουσία (2016 - 2022). Καταγγέλλεται ότι τότε αστυνομικοί και ομάδες «αυτοάμυνας» είχαν εντολή να προβαίνουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους φτωχούς και που δεν είχαν σχέση με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, από την επίθεση Βελούχων «αυτονομιστών» σε τρένο που εκτελούσε δρομολόγιο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, μεταφέροντας πάνω από 400 άτομα. Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους εκατοντάδες επιβάτες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τελικά «εξουδετέρωσαν» όλους τους «τρομοκράτες», συνολικά 33.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Κατέρρευσε» η κυβέρνηση έναν χρόνο μετά την εκλογή της

«Κατέρρευσε» προχθές η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας, έπειτα από μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, καθώς δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου υπέστη ήττα στην πορτογαλική βουλή, έπειτα από εβδομάδες καταγγελιών της αντιπολίτευσης για σύγκρουση συμφερόντων λόγω δοσοληψιών επιχείρησης της οικογένειάς του.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος, Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα είχε χθες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι πως θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάη.

Θα είναι οι τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η εταιρεία Spinumvira, που ίδρυσε ο Μοντενέγκρου το 2021, επωφελήθηκε από το ότι ανέλαβε πρωθυπουργός και έκλεισε συμβάσεις με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Ο Μοντενέγκρου αρνείται πως έγινε οτιδήποτε παράνομο και δηλώνει πως πλέον η επιχείρηση ανήκει στους γιους του. Ωστόσο απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το πελατολόγιο της εταιρείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνα και συλλήψεις για τη σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα

Εναρξη έρευνας ποινικών ευθυνών διατάχθηκε την Τρίτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βρετανίας σχετικά με τη σύγκρουση του εμπορικού δεξαμενόπλοιου «Stena Immaculate», που μετέφερε χιλιάδες τόνους καυσίμων για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, και του φορτηγού πλοίου «Solong» που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια.

Η σύγκρουση έγινε τη Δευτέρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αγγλίας στη Βόρεια Θάλασσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ναυτικού, σφοδρές εκρήξεις, πυρκαγιά και διαρροές τοξικών υλικών στη θάλασσα.

Ανακοινώθηκε επίσης η σύλληψη του Ρώσου πλοιάρχου του πλοίου «Solong», που έπεσε πάνω στο δεξαμενόπλοιο για άγνωστους λόγους.

Ο Βρετανός υπουργός Ναυτιλίας, Μάικ Κέιν, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε πως είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει στην επιφάνεια το υπό πορτογαλική σημαία εμπορικό πλοίο «Solong», που την Τρίτη είχε παρασυρθεί πιο νότια ενώ σιγόκαιγε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ