ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
8O ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Κοινός αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό

Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Συρία το 8ο Συνέδριο του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ, αναχώρησε την Τρίτη για να πάρει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου.

Το χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο 8ο Συνέδριο του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι το παρακάτω:

"Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σας απευθύνει αγωνιστικό συντροφικό χαιρετισμό και εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Θεωρούμε πως το συνέδριό σας, με τις αποφάσεις του, θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα που διεξάγει το κόμμα σας, με τις άλλες πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις της Συρίας, για την απελευθέρωση της κατεχόμενης περιοχής του Γκολάν, για μία δίκαιη και συνολική ειρήνη και ισότιμη ασφάλεια στην περιοχή, για μία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου του λαού, για την αποτροπή της "νέας τάξης", που ο ιμπεριαλισμός και ιδιαίτερα ο αμερικανικός προσπαθεί να επιβάλει στην περιοχή σε συνεργασία με τους διάφορους "εταίρους" του.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή του συριακού Γκολάν, της Δυτικής Οχθης, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας και του νότιου τμήματος του Λιβάνου. Καταδικάζουμε έντονα την υποστηριζόμενη, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, επιθετική και επεκτατική πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ και τις εγκληματικές ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε βάρος του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού και των αντιστεκόμενων κατοίκων του Νοτίου Λιβάνου.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη του Κόμματός μας στον αγώνα των πατριωτικών δυνάμεων της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Λιβάνου για τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα των λαών τους. Υποστηρίζουμε, επίσης, πως για να επιτευχθεί μία δίκαιη και συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' όλα τα κατεχόμενα από το 1967 αραβικά εδάφη, με την υλοποίηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση, δίπλα στο Ισραήλ, του δικού του ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και με την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Εχουμε και μία πρόσθετη ευαισθησία γι' αυτά τα θέματα, γιατί και στην Κύπρο δεν εφαρμόζονται ανάλογες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Μια σημαντική πλευρά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περιοχή εκδηλώθηκε και κατά την πρόσφατη Οικονομική Διάσκεψη των χωρών της Μ. Ανατολής και Βορείου Αφρικής στο Κάιρο, όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μίλησαν για την ανάγκη να επικρατήσει "μία νέα οικονομική αντίληψη για όλη την περιοχή", ενώ ο επικεφαλής της ισραηλινής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα "οικονομικό μπλοκ" αντίστοιχο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πείρα που μέχρι τώρα διαθέτουμε, λόγω της ένταξης και συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ, αλλά και λόγω της ίδιας της φύσης του ιμπεριαλισμού, εμείς καταλαβαίνουμε πως στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο που οδηγεί στην παραπέρα εδραίωση της ηγεμονίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με κύριο "εταίρο" την άρχουσα τάξη του Ισραήλ. Αντίστοιχη είναι και η πρόταση που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση Ερμπακάν στην Τουρκία για τη δημιουργία μίας ομάδας 8 μουσουλμανικών χωρών.

Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε πως η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Σιράκ στην περιοχή έκανε ακόμα πιο φανερό το γεγονός πως στη Μ. Ανατολή συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, τόσο ισχυρά, που έθεσαν σε δοκιμασία ακόμα και την υποτιθέμενη κοινή εξωτερική πολιτική που χαράζεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Εκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας, που εκδηλώνουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες, αποτελεί και η απόφαση να δημιουργηθεί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τέσσερις χώρες - μέλη της ΕΕ, μία στρατιωτική δύναμη άμεσης επέμβασης, η Eurofor, που θα επεμβαίνει για τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Βόρεια Αφρική και γενικότερα στην περιοχή της Νοτίου Μεσογείου. Η δύναμη αυτή θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Πρόκειται για απόφαση που αντανακλά τους νέους σχεδιασμούς για τη νέα, πιο "ευέλικτη", δομή του ΝΑΤΟ και το νέο καταμερισμό ρόλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει να πάρει μέρος στις Συνδυασμένες Μεικτές Δυνάμεις Κρούσης, που έχει δημιουργήσει για τη "διαχείριση κρίσεων" το ΝΑΤΟ, και στη συγκρότηση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που θα έχει έδρα δράσης τη Θεσσαλονίκη.

Οι αποφάσεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την προώθηση από τους Αμερικανούς των σχεδίων τους για διχοτόμηση και την εφαρμογή μιας συμφωνίας τύπου Ντέιτον για την Κύπρο και έρχονται σε μία στιγμή που χαρακτηρίζεται από τις εντεινόμενες πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Αιγαίο και την Κύπρο, από την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είναι φανερό πως οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να επεμβαίνουν απροκάλυπτα όπου οι λαοί αγωνίζονται, υπερασπίζονται και διεκδικούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την εθνική τους ανεξαρτησία.

Το ΝΑΤΟ αναγορεύεται μ' αυτό τον τρόπο σε θεσμοθετημένη διεθνή δύναμη της αντεπανάστασης.

Εκ των πραγμάτων επιβάλλεται η ανάγκη του συντονισμού και της ανάπτυξης της πάλης λαών και χωρών κατά του διεθνούς ιμπεριαλισμού, κατά των κέντρων και των οργανισμών του.

Στο 15ο Συνέδριό μας υπογραμμίσαμε την επιτακτική ανάγκη για την προώθηση ενός αποτελεσματικού μετώπου πάλης ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως φάνηκε από αρκετές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, παρόμοιους προβληματισμούς έχουν αρκετές δυνάμεις της περιοχής μας. Γνώμη μας είναι πως δεν υπάρχει ελπίδα να αναπτυχθεί το ενιαίο μέτωπο των λαών και των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κοινή πρόοδο και το σοσιαλισμό, χωρίς την πρωτοπόρο δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων τόσο στη χώρα τους όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Και η πείρα που αποκτήσαμε μας δείχνει πως η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού δε θα έχει σοβαρές επιτυχίες, όσο το Κομμουνιστικό Κίνημα είναι οργανωτικά και ιδεολογικά κατακερματισμένο.

Η ανασυγκρότηση του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος από την κατάσταση κρίσης και υποχώρησης, που βρίσκεται σήμερα, είναι ένα επείγον πρόβλημα, που αναζητά τη λύση του και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ενιαία κομμουνιστική στρατηγική, ενότητα, που πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή. Για να μπορέσει να προωθηθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να 'χει σαν αφετηρία την ιδεολογική ταυτότητα του Κομμουνιστικού Κινήματος, που - κατά τη γνώμη μας - δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, του μαρξισμού - λενινισμού, στην ανάπτυξή της στις σύγχρονες συνθήκες, με βάση και την πείρα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα. Στην υπεράσπιση και προώθηση της αρχής του προλεταριακού διεθνισμού. Δεν ξεκινάμε από την αρχή και ήδη έχουμε αποκτήσει πολύτιμη πείρα από τις συναντήσεις των κομμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής που έχουν πραγματοποιηθεί. Κατά την εκτίμησή μας η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να πάρει μια πιο συγκεκριμένη μορφή.

Επείγει η ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κινήματος σε κάθε χώρα. Η ανάγκη να προβληθεί στο διεθνές προσκήνιο η κοινή δράση και ο συντονισμένος αγώνας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ως αυτοτελής δύναμη και αναντικατάστατος παράγοντας της διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Το Κόμμα μας, όπως γνωρίζετε, σταθερά και με επιμονή, προωθεί και στηρίζει πρωτοβουλίες που υπηρετούν την ανασυγκρότηση και την ενότητα του Κομμουνιστικού Κινήματος, που στόχο έχουν την ενιαία στρατηγική απέναντι στο διεθνή συντονισμό του κεφαλαίου, την κοινή στρατηγική στην αντιιμπεριαλιστική πάλη που συνενώνει και άλλες δυνάμεις, καθώς και τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε το 8ο Συνέδριό σας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του κόμματός σας, που διεξάγεται σε δύσκολες περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες".

ΒΕΛΓΙΟ
Σε εξέλιξη το νέο σκάνδαλο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μια ειδική εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου του Βελγίου "ζύγισε" χτες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελιο Ντι Ρούπο, πριν πάρει απόφαση να στείλει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια ενέργεια που θα σήμαινε την παραίτησή του.

Ο Ελιο Ντι Ρούπο είναι και υπουργός Οικονομίας και Τηλεπικοινωνιών και κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους, σύμφωνα με δημοσιεύματα φλαμανδικών εφημερίδων.

Ο ίδιος, πάντως, αρνείται την κατηγορία αυτή και υποστηρίζει πως πρόκειται για "πολιτική πλεκτάνη".

Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Λικ Ντεάν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλονιστεί από την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ομως, τα περισσότερα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι ο Ντι Ρούπο θα πρέπει να παραιτηθεί, εάν το Κοινοβούλιο αποφασίσει να άρει τη βουλευτική ασυλία του.

Η 11μελής επιτροπή έλαβε έκθεση της Εισαγγελίας των Βρυξελλών, για την οποία ο υπουργός Ερευνών Ιβάν Ιλιεφ δήλωσε ότι "υπάρχουν πολύ λίγα στο ντοσιέ". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται μια μαρτυρία ενός άνδρα που υποστηρίζει πως είχε συναντήσει τον Ντι Ρούπο πριν πολλά χρόνια. Μια εφημερίδα, επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού, δημοσίευσε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας τώρα βρίσκεται φυλακή, αλλά ανέφερε ότι ο Ντι Ρούπο είχε σχέσεις με τον ίδιο και ανήλικα παιδιά το 1989 και το 1990.

Η όλη διαδικασία θυμίζει τις εξελίξεις που υποχρέωσαν σε παραίτηση τον Βέλγο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλάες, τον περασμένο χρόνο. Τότε το Κοινοβούλιο τον είχε παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες για ... συμβιβασμό

ΜΙΝΣΚ.-

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με σκοπό να τον πείσει να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση για την εκτόνωση της κρίσιμης κατάστασης στο Μινσκ, που είχε δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Λευκορώσου Προέδρου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 24 Νοέμβρη για την αύξηση των εξουσιών του. Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Γιέλτσιν και με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Σοβιέτ της Λευκορωσίας Σεμιόν Σαρέτσκι. Υστερα απ' αυτό, η Μόσχα συγκάλεσε για χτες συνάντηση αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην πόλη Σμολένσκ (Δυτική Ρωσία) για να βρεθεί διέξοδος. Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, οι πρόεδροι των σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου Γεγκόρ Στρόγεφ (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) και Γκενάντι Σελεζνιόφ (Κρατική Δούμα), ο Λουκασένκο και ο Σαρέτσκι, αναβλήθηκε. Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Ζαμετάλιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Λουκασένκο είναι "πολύ απασχολημένος" και δε θα βρει χρόνο να μεταβεί στο Σμολένσκ να μετάσχει στη συνάντηση. Επίσης, η αναμενόμενη συνάντηση Λουκασένκο - Σαρέτσκι δεν έγινε, διότι όταν ο δεύτερος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο βρήκε εκεί μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Λουκασένκο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει την Παρασκευή το θέμα των παραβιάσεων από τον Λουκασένκο του Συντάγματος της Λευκορωσίας. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκασένκο θα συναντηθεί με τον Τσερνομίρντιν την Παρασκευή ή το Σάββατο για να εξετάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Πρώτος "μετεγχειρητικός" οικογενειακός περίπατος στο πάρκο του νοσοκομείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ