ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
Σελ. /20
«G20»
«Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια ανακοίνωση - ευχολόγιο για τον (από κοινού...) συντονισμό ενεργειών και πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού και τη διοχέτευση 5 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση διεθνών μονοπωλίων και τη σταθεροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών κατέληξε χτες η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) με φόντο τη συνεχιζόμενη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με προεδρεύοντα τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως αποφάσισαν να διαθέσουν 5 τρισ. δολάρια στην «παγκόσμια οικονομία» στο πλαίσιο στοχευμένης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και άλλων οικονομικών μέτρων για περιορισμό όχι μόνον των σοβαρών χρηματοπιστωτικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν «γρήγορα» με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. για την προώθηση ενός «πακέτου ισχυρής οικονομικής υποστήριξης» σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μερικές ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 η αμερικανική Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πολυνομοσχέδιο μέτρων στήριξης μονοπωλίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρατικών και πολιτειακών δομών, χρηματοδότησης των οργανωμένων συμφερόντων ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσω της διοχέτευσης 2,2 τρισ. δολαρίων. «Ψίχουλα» από το πρωτοφανές αυτό πακέτο μέτρων θα πάρει μέρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ετοιμάζονται εφάπαξ επιταγές - φιλοδώρημα της τάξης των 1.200 δολαρίων ανά άτομο (+500 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο), προσωρινά επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή που αυτή κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, την περασμένη βδομάδα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί!

Το βράδυ της Τετάρτη και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) είχαν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της επιδημίας. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού, μιλώντας για «ιό της Γουχάν». Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν να ζητάνε «διεθνή συνεργασία». Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Αμεση ήταν και η απάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει ότι «ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Ισπανία «μέτρησε» χτες σχεδόν 500 νέους θανάτους από τον κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 4.145. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 56.197, δηλαδή 8.578 περισσότερα από την Τετάρτη.

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μια αλλαγή στην τάση», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιγια, σημειώνοντας πως παρότι η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι κοντά στο 20%, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων έπεσε για πρώτη φορά από την περασμένη βδομάδα, με 83 λιγότερους θανάτους από αυτούς που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Πάντως, 3.700 άτομα παραμένουν στις ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, τα ταχέα τεστ κορονοϊού που αγόρασε η ισπανική κυβέρνηση από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπολογιστούν οι πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στην Ισπανία, δεν λειτουργούν και είναι τελείως αναξιόπιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων των μεγάλων ισπανικών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, τη στιγμή που έπρεπε να υπερβαίνει το 80% και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Οπως διαβεβαίωσε χτες η κινεζική κυβέρνηση, η εταιρεία «Bioeasy», με έδρα το Σεντζέν, «δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας»...

Συνεχίζεται η τραγωδία στα γηροκομεία

Παράλληλα, όλο και περισσότερες πλευρές της τραγωδίας στα γηροκομεία της Ισπανίας, με δεκάδες ηλικιωμένους να πεθαίνουν αβοήθητοι, χτυπημένοι από τον κορονοϊό, βγαίνουν στην επιφάνεια. Μια ομάδα νέων, σε μια πόλη της νότιας Ισπανίας, επιτέθηκε σε ασθενοφόρα που μετέφεραν 28 ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και οδηγούνταν σε ένα ίδρυμα που θα τους αναλάμβανε, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρονταν σε ένα ίδρυμα της πόλης επειδή ο οίκος ευγηρίας στον οποίο διέμεναν, σε άλλη κοινότητα, επρόκειτο να απολυμανθεί. Στην Ισπανία, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε γηροκομεία τις τελευταίες μέρες. Ο στρατός, που έχει αναλάβει τις απολυμάνσεις σε αυτά τα ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις βρήκε γέροντες νεκρούς στα κρεβάτια τους, όπως αποκάλυψε η υπουργός Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Οι αιτίες της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, η εν λόγω πόλη βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ, μαστίζεται από υψηλή ανεργία και είναι γνωστό κέντρο λαθρεμπορίου τσιγάρων και ναρκωτικών. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη επειδή εκείνοι που πουλούν παράνομα τσιγάρα ή χασίς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς δικαιολογία», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «ηρεμία πριν από την καταιγίδα»

Η κορύφωση της πανδημίας και η μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων βρίσκονται μπροστά, εκτιμάει το υπουργείο Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό μέσα σε μια μέρα ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία (πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 41.519, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 239).

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εκτίμησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα κλιμακωθεί η επιβάρυνση νοσοκομείων και εργαστηρίων, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα «ηρεμία πριν από την καταιγίδα». Συνέχισε πως «είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές».

Στη Γερμανία, τις τελευταίες δυόμισι βδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400.000 τεστ για κορονοϊό, όπως ανέφεραν γιατροί στη συνέντευξη Τύπου. Ειπώθηκε ακόμη ότι η Γερμανία διαθέτει περίπου 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ - σημαντικά περισσότερα από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία - όμως το ζήτημα είναι η ανεπάρκεια των υγειονομικών, σύμφωνα με την Ζουζάνε Χέρολντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκίσεν. Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστά αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ. Γι' αυτό, επιστρατεύονται και εκπαιδεύονται σε αναπνευστήρες φοιτητές της Ιατρικής, αναστέλλονται οι γονικές άδειες γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να αυξηθεί η στελέχωση των νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, ήδη οι επιστημονικοί σύλλογοι των νοσοκομειακών γιατρών δίνουν οδηγίες «διαλογής» ασθενών προς τους γιατρούς, στην περίπτωση που τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

Στο έγγραφο επτά Ιατρικών Εταιρειών σημειώνεται πως «εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή. Θα απορρίπτονται ασθενείς που βρίσκονται «σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση», ενώ ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται ιεράρχηση με ηλικιακά ή «κοινωνικά κριτήρια».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επιταγές» Τζόνσον στις φαρμακοβιομηχανίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκκληση για «διεθνή συνεργασία» με στόχο την εξεύρεση εμβολίου και αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής για την πανδημία κορονοϊού απηύθυνε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Υποσχέθηκε πως θα διαθέσει 210 εκατ. στερλίνες, για να χρηματοδοτήσει την ανακάλυψη εμβολίου, ωστόσο, πλέον η πανδημία στη Βρετανία τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, δοκιμάζοντας τα όρια του κατακερματισμένου (από τις συνεχείς μειώσεις δαπανών) δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες λίγες μέρες δέχονται «τσουνάμι» ασθενών, ενώ χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό προστασίας της υγείας τους (μάσκες, γάντια κ.ά.). Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδυνατούν επίσης να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ή μασκών οξυγόνου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας και αρκετοί οικονομολόγοι στο Λονδίνο προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία, όπως οικονομική ύφεση 10% τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και μείωση του ΑΕΠ κατά 15% έως 20% στη διάρκεια των μέτρων καθολικής απαγόρευσης κίνησης και αναστολής της λειτουργίας εκατομμυρίων επιχειρήσεων (εάν η πανδημία αντιμετωπιστεί και περιοριστεί σύντομα...).

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκαν επίσης νέες «ποινές» στους παραβάτες της καραντίνας όπως πρόστιμο 60 λιρών σε γονείς που δεν καταφέρνουν να επιβάλουν οικιακή καραντίνα στα παιδιά, ή φυλάκιση έως 2 ετών σε όσους βήχουν επίτηδες σε αστυνομικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ