ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
Ενα συνοπτικό χρονικό της δίκης

Από την προσαγωγή των χρυσαυγιτών στον εισαγγελέα

Icon

Από την προσαγωγή των χρυσαυγιτών στον εισαγγελέα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στο A' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 20.4.2015. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Μαρία Λεπενιώτη και στη σύνθεση μετείχαν ακόμη η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα και αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτριο Ανέστη. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή τον Στυλιανό Κωσταρέλο.

Οι κατηγορούμενοι ήταν αρχικά 69, από τους οποίους ένας απεβίωσε. Το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων παραπέμφθηκε να δικαστεί για το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα). Παράλληλα με το βασικό αυτό αδίκημα, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραπέμφθηκαν να δικαστούν και για άλλα αδικήματα.

Ειδικότερα, δεκαοκτώ (18) κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και συνέργεια σε αυτήν. Τέσσερις (4) κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Πέντε (5) κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, ενώ κατά περίπτωση ασκήθηκαν διώξεις και για άλλα αδικήματα, όπως παράνομη οπλοφορία, πρόκληση σωματικών βλαβών, εκβίαση, κατοχή ναρκωτικών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.ά.

Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, καταθέτει στο δικαστήριο

Eurokinissi

Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, καταθέτει στο δικαστήριο
Για το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και 17 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Εκτός από το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάστηκαν επίσης η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονική ενέδρα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, ενώ συσχετίστηκαν και δεκάδες άλλες υποθέσεις που αφορούσαν εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα.

Η εγκληματική δράση

Ο κατάλογος των επιθέσεων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1980 είναι μακρύς. Αρκετές από τις επιθέσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, όπως, για παράδειγμα, οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις υποθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της διερεύνησης της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στις 16.6.1998 από ομάδα κρούσης της ΧΑ, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα, στις 30.6.2008, με θύματα τους Γεώργιο Μηλιαράκη και Ruben Sanz Rodriguez, η δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα στις 12.6.2012 από τους χρυσαυγίτες Α. Πανταζή, Κ. Παπαδόπουλο, Θ. Μαρία, Μ. Ευγενικό κ.ά., η απρόκλητη επίθεση με μαχαίρι κατά του μαθητή Φοίβου - Γεώργιου Δεμερτζίδη στις 28.1.2013 από το μέλος του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, Γεώργιο Αποστολόπουλο, η δολοφονική επίθεση σε βάρος αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή Βαϊνιά στην Ιεράπετρα της Κρήτης από ομάδα οπλισμένων με στειλιάρια και ρόπαλα χρυσαυγιτών στις 13.2.2013, η επίθεση 100 περίπου εποχούμενων χρυσαυγιτών, στις 10.7.2013, κατά του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, με επικεφαλής, μεταξύ άλλων, τους τότε βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης Ν. Μίχο και Ι. Λαγό, η απόπειρα δολοφονίας κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 12.9.2013 από 50 και πλέον οπλισμένους χρυσαυγίτες με ρόπαλα, κράνη, αυτοσχέδια στειλιάρια με μεταλλικές απολήξεις κ.ά.

Η θρυαλλίδα

Τεράστιο ήταν το αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της δίκης

Eurokinissi

Τεράστιο ήταν το αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της δίκης
Το γεγονός το οποίο αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων για την άσκηση των ποινικών διώξεων κατά της Χρυσής Αυγής ήταν η στυγερή δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Π. Φύσσα, τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη του 2013.

Ακολούθησαν διώξεις και συλλήψεις που αφορούσαν τους φυσικούς αυτουργούς των επιμέρους εγκληματικών ενεργειών και, κυρίως, όσους εμπλέκονταν στις τότε πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις κατά του Π. Φύσσα και του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, στις 19.9.2013, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσαν τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Στις 28.9.2013, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση ποινικής δίωξης για το άρθρο 187 του ΠΚ» κατά διαφόρων στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ άλλων και του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου, καθώς και των Χρ. Παππά, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Ι. Λαγού και Ν. Μίχου και διατάσσεται η αυτόφωρη σύλληψή τους.

Επειτα από τις απολογίες των κατηγορουμένων, προφυλακιστέοι κρίνονται οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς και Ι. Λαγός, ενώ τα στελέχη της οργάνωσης Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Δεν ήταν λίγες οι φορές στη διάρκεια της δίκης που οπαδοί της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν επεισόδια ακόμα και μέσα στο δικαστήριο

Eurokinissi

Δεν ήταν λίγες οι φορές στη διάρκεια της δίκης που οπαδοί της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν επεισόδια ακόμα και μέσα στο δικαστήριο
Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, με την από 15.10.2014 πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, ζήτησε την παραπομπή 69 κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές), καθώς και την απαλλαγή 14 κατηγορουμένων. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου αποφάσισε τελικά την παραπομπή των κατηγορουμένων, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικονομικού κινήτρου για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη

Η δίκη ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που δηλώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έφτασαν περίπου τους 100, ενώ αντίστοιχα από την πλευρά των θυμάτων παραστάθηκαν ως Πολιτική Αγωγή συνήγοροι.

Κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, ομάδες χρυσαυγιτών επιτέθηκαν και χτύπησαν φίλους του Π. Φύσσα, οι οποίοι είχαν κληθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρες της υπόθεσης δολοφονίας του. Αντίστοιχες πρακτικές, με απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά των χρυσαυγιτών, συνεχίστηκαν και σε όλη τη διάρκεια της δίκης, τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίου.

Η κύρια αποδεικτική διαδικασία διήρκεσε συνολικά 453 δικάσιμους, κατά τις οποίες εξετάστηκαν 131 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες που πρότεινε η Πολιτική Αγωγή, 69 μάρτυρες υπεράσπισης (από τους 265 που είχαν αρχικά προταθεί!) και αναγνώστηκαν εκατοντάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου, καθώς και έγγραφα που προσκομίστηκαν και από τις δύο πλευρές.

Στιγμιότυπο από τη δίκη

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη δίκη
Μεταξύ των αναγνωστέων εγγράφων συμπεριλαμβάνονταν χιλιάδες αποκαλυπτικά κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα κ.ά., τα οποία αφορούσαν τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο τεράστιος όγκος των εγγράφων της δικογραφίας, ότι το μέγεθός της προσέγγιζε το 1,5 Terabyte.

Της έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου προηγήθηκε το στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης. Συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ήταν οι Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός, Ελένη Ζαφειρίου (η οποία συνταξιοδοτήθηκε κατά την εξέλιξη της δίκης), Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μάνος Μαλαγάρης, Τάκης Σαπουντζάκης και Χάρης Στρατής.

Η ομάδα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Π. Φύσσα αποτελούνταν από τους Χρύσα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Τζέλλη, Ελευθερία Τομπατζόγλου, καθώς και από τις Βιολέτα Κουγιάτσου και Ελλάδα Χριστοδούλου. Τέλος, συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ ήταν οι Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Η απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση

Με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, δεν λήφθηκε από την αρχή κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης, όπως η απαλλαγή των δικαστών από άλλες υποθέσεις, η αποκλειστική διεξαγωγή της σε κατάλληλη αίθουσα και ο ορισμός καθημερινών συνεδριάσεων του δικαστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά κατά τα πρώτα έτη οι ορισθείσες δικάσιμες δεν ξεπερνούσαν τις τέσσερις με πέντε ανά μήνα. Επιπλέον, η υπεράσπιση συνειδητά και μεθοδευμένα επεδίωξε την καθυστέρηση της δίκης.

Στην «τελική ευθεία» της δίκης, στις 18.12.2019 η εισαγγελέας της Εδρας Αδαμαντία Οικονόμου, με μια απαράδεκτη και προκλητική πρόταση, ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας το αποδεικτικό υλικό της ακροαματικής διαδικασίας.

Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, πλην του φυσικού αυτουργού, Γ. Ρουπακιά, ενώ για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ζήτησε τη μεταβολή των κατηγοριών σε μικρότερης σημασίας αδικήματα, από τα αρχικά αποδιδόμενα, υποβαθμίζοντας ποινικά τις εν λόγω δολοφονικές επιθέσεις και ρίχνοντας στα μαλακά τους δράστες.

(Το υλικό του χρονικού προέρχεται από το υπό έκδοση βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής»)


ΚΝΕ
Δεν ξεχνάμε!

Κάθε μέρα κι ένα σποτ με ντοκουμέντα από την εγκληματική δράση της φασιστικής συμμορίας δημοσιεύει η ΚΝΕ στο κανάλι της στο YouTube, ενόψει της απόφασης της δίκης. Με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε - 7 Οκτωβρίου οι ναζί εγκληματίες στη φυλακή», η Οργάνωση θυμίζει τους χιτλερικούς χαιρετισμούς στις συνάξεις των φασιστών, τα ραντεβού που έδιναν τα τάγματα εφόδου, με τους υπόδικους σήμερα επικεφαλής να ουρλιάζουν πως «ό,τι κινείται σφάζεται» κ.ο.κ.

Καλεί τη νεολαία να μη λείψει από το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού και στις 7 Οκτώβρη να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση των Σωματείων. «Η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να σπέρνουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο, είναι λαϊκή απαίτηση!», σημειώνει η Οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ