ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αύξηση ελλειμμάτων 23,6%!

Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας διαψεύδουν την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες. Επιδείνωση σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ισοζύγια

Σημαντική χειροτέρευση παρουσιάζουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το πρώτο τρίμηνο του χρόνου το σχετικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 23,6% και διαμορφώθηκε στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη υπήρξε επιδείνωση σε όλα τα επιμέρους ειδικά ισοζύγια στα οποία απεικονίζεται το σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Τα επιμέρους ισοζύγια από αυτές τις συναλλαγές - ανταλλαγές, στα τέλη του Μάρτη ήταν:

Στον τομέα εισαγωγών - εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα της τάξης του 5,70 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 5,56 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση του ελλείμματος είναι της τάξης του 2,5%, κάτι που οφείλεται, αφ' ενός, στη δραματική αύξηση του ελλείμματος που παρουσιάζει το ισοζύγιο των καυσίμων (40%) και, αφ' ετέρου, στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών εμπορευμάτων γενικά (6,83%)

Το ισοζύγιο των υπηρεσιών είναι θετικό κύρια χάρη στις εισπράξεις από μεταφορές. Στο φετινό τρίμηνο βελτιώθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, και προφανώς για λόγους που συνδέονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και με το θέμα της οικονομικής ύφεσης στις χώρες του καπιταλισμού, το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα, ήταν μειωμένο κατά 15,7%, ενώ την ίδια στιγμή αυξημένο, κατά 4,6% ήταν το τουριστικό συνάλλαγμα που «έβγαλαν» από τη χώρα τουρίστες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Πάντως, το τουριστικό ισοζύγιο (διαφορά συναλλάγματος που εισπράχθηκε από το συνάλλαγμα που πληρώθηκε) είναι θετικό υπέρ της χώρας, αλλά το σχετικό «όφελος» είναι όλο κι όλο 112 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ποσοστό 67% αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και εισπράξεων εισοδημάτων, που διαμορφώθηκε στα 707 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη οφείλεται κύρια στο γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 40% τα κονδύλια που πληρώθηκαν με τη μορφή «τόκοι μερίσματα, κέρδη» και τα οποία έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ποσά που τσεπώνουν οι περιβόητοι... ξένοι επενδυτές για τα κεφάλαια που φέρνουν στη χώρα και τα οποία τοποθετούνται σε διάφορους κερδοφόρους κλάδους. Τέλος, τουλάχιστον, 12,2% χειροτέρευσε το ισοζύγιο των μεταβιβάσεων, αφού οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 14%.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
«Αλμα» στα 173,2 δισ. ευρώ

«Αλμα» από τα 166,1 δισ. ευρώ - όπως είχε κλείσει στο τέλος του 2002 - στα 173,2 δισ. ευρώ, έκανε το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του μήνα Μάρτη 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Εχουμε, δηλαδή, μια καθαρή αύξηση του δημόσιου χρέους μεγαλύτερη από 7 δισ. ευρώ στους τρεις αυτούς μήνες.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους αποδίδεται στο αυξημένο πρόγραμμα δανεισμού, που ακολούθησε το ελληνικό δημόσιο το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το Μάρτη του 2003 εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια - τρεις εκδόσεις - συνολικού ύψους 660 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύριος και ο κατά πολύ υψηλότερος δανεισμός αφορούσε στα κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια. Από τη μορφή αυτή δανεισμού αντλήθηκαν από την ελληνική και τις διεθνείς αγορές ποσά ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, μόνο το α΄ τρίμηνο του 2003 δανείστηκε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2003 ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ. Ο υψηλός αυτός δανεισμός οφείλεται τόσο στην εξυπηρέτηση προηγούμενων δανείων, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των οποίων ολόκληρο το 2003 ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ, αλλά και στις ανάγκες χρηματοδότησης των κοινοτικων προγραμμάτων που «τρέχουν», ενώ έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από την ΕΕ, τα ολυμπιακά έργα κλπ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ημερίδα για Ασφαλιστικό - Υγεία - Πρόνοια

Μια σημαντική ημερίδα, με θέμα «Ασφαλιστικό - Υγεία - Πρόνοια» διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, την Τετάρτη 28 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων (Κειριαδών 1 Κ. Πετράλωνα).

Στην πρόσκλησή της, η ΟΒΣΑ τονίζει: «Τα προβλήματα στο Ασφαλιστικό οξύνονται, οι επικείμενες αλλαγές που ετοιμάζονται είναι προς αντιδραστική κατεύθυνση. Είναι ανάγκη οι μικροί ΕΒΕ να προετοιμαστούμε, προβάλλοντας τις θέσεις μας και οργανώνοντας τις δυνάμεις μας ώστε αγωνιστικά να απαντήσουμε για την προώθηση και λύση του προβλήματος».

Επισημαίνει ακόμη ότι «η παρουσία σας στις εργασίες της ημερίδας και η γνώμη σας θα συμβάλουν ώστε οι μικροί ΕΒΕ να στείλουν μήνυμα ότι γι' αυτά τα τόσο σοβαρά προβλήματα ανησυχούν και βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση».

ΜΙΣΘΩΤΟΙ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για την Εφορία

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τις προηγούμενες μέρες φορολογική δήλωση κατέθεταν οι φορολογούμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει στα ψηφία 1, 2, 3, 4 και 5. Χτες έληξε η προθεσμία και το ψηφίο 6.

Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη 21 Μάη το ψηφίο 7
  • Μέχρι 23 Μάη το ψηφίο 8
  • Μέχρι 27 Μάη το ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 29 Μάη τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι τις 2 Ιούνη τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00
«ΤΙΤΑΝ»
Πτώση κερδών

Πτώση κατά 71,9% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της «Τιτάν». Αναλυτικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,35 εκατ. ευρώ από 19,02 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2002, οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 8% και διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 42 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15%.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του έτους, λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει η ζήτηση των προϊόντων του Ομίλου. Ειδικά, το α΄ τρίμηνο του 2003, τονίζεται, ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά βαρύς στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η «Τιτάν» αποδίδει επίσης την πτώση της κερδοφορίας της και στη μεγάλη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, το Γενάρη του 2003 επιβάρυνε τα αποτελέσματα κατά 11 εκατ. ευρώ, πέραν της αρχικής πρόβλεψης των 5 εκατ. ευρώ που είχε επιβαρύνει τη χρήση του 2002.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
«Επεσαν» 11,4% το τετράμηνο

Μεγάλη πτώση 11,4% σημειώθηκε στις πωλήσεις οχημάτων το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2003, ως προς το αντίστοιχο τετράμηνο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, πτώση η οποία οφείλεται στη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στις πωλήσεις μοτοσικλετών. Ειδικότερα, οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων το τρέχον τετράμηνο στο σύνολο της χώρας ανήλθαν στις 130.464, έναντι 147.195 πωλήσεων το α` τετράμηνο του 2002. Από την επιμέρους ανάλυση, προκύπτει ότι, μεταξύ των δύο περιόδων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,1%: Από 121.092 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2002, το 2003 οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 116.068. Από αυτές, οι 98.703 αφορούσαν επιβατικά αυτοκίνητα, οι 722 πωλήσεις λεωφορείων, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών ανήλθαν στις 16.643.

Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις μοτοσικλετών παρουσίασαν μεγάλη πτώση 44,8%: Από 26.103 το α` τετράμηνο του 2002, στις 14.396 το α` τετράμηνο του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ