ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Κοινός ο δρόμος της ειρήνης

Επέστρεψε από τα παράλια της Τουρκίας η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, όπου με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης μετέφερε το μήνυμα της ειρήνης και του αγώνα, το μήνυμα του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

Το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους δέχτηκε ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα, αυτή τη φορά από την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, που βρέθηκε για δύο μέρες στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών.

Οι νέοι κομμουνιστές απέδειξαν ότι η νεολαία της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν κοινό δρόμο και μπορούν να βαδίζουν μαζί ειρηνικά. Μιλούν την ίδια γλώσσα. Τη γλώσσα της ζωής, της ελευθερίας, της φιλίας. Απέδειξαν ότι οι δύο λαοί μπορούν να επικοινωνήσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν μαζί.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του δημάρχου του Τσεσμέ, την Πέμπτη το βράδυ στην εκδήλωση, που, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είπε: "Οι κάτοικοι της Χίου και οι κάτοικοι του Τσεσμέ έχουμε κοινές αναμνήσεις. Η γέφυρα φιλίας που έχει χτιστεί ανάμεσά μας έχει γερά θεμέλια και θα συνεχιστεί να υπάρχει". Ο δήμαρχος των Αλατσάτων, επίσης, μίλησε για τη φιλία των δύο λαών, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να μιλάς για ειρήνη θα πρέπει να είσαι εχθρός με κάποιον, ενώ οι δύο λαοί ζουν ειρηνικά και θα συνεχίσουν να ζουν, αφού δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Τα λόγια του Τούρκου τραγουδιστή Τόλγκα Καντάρ συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, είπε: "Οταν έγινε η κρίση στα Ιμια κάλεσα Ελληνες τραγουδιστές να κάνουμε μια συναυλία πάνω στη βραχονησίδα. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι δεν είχαμε ρεύμα, αλλά είπαμε θα πάρουμε ρεύμα από ένα ελληνικό ή τούρκικο πλοίο που θα βρίσκεται εκεί".

Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση στο Τσεσμέ ένας ηλικιωμένος, ο Χουσεϊν Μπαρμπάντος,που κατάγεται από την Κρήτη και τριγυρνούσε με μια πικέτα στο χώρο της εκδήλωσης που έγραφε στα ελληνικά: "Καλωσήρθατε στο Τσεσμέ. Ευχόμαστε πάντα αγάπη και ειρήνη". Συγκινητική εικόνα και τις δύο μέρες των εκδηλώσεων στην Τουρκία: Τούρκοι να κρατούν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, να τις κουνούν και να φωνάζουν "Ζήτω". Να χειροκροτούν, και με τα χειροκροτήματα να συνοδεύουν στα τραγούδια το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη της Θεσσαλονίκης. Να τραγουδούν οι Τούρκοι καλλιτέχνες με το συγκρότημα της ΚΝΕ ελληνικά και τουρκικά τραγούδια αγάπης, ελευθερίας, ειρήνης και φιλίας.

"Ηταν πρωτόγνωρο συναίσθημα να τραγουδάς και να χορεύεις με τους Τούρκους καλλιτέχνες. Μέσα από το τραγούδι καταλάβαμε όλοι ότι οι νότες από τα τραγούδια μάς ενώνουν. Οτι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και ότι έχουμε κοινά σημεία. Η μαγεία της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους όσο και μακρινά να φαίνονται ότι είναι αυτά που τους περιβάλλουν", είπε στον "Ρ" ο Σ. Μπαλλάς,τραγουδιστής του συγκροτήματος.

Στη Χίο

Το τριήμερο των εκδηλώσεων μετά το ταξίδι στην Τουρκία, κορυφώθηκε το Σάββατο το βράδυ στον Δημοτικό Κήπο της Χίου. Εκατοντάδες φίλοι και μέλη της ΚΝΕ βρέθηκαν εκεί, για να συζητήσουν και να δηλώσουν για ακόμη μια φορά ότι"δε μας χωρίζει τίποτα με τους νέους της Τουρκίας, μας ενώνει ο αγώνας ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό".

Στην εκδήλωση χαιρέτισε η Ε. Κόρμαλου,μέλος του ΝΣ Χίου της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα του αγώνα, της ελευθερίας και της ειρήνης από μέλη της οργάνωσης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα μέλη της Οργάνωσης μάζευαν υπογραφές για την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, με πολιτικά τραγούδια από το συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης

ΠΑΤΡΑ
Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι

Στα Προσφυγικά, την περιοχή όπου "χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης της Πάτρας", άνοιξε αυτή τη φορά τα φτερά του το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Επιλέχθηκαν τα Προσφυγικά για την πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα την ανεργία, γιατί είναι μια περιοχή που μαστίζεται κυριολεκτικά από αυτήν. Η πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά γέμισε από νιάτα, χρώματα και μουσική, μα και από πρόσωπα νέων ανθρώπων, αποφασισμένων να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον, που όπως οι ίδιοι λένε, "δε χωρά στις μικρές αγγελίες".

Μιλώντας ο γραμματέας του ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ Α. Τασσόπουλος σημείωσε πως τα δικαιώματα της νεολαίας βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και των δυνάμεων που στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". "Το δικαίωμα στη δουλιά, είπε, κατοχυρώνεται με τη μορφή της μίζας στους εργοδότες, οι οποίοι με το νέο νόμο του Ε. Γιαννόπουλου θα μπορούν να νοικιάζουν δωρεάν εργάτες με επιδότηση του κράτους. Το δικαίωμα στη ζωή το παραχωρούν στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές". Ο γραμματέας του ΝΣ Αχαϊας μίλησε για τη συνενοχή της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ στις επιταγές της ΕΕ, προσθέτοντας πως οι αγώνες των οικοδόμων και των συνταξιούχων της πόλης, των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αχαϊας, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και των εργατών στα εργοστάσια της Πάτρας δείχνουν πως ο λαός δε σκύβει το κεφάλι. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο γραμματέας της Εργατικής Αχτίδας Δημήτρης Αγγελόπουλος,αναφέρθηκε στους αγώνες της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία, καθώς και στην πολιτική του ΚΚΕ μετά το 15ο Συνέδριό του. Μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού πόλου, που θα διεκδικήσει βαθιές αλλαγές και ρήξεις με το σύστημα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της άρχουσας τάξης να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στις συντηρητικές επιλογές, με "κεντροαριστερά" σενάρια, τα οποία δεν αφορούν τους πραγματικούς αριστερούς, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα συμβάλει, ώστε οι εργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που φύσει και θέσει ανήκουν στην Αριστερά να στρατευτούν στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης, που σαλπίζει το ΚΚΕ.

Οπως κι εδώ

Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας δεν μπορούσαν φυσικά να αγνοήσουν τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ. Μπορούσαν όμως να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό τους, να αποσιωπήσουν τη φυσιογνωμία της αντιπροσωπείας, όπως και έκαναν.

Ετσι οι Τούρκοι αναγνώστες δεν έμαθαν ότι οι νέοι που ήρθαν από την Ελλάδα ήταν νέοι κομμουνιστές, δεν έμαθαν ότι ο γραμματέας της ΚΝΕ καταδίκασε, στις ομιλίες του, τους ιμπεριαλιστές. Οπως και στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ΜΜΕ εξυπηρέτησε για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της κυβέρνησης της χώρας τους, μιας χώρας όπου οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι διώκονται ή βρίσκονται στη φυλακή.

Εξυπηρέτησαν την άρχουσα τάξη της χώρας τους, που όπως και η δική μας, επιδιώκει να υποταχτούμε σε ΝΑΤΟ και Αμερικανούς, να μπούμε και εμείς στο βρόμικο παιχνίδι τους για το ποιος θα εξυπηρετήσει τον ιμπεριαλισμό στο Αιγαίο.

Οι κάτοικοι όμως στο Τσεσμέ και στα Αλάτσατα της Τουρκίας, που μας υποδέχτηκαν θερμά, ήξεραν πολύ καλά κι από πού ερχόμασταν και ποιοι ήμασταν. Χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τον γραμματέα της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανό, που τους καλούσε να αντιπαλέψουν μαζί με μας τον εχθρό μας, τον ιμπεριαλισμό, γιατί δε μας χωρίζει τίποτα. Παρακολούθησαν ως το τέλος τις συναυλίες του συγκροτήματος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη από τη Θεσσαλονίκη. Συγκινήθηκαν και αυτοί όταν οι ελληνικές και οι τούρκικες φωνές ενώθηκαν τραγουδώντας για τη φιλία των δύο λαών και έμειναν έκπληκτοι από το πώς κάλυψαν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας τους τις εκδηλώσεις αυτές. Και ξέρουν, φυσικά, γιατί το έκαναν.

Οι προφεστιβαλικές

"Τα ΜΜΕ και ο ρόλος τους", είναι το θέμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο στη Θεσσαλονίκη στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς. Θα μιλήσει η Τιτίκα Δελιγκ,ά μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 26 Ιούλη στα Λιμενάρια Θάσου πραγματοποιείται προφεστιβαλική αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα μιλήσει η Σ. Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έντεχνη και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Υπερίων". Την ίδια μέρα προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται και στις Ιτιές Πάτρας και στα Ρούματα Χανίων.

Το Σάββατο στην Καλλιράχη Θάσου η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ειρήνη με ομιλήτρια τη Σ. Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο επίσης πραγματοποιείται εκδήλωση στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.Την Κυριακή, πραγματοποιείται τρίτη εκδήλωση στο νησί της Θάσου, στην Ποταμιά,αφιερωμένη στην ανεργία. Θα μιλήσει το στέλεχος της ΚΝΕ, Δ. Μαϊκίδης. Την Κυριακή γίνονται εκδηλώσεις και στο Λαύριο,στον Μόλο Ιωαννίνων,στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου και στα Προσφυγικά Πάτρας.

Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να δυναμώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες

"Ζήσαμε δύο μέρες στην Τουρκία, διοργανώσαμε δύο μεγάλες εκδηλώσεις βρεθήκαμε ανάμεσα σε φίλους, σε νέους με τις ίδιες ανησυχίες, σε ανθρώπους που λένε με το ίδιο πάθος ότι πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά, να δυναμώσει η φιλία, να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. Βρεθήκαμε κοντά με εργαζόμενους που λένε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεννόηση των δύο λαών. Οι δύο λαοί μπορούν να ζουν ειρηνικά, στη βάση του απαραβίαστου των συνόρων και των κανόνων διεθνούς δικαίου, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούν να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν χωρίς φραγμούς, να συζητήσουν χωρίς διαιτητές".

Η δήλωση αυτή έγινε από το Ν. Σοφιανό στη Χίο. "Ο δρόμος, συνέχισε ο ίδιος, άνοιξε, πρέπει και μπορούν να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα τέτοιες πρωτοβουλίες από φορείς της νεολαίας. Μπορούμε να στήσουμε πολλές γέφυρες, να απαντήσουμε στη διπλωματία των δύο κυβερνήσεων, που υπακούουν σε ΕΕ και ΗΠΑ, με τη διπλωματία των λαών μας. Να απαντήσουμε στα μέτρα διαιτησίας των Αμερικάνων που φέρνει η Ολμπράϊτ σε Αγκυρα και Αθήνα, με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης των δύο λαών".

"Δεν μας χωρίζει τίποτα. Φιλία και ειρήνη στους δυο λαούς". Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Τσεσμέ

Η ελληνική σημαία στα χέρια ενός μικρού αγοριού από την Τουρκία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ