ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προχωρά η συνεργασία τους στην Ενέργεια

Υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης» για την πώληση κυπριακού αερίου στην αιγυπτιακή αγορά

Πλατφόρμα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
Πλατφόρμα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σηματοδοτεί η προχτεσινή υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή αγορά. Τη συμφωνία - που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε έξι μήνες - υπέγραψαν στο Κάιρο ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Σιερίφ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, το Μνημόνιο θα διευκολύνει «τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος αερίου "Αφροδίτη" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές αερίου της Αιγύπτου για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών». Πιο συγκεκριμένα, εξουσιοδοτούνται η αιγυπτιακή εταιρεία EGAS και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Ltd, να εξετάσουν τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω ενός θαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει απευθείας το «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι «θα βελτιώσει τη χρήση των υποδομών αερίου και θα επιτευχθεί μια προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, αλλά και την Αίγυπτο», ενώ «η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε συνεργασία με εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Η συμφωνία αναδεικνύει ότι οι διεργασίες εντείνονται στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων, δεδομένων και των σημαντικών κοιτασμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κάιρο βρέθηκαν εκπρόσωποι της ισραηλινής «Delek» και της αμερικανικής «Noble» (που ελέγχουν το «Αφροδίτη», αλλά και τα τεράστια ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ») προκειμένου να προχωρήσουν συμφωνίες εξαγωγής αερίου.

Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα ξεκινήσει να έχει οφέλη από την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» μεταξύ 2018 - 2020. «Το επόμενο διάστημα οι εταιρείες, κρατικές και μη, θα αρχίσουν τις συζητήσεις τόσο για τις τεχνικές πτυχές όσο και για τις εμπορικές πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Η εξέλιξη αναδεικνύει ότι τα μονοπωλιακά συμφέροντα και σχέδια που διαπλέκονται στην περιοχή αυξάνονται, πλαίσιο μέσα στο οποίο εντείνονται οι διεργασίες και για τη «λύση» του Κυπριακού, με την κυπριακή κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει το λαό ότι οι συνεργασίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα ενισχύουν τη «διαπραγματευτική» του δύναμη. Στην ίδια γραμμή εντείνονται τα «σενάρια» και ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα (στις 25 Φλεβάρη). Σ' αυτές τις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» και κολιγιές, υψηλές αξιώσεις προβάλλει και η Αθήνα, καθώς και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ - Αίγυπτο, σε διάφορα επίπεδα (οικονομικό, στρατιωτικό κτλ.) που είχε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει για «νέο συνεταιρισμό» το ψευδοκράτος

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Χαραυγή» ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου ξεκαθαρίζει ότι «η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που επιχειρούμε να εγκαθιδρύσουμε θα είναι ένας νέος συνεταιρισμός», «με δύο συνιστώντα κράτη (constituent states) ίσου καθεστώτος», όπως «προβλέπεται επίσης στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι».

Σχετικά με την «απομόνωση» του ψευδοκράτους, ο Ερογλου δήλωσε ότι «η απομόνωση και οι περιορισμοί στους οποίους υποβάλλεται ο λαός μας για πάνω από 50 χρόνια είναι πολύ πραγματικοί και βρήκαν έκφραση στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της τελευταίας έκθεσης», απορρίπτοντας ως «ιστορικά, πραγματικά και νομικά λανθασμένη» την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο ως «κατοχή».

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης - επίσης σε κυριακάτικη συνέντευξή του - δήλωσε ότι «υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι να ακυρώσει η Τουρκία την παράνομη NAFTEX».

ΥΕΜΕΝΗ
Απορρίπτουν τις πιέσεις του ΟΗΕ οι σιίτες Χούτι

ΣΑΝΑΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Αξιωματούχοι των σιιτών Χούτι που έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από τις 6 Φλεβάρη απέρριψαν χτες κατηγορηματικά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τους καλούσε να παραδώσουν άμεσα και άνευ όρων την εξουσία, να αφήσουν ελεύθερο τον εξαναγκασθέντα σε παραίτηση Πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι (που βρίσκεται εδώ και βδομάδες εγκλωβισμένος στην κατοικία του) και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι Χούτι μάλιστα κάλεσαν το ΣΑ του ΟΗΕ να «σεβαστεί τη βούληση και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού της Υεμένης», απαίτησαν να αλλάξει στάση και να γίνει «αμερόληπτο και αντικειμενικό».

Την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα σχέδιο απόφασης που προωθούσαν από κοινού οι πρέσβεις της Ιορδανίας και της Βρετανίας με στόχο την άσκηση πιέσεων κατά των σιιτών Χούτι, που έχουν καταλάβει την εξουσία από τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Στην ίδια ανακοίνωση το ΣΑ του ΟΗΕ αποθάρρυνε χώρες - μέλη του Οργανισμού να προβούν σε μονομερείς ή άλλες ενέργειες επέμβασης, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις και άλλα μέτρα τις πολιτοφυλακές των σιιτών Χούτι εάν δεν παραδώσουν την εξουσία. Ωστόσο στην απόφαση δεν υπήρξε αναφορά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης με βάση το Κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ, όπως ζητούσε το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου» που απαρτίζουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσα στο τελευταίο τετραήμερο, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία προχώρησαν στο κλείσιμο των πρεσβειών τους στη Σαναά επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, ενώ χτες δύο ανώτεροι αστυνομικοί αξιωματούχοι στη νοτιοανατολική επαρχία Χαντραμούτ έπεσαν θύματα φονικής ενέδρας που έστησαν εναντίον τους ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQPA) που δρουν στην περιοχή.

Η εδώ και καιρό εκρηκτική κατάσταση στην Υεμένη, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής με βασικούς πόλους το Ιράν που φέρεται να στηρίζει τους σιίτες Χούτι, τις ΗΠΑ που επεμβαίνουν στην περιοχή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές της AQPA - που δρουν κυρίως στην Κεντρική και Νότια Υεμένη - και τη Σαουδική Αραβία που φαίνεται πως έχει συμπαραταχτεί με τους σουνίτες του Νότου, συζητήθηκε χτες εκτενώς στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι με το Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν.

Δήλωση του πρέσβη της Παλαιστίνης για το Ισραήλ

Μιλώντας προχτές στην τελετή παράδοσης της βοήθειας που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης», που διοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, σχετικά με την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους αλλά και τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε στους διεθνείς οργανισμούς που ζητούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και Παλαιστινιακό κράτος να υπογράψουμε κι εμείς τις διεθνείς συμβάσεις. Μία από αυτές είναι η σύμβαση της Ρώμης. Με την υπογραφή της θα έχουμε το δικαίωμα να συμμετάσχουμε ως μέλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στόχος μας είναι, και εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτόν, η αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από διάφορα κράτη. Ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα και από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και ευχόμαστε οι χώρες που θα το κάνουν να μην πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με μία κατοχική δύναμη. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας στην Κύπρο ότι θα υπάρξουν στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δεν μας ικανοποιούν. Υπάρχουν διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου που απαγορεύουν να υπάρχουν ασκήσεις και στρατιωτικές συναλλαγές με κάποιο κράτος που πράττει εγκλήματα πολέμου. Ελπίζουμε πάντα να ξανασκεφτούν αυτήν την πολιτική. Αυτές οι πολιτικές εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τις σκέψεις, με τις αρχές, με τη θέληση του ελληνικού λαού. Σίγουρα δεν επεμβαίνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αυτό που ζητάμε πάντα είναι να εργαστούμε από κοινού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ