ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρανίου τόπος Κασσάνδρα και Μάνη

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Αύγουστος έμελλε να ήταν, ημερολογιακά τουλάχιστον, ο πλέον καταστροφικός μήνας, από άποψη πυρκαγιών, τη φετινή περίοδο. Αλλα 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο της αποδάσωσης της χώρας που πραγματοποιείται με σταθερούς ρυθμούς την τελευταία εικοσαετία, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου. Τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα και οι παρουσίες τους στις πληγείσες περιοχές όχι μόνο συναισθήματα συμπάθειας δε δημιουργούν, αλλά αντίθετα επιφέρουν αγανάκτηση για την υποκρισία τους σ' ένα κατ' εξακολούθηση περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό έγκλημα, στο οποίο αν μη τι άλλο είναι ηθικοί αυτουργοί.

Στο ίδιο έργο θεατές

Το «έργο» επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα. Το τοπίο μόνο αλλάζει, γεωγραφικά. Ιδιοι οι παραγωγοί (δικομματισμός), ίδιο το σενάριο (δασοκτόνοι νόμοι), ίδιοι οι ηθοποιοί (εμπρηστές, εργολάβοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, αυθαιρετούχοι), ίδιοι οι κομπάρσοι (ΔΕΗ, κυνηγοί), ίδια η εταιρεία διανομής (ελεύθερη αγορά, δηλαδή καπιταλιστικό σύστημα). Τα 50.000 στρέμματα πευκοδάσους στην Κασσάνδρα ήταν μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Στην καλύτερη περίπτωση το οικοσύστημα θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση σε πενήντα χρόνια. Αν φυσικά στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει καινούρια πυρκαγιά, κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. Το αντίθετο εμείς θα στοιχηματίζαμε. Αν οι πυρκαγιές σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές ήταν στο Στοίχημα, τότε οι επιδόσεις της εμφάνισής τους δε θα ξεπερνούσαν το 1,10... Εκτός, όμως, από την απώλεια του δάσους καταστράφηκαν 80-100 κατοικίες και κυρίως χάθηκαν δυο ανθρώπινες ζωές! Οι ισχυροί άνεμοι από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η πυρκαγιά είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εμπρηστών και με δεδομένη την ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή και το μη επαρκές προσωπικό, το μέγεθος της καταστροφής είναι θέμα τύχης.

Μας είπαν ψέματα πολλά...

Ο παραπάνω υπότιτλος, απόσπασμα ενός μελοποιημένου από το Μ. Θεοδωράκη ποιήματος, ίσως είναι η απάντηση στα όσα ακούσαμε και θα ακούμε από τους κυβερνητικούς Xατζηαβάτηδες περί επάρκειας των μέσων και προσωπικού. Χρόνια τώρα έχει καταγραφεί και έχει ζητηθεί από τους ειδικούς η ανανέωση και η αύξηση του στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Η γεωγραφική μορφολογία της χώρας είναι τέτοια που απαιτεί τουλάχιστον υπερδιπλάσιο στόλο και προσωπικό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, χωρίς καθυστερήσεις και με επιτυχία. Ομως, ενώ με μεγάλη ευκολία σπαταλιούνται μυθώδη ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που μας επιβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ελάχιστα είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια της χώρας, ενώ μας επιβάλλουν να συμμετέχουμε σε διάφορες «ειρηνευτικές» αποστολές (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος κ.α.) που στην ουσία πρόκειται για καραμπινάτες περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών, όταν πρόκειται για χρήματα που αφορούν τον εθνικό πλούτο της χώρας, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον, υπάρχει οικονομική στενότητα...

Δασοπροστασία. Το άκρον άωτον του ερασιτεχνισμού

Η φαρσοκωμωδία της πρόσληψης εποχικών δασοπυροσβεστών τη θερινή περίοδο είναι μια ιστορία που μάλλον έχει καταγραφεί για την «πρωτοτυπία» της στο βιβλίο Γκίνες. Κι εδώ επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων και κάθε καλοκαίρι οι προσλήψεις γίνονται στο παρά πέντε. Με τα συνήθη βεβαίως πρασινογάλαζα «αξιοκρατικά» κριτήρια. Ελλειψη υπάρχει και σε δασολόγους και περιβαλλοντολόγους που όταν με το σταγονόμετρο προσλαμβάνονται βρίσκονται σε γραφεία μεγάλων αστικών κέντρων. Το ίδιο ισχύει και με τον ανεπαρκέστατο αριθμό μονίμων (δασο)πυροσβεστών και το μηχανοκίνητο στόλο που διαθέτουν. Αυτά και άλλα πολλά ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά το ζήτημα δεν περιορίζεται εκεί. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε μεγάλης έκτασης πυρκαγιές. Γιατί ακόμα και σε χώρες μεγαλύτερες και με απείρως περισσότερα και πλέον σύγχρονα μέσα, όπως έχει καταγραφεί διεθνώς, οι καταστροφές θα είναι μεγάλες, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση με τα επικίνδυνα και εν πολλοίς απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Ζητήματα όπως οι δασικοί δρόμοι, οι αντιπυρικές ζώνες και οι δεξαμενές ύδατοςσε κομβικά σημεία, θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φυσικά όχι με τη σημερινή της μορφή, γιατί έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι του κράτους, αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.

Κακός σχεδιασμός;

Για «έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού» των υπηρεσιών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ την παρούσα κυβέρνηση. Αν και δε δικαιούται, ούτως ή άλλως, διά να ομιλεί, αν ανατρέξει κάποιος στις στατιστικές θα δει ότι επί ημερών του η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη. Πρόκειται για ένα φτηνό, πάμφθηνο επικοινωνιακό (τρομάρα τους) τρικ. Οπως το αντίστοιχο με τις υποσχέσεις για «τις καλύτερες μέρες». Πολύ ορθά λοιπόν επισήμανε το ΚΚΕ ότι στην ουσία πρόκειται για «αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιούν τα δάση και τα παραδίδουν στην κερδοσκοπία των καταπατητών και των μεγάλων επιχειρηματιών...». Ας μην ξεχνάμε ότι στην επιχειρούμενη νέα συνταγματική αναθεώρηση επιχειρείται να αλλάξει (και πάλι προς το χειρότερο) ο προσδιορισμός του δάσους για ευνόητους λόγους. Ελληνες γρηγορείτε.


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Οι γενιές αυθαιρέτων

Θυμάστε, τον ευρισκόμενο σήμερα εν αποστρατεία, κ. Λαλιώτη, που βάφτιζε ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τα αυθαίρετα σε γενιές (κάτι θα είχε ακούσει για τις γενιές λογοτεχνών και τα μπέρδεψε) τα οποία και νομιμοποιούσε εισπράττοντας η κυβέρνησή του χρήματα (από τα πρόστιμα) και ψήφους από τους αυθαιρετούχους (με την πλήρη συναίνεση όπως πάντα της ΝΔ); Το ίδιο έκανε και η ΝΔ με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...). Αλήθεια στη Χαλκιδική από κάποιες εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση, εντοπίσαμε εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες μέσα στην κυρίως δασική έκταση. Μπορεί να μην είναι ώρα για μια τέτοια συζήτηση, όταν η καταστροφή είναι ακόμα τόσο νωπή. Αλλά θα ήταν χρήσιμο επιτέλους οι καμένες δασικές εκτάσεις να κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες, να απαγορεύεται η βοσκή (μια και θα υπάρξει φυσική αναγέννηση - σε μεγάλο μέρος - του δάσους) και κάθε απόπειρα οικοδόμησης να επιφέρει τόσο σοβαρές κυρώσεις που θα είναι αποτρεπτική όχι μόνο στους ιδιοκτήτες, αλλά και στους κατασκευαστές. Αν θέλουμε να μείνει μια σπιθαμή δασικής έκτασης στην Ελλάδα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Η Μάνη έγινε φτωχότερη

Ιδιου περίπου μεγέθους με την Κασσάνδρα η καταστροφή στη Μάνη. Μόνο που οι κύριες εκτάσεις που καταστράφηκαν αποτελούνταν από λιόδεντρα που είναι η βασική πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους. Ανθρωποι είδαν το βιος τους να χάνεται σε μια νύχτα και βρίσκονται σε απόγνωση. Ποιος αλήθεια θα τους νοιαστεί;

Δήμοι για κάγκελα και πλατείες;

Επίκαιρα είναι τα ζητήματα που αναδύονται από την παραλυσία δημοτικών αρχών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αποτέλεσμα του νέου προσανατολισμού τους. Ευκαιρία οι πολίτες να τους «πληρώσουν» στις επερχόμενες εκλογές με το νόμισμα που τους αξίζει.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Δικτυακός τόπος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Στην ηλεκτρονική δ/νση ekke.gr/estia του ΕΚΚΕ μπορούν οι χρήστες Η/Υ να επισκεφτούν την «περιβαλλοντική γωνιά» και να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες γύρω από οικολογικά ζητήματα και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα μπορούν να διαβάσουν και να τυπώσουν τα βασικά κείμενα της ΠΕ (σ.σ. Χάρτα Βελιγραδίου, Διακήρυξη Τιφλίδας, Διάσκεψη Μόσχας και το Κεφάλαιο 36 της Ατζέντας 21), όπως και πολλούς καταλόγους και κείμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ