ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Συνεχίζουν με κύρια αιχμή το Ασφαλιστικό

Τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά αναδεικνύονται μέσα από τις δραστηριότητες που ξεκίνησαν τα σωματεία ενόψει των κινητοποιήσεων που θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Στα πλαίσια αυτά, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., Γενική Συνέλευση στο δώμα του Νοσοκομείου και καλούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τις διοικήσεις των σωματείων να παρευρεθούν για συμπαράσταση, συντονισμό και κοινή δράση.

Κύρια αιχμή των αιτημάτων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, που βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις, είναι το Ασφαλιστικό. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» υπογραμμίζει πως σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θεωρούν προαπαιτούμενα: Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία τα οφειλόμενα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της δεκαετίας του '90, να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι εργασίας.

Ταυτόχρονα, μαζί με τους άλλους υγειονομικούς διεκδικούν αύξηση των βασικών μισθών, άμεση χορήγηση νοσοκομειακού επιδόματος από τον κρατικό προϋπολογισμό 100.000 δραχμές το μήνα για όλους και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Επίσης, την αντιμετώπιση του άθλιου φαινομένου της νοσηλείας ασθενών στα ράντζα, φαινόμενο που παρά τις υποσχέσεις του υπουργού αντί να μειώνεται αυξάνεται. «Δε θα δεχτούμε, τονίζουν οι εργαζόμενοι, κανένα ιδιωτικό συνεργείο στο Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για το χτύπημα της τρομοκρατίας, όπως αυτή εκδηλώνεται στις διεκδικήσεις των υγειονομικών και στον "Ευαγγελισμό" ειδικότερα. Συντονιζόμαστε με όλους τους υγειονομικούς».

Τέλος, οι εργαζόμενοι διεκδικούν και την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού, που έχει να πληρωθεί από το Γενάρη του 2001.

Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη

Σήμερα, ώρα 9:30 πμ, θα γίνει η Πανελλαδική Σύσκεψη των σωματείων των νοσοκομείων στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μιχ. Βόδα 4-6). Την απόφαση πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την περασμένη Παρασκευή.

Ακόμα η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε:

  • Τη βδομάδα από 28.5.2001 μέχρι 1.6.2001 θα γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις των σωματείων.
  • Από την 5.6.2001-8.6.2001 θα γίνουν δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 π.μ.) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Στις 13.6.2001 θα γίνουν εξάωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, ώρα 10 π.μ., και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

H ΕΣΑΚ Υγειονομικών πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ν' αλλάξει ριζικά το αγωνιστικό πλαίσιο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή της. Καλεί, όμως, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να πρωταγωνιστήσουν για τη συμπόρευση με άλλες λαϊκές οργανώσεις.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Λείπουν 200 μονάδες

Σε περίπτωση που γίνουν μόνο αλλαγές στις ταμπέλες των μονάδων του ΙΚΑ, τότε θα γονατίσει. Αυτό τονίστηκε στο συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Για ερμαφρόδιτη κατάσταση στο 1ο Νοσοκομείο μίλησε ο διοικητής του Ιδρύματος
Για ερμαφρόδιτη κατάσταση στο 1ο Νοσοκομείο μίλησε ο διοικητής του Ιδρύματος
Το τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποτέλεσε το βήμα για την ανάδειξη των τρομακτικών ελλείψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Εντούτοις όμως το συνέδριο, παρότι έπρεπε να ασχοληθεί με ένα μείζον θέμα της δημόσιας Υγείας - ενόψει μάλιστα και του επόμενου σταδίου της λεγόμενης υγειονομικής μεταρρύθμισης - με ευθύνη της ΔΑΚΕ (υποστηρίζεται απ' τη ΝΔ) και της ΠΑΣΚ (υποστηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) μετατράπηκε σε μια συνοπτική διαδικασία λίγων ωρών.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Ελ. Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στα σχέδια νόμου για την ΠΦΥ και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) - που έχουν δει το φως της δημοσιότητας - είπε ότι αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια τότε θα χρειαστούν 200 νέες μονάδες ΠΦΥ. Αλλιώς, υπογράμμισε, με την απλή αλλαγή ταμπέλας και την προσθήκη 4-5 εκατ. ασφαλισμένων θα «γονατίσει το ΙΚΑ».

Απ' το ίδιο βήμα ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, μιλώντας για την ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν τουλάχιστον 150 νέες μονάδες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των σχεδίων του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις του σε άλλο συνέδριο παρόντος του υπουργού. Θα υπάρξει τοποθέτηση όταν θα δοθούν τα επίσημα κείμενα, πρόσθεσε ο Μ. Νεκτάριος.

Αλλά όταν ο Μ. Νεκτάριος άρχισε να περιγράφει την ένταξη των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ στα ΠεΣΥ - τη διαδικασία μετάπτωσης όπως είπε - ήταν αποκαλυπτικός για τη στάση του απέναντι στα σχέδια του υπουργείου Υγείας λέγοντας: «Οποιος καταφέρει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο θα πάρει και το βραβείο Νόμπελ».

Παρότι οι διαπιστώσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και του Μ. Νεκτάριου για την αύξηση των μονάδων ΠΦΥ γίνονται στην προοπτική των ΠεΣΥ εντούτοις επιβεβαιώνουν τις τρομακτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας για τη μη ανάπτυξη μιας δημόσιας ΠΦΥ.

Θυμίζουμε ότι με τον ιδρυτικό νόμο 1397/93 του ΕΣΥ είχε προβλεφτεί η ανάπτυξη 400 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα εκ των οποίων τα 190 θα ήταν στις αγροτικές περιοχές και τα 210 στα αστικά κέντρα. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού τοποθετήθηκε στο τέλος του 1988 με τη σημείωση: «Η ανάπτυξη της εξωνοσοκομειακής υποδομής του ΙΚΑ στα αστικά κέντρα από το 1982 και μετά συντονίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης των αστικών Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ».

Η τύχη των νοσοκομείων

Ο Μ. Νεκτάριος επικέντρωσε την ομιλία του στην αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών και κατόπιν αιτήματος των γιατρών αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ:

  • Το 1ο Νοσοκομείο (Παπαδημητρίου) βρίσκεται υπό έξωση καθώς πωλήθηκε το κτίριο που στεγάζεται. Ως εναλλακτική πρόταση παρουσίασε την αγορά ή την επινοικίαση του Νοσοκομείου Εργατών Θαλάσσης στα Μελίσσια απ' το υπουργείο Υγείας.
  • Επίσης το 2ο Νοσοκομείο - στη Θεσσαλονίκη - θα βρεθεί υπό έξωση καθώς το ΙΚΑ και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται δε συμφώνησαν στο ενοίκιο. Οπως είπε ο Μ. Νεκτάριος, η διαδικασία της έξωσης θα αργήσει πολύ και σε περίπτωση που γίνει θα μεταφερθεί στον «Αγιο Παύλο» που έκλεισε πρόσφατα.
  • Το 7ο Νοσοκομείο θα μείνει ως έχει ενώ στο 6ο θα ενισχυθεί ο ογκολογικός χαρακτήρας.
  • Το 3ο Θεραπευτήριο θα γίνει νοσοκομείο μιας μέρας.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό του 3ου Θεραπευτηρίου, του οποίου η μετατροπή - παρά τα όσα ανέφερε περί βραβείων Νόμπελ ο Μ. Νεκτάριος - έχει την έγκριση του Αλ. Παπαδόπουλου (βλέπε και «Ρ» στις 7.4.2001) στην προοπτική, μάλιστα, της 12ωρης λειτουργίας.

Στο 3ο Θεραπευτήριο επρόκειτο να μεταφερθεί και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού απ' το 6ο αλλά υπήρξε αναστολή καθώς η άμεση μεταφορά θα σήμαινε και τη μείωση κατά 100 κρεβάτια.

Απρόβλεπτες εργασιακές ανατροπές

Απ' τους 9.000 γιατρούς του ΙΚΑ οι 5.100 είναι συμβασιούχοι που δε μονιμοποιήθηκαν.

Παρά τη διάχυτη ανησυχία ότι με τον επερχόμενο νόμο για την ΠΦΥ θα υπάρξει απροσδιόριστη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, εντούτοις με ευθύνη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες του συνεδρίου, το οποίο τελικά ψήφισε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες απ' τις 11.6.2001.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών - τόσο επί των διαδικασιών όσο και επί της ουσίας - δεν έγινε δεκτή ούτε η πρόταση για 48ωρη απεργία ανά βδομάδα στην προοπτική της κλιμάκωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, τονίζοντας την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας με ίσες και δωρεάν παροχές υγείας για όλους. Επίσης χαιρέτισαν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Γιαννάκου και Π. Μελάς καθώς και εκπρόσωπος του Συνασπισμού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύτιμος εξοπλισμός χωρίς αξιοποίηση

Ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμός που κοστίζουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές δε χρησιμοποιούνται επαρκώς στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών, που αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και μήνες για απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, αλλά και τη διαφυγή πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή θα είναι μία απ' τις πλευρές που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχουν οδηγούν στη συνεργασία ή στον ανταγωνισμό τους;», που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25.5.2001 στην Αθήνα απ' το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των μάνατζερ υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστερήσεων είναι τα στοιχεία που περιέχονται στο κείμενο του Θ. Παπακωνσταντίνου - διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Λάρισας, που θα μιλήσει στο συνέδριο: Στο νοσοκομείο της Λάρισας η απαραίτητη αναβάθμιση του Μαγνητικού Τομογράφου για την εξυπηρέτηση των ασθενών που αναγκάζονταν να περιμένουν μέχρι και εφτά βδομάδες, για να κάνουν εξέταση και που θα απέφερε 5.240.000 δραχμές το μήνα στο νοσοκομείο «έμπλεξε» στα δίκτυα της γραφειοκρατίας. Η αίτηση για την αναβάθμιση συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. δραχμών έγινε τον Απρίλη του 2000. Χρειάστηκαν πέντε μήνες από τη στιγμή που το ΔΣ του νοσοκομείου Λάρισας διαβίβασε την έγκριση σκοπιμότητας και επιχορήγησης στο υπουργείο Υγείας (Μάης του 2000), για να ενημερώσει το υπουργείο τις υπηρεσίες του νοσοκομείου ότι δε θα γίνει η έγκριση της επιχορήγησης. Ενα χρόνο μετά και ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου διατίθεται να κάνει τη σχετική αναβάθμιση με χρήματα του νοσοκομείου, αναμένεται... η ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα, υπολειτουργούν, τις περισσότερες φορές, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού. «Για την προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου, αναφέρει ο Θ. Παπακωνσταντίνου, απαιτούνται περίπου διακόσια εκατομμύρια δραχμές. Σε πολλά νοσοκομεία, όμως, οι αξονικοί τομογράφοι δε λειτουργούν σε 24ωρη βάση, γιατί το ήδη υπάρχον εκπαιδευμένο προσωπικό επαρκεί για μια μόνο βάρδια σε κάθε νοσοκομείο».

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα παραμένουν σε αχρηστία - λόγω έλλειψης προσωπικού - ενώ οι ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ είναι ασφυκτικές:

  • Από το 1998 μια από τις τρεις ΜΕΘ του ΚΑΤ δυναμικότητας εφτά κλινών παρέμεινε κλειστή έως ότου, στο τέλος του 1999, μεταφέρθηκε εκεί η ΜΕΘ του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» που καταστράφηκε απ' το σεισμό.
  • Περιστασιακά λειτούργησαν τα τέσσερα νέα χειρουργεία που φτιάχτηκαν το 1999 στον «Αγιο Σάββα», λόγω έλλειψης προσωπικού. Από το 1998 τα καινούρια χειρουργεία του Ασκληπιείου Βούλας παρέμειναν κλειδωμένα για τον ίδιο λόγο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ