ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντικυβερνητικές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομικών

ΣΕΟΥΛ.-

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που απαιτούν την παραίτηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιανγκ Σαμ, συγκρούστηκαν χτες, για τέταρτη συνεχή μέρα, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, "ανταλλάσσοντας" μεταξύ τους δεκάδες βόμβες μολότοφ και γροθιές με σιδηρολοστούς. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν αρκετοί κυρίως από την πλευρά των αστυνομικών, ενώ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε και ένας αστυφύλακας.

Οι περίπου 30.000 φοιτητές - διαδηλωτές ήταν τόσο μαχητικοί, που παγίδευσαν τους αστυνομικούς με τα ίδια τους τα όπλα (δηλαδή τα δεκάδες δακρυγόνα), καταφέροντας μέσα σε ατμόσφαιρα πανικού να "συλλάβουν" τουλάχιστον 10 αξιωματικούς! Η κατάσταση στους δρόμους της Σεούλ θύμιζαν για ώρες πεδίο μάχης, γεμάτες σε αρκετά σημεία με δεκάδες κράνη, ασπίδες και σπασμένα μπουκάλια, που άφησαν πίσω τους έντρομοι αστυνομικοί και δυναμικοί φοιτητές.

Επίκεντρο των χτεσινών ταραχών ήταν το πανεπιστήμιο της Σεούλ, "ΧΑΝΓΙΑΝΓΚ". Εκεί, δηλαδή, απ' όπου συγκεντρώνονταν οι χιλιάδες νεαροί που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν και σήμερα μία μεγάλη πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, με βασικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Κιμ αφότου ο τελευταίος παραδέχτηκε το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποίησε πολύ περισσότερα χρήματα από το επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο νόμος... Οι φήμες θέλουν τον Κιμ να χρησιμοποίησε 20πλάσιο ποσό χρημάτων σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 1992!

Οι διαδηλώσεις των φοιτητών, συχνό φαινόμενο της τελευταίας διετίας, βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία 24ωρα, ενώ απομένουν λίγοι μήνες πριν τη διεξαγωγή των φετινών προεδρικών εκλογών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χτες το απόγευμα είχαν συλληφθεί πάνω από 550 φοιτητές, εκ των οποίων οι 230 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πολύωρες ανακρίσεις.

Η Νιγηρία εισέβαλε στη Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ. -

Δυτικοαφρικανικές χώρες υπό την ηγεσία της νιγηριανής χούντας άρχισαν να βομβαρδίζουν από χτες το πρωί την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, βρίσκοντας ως αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα που διαδραματίζεται στη συγκεκριμένη χώρα τις τελευταίες δέκα μέρες!

Πολεμικά νιγηριανά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν από το πρωί δυτικές περιοχές της Φριτάουν. Πριν την έναρξη της επιχείρησης, στη Σιέρα Λεόνε είχαν ήδη διεισδύσει 1.500 στρατιώτες όχι μόνον από τη Νιγηρία, αλλά από την Γκάνα και τη Γουινέα.

Μέχρι το μεσημέρι, οι νιγηριανές δυνάμεις είχαν καταλάβει και θέσει υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο Λούνγκι, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της Φριτάουν.

Στο μεταξύ, στρατιώτες και οι κατώτεροι αξιωματικοί του στρατού που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Αχμάντ Τεζάν Καμπάα, στις 25 Μάη, φάνηκε χτες πως συμμάχησαν με τους πραξικοπηματίες σε μία προσπάθεια να αντιταχθούν στην ξένη εισβολή. Μάλιστα, ο Μοχάμεντ Σαϊντου Καμάρα, εκπρόσωπος των στασιαστών του ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα, έκανε έκκληση στους πολίτες να πουν "όχι" στην ξένη στρατιωτική εισβολή με πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας. "Ας ενωθούμε για να μην επιτρέψουμε στους ξένους να έρθουν και να καταστρέψουν τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τέτοιους στρατούς μέχρι το τέλος!".

Η έκκληση εισακούστηκε από μικρές ομάδες υποστηριχτών του "Επαναστατικού Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων" που έσπευσαν να βγουν στους δρόμους της Φριτάουν, τραγουδώντας συνθήματα κατά της Νιγηρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε ήταν άδεια όχι μόνον εξαιτίας της νιγηριανής εισβολής, αλλά και επειδή οι περισσότεροι πολίτες επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες με την αποχή από τις εργασίες και άλλες δραστηριότητες να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους πραξικοπηματίες του Τζόνι Πολ Κορόμα.

Εκπρόσωπος των δυτικοαφρικανικών "ειρηνευτικών" δυνάμεων,"ΕΚΟΜΟΓΚ", περιορίστηκε να δηλώσει στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων ότι η επίθεση "κατά των πραξικοπηματιών άρχισε", χωρίς να επεκταθεί σε άλλες πληροφορίες.Η εισβολή της Νιγηρίας στη Σιέρα Λεόνε εκδηλώθηκε μια ημέρα μετά την ύστατη προσπάθεια Αφρικανών και Ευρωπαίων διπλωματών να καταλήξουν σε συμφωνία για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που ξέσπασε στη Σιέρα Λεόνε ύστερα από το πραξικόπημα της 25ης Μάη.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας

ΚΙΕΒΟ.-

Οι Πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας Λεονίντ Κούτσμα και Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψαν το Σάββατο στο Κίεβο συμφωνία φιλίας και συνεργασίας, η οποία επιλύει πολλές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, που εκκρεμούσαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι Κούτσμα και Γιέλτσιν υπέγραψαν, επίσης, μια συμφωνία για συνεργασία στο διαστημικό τομέα, μια διακήρυξη για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και πολιτική διακήρυξη για τις θέσεις τους σε σημαντικά διμερή και διεθνή θέματα. Ο δυο Πρόεδροι θα έχουν συνομιλίες για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Οπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν είχε αναβάλει τουλάχιστον έξι φορές από το 1991 το ταξίδι του στην Ουκρανία, λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Χορμπούλιν, αντιδρώντας στην υπόσχεση του Γιέλτσιν ότι η Ρωσία κάτω από "εξαιρετικές περιστάσεις", θα προασπίσει αμυντικά την Ουκρανία, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εγγύηση που το Κίεβο ποτέ δεν την έχει ζητήσει.

Ο Γιέλτσιν έκανε τη δήλωση με το παραπάνω περιεχόμενο ανήμερα της υπογραφής του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Ρωσία θα βοηθήσει την Ουκρανία και να διευκρινίσει αυτές τις "εξαιρετικές περιστάσεις". Επίσης, είχε τονίσει ότι "αυτό περιλαμβάνεται στο σύμφωνο". Σημειώνουμε ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις χώρες - μέλη της ΚΑΚ, εκτός από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και το Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνο Ρουμανίας - Ουκρανίας

Η Ρουμανία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη Δευτέρα, 2 Ιούνη, σύμφωνο φιλίας, το οποίο τακτοποιεί εδαφικές διαφορές των δύο χωρών και θα βοηθήσει τη Ρουμανία να προχωρήσει στα σχέδια για ταχεία ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το σύμφωνο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα διαπραγματεύσεων τριών χρόνων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κονσταντινέσκου υπέγραψε τη συμφωνία μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του Λεονίντ Κούτσμα στην πόλη Νεπτούν, θέρετρο της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μεταξύ των άλλων, στο σύμφωνο αυτό αναγνωρίζονται τα κοινά σύνορα και η εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Κονσταντινέσκου δήλωσε ότι το σύμφωνο αυτό εξασφαλίζει την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια των λαών των δύο χωρών. Ενώ ο Κούτσμα τόνισε πως η υπογραφή του συμφώνου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Πρώην δικτάτορας νικητής προεδρικών εκλογών!

ΛΑ ΠΑΖ.-

Ο απόστρατος στρατηγός Χούγκο Μπάνζερ Σουάρες, πρώην δικτάτορας, που υποσχέθηκε πως θα καταπολεμήσει τη φτώχεια, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Βολιβία. Ωστόσο, το προβάδισμά του στις εκλογές δεν του εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων και γι' αυτό η εκλογή του θα γίνει επίσημα στη διάρκεια της ψηφοφορίας των μελών του Κογκρέσου που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το 80% των καταμετρημένων αποτελεσμάτων, που επικαλείται το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο "ΑΤΒ" και η βολιβιανή εφημερίδα "Ο Λόγος", ο 71χρονος πρώην δικτάτορας, Χούγκο Μπάνζερ Σουάρες, βγήκε πρώτος μεταξύ των 10 υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα με ποσοστό 22%. Δεύτερος αναδείχτηκε ο 48χρονος Γερουσιαστής Χουάν Κάρλος Ντουράν του κυβερνώντος "Εθνικού Επαναστατικού Κινήματος" με 18% και τρίτος ο Χάιμε Παζ Σαμόρα με 17%.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μπάνζερ, υποστήριξε ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι θα συμμαχήσει με τα κόμματα που είναι υπέρ των προεκλογικών του θέσεων. Ισχυρίστηκε δε ότι θα σχηματίσει μία κυβέρνηση "από ένα σταθερό συνασπισμό δυνάμεων", αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους πιθανούς εταίρους της κυβέρνησής του. Ο Μπάνζερ, επικεφαλής του συντηρητικού"Κόμματος της Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης" θα χρειαστεί τη βοήθεια τουλάχιστον άλλων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει το ποσοστό των μελών της Γερουσίας που χρειάζονται για την εκλογή του στις 4 Αυγούστου.

Εκλογικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι παρά τα προβλήματα (εκρήξεις βομβών, πολύωρη αναμονή μέχρι την κάλπη κλπ) η προσέλευση των 3.200.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ξεπέρασε το 70%. Οι Βολιβιανοί την Κυριακή δεν ψήφισαν μόνον για Πρόεδρο της χώρας τους, αλλά και για την ανάδειξη 27 μελών της Γερουσίας και 130 αντιπροσώπων στην Κάτω Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ο Μπάνζερ για επτά χρόνια, μέχρι το 1978, κυβέρνησε τη Βολιβία με "σιδηρά γροθιά" αυτοαναγορευόμενος σε "Πρόεδρο" της χώρας.

Ο Χ. Φλωράκης σε εκδήλωση της ιταλικής πρεσβείας

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, παρευρέθηκε χτες στην εκδήλωση για την Εθνική Εορτή στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα.

Το γνώριμο σκηνικό "ξαναστήθηκε" στους δρόμους της Σεούλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ