ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28

Μέσα από μια πλούσια δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτό το διάστημα απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν σε μία γνωριμία με την πραγματική Ιστορία, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, με αφορμή και την επέτειο της 28ης Οκτώβρη.

Στους ιστορικούς περιπάτους που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες προστέθηκαν κι άλλοι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους να βαδίζουν στα χνάρια των αγωνιστών, μέσα από οργανωμένες επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και σημεία συνδεδεμένα με την αντίσταση του λαού μας. Μέσα από τις ξεναγήσεις, τις δραστηριότητες, οι νέοι γνωρίστηκαν με σημαντικές στιγμές της πάλης του λαού, άντλησαν διδάγματα χρήσιμα για το πώς ο λαός συνέτριψε τον φασισμό.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, μέσα και από αυτήν την πλατιά δραστηριότητα, αναδεικνύουν τη δύναμη του λαού να κάνει το αδύνατο δυνατό όταν αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύτιμο μάθημα Ιστορίας, εφόδιο στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες

Επίσκεψη μελών και φίλων της ΚΝΕ στο χωριό Αμπελάκια με ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49

Το χωριό Αμπελάκια επισκέφτηκαν το πρωί της Κυριακής μέλη και φίλοι των Οργανώσεων Λάρισας της ΚΝΕ και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49, όπου στεγαζόταν το παράνομο τυπογραφείο που τύπωνε εφημερίδες, προκηρύξεις και ανακοινώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ την περίοδο της Αντίστασης.

Στο Μουσείο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την τεράστια προσπάθεια που γινόταν εκείνη την περίοδο για να ενημερώνεται, να οργανώνεται και να εμψυχώνεται ο λαός. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες δελτία ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ κ.ά. Υλικό το οποίο δουλεύτηκε από ομάδα μελών και φίλων του Κόμματος και τώρα είναι ψηφιοποιημένο και καταχωρημένο κατά χρονολογική σειρά.

Υπάρχουν, επίσης, αξιόλογα έργα εξόριστων τα οποία δώρισαν στο Μουσείο.

Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους κατακτητές. Οι 5 - 6 άνθρωποι που γνώριζαν το «μυστικό», το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευτεί πολύ αργότερα, το 1985, όταν ο Θανάσης Χαϊμαδής, στο σπίτι του οποίου στεγαζόταν το τυπογραφείο, μαζί με τον Παναγιώτη Ζιαβλάκη, πήγαν στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και παρέδωσαν φωτοτυπημένο υλικό. Το υλικό αυτό δημοσιεύτηκε σε ειδικό αφιέρωμα στον «Ριζοσπάστη».

Ο Θ. Χαϊμαδής πήρε την απόφαση να κληροδοτήσει αυτό το σπίτι στο ΚΚΕ, προσφέροντας κι ένα χρηματικό ποσό στο Κόμμα για την αποκατάστασή του, ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο των χρόνων 1940 - 1949. Πριν από τον θάνατό του, το 1986, ευτύχησε να δει τα σχέδια αποκατάστασης.

Ενα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Την ξενάγηση πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και στελέχη του ΚΚΕ, δίνοντας στα παιδιά ένα μάθημα διαφορετικό από το συνηθισμένο, παρουσιάζοντας αλήθειες που τις κρύβει ο αντίπαλος και που δεν διδάσκονται στα σχολειά: Για τις αιτίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ την περίοδο της Κατοχής και αργότερα τη δράση του ΔΣΕ, αλλά και για τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», τον ρόλο του κομματικού Τύπου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την κρύπτη, το παράνομο υλικό και το παράθυρο της κουζίνας, από όπου οι σύντροφοι παραλάμβαναν το υλικό για να το διανείμουν μέσα σε λίγες ώρες στα χωριά. Ακόμα είδαν αρκετά βιβλία και φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών της περιόδου 1940 - 1949 αλλά και των αγώνων του λαού μας τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια «βομβάρδισαν» τους ξεναγούς με ερωτήσεις, φανερώνοντας έτσι το έντονο ενδιαφέρον τους, των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων ρωτούσαν για το πώς κρατήθηκε χρόνια αυτό το μυστικό και πώς κατάφεραν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, εκείνην την εποχή, να μετατρέπονται σε ήρωες.

Μετά την ξενάγηση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έψησαν, έφαγαν και τραγούδησαν ιστορικά και σύγχρονα αγωνιστικά τραγούδια, δημιουργώντας μια ζεστή και συντροφική ατμόσφαιρα, στον χώρο έξω από το Μουσείο.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια διαφορετική περιήγηση στα χνάρια της απελευθέρωσης της πόλης

Σε ιστορικά σημεία του κέντρου των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος των Τομεακών Οργανώσεων Μαθητών και Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Με ευφάνταστο τρόπο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοίμασαν παιχνίδι γρίφων, καθένας από τους οποίους οδηγούσε και στο επόμενο ιστορικό σημείο. Οι εξερευνητές συναντούσαν ξεχωριστό ξεναγό σε κάθε σημείο της πόλης, λύνοντας όλα τα μυστήρια ελευθέρωσαν την πόλη των Ιωαννίνων από τους φασίστες και ύψωσαν την κόκκινη σημαία στο Ρολόι της πόλης, όπως έγινε και το 1944.

Το σημείο συνάντησης ήταν η Ακαδημία, η οποία αποτελούσε μεγάλη εστία αντίστασης, με οργανωμένες δυνάμεις μαθητών ΕΠΟΝιτών. Λύνοντας τον πρώτο γρίφο, οι καλεσμένοι της ΚΝΕ ανακάλυψαν τη Ζωσιμαία Σχολή, όπου λειτουργούσε τυπογραφείο, και από εκεί διακινούνταν όλες οι παράνομες προκηρύξεις. Συνεχίζοντας ανακάλυψαν τον τόπο των μαρτυριών στις φυλακές ΦΙΞ (ξενοδοχείο «Παλλάδιο» σήμερα), όπου γίνονταν βασανιστήρια σε βάρος κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Ξεκλειδώνοντας τα QR codes, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ «βρήκαν» τον Αρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, στο μνημείο που φτιάχτηκε προς τιμήν του στην πλατεία Ομήρου. Στο κέντρο βρήκαν το σεντούκι με τον «θησαυρό της ελευθερίας», με το στοιχείο που τους οδήγησε στο Ρολόι της πόλης. Το Ρολόι ήταν το μέρος όπου εκτέλεσαν τους ΕΠΟΝίτες Μπάμπη Τσιάρα, Γιάννη Τάτση και Γιάννη Φίλιου, καθώς επίσης το σημείο όπου ο ΕΠΟΝίτης Σόλων Κωνσταντινίδης ύψωσε σε ύψος 50 μέτρων το κόκκινο λάβαρο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Κλείνοντας διαβάστηκαν τα λόγια του τότε ΕΠΟΝίτη Γιαννιώτη Ανδροκλή Γκέλια: «Για να μείνει κάποιος πιστός στο Κόμμα, στην αγωνιστική δράση και κομμουνιστική ιδεολογία, πρέπει να έχει πίστη, αντοχή, οργάνωση, αλλά πάνω απ' όλα έναν μεγάλο και δίκαιο σκοπό, τον σοσιαλισμό».

ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας

Με τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ακολούθησε ξενάγηση με σημαντικές ιστορικές πληροφορίες. Μεταξύ των σταθμών ξεχώρισαν τα σημεία όπου λειτούργησαν η έδρα της Κομαντατούρ, η έδρα διοίκησης του ΕΛΑΣ, το αρχηγείο της Γκεστάπο και το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ φρόντισαν να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους ζωγραφίζοντας σε διάφορα σημεία το μήνυμα «1941 - 2021. ΕΑΜ 80 χρόνια μετά. Συνεχίζουμε».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στα Ανώγεια στις 6 Νοέμβρη

Με σύνθημα «Η Ιστορία μάς διδάσκει: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, να τσακίσει τον φασισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τις δικές του ανάγκες!» οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Κρήτης διοργανώνουν στις 6 Νοέμβρη εκδρομή στα Ανώγεια.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη ανέπτυξαν πλούσια δράση και παρέμβαση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στα στέκια νεολαίας των πόλεων, στις παρελάσεις και στα Πανεπιστήμια. Με την ανακοίνωση της ΚΝΕ στο χέρι, τα μέλη της ΚΝΕ ανέδειξαν σε εκατοντάδες νέους το πραγματικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, ότι είναι φωτεινοί φάροι στους αγώνες του σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πολέμους, εκμετάλλευση, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και σήμερα όπως έγινε και τότε, χωρίς από μηχανής θεούς και σωτήρες.

Συμμετοχές και πληροφορίες στα τηλέφωνα:

6955.719.974 για Ηράκλειο και Λασίθι.

6947.605.973 για τα Χανιά.

και 6943.293.117 για το Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ