ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμοί για τον τρόπο συνέχισης του παζαριού

Επισημάνσεις αστών για την ανάγκη η Λευκωσία να αλλάξει τακτική και να λάβει υπόψη το ευρύτερο γεωπολιτικό «παιχνίδι»

Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τον Γενάρη

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τον Γενάρη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) στην Κύπρο, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της συζήτησης για το πώς θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι νέες προκλήσεις, με την έκδοση παράνομης ΝAVTEX και την αναγγελία σεισμογραφικών ερευνών με το πλοίο «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην περιοχή αναζωπυρώνουν όχι μόνο την ανησυχία της κυπριακής αστικής τάξης, αλλά και ευρύτερες διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτορας Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι στις συνομιλίες «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες, τις οποίες έχει προκαλέσει με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά. Είναι δυσκολίες που θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», για να προσθέσει πως «δεν παίζουμε μόνοι μας δυστυχώς».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «είναι προφανές πως οδηγούμαστε σε μιαν πορεία, η οποία φαίνεται αδιέξοδη, εκτός και εάν αλλάξουν ουσιαστικά κάποιες προσεγγίσεις». Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί πρωτίστως η συζήτηση των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, με τη μορφή ενός πακέτου, με την κατανόηση ότι πρέπει να είναι μια ανεπίσημη συζήτηση, που να μετατραπεί σε επίσημη εάν και εφόσον διαπιστώνεται ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα, δηλαδή στα θέματα της ασφάλειας, του εδαφικού, που είναι συνδεδεμένο με το Περιουσιακό, στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας καθώς επίσης και της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής». Πρόσθεσε πως «είναι και δική μας άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση των δεδομένων, τα οποία επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, των εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς επίσης και των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί και αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Κύπρο, και ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετηθεί πολύ επισταμένα το τι θα συμβεί εάν και εφόσον και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αδιέξοδο».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, τόνισε πως «επιβεβαιώνεται πια η αναγκαιότητα αλλαγής της τακτικής».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, είπε πως «οι εκτιμήσεις είναι ότι οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν σταλώσει (κολλήσει), οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο» και «δεν διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας». Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό δεν μπορούμε να το βλέπουμε περιοριστικά μόνο με βάση την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Θα πρέπει να εντάξουμε το Κυπριακό στο μεγάλο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παιγνίδι που διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εναλλακτικά σενάρια για το ποίοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας, στην περίπτωση ιδιαίτερα που υπάρξει αδιέξοδο τι θα επιδιώξει να πετύχει η Τουρκία, να προετοιμάσουμε έγκαιρα δράσεις προληπτικές, αλλά και αντιδράσεις για να μην αυτοσχεδιάζουμε, όπως συνήθως συμβαίνει». Επίσης, σημείωσε, «να υπάρξουν εναλλακτικές μελέτες για το πώς θα αντιδράσει ενδεχόμενα η Τουρκία στην περίπτωση που υλοποιήσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, έτσι ώστε και σε αυτό τον τομέα να έχουμε έγκαιρα διαμορφωμένες πολιτικές, προληπτικές κατά κύριο λόγο, αλλά και αντίδραση στην περίπτωση που η πρόληψη δεν καταστεί εφικτή».

Η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, περιέγραψε ως χαρακτηριστική την απογοήτευση του Κύπριου Προέδρου για τη στάση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις του αλλά και το γεγονός ότι κάθε φορά προβάλλει και νέες απαιτήσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι «πρέπει το Κυπριακό να τεθεί ξανά στο γεωπολιτικό φακό της έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και αν χρειαστεί όντως όλοι μαζί να αλλάξουμε στρατηγική θεώρηση του Κυπριακού».

Επιφυλάξεις για τον Αϊντε

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών που δυναμώνουν είναι επιστολή που ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να έχει στείλει στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ρόλο του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι το περιεχόμενό της είχε δημόσια αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. Αϊντε, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 7 Απρίλη, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας επειδή ο Αϊντε στηρίζει ενεργά το αίτημα της Τουρκίας «στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης προωθεί το τουρκικό αίτημα στις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά στο προσκήνιο το παζάρεμα με την ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία βαθαίνουν σημαντικά, όπως αναδείχτηκε και με το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη, παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα το παζάρεμα της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Χτες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ θα μπουν πάλι σε τροχιά αν η Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόσει τους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, για την οποία η τουρκική πλευρά επιμένει να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για αθέτηση. «Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη έχει παραιτηθεί της λογικής. Το αντι-τουρκικό, αντι-ερντογανικό αίσθημα επεκτείνεται ραγδαία στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό...», είπε ο Καλίν, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές της αξίες».

Στο μεταξύ, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι το Μάη η Αγκυρα θα υποβάλει στις Βρυξέλλες ένα νέο σχέδιο για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, και ότι αν αυτό απορριφθεί τότε η κατάσταση (στις διμερείς τους σχέσεις) θα φτάσει σε αδιέξοδο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τον όρο «μεγάλη καταστροφή» για να αναφερθεί στις μαζικές εκκαθαρίσεις Αρμενίων που έκανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η εφημερίδα θύμισε ότι αντίστοιχα είχε πράξει και ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα.

  • Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε χτες ότι θα επιληφθεί προσωπικά έρευνας για επίσκεψη που έκανε στα μέσα Απρίλη ο αρχηγός του (κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στη βορειοδυτική επαρχία Μπαλικεσίρ, στη διάρκεια της οποίας τού αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές. Σχετική έρευνα είχε διατάξει και ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Αμπιντίν Γιουνάλ, αλλά ο Ισίκ είπε ότι η τελική απόφαση ανήκει στην επιτροπή του υπουργείου. Πάντως ο Γιουνάλ είπε ότι η έρευνα που διέταξε ο ίδιος ξεκίνησε με εντολή του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε κακή πρόθεση, αλλά έγινε λάθος». «Πηγές» του ΑΚΡ σημείωναν στη «Χουριέτ» ότι κανονικά δεν πρέπει να αποδίδονται στρατιωτικές τιμές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σίσι και Σαλμάν επιβεβαίωσαν τις «ισχυρές» διμερείς σχέσεις

ΡΙΑΝΤ.--

Τις «ισχυρές, αδελφικές» σχέσεις Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας και την προθυμία τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» επιβεβαίωσαν, προχτές, σε συνάντηση που είχαν στο Ριάντ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν.

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς «περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως οι πόλεμοι σε Συρία, Υεμένη, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας».

Η συνάντηση, που κανονίστηκε πριν ενάμιση μήνα σε συνάντηση Αράβων αξιωματούχων στην Ιορδανία, φάνηκε να αμβλύνει την ένταση που είχε προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και τις λαϊκές και δικαστικές αντιδράσεις που προκάλεσε πέρσι στην Αίγυπτο η απόφαση του Προέδρου Σίσι να παραχωρήσει στη Σαουδική Αραβία δύο νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ως σημάδι εκτόνωσης της διμερούς έντασης ερμηνεύτηκε η πριν από λίγες βδομάδες απόφαση της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας «Aramco» να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου στην Αίγυπτο μετά από εξάμηνο εμπάργκο.

Ανασχηματισμός της σαουδαραβικής κυβέρνησης

Ενα 24ωρο πριν από τη συνάντηση Σίσι - Σαλμάν στη Σ. Αραβία είχαν λάβει χώρα ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός και αντικατάσταση του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ μέσω της έκδοσης βασιλικών διαταγμάτων.

Ο ευρύς ανασχηματισμός δεν επηρέασε υπουργούς - κλειδιά της κυβέρνησης, όπως ο νεότερος γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του οργανισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ. Αίσθηση δημιούργησε η αντικατάσταση του υπουργού Πολιτικής Υπηρεσίας, Χαλέντ αλ Αράτζ, που έγινε μετά από καταγγελία πολιτών για ευνοιοκρατία και διορισμό του γιου του σε ανώτερο αξίωμα δίχως να έχει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στη θέση του πρέσβη της Σ. Αραβίας στις ΗΠΑ διορίστηκε ένας από τους νεότερους γιους του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, πρώην πιλότος πολεμικών αεροσκαφών «F15».

  • Οι εκπρόσωποι 54 χωρών - μελών της «Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών» εξέλεξαν στη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμετάσχει στην επόμενη σύνθεση της επιτροπής από το 2018 έως το 2022, παρά τη σωρεία των κοινωνικών, πολιτικών και άλλων απαγορεύσεων που ισχύουν σε βάρος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η εξέλιξη προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις από οργανώσεις που αγωνίζονται για την ισότητα των δύο φύλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ