ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμφισβητείται η «συνταγματικότητα» των εκλογών, αλλά...

Γούλφοβιτς (δεύτερος από αριστερά) και Γκιουρέλ συναντήθηκαν χτες για να συζητήσουν την πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ. Ο Γκιουρέλ είπε «όχι τώρα». Πράγμα που κάνει τις ΗΠΑ να «ανησυχούν» για την πολιτική κρίση

Associated Press

Γούλφοβιτς (δεύτερος από αριστερά) και Γκιουρέλ συναντήθηκαν χτες για να συζητήσουν την πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ. Ο Γκιουρέλ είπε «όχι τώρα». Πράγμα που κάνει τις ΗΠΑ να «ανησυχούν» για την πολιτική κρίση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξαφνικά προέκυψαν αμφιβολίες για τη «συνταγματικότητα» των εκλογών από τον πρόεδρο της τουρκικής Εκλογικής Επιτροπής - κάτι όμως που μοιάζει να μην προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολιτικούς παράγοντες που προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις κάλπες.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Τουφάν Αλγκάν, σχολίασε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο «Ανατολή», πως αν επιμείνει η πολιτική ηγεσία, η Επιτροπή «στηριζόμενη στις συνταγματικές της αρμοδιότητες» θα κρίνει ότι «δε θα γίνουν οι εκλογές», ωστόσο οι αντιρρήσεις του -που αφορούν το χρόνο προετοιμασίας για τη διαδικασία, την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων κλπ- μάλλον θα παρακαμφθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο Αλγκάν εξήγησε πως «προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα μέσα Νοέμβρη, πρέπει αυτές να προκηρυχτούν μέχρι το τέλος Ιούλη». Είναι κάτι που δε μοιάζει πολύ πιθανό, αφού η έκτακτη σύγκληση της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτέμβρη. Δεν αποκλείεται πάντως οι ηγέτες της συμπολίτευσης να αλλάξουν την απόφασή τους και να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Εν πάση περιπτώσει τα διαδικαστικά ζητήματα έμοιαζαν να απασχολούν πολύ λιγότερο από την προετοιμασία για τις κάλπες όλα τα τουρκικά κόμματα. Ο Ισμαΐλ Τζεμ, ηγέτης της «τρόικας», φερόταν να βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την ίδρυση του κόμματός του, που όπως δηλώνει έχει στόχο την «κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας». Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέβαλε προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι «ισλαμιστής», και ακριβώς αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Οι υπόλοιποι ηγέτες των πολιτικών σχημάτων, της συμπολίτευσης και μη, προσπαθούσαν και χτες να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει και της τυπικής έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.

Δύο ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό σκηνικό είναι, πρώτο, εάν θα μείνει η κυβέρνηση Ετζεβίτ στη θέση της ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή ως «υπηρεσιακό» σχήμα, και δεύτερο -όπως το έθεσε ο πολύπειρος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ - «γιατί σιωπούν οι στρατηγοί;»...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο μεταξύ δήλωνε πως «δε θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Τουρκίας» - σε μια μάλλον αστεία επίδειξη... αμεροληψίας. Ενώ το Χρηματιστήριο χαιρόταν για τις επικείμενες εκλογές: 10,1% άνοδο σημείωσε χθες...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βομβαρδισμοί και επιθέσεις - ενόψει «υψηλών αφίξεων»

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα πυρά πυροβολικού ξανάρχισαν στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, ενώ μια νέα επίθεση καταγράφηκε χτες, την ώρα που οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ κατευθύνονται στην περιοχή.

Τα πυροβόλα άρχισαν και πάλι το θανατερό τους διάλογο στα σύνορα, μετά από μιάμιση εβδομάδα σχετικής ηρεμίας, μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις σε αυτό του γενικού υποδιευθυντή του Σώματος Συνοριακών Φρουρών της Ινδίας, Π. Τζ. Σεμπαστιέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί συνολικά 300 Ινδοί και Πακιστανοί κάτοικοι, πάντως στις ανταλλαγές πυρών των τελευταίων δύο ημερών δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν.

Ωστόσο η χτεσινή ημέρα είχε νεκρούς στο Κασμίρ, αλλά από έκρηξη βόμβας σε στρατόπεδο ινδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η βόμβα κόστισε τρεις ζωές και έξι τραυματισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του κρατιδίου, που επικαλείται το «Ρόιτερς».

Η αναζωπύρωση της βίας, με πιο αιματηρό γεγονός την επίθεση μεταμφιεσμένων σε ινδουιστές μοναχούς κατά φτωχογειτονιάς, που είχε 28 νεκρούς, καταγράφεται ελάχιστες ημέρες πριν την άφιξη τριών κορυφαίων Δυτικών διπλωματών στην περιοχή, τονίζει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Σε Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ φθάνει μέσα στην εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ενώ στις αρχές Αυγούστου αναμένονται στις δύο πρωτεύουσες ο Ντομινίκ ντε Βιγιεπίν, ΥΠΕΞ της Γαλλίας, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα. Πηγές της χούνταςΜουσάραφ στο Πακιστάν χαρακτηρίζουν τις επισκέψεις των Δυτικών διπλωματών μια «ευκαιρία να αρχίσει μια διαδικασία διαλόγου για να λυθεί το ζήτημα του Κασμίρ».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Ξεχνούν» το νόμο Χελμς - Μπάρτον για έξι μήνες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για ακόμη ένα εξάμηνο ανεστάλη χτες, με απόφαση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, η ισχύς του νόμου Χελμς - Μπάρτον, που επισείει κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κούβα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος στο Κογκρέσο, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των «συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή», αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα ...«επισπεύσει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία στην Κούβα»(!). Η κίνηση Μπους για την εξάμηνη αναστολή ισχύος του εγκληματικού νόμου Χελμς - Μπάρτον, που συνιστά επιδείνωση του πολύχρονου αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο έναντι της Αβάνας, δεν είναι βέβαια πρωτοφανής, καθώς ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, είχε επαναλάβει στο παρελθόν το ίδιο πράγμα τουλάχιστον δέκα φορές...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση ενός ακόμη ανώνυμου «μάρτυρα»...

ΧΑΓΗ.-

Ενας λιποτάκτης από το Μαυροβούνιο, ενταγμένος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, κατέθεσε χτες στο Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο μάρτυρας κατηγορίας, με το διακριτικό κωδικό Κ-32, κατέθεσε πως υπηρέτησε ως οδηγός φορτηγού σε μονάδα του γιουγκοσλαβικού στρατού στη νότια κοσσοβάρικη πόλη Πρίζρεν κατά την περίοδο 1998-1999. Ισχυρίστηκε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας «σφαγών Κοσσοβάρων Αλβανών αμάχων και όχι τρομοκρατών του ΟΥΤΣΕΚΑ» και πως ο διοικητής του (προτού λιποτακτήσει) συνταγματάρχης Μπόζινταρ Ντέλιτς «έδωσε εντολή να ξεκληρίσουν το χωριό Τρνίγε» κοντά στο Πρίζρεν, όπου υπήρχαν υποψίες για βάσεις του ΟΥΤΣΕΚΑ. «Ο Ντέλιτς, μας είπε να μπούμε στο χωριό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μην αφήσουμε επιζώντες», είπε ο Κ-32...

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της αντεξέτασης του μάρτυρα, κατέδειξε με βροχή ερωτήσεων πως ο μάρτυρας έστησε την κατάθεσή του, με βάση όχι τα όσα ισχυρίστηκε πως είδε, αλλά από το μίσος κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού από τον οποίο λιποτάκτησε ώσπου συνελήφθη... Ο Κ-32, αντί απάντησης, επανέλαβε μονότονα τη φράση - κλειδί της κατάθεσής του: «Στις σφαγές, δε γίνονταν διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και τρομοκράτες»...

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κύμα διαμαρτυριών κατά του «άγριου καπιταλιστικού μετασχηματισμού»

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Βαρσοβία αναφέρουν ότι σήμερα (18 Ιούλη) συνέρχεται το Σέιμ (Βουλή) για να συζητήσει για την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στα πολωνικά ναυπηγεία. Οι εξαπατημένοι εργαζόμενοι από τις παχυλές υποσχέσεις του (Πολωνού) Πάπα Βοϊτίλα, του Βαλέσα και όλων των άλλων «αγωνιστών της ελευθερίας», ότι με την επανόρθωση του καπιταλισμού θα δουν καλύτερες μέρες, απαντούν τώρα με τον τρόπο τους: Τις ίδιες ώρες της συζήτησης στο Σέιμ θα γίνουν σε διάφορες πόλεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το Σάββατο (13 Ιούλη) είχαν συνέλθει στο Στετίνο τριάντα δύο αντιπρόσωποι επιχειρήσεων που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σχημάτισαν «υπερσυνδικαλιστική» επιτροπή διαμαρτυρίας και αγώνα που διατύπωσε πέντε «κατηγορηματικά αιτήματα» προς την κυβέρνηση. Ενα απ' αυτά είναι «η άμεση συνάντηση με αντιπροσώπους της κυβέρνησης» και το δεύτερο ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής επιτροπής με συμμετοχή μελών της επιτροπής για να συζητηθεί η ως τώρα «ανασυγκρότηση» της πολωνικής οικονομίας (από σοσιαλιστική σε καπιταλιστική). Γιατί, όπως διατυπώνεται το αίτημα της επιτροπής, πρέπει να σταματήσει αμέσως «η εγκληματική ιδιωτικοποίηση» και το ξεπούλημα της εθνικής ιδιοκτησίας. «Το βάρος του άγριου καπιταλιστικού μετασχηματισμού να μη φορτωθεί μόνο στις πλάτες των μισθοβίωτων», απαιτούν οι εργαζόμενοι (και σύντομα άνεργοι).

Στο Στσετσίν διαμαρτύρονται από το Μάρτη 6.000 εργαζόμενοι των ναυπηγείων ενάντια στην οικονομική κακοδιοίκηση, αλλά και ενάντια στα τεχνάσματα των ιδιωτών κυρίως σε βάρος των εργατών. Ζητούν από την κυβέρνηση οικονομικές επιδοτήσεις ώστε «να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί ακόμα».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ