ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η εξασφάλιση του νερού υπόθεση αγώνα του λαού
  • Μεγάλη η ανταπόκριση φορέων της Θεσσαλίας στο κάλεσμα Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων
  • Ολοι μαζί στην πάλη για την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του Αχελώου

Αποψη από το προεδρείο της σύσκεψης
Αποψη από το προεδρείο της σύσκεψης
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργάνωσαν με θέμα τη

διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία.

Στο «Φρούριο» της Λάρισας όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους εκπρόσωποι πολλών φορέων κι ανάμεσά τους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, Ρ. Κομήτσας, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Γ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιαπλές και εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καρδίτσας, Γ. Παληγιάννης, ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, Χρ. Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Δ. Σοφολόγης.

Στη σύσκεψη όλοι τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου εκτροπής του Αχελώου, υπογραμμίζοντας ότι η μεταφορά νερού προς τη Θεσσαλία θα την σώσει από την απειλή της ερημοποίησης και θα συμβάλλει, καθοριστικά, στην παραγωγική, περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής, με ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την Ελλάδα. Κι όλοι συμφώνησαν πως χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να μπαίνουν για την ολοκλήρωση του έργου.

Βεβαίως, εκφράστηκαν διαφορές απόψεων τόσο ως προς το ποιος φταίει για τη μη ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου - π.χ., ορισμένοι εκπρόσωποι φορέων προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις ευθύνες της ΕΕ και να «αθωώσουν» την ΚΑΠ - όσο και για το συνολικό ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στην πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του νερού, τονίζοντας: «Στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε δεν είναι αυτονόητο πως το νερό, ως φυσικό, είναι και κοινωνικό αγαθό. Αντιθέτως, και το νερό έχει μετατραπεί σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό. Επομένως το νερό ως κοινωνικό αγαθό είναι προς διεκδίκηση και χρειάζεται κοινό μέτωπο αγώνα, πάλη «από τα κάτω», των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού για την ύδρευση και την άρδευση, καθώς και για τις ανάγκες της ενέργειας και της βιομηχανίας. Βεβαίως, πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ποιος θα ελέγχει το νερό και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα οξυνθούν περισσότερο οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο του νερού, κάτι που εγκυμονεί μέγιστους κινδύνους για την ειρήνη και στην περιοχή μας».

Ο πραγματικός ένοχος

Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και την εισήγηση των τριών Ομοσπονδιών παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,

Σε ό,τι αφορά στη μη ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, στην εισήγηση σημειώνεται ότι:

* Το έργο δεν ολοκληρώθηκε γιατί τα κόμματα που κυβερνούσαν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποκριτικά και κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους ήταν υπέρ της εκτροπής. Από την άλλη η εκτροπή του Αχελώου συνάντησε και συναντά την λυσσαλέα αντίδραση κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει τη σημασία του ιδιαίτερα σήμερα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και φτάνει ως το σημείο να ζητάει την κατεδάφιση των έργων που έχουν γίνει ως τώρα για την εκτροπή.

* Κοινή συνισταμένη αυτών των κομμάτων, ήταν και είναι η προσήλωση και η συμφωνία τους με την ΚΑΠ, με τις αναδιαρθρώσεις που προτείνει. Συνεπώς η εκτροπή του Αχελώου, οι δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής που θα έφερνε, έρχονταν σε αντίθεση με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ για τη χώρα. Ετσι την εκτροπή την «έφαγε η μαρμάγκα»...

* Ο πραγματικός ένοχος είναι η συμφωνία των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής τρικομματικής συγκυβέρνησης, με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Πρόκειται για εκείνο το δρόμο ανάπτυξης, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, οι δασικές εκτάσεις αποτελούν εμπορεύματα.

Πολλαπλά οφέλη

Ως προς τα οφέλη από την εκτροπή του Αχελώου, αναφέρεται ότι μπορεί να συνεισφέρει πολύπλευρα ώστε:

* Να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της υποβάθμισης της ποσότητας και ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας.

* Να αναβαθμισθεί η ποιότητα και να εξασφαλισθεί η αναγκαία ποσότητα νερών στον ποταμό Πηνειό, ώστε να προστατευθούν οι οικολογικές λειτουργίες του και η αξιόλογη φυσική περιοχή των εκβολών του (Δέλτα Πηνειού).

* Να εξασφαλισθεί η ύδρευση των μεγάλων αστικών συγκροτημάτων της Θεσσαλίας (κυρίως Λάρισας και Βόλου).

* Να εξασφαλισθεί και να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευομένων εκτάσεων της Θεσσαλίας.

* Να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας με την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου υδροδυναμικού καθώς και την πολλαπλή κοινωνική ωφέλεια των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που διαφυλάσσουν πολύτιμους υδατικούς πόρους στους υδροταμιευτήρες τους κατά τη χειμερινή περίοδο, για να τους διαθέσουν κατά τη θερινή.

Υπουλη η «διαβούλευση»

Για τη «διαβούλευση» που οργανώνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, τονίζεται ότι στόχο έχει να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της περιοχής για μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών της Θεσσαλίας και πάγωμα του έργου της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου.

Τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπουν μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων κατά 270.000, ή ακόμη και 550.000 στρέμματα με αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Το τρίτο, και υποτίθεται, «καλό σχέδιο» προβλέπει να μη γίνει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με τη μεταφορά 250 εκατ. m νερού/έτος από την εκτροπή του Αχελώου.

Η Θεσσαλία παρουσιάζει αυξανόμενο έλλειμμα στους υδάτινους πόρους, κυρίως στα υπόγεια ύδατα, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρδεύονται κατά 70% με υπόγεια νερά μέσω 33.000 γεωτρήσεων, από τις οποίες τα 2/3 είναι ιδιωτικές και μόνο 30% από την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που χύνονται στη θάλασσα από την απουσία έργων υποδομής όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ.

Η οδηγία 2000/ 60 της ΕΕ

Ως προς την οδηγία - πλαίσιο της ΕΕ για νερά (2000/60), με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία, ήδη απ' το 2003 επισημάνθηκε ότι αντιπαραθέτει τεχνητά την προτεραιότητα της χρήσης του νερού για ύδρευση με τις χρήσεις του νερού σε κλάδους της παραγωγής, όπως των τροφίμων και της ενέργειας, δηλαδή κλάδους εξίσου απαραίτητους για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Στην πραγματικότητα, με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, μεθοδεύεται η αύξηση της τιμολόγησης του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Η λεγόμενη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στα μέσα του Δεκέμβρη 2012, οδηγεί στην εγκατάσταση υδρομετρητών σε κάθε γεώτρηση. Ετσι οι αγρότες εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πληρώνουν και με το κυβικό το πότισμα των χωραφιών τους αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση της τιμής του νερού συμβαδίζει με τα σχέδια των μονοπωλίων σ' ολόκληρη την ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις μικρότερες (ΔΕΥΑ). Ιδιωτικοποίηση που θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού με γνώμονα την κερδοφορία των συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων.

Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης

Τέλος, οι Ομοσπονδίες προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίσει :

  • Την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κλπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).
  • Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμιών και των λιμνών.
  • Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.
  • Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων .
  • Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

ΚΡΗΤΗ
Κινητοποιήσεις αγροτών

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί ο αποκλεισμός της γέφυρας Φρουζή, στα σύνορα Παχιάς Αμμου και Καλού Χωριού, στο Νομό Λασιθίου, από εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που έρχονται να αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Οι αγρότες απ' όλο το νομό, μετά από κάλεσμα των πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στη γέφυρα, όπου απέκλεισαν το δρόμο έως και τις 2 το μεσημέρι απαιτώντας να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Αυτό που υπογραμμίστηκε απ' όλους είναι ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και με άλλες μορφές πάλης.

Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, την οποία κάλεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων και Μήθυμνας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσκλών, Κάινας, Γαβαλοχωρίου και Παλαιών Ρουμάτων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων καθώς και η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων καθώς και τα νέα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Γραμματεία της ΠΑΣΥ απηύθυναν επίσης κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί στα Νέα καταστήματα.

Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Εφορίας Χανίων, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέμειναν έως και τις 1.30 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ