ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΟΥΤΙΝ
Σύμπτωση απόψεων στα μεγάλα προβλήματα

Οι συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο κυριάρχησαν  την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.-

Η θερμότατη προσφώνηση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια του επίσημου δείπνου και η εξίσου εγκάρδια αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου έβαλαν τη σφραγίδα τους στις συνομιλίες της Μόσχας. Ο κ. Πούτιν μίλησε για «πλήρη σύμπτωση ή συγγένεια των απόψεών μας στα επίκαιρα προβλήματα της εποχής», επισήμανε ότι εκτιμά «το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην επίλυση των αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια» και τόνισε πως σημειώνει «την προσήλωσή της στις πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους διευθετήσεων των κρίσεων». Εκανε λόγο, επίσης, για το φυσικό αέριο, τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ μίλησε για μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Στεφανόπουλος αφού τόνισε πως είναι «άριστες οι σχέσεις» των δύο χωρών, είπε πως η Ρωσία αποτελεί «σημαντικότατο παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη, όπως στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα εκτιμά βαθύτατα τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό και ότι αυτό «αποτελεί σημείο στήριξης των ελπίδων μας για μία ρύθμιση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε πως βρίσκονται «σε μία τροχιά συνεχούς ανάπτυξης».

Ο Βλ. Πούτιν

Στην προσφώνησή του ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι δοκιμασμένες από το χρόνο ρωσο-ελληνικές σχέσεις έχουν βαθιές και στερεές ρίζες, που χαρακτηρίζονται από αναλλοίωτη θερμότητα και καλές διαθέσεις, σταθερότητα και προβλεψιμότητα. «Σήμερα βλέπουμε καθαρά ότι οι αιώνιες παραδόσεις ισχυρής φιλίας και αμοιβαίας προσέγγισης των λαών μας είναι δυνατές όπως και πριν», είπε. Επισήμανε ότι ένας από τους στόχους προτεραιότητας είναι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι είναι ευχάριστο πως ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μετά από μία περίοδο μείωσης άρχισε να αυξάνεται. Υπογράμμισε ότι επιπλέον δυναμική στις οικονομικές συναλλαγές θα έδινε η πραγματοποίηση μεγάλων μακροπρόθεσμων έργων - μεταξύ αυτών της αύξησης παραδόσεων στην Ελλάδα ρωσικού φυσικού αερίου, της συμμετοχής ρωσικών εταιριών στην κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου, καθώς και της κατασκευής του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Πούτιν είπε ακόμη ότι «οι σημερινές διαβουλεύσεις επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την πλήρη σύμπτωση ή συγγένεια απόψεών μας στα επίκαιρα προβλήματα της σύγχρονης εποχής». Εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας «την προσήλωσή της στις πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους διευθετήσεως των κρίσεων», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χρησιμοποιεί την επιρροή της για την επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος. «Μας εμπνέει η ισορροπημένη, εποικοδομητική στάση της Ελλάδας και σε άλλα διεθνή προβλήματα, η οποία βρίσκεται κοντά στη ρωσική. Αυτό ανοίγει ευρύτατες προοπτικές για τη συνεργασία μας στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση και στα διεθνή θέματα, γενικώς», υπογράμμισε.

Η ομιλία Στεφανόπουλου

Στην αντιφώνησή του ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι επισκέπτεται τη Ρωσία στην αρχή μιας νέας γι' αυτήν περίοδο. «Η Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία σας αναμένεται να διαδραματίσει στα παγκόσμια πράγματα ένα ρόλο πρωτίστης σπουδαιότητας», τόνισε. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε στη συνέχεια ότι σήμερα, παρά ποτέ, η διεθνής κοινωνία πρέπει να αναπτύξει συνεργασία βασιζόμενη σε αρχές, σε ιδανικά, θέτοντας συγχρόνως οραματισμούς που να παγιώνουν τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη. Επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών θα πρέπει να αποβλέπει, μέσω του διαλόγου, στην εγκαθίδρυση παγκόσμιου ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας μέσω του ελέγχου των εξοπλισμών και του αφοπλισμού. «Στο πλαίσιο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η πορεία των οποίων συζητήθηκε κατά την πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής στη Μόσχα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ - Ρωσικής Ομοσπονδίας, βασισμένης στις «κοινές ευρωπαϊκές αξίες». Τόνισε ότι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της απόκτησης δυνατότητας αυτόνομης διαχείρισης κρίσεων τόσο με στρατιωτικά, όσο και με «πολιτικά» μέσα, αποτελεί μια απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ακόμη ότι στο θέμα της Τσετσενίας η Ελλάδα εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της καταδίκης των αποσχιστικών τάσεων και της τρομοκρατίας. Σημείωσε δε ότι στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων είναι ευνόητο ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη - όπως και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αντικατοπτρίζονται πέραν του πολιτικού και στον οικονομικό τομέα, όπου αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και δραστηριοποιούνται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τόνισε ότι πολιτική βούληση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και οι πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας βρίσκονται σε συνεχή άνθηση και τόνισε ότι κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Μόσχας είχε τη χαρά να εκφράσει τις ευχαριστίες του και την ικανοποίησή του για το θερμό ενδιαφέρον τους για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η συνέντευξη Τύπου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο Β. Πούτιν τόνισε ότι είναι ανέφικτη οποιαδήποτε λύση στα Βαλκάνια αν δε στηρίζεται στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε: πρώτον, την αποστρατικοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και δεύτερον τον αποκλεισμό του UCK. Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την επίλυση του προβλήματος, ενώ όταν ρωτήθηκε αν συνεχίζει να εργάζεται για να καταστήσει τη Ρωσία μεγάλη δύναμη με παγκόσμιο κύρος, απάντησε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή και μία περίπλοκη περίοδος, ωστόσο η Ρωσία γεωγραφικά, οικονομικά, πληθυσμιακά και η μόρφωση του πληθυσμού της δίνουν την ιδιότητα μίας μεγάλης δύναμης. Συνέχισε λέγοντας ότι «δε λέμε ότι είμαστε αυτοκρατορία» και πρόσθεσε πως παρακολουθεί με προσοχή περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Ρωσία. Χαιρέτισε ακόμη τη στάση της Ελλάδας να παραπέμπονται τα περίπλοκα διεθνή ζητήματα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη Μόσχα, έκανε λόγο για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση και με το νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, διαρκή επαφή με την ηγεσία της Κίνας, θα συναντηθεί με την πεντάδα της Σαγκάης, επίκεινται επισκέψεις εργασίας στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, και σημείωσε ότι οι ρωσικές προσπάθειες στρέφονται στη βελτίωση των δεσμών με τις χώρες της ΚΑΚ, για ένα «ενωσιακό κράτος», όπως το χαρακτήρισε.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Στεφανόπουλο για το ποια είναι η γνώμη του για το σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι, η Ελλάδα εξετάζει το θέμα με προσοχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι, μέσα από συζητήσεις ΕΕ - Ρωσίας - ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρχουν διεθνείς διαφορές για τέτοια ζητήματα.

Συμπληρωματική κατάθεση από το φύλακα

Απάντηση στα ερωτήματα που δημιούργησε θα κληθεί να δώσει ο υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας Αντονι Ντάνφορντ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή αποπειράθηκε ν' αυτοκτονήσει. Σε σημείωμά του ισχυριζόταν ότι είχε δει δυο ύποπτους να κινούνται κοντά στην πρεσβεία της χώρας του, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του ταξιάρχου Σ. Σόντερς. Συγκεκριμένα, θα δώσει συμπληρωματική κατάθεση στην «αντιτρομοκρατική», ώστε να ξεκαθαριστεί αν τελικά είδε κάτι που να αποτελεί στοιχείο αξιοποιήσιμο από τις αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ