ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις κατά των ξένων στρατευμάτων

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

«Καζάνι που βράζει» θύμιζε από νωρίς χτες το πρωί η πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από το θάνατο δύο έως πέντε διαδηλωτών από τα πυρά Μπουρουντιανών στρατιωτών - μελών της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα τους, καθώς και την παραίτηση της φιλοδυτικής Κατρίν Σαμπά Πανζά που υποδύεται την «πρόεδρο» σε μία χώρα, που έχει δεχτεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση Γάλλων, άλλων στρατιωτών χωρών της ΕΕ και Αφρικανών.

Χιλιάδες πολίτες (ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά) ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το αεροδρόμιο, γύρω στις 6.00 το πρωί, καταλήγοντας σαν ένα ανθρώπινο ποτάμι έξω από τα γραφεία της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Μπανγκί. Αφορμή για τις διαμαρτυρίες τους είναι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα και οι ασταμάτητες επιθέσεις κατά αμάχων, με τελευταία περίπτωση τη σφαγή τουλάχιστον 17 ατόμων και τις απαγωγές άλλων 27 στο χριστιανικό ναό της Φατίμα στο Μπανγκί το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης από ισλαμιστές ενόπλους, πιθανώς μέλη της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ που είχε σφετεριστεί την εξουσία έως τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Την ώρα που αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επιχείρησε να μεταφέρει τα αιτήματα σε αξιωματούχο της ΑΕ, ομάδα Μπουρουντιανών στρατιωτών άνοιξε απροειδοποίητα πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο. Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, είπαν πως μέτρησαν τουλάχιστον πέντε πτώματα διαδηλωτών.

Ξεχωριστή διαδήλωση έγινε νωρίτερα και έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, από εκατοντάδες διαδηλωτές που χτυπούσαν τις αδειανές κατσαρόλες, σε μία προσπάθεια, να υπογραμμίσουν τη μεγάλη φτώχεια από την οποία υποφέρουν. Αλλοι διαδηλωτές, μικρότερης ηλικίας, έστησαν πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας. Κάποια από τα οδοφράγματα σαρώθηκαν από τις μπουλντόζες Γάλλων στρατιωτών που έσπευσαν να επιβάλουν την «τάξη».

Μολονότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διαθέτει σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, η τεράστια πλειονότητα του λαού των περίπου 4.600.000 υποφέρει από μεγάλη φτώχεια και έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Η στρατιωτική επέμβαση των Γάλλων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού από τις επιθέσεις ενόπλων πολιτοφυλακών Χριστιανών, αλλά και ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ. Εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η στρατιωτική αποστολή μερικών εκατοντάδων στρατιωτών της ΕΕ στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι άμαχοι δίχως βασική πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποχέτευση, τρόφιμα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Τις καταστροφικές πλημμύρες θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν, ήδη, επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις οικονομίες αμφοτέρων των χωρών και βέβαια τα λαϊκά στρώματα θα δουν τις συνθήκες ζωής τους να χειροτερεύουν. Ακόμα και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καταγράφει αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αυτήν, το κόστος των ζημιών αναμένεται να ανέλθει στη Σερβία στα 2 δισ. ευρώ και περίπου 1,3 δισ. ευρώ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σημειώνεται παράλληλα ότι ο αγροτικός τομέας, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ στη Σερβία και στο 6% του ΑΕΠ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επλήγη σημαντικά από τις πλημμύρες και ότι η ζημιά στην αγροτική παραγωγή αμφοτέρων των χωρών μπορεί να ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παραγωγή Ενέργειας και των ορυχείων έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στη Σερβία, όπου η ζημιά για την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού EPS είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο σερβικό ορυχείο Κολουμπάρα, που είναι ζωτικής σημασίας για το ενεργειακό σύστημα της χώρας καθώς παρέχει άνθρακα στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς οι οποίοι παράγουν περισσότερο από το 50% της Ενέργειας που χρειάζεται η Σερβία.

Δρόμοι και σιδηρόδρομοι, υποδομές μεταφοράς και διανομής Ενέργειας και υδάτινων πόρων έχουν πληγεί σημαντικά, εξέλιξη που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και ανθρώπων και θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου εκτός των άλλων έχουν μεταφερθεί από τα νερά σε διάφορες περιοχές και νάρκες, «κληρονομιά» του πολέμου της δεκαετίας του 1990. Η δημόσια υγεία απειλείται από τη μόλυνση των αποθεμάτων των υδάτινων πόρων, με χιλιάδες νεκρά ζώα σε αποσύνθεση.

Οι τρέχουσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το 2014 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και στο 1% στη Σερβία. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να αναθεωρηθούν περαιτέρω προς τα κάτω. Και φυσικά όλη αυτή την καταστροφή, που απέδειξε ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις ισλαμιστών και Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) σκότωσαν ανηλεώς 15 Κούρδους, ανάμεσά τους επτά παιδιά, στη διάρκεια επίθεσης σε χωριό της βόρειας Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της εξάμηνης επιχείρησης του ISIL κατά των Κούρδων της Συρίας και άλλων ένοπλων ομάδων. Το Παρατηρητήριο και ένας ανεξάρτητος φωτογράφος δήλωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην κουρδική πόλη Ρας αλ-Αϊν μετά την έφοδο ενόπλων στο χωριό.

Το Ρας αλ-Αϊν, 600 χλμ. από τη Δαμασκό, βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος του ενός εκατομμυρίου των Κούρδων της Συρίας.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι από την αρχή τρέχοντος έτους, περίπου 2.000 άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών της συριακής αεροπορίας στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Θα κυνηγούν για χρέη και τους... νεκρούς

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Σάλο έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η πρόταση που φέρεται να έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κρίστοφερ Πάιν, ότι η κυβέρνηση θα διεκδικεί την αποπληρωμή οφειλών για πανεπιστημιακά δίδακτρα και από νεκρούς φοιτητές. Σήμερα, αν κάποιος χρωστά δίδακτρα (που στην Αυστραλία είναι υποχρεωτικά) και πεθάνει, τα χρέη του παραγράφονται. Ο Πάιν υποστήριξε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διεκδικεί τα δίδακτρα από τα περιουσιακά στοιχεία των φοιτητών του ή των γονιών τους. Μαζί του φαίνεται ότι συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκι (πρωτεργάτης στη δράση για τη μείωση του «δημόσιου ελλείμματος» και χρέους), που είπε ότι πρέπει να ισχύει για τους φοιτητές ό,τι ισχύει για την αποπληρωμή οποιουδήποτε άλλου δανείου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ωστόσο η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή της επίθεση δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου ετήσιου προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε επίσημα το σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 πλέον χρόνια, οι περικοπές μιας σειράς κοινωνικών παροχών (που αφορούν την περίθαλψη και την Ασφάλιση), ο «περιορισμός» της συνταγογράφησης (των φαρμάκων που μέχρι σήμερα δηλαδή μπορούσε κάποιος να παίρνει με κάλυψη του Ταμείου του) και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ