Ηδη ο Μπ. Βωβός έχει κτίσει τα τέσσερα από τα οκτώ στρέμματα του κτήματος, ενώ έχει εξασφαλίσει και το 50% των υπόλοιπων τεσσάρων στρεμμάτων που ανήκει στο Ασυλο Ανιάτων με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Η επίσημη πληροφόρηση είναι ότι το πήρε ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ωστόσο, κατόρθωσε να πάρει και το 25%, κομμάτι που ανήκει στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με τρόπο που φαίνεται τυπικά ορθός.
Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο «Σωτηρία» προκήρυξε ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 9 Δεκέμβρη 1999. Σύμφωνα με το πρακτικό του διαγωνισμού, που υποβλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 20-12-99 και με αριθμό πρωτοκόλλου 24094, συμμετείχαν οι εξής εταιρίες:
Υστερα από ένσταση που υπέβαλε ο αντιπρόσωπος της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», οι τρεις από τις πέντε εταιρίες αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό λόγω έλλειψης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τελικά πλειοδότης του διαγωνισμού υπήρξε ο Μπ. Βωβός, καταθέτοντας προσφορά 990 εκατ. έναντι της προσφοράς 970 εκατ. που κατέθεσε η εταιρία «ΡΥΘΜΟΣ - ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ Α.Ε.». Ετσι η διοίκηση του νοσοκομείου κατοχύρωσε το διαγωνισμό στον Μπ. Βωβό με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά.
Στο πρακτικό του διαγωνισμού προς τη διοίκηση του νοσοκομείου συνοδεύεται και από επιστολή του Μπ. Βωβού (αριθμός πρωτοκόλλου 24039), ο οποίος προσπαθώντας να δελεάσει τη διοίκηση υπόσχεται δωρεά προς το νοσοκομείο ύψους 100.000.000 δραχμών. Ο Μπ. Βωβός αναφέρει στην επιστολή του με ημερομηνία 15.12.1999 ότι «με την προϋπόθεση της κατακυρώσεως της εταιρείας μας του αποτελέσματος του άνω διαγωνισμού και της χορηγήσεως οικοδομικής άδειας, βάσει των ισχυόντων όρων δομήσεως, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση, εντός μηνός από της χορηγήσεως της άδειας, να προσφέρωμεν προς το Νοσοκομείο ως δωρεά και άνευ ανταλλάγματος το ποσόν των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών».
Με άλλα λόγια, ο Μπ. Βωβός επιχειρεί μέσω του «δώρου» του προς το νοσοκομείο να εξασφαλίσει από τη διοίκηση όχι μόνο την κατοχύρωση του διαγωνισμού υπέρ του, αλλά και να πιέσει η ίδια ώστε να του χορηγηθεί οικοδομική άδεια για το χώρο. Γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών μέχρι το Μάη του 2000, που λήφθηκε ύστερα από την πίεση των κατοίκων στην προσπάθειά τους να σώσουν το κτήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αναστολή παρατάθηκε μέχρι με τον Ιούλιο του 2001, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος δικονομικός τρόπος που θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να κτίσει;
Ενα ακόμα μέσο που χρησιμοποιεί ο μεγαλοκατασκευαστής προκειμένου να εξαλείψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και να πάρει το σύνολο του χώρου, είναι η καταχώριση ανακοινώσεών του στο Τύπο. Σε αυτές επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους ότι τα σχέδια τσιμεντοποίησής του δεν επιβαρύνουν την ήδη πυκνοδομημένη περιοχή. Αντίθετα η πρότασή του «επιχειρεί με έντεχνο τρόπο να ανατρέψει την απαράδεκτη εικόνα σε ένα καίριο σημείο της Αθήνας...» και είναι η μόνη σωστή, γιατί η πρόταση των κατοίκων για δημιουργία πάρκου πρασίνου «πάσχει για πολλούς λόγους». Ενας από αυτούς είναι ότι «το σημείο δεν προσφέρεται για διαμόρφωση πρασίνου ή σχολείου λόγω της κυκλοφοριακής έντασης, αλλά και των υψηλών ρύπων και της επικινδυνότητας από την πυκνή διέλευση των αυτοκινήτων». Προσπαθεί, δηλαδή, να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει τους «καλόπιστους, αλλά ατελώς πληροφορημένους περιοίκους» (έτσι τους ονομάζει) ότι το τσιμέντο και όχι το πράσινο θα επιλύσουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής έντασης και των υψηλών ρύπων.
Την ίδια στιγμή, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων για την επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του κτήματος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κωλυσιεργεί δίνοντας αόριστες υποσχέσεις για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Ας σημειωθεί ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τα σχέδια του Μπ. Βωβού για το κτήμα.
Οι κάτοικοι μπροστά στην κατάσταση αυτή αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να σώσουν τα υπόλοιπα τέσσερα στρέμματα όπου βρίσκεται και ο ναΐσκος του Αγ. Νικολάου από το 1880, που έχει ανακηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο τέχνης. Το αίτημά τους είναι να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα τέσσερα στρέμματα ως χώρος λειτουργικού πρασίνου και να αποτελέσει τη φυσική πλατεία των Αμπελοκήπων.
Το Σεπτέμβρη του 1999 προχώρησε σε δωρεά ύψους 1,5 δισ. δρχ. προς το Δήμο Αμαρουσίου για την ανέγερση νέου Δημαρχείου στην πόλη. Η παχυλή δωρεά (άνευ ανταλλάγματος όπως ακριβώς δηλαδή και στην περίπτωση του «Σωτηρία») εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ύστερα από επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, στις 27 Μάη 1999. Φαίνεται όμως πως η δωρεά κάπου αποσκοπούσε...
Στις 23 Σεπτέμβρη 1999, τέσσερις μήνες μετά τη δωρεά, η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση σύμφωνα με την οποία: τρία οικοδομικά τετράγωνα της πόλης (498, 499 και 500) ιδιοκτησίας Βωβού ενώνονται και ο δρόμος που τα χωρίζει, η οδός Δημητσάνας, μετατοπίζεται βορειότερα! Μ' αυτό τον τρόπο η ιδιοκτησία του Βωβού που θα αποκτήσει «πρόσωπο» στη λεωφόρο Κηφισίας αυξάνεται και έτσι δίνεται η δυνατότητα να χτιστούν, σε όλη την ιδιοκτησία, εμπορικά κέντρα ή μεγάλα καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο, η αξία της ιδιοκτησίας Βωβού αυξάνεται κατακόρυφα και ξεπερνά τα 5 δισ. δρχ.!!!
Και ο πλέον καλόπιστος αντιλαμβάνεται πως η δωρεά δεν είναι και τόσο δωρεά, αφού με αυτή την απόφαση η δημοτική αρχή επιστρέφει στην εταιρία τη δωρεά τρεις φορές μεγαλύτερη!
Η σύνδεση των δύο περιπτώσεων (κτήμα ΘΩΝ και οικόπεδο ΗΒΗ) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική. Αξίζει όμως να παραθέσουμε αποσπάσματα από δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά. Ισως έτσι, τα συμπεράσματα να είναι περισσότερο ασφαλή.
Η μία συνεδρίαση αφορά τη δωρεά Βωβού προς το Δήμο για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου της πόλης και η άλλη τα οικόπεδα ιδιοκτησίας Βωβού.
Στις 27.5.1999 το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και το 2ο θέμα έχει τίτλο «Αποδοχή δήλωσης για την κατασκευή άνευ ανταλλαγμάτων της πρώτης φάσης του Δημαρχείου».
Η συζήτηση διεξάγεται σε εχθρικό κλίμα, μια και πολλά μέλη του ΔΣ δεν έχουν ιδέα για τη μελέτη ανέγερσης του κτιρίου, ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ...«ευεργέτη».
Ο δήμαρχος Π. Τζανίκος περιγράφει στην εισαγωγή της ομιλίας του την πολιτική της διοίκησης του Δήμου ως εξής:
«... μεγάλες επιχειρήσεις ή αν θέλετε οι ισχυροί οικονομικώς (σ.σ. παράγοντες) της περιοχής, πρέπει να συμβάλλουν και να ανταποδίδουν στην πόλη ένα μέρος αυτής της υπηρεσίας, αυτής της υπεραξίας που αυτή η πόλη (σ.σ. sic)... (σ.σ. δεν καταγράφεται στο κασετόφωνο) μέσα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτή είναι μια γενική πολιτική και το 1992 την Ερμού (σ.σ. ο πεζόδρομος απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου) την κατασκευάσαμε με χορηγία της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ».
Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Βλάχος (ανήκει στην παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ) απαντά:
«Οι διευκολύνσεις θεωρούνται χωρίς αντάλλαγμα; Οι διευκολύνσεις που έχουμε κάνει εμείς».
Ο Μπ. Ζιώγας στην τοποθέτησή του επισημαίνει:
«Οταν η συγκεκριμένη εταιρία η οποία έχει συνδέσει το όνομά μας με μια, κατά την άποψή μας, στρεβλή ανάπτυξη του Μαρουσιού, κάνει μια τέτοια προσφορά, πιστεύουμε ότι δεν το κάνει για να εξυπηρετήσει ούτε το δήμο, ούτε τους δημότες. Προφανώς έχει και αποσκοπεί σε περισσότερα και σε άλλου είδους οφέλη, τα οποία μπορεί να μην έχουν τώρα προσδιοριστεί, αλλά προφανώς κάπου αποσκοπούν, το 2004 είναι μπροστά και ενδεχομένως να θέλει να δημιουργήσει κάποιες για αυτήν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Με την έννοια αυτή μπορούμε να πούμε "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες". Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μια παροιμία, είναι και μια, δυστυχώς, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα».
Τελικά το ΔΣ ψηφίζει κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της δωρεάς του 1,5 δισ. για το νέο Δημαρχείο.
Λίγους μήνες μετά την πλούσια δωρεά ο φόβος για τους φέροντες δώρα Δαναούς επιβεβαιώνεται. Στο ΔΣ η Δημοτική Αρχή φέρνει το θέμα του οικοπέδου της ΗΒΗ που αφορά άμεσα τον Βωβό λόγω της ιδιοκτησίας του.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κάββαλος που ανήκει στην παράταξη του δημάρχου Π. Τζανίκου, δε διστάζει να πει:
«Κύριε πρόεδρε (σ.σ. του δημοτικού συμβουλίου) απευθύνομαι σε σας γιατί το άρθρο 99 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων σας αφορά λόγω κωλύματος που έχετε στο συγκεκριμένο θέμα. Για λόγους δεοντολογίας λόγω της επαγγελματικής σας συνεργασίας με τον κύριο Βωβό παρακαλώ όπως απόσχετε για λόγους ευαισθησίας στην άσκηση των καθηκόντων σας κατά τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο απέναντι στους εκλογείς».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Καλογρίδης απαντά:
«Κύριοι συνάδελφοι, είμαι 21 χρόνια εδώ μέσα. Αυτή τη στιγμή δεν περνάμε μια αναθεώρηση σχεδίου, δεν περνάμε κανενός ιδιώτη και δεν έχω καμία σχέση εργασίας και παρακαλώ πολύ τον κύριο Καββάλο αν δεν τεκμηριώσει αυτά που λέει υπεύθυνα, εγώ θα ενεργήσω τα δέοντα».
Και ο κ. Κάββαλος απαντά στον πρόεδρο:
«Και βέβαια έχω στοιχεία, το 1997 κάνατε τζίρο στην επιχείρησή σας 70 εκατομμύρια σε συνεργασία με τον κ. Βωβό και τη "Διεθνή Τεχνική", απαντήστε μας στο ΔΣ το '98 και το '99 ποιος είναι ο τζίρος σας με τις δύο εταιρίες του κυρίου Βωβού;».
Η συγκεκριμένη καταγγελία επιβεβαιώθηκε και τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του «Ρ».
Ο πρόεδρος ισχυρίζεται:
«Κύριε Κάββαλε, προσωπικά σε σας θα πω ότι έχετε εμπάθεια προς το πρόσωπό μου και όλα αυτά δεν ευσταθούν».
Η συνεδρίαση δεν εξελίσσεται ομαλά και σε ένα ξέσπασμά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πόρτολος (επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού από το χώρο της ΝΔ) φωνάζει:
«Κύριε Τσαγκαράτο, είσθε υπάλληλος με συμφέροντα Βωβού».
Ο κύριος Τσαγκαράτος είναι μηχανικός μελετητής του Δήμου και έχει επεξεργαστεί τη μελέτη για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή της ΗΒΗ.
Μετά από όλα αυτά οι δύο υποθέσεις (κτήμα ΘΩΝ και ΗΒΗ) φαίνεται να διαφέρουν μόνο στο ποσό της ...«δωρεάς».