ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προσπάθεια διείσδυσης του κεφαλαίου

Η λεγόμενη και... οικογενειακή φωτογραφία των 60 ηγετών της Συνόδου

Associated Press

Η λεγόμενη και... οικογενειακή φωτογραφία των 60 ηγετών της Συνόδου
ΛΙΜΑ.--

Ξεκίνησε χτες η 5η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα και υπό το πρίσμα της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει δεκάδες χώρες της υφηλίου και οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες, τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων εκπροσωπεί η ΕΕ.

«Η φτώχεια, η ανισότητα ο κοινωνικός αποκλεισμός και αειφόρος ανάπτυξη», αλλά και η «κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον» είναι επισήμως η ατζέντα της Συνόδου που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο του Περού, στην οποία συμμετέχουν περίπου 60 ηγέτες κρατών και από τις δύο ηπείρους.

Αυτά επισήμως, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η φετινή Σύνοδος θα έχει πολύ παρασκήνιο και πιέσεις. Εξάλλου, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής και των επεμβάσεων, έχουν καταγγείλει με τη «Σύνοδο των Λαών» που ξεκίνησε στις 14/5, οι λαϊκές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής. Είναι γεγονός, και πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες το σημειώνουν, ότι η Λατινική Αμερική έχει αποκτήσει πλέον βαρύνουσα σημασία και ελάχιστα έχουν γίνει από την πολύκροτη «στρατηγική συνεργασία» που αποφασίστηκε το 1999 κατά τη Σύνοδο της Βιέννης. Η ΕΕ παραμένει ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Λατινικής Αμερικής μετά τις ΗΠΑ, και γι' αυτό τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θέλουν καλύτερη θέση σε αυτήν την τεράστια αγορά.

Ο Πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, εξέφρασε περισσότερο ευχές για να γίνουν βήματα στα θέματα που αυτή εξετάζει. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι και με βάση την προεργασία που έχει γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών η λεγόμενη Διακήρυξη της Λίμα αναμένεται να δηλώνει τη διάθεση για παραπέρα συνεργασία πράγμα που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ θα είναι θετική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί στο τελικό κείμενο, η ομόφωνη έκφραση καταδίκης της πολιτικής αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, με το νόμο «Χελμς - Μπάρτον».

Το θέμα αυτό χαρακτήρισε θετικό ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, που εκπροσωπεί τη χώρα του στη Σύνοδο, και χτες είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη στη διένεξη της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, αφού το αντιδραστικό καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, είναι η αιχμή του δόρατος του ιμπεριαλισμού για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ανακοπή των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει με τη στήριξη των λαϊκών κινημάτων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η Ιντερπόλ σε ρόλο «πυροδοτικού μηχανισμού»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Παράσταση παλιάτσων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, την ανακοίνωση της Διεθνούς Αστυνομίας Ιντερπόλ που θεωρεί ότι «δεν έχει γίνει παραποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων», που η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας ισχυρίζεται ότι προέρχονται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Ραούλ Ρέγιες, ηγέτη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), ο οποίος δολοφονήθηκε την 1η Μαρτίου κατά την επιδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ και εμπλέκουν Βενεζουέλα και Εκουαδόρ στη χρηματοδότηση και στήριξη των ανταρτών.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ο διευθυντής της Ιντερπόλ, Αμερικανός Φρ. Νομπλ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την προέλευση των στοιχειών που εξέτασε η υπηρεσία του.

«Πρόκειται για μια παράσταση καραγκιόζηδων που δεν αξίζει από εμένα κανένα σοβαρό σχόλιο», είπε ο Τσάβες, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ δήλωσε: «Ουσιαστικά, για εμάς, δεν έχουν καμία νομική αξία. Ο λόγος είναι απλός: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά τη φύλαξη αυτών των υπολογιστών που υποτίθεται ότι βρέθηκαν σε ένα στρατόπεδο των FARC στο έδαφός μας όταν έγινε ο βομβαρδισμός».

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε από την Μπογκοτά ότι τα αρχεία που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχαν μέγεθος 610 γίγαμπαϊτς - έγγραφα, φωτογραφίες, λογιστικά φύλλα, βίντεο ήχου και εικόνας κ.ά. - είναι αυθεντικά, μη παραποιημένα και ότι όντως ανήκουν στις FARC (πράγμα όμως που δεν αποδεικνύεται από πουθενά), αλλά δεν εξέτασε καθόλου το περιεχόμενό τους. Εντούτοις, η ανακοίνωση αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο IPS, ότι ο τρόπος χειρισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών τις πρώτες 48 ώρες μετά την κατάσχεσή τους «ενδεχομένως περιπλέκουν την αξιολόγησή τους ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστήριο», υπονοώντας ότι ενδεχομένως περιεχόμενό τους έχει παραποιηθεί. Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η χρονική σύμπτωση της ανακοίνωσης της Ιντερπόλ, την παραμονή της έναρξης της Συνόδου Ηγετών ΕΕ - Λατινικής Αμερικής.

ΙΤΑΛΙΑ
«Εκκαθαρίσεις» μεταναστών

ΡΩΜΗ.--

Με «σκληρά μέτρα» προτίθεται να ...αντιμετωπίσει η λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ιταλία, ενώ τα πρώτα μέτρα αναμένεται να αποφασιστούν στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα.

Οι πρόσφατες εκατοντάδες συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών, κυρίως Ρουμάνων Ρομά, σε ολόκληρη τη χώρα με την κατηγορία της «παράνομης μετανάστευσης, των μικροκλοπών, της πορείας και της διακίνησης ναρκωτικών» έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης της Ισπανίας, που μέσω της πρώτης αντιπροέδρου, Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές ενθαρρύνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν μια μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα ενάντια στους μετανάστες, ενώ είναι γνωστές οι αντιμεταναστευτικές θέσεις που έχει ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, της «Λέγκας του Βορρά», η οποία συμμετέχει στη λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβέρνηση.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Ραγδαία αύξηση των νεκρών

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Στους 78.000 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ναργκίς», σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του δικτατορικού καθεστώτος, στα κρατικά ΜΜΕ, ενώ αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των αγνοουμένων, που αναφέρονται στις 56.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς μέχρι χτες έκανε λόγο για 48.000 νεκρούς και 28.000 αγνοούμενος, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, για πάνω από 100.000 νεκρούς, που τώρα επιβεβαιώνονται προς το χειρότερο. Υπάρχουν δε φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000 νεκρούς.

Η τοπική χούντα εξακολουθεί την εγκληματική της στάση απέναντι στα περίπου 2,5 εκατομμύρια των πληγέντων, στους οποίους εξακολουθεί να μη φτάνει επαρκής βοήθεια και να παραμένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους όπως η πείνα και οι επιδημίες, ωστόσο ανακοίνωσε ότι σήμερα θα οδηγήσει ξένους διπλωμάτες σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα του Ιραουάντι...

ΣΕΡΒΙΑ
Ο Τάντιτς αρνείται πως «χάνει» την κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αρνείται να παραδεχτεί πως χάνει το παιχνίδι των μετεκλογικών συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Σέρβος πρόεδρος και ηγέτης του μπλοκ «Για μία Ευρωπαϊκή Σερβία», Μπόρις Τάντιτς, μετά την επί της αρχής συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των «Ριζοσπαστών» (SRS) του Σέσελι, των «Σοσιαλιστών» (SPS) του Ιβιτσα Ντάσιτς και του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (DSS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Τάντιτς υποστήριξε χτες ότι οι 102 έδρες που πήρε το εκλογικό του μπλοκ κατέγραψαν πως η «σαφής πλειοψηφία του σερβικού λαού θέλει ισχυρή και σταθερή Σερβία με καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική... και όχι μια κυβέρνηση απομονωτισμού με πρωθυπουργό τον Κοστούνιτσα και αληθινό ηγέτη τον Βόισλαβ Σέσελι». Πρόσθεσε ότι είχε άτυπη συνάντηση με τα στελέχη των «Σοσιαλιστών», προτείνοντάς τους τρία με τέσσερα υπουργεία, την αντιπροεδρία «μιας κοινωνικά υπεύθυνης κυβέρνησης που να εγγυάται μια καλύτερη ζωή».

Μπροστά στις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού που συναντά ο εκλεκτός της Δύσης, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε με νόημα πως δεν έχει αντίρρηση για μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο φιλο-ευρωπαϊκό μπλοκ και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας».

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του DSS, Β. Κοστούνιτσα, ανταπαντούσε λέγοντας ότι οι 126 βουλευτές που εξέλεξαν οι Ριζοσπάστες, το κόμμα του, οι Σοσιαλιστές και η «Βοσνιακή Λίστα Σάντζακ» μπορούν να οδηγήσουν σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εκφράζει την πλειοψηφία και τη βούληση του λαού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ