ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Μεγάλη η ευρύτητα της Πανελλαδικής Συνάντησης

Διευρυμένη η πολιτική, γεωγραφική και επαγγελματική προέλευση των συμμετασχόντων

Το προεδρείο της Πανελλαδικής Συνάντησης
Το προεδρείο της Πανελλαδικής Συνάντησης
Την έντονη αντίθεση στη συστηματική υπονόμευση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την καταδίκη των πολέμων που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την αντίθεση στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς και την καταγγελία των αντιδημοκρατικών σχεδίων της κυβέρνησης και της ΕΕ, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που έχουν συγκροτηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι συνεδρίασαν το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, στην πρώτη πανελλαδική τους συνάντηση, μια συνάντηση που εντυπωσίασε με την ευρύτητα των αντιπροσώπων που την αποτελούσαν, ευρύτητα πολιτική, επαγγελματική, γεωγραφική, δείγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος που προκαλούν τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε. Ευρύτητα που εκφράστηκε και στους ομιλητές που πήραν το λόγο.

Εκεί δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν σε στενή συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων, για να μην υλοποιηθούν οι αντιδημοκρατικοί σχεδιασμοί. Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, για να αρθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα στο ύψος των αναγκών του εργαζόμενου ανθρώπου.

Εκτός από τις ομιλίες, παρουσιάστηκαν κείμενα εργασίας με απόψεις, θέσεις και αιτήματα. Εκφράστηκε, δε, η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης του λαού για τους κινδύνους που απειλούν τις ελευθερίες του.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Η. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του ευρω-εντάλματος σύλληψης. Το άρθρο 5 του Συντάγματος της χώρας επιτρέπει την έκδοση μόνο για τους αλλοδαπούς που δε διώκονται για τη δράση τους υπέρ της ελευθερίας. Το μέτρο της έκδοσης με το ευρω-ένταλμα είναι αντίθετο ακόμα και με το άρθρο 28 του Συντάγματος. Παρ' όλα αυτά, οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι πρώτοι στην αποδοχή τέτοιων μέτρων. «Είναι αντισυνταγματικό να εκδίδονται Ελληνες πολίτες», τόνισε. «Αυτό θα γίνει παρά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή σύμβαση, η οποία στο άρθρο 16 αναγνωρίζει ότι ορισμένα κράτη που οι νομοθεσίες τους δεν επιτρέπουν την έκδοση, καλούνται να πάρουν άλλα μέτρα, να συνδράμουν κλπ. Παρά ταύτα η Ελλάδα αποκρύπτει αυτό το γεγονός και προσπαθεί πρώτη απ' όλες να παραβιάσει το δικό της Σύνταγμα».

Ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής αναφέρθηκε στον «πατριωτικό» νόμο των ΗΠΑ, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας βάζει στο «ψυγείο» τις ατομικές ελευθερίες. Προβλέπει την παρακολούθηση του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του χωρίς δικαστική έγκριση. Κράτηση υπόπτων χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία. Συζητείται η χρήση βασανιστηρίων, ενώ διάταγμα προβλέπει τη σύσταση έκτακτων στρατοδικείων, χωρίς δικονομικές εγγυήσεις για τους κατηγορούμενους.

Διακρατική καταστολή

Το κείμενο εργασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που αναφέρεται στον ευρωτρομονόμο, στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στη Συνθήκη Σένγκεν, στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ, όπως της Ευροπόλ, του εκστρατευτικού αστυνομικού σώματος, της ενιαίας αστυνομικής ομάδας, τονίζει ότι αναδείχνονται νέα στοιχεία και αιτήματα γι' αυτήν, όπως είναι η παύση της συμμετοχής της χώρας μας σε μηχανισμούς διακρατικής καταστολής.

Οσον αφορά στο θέμα της αντιδραστικοποίησης της εσωτερικής νομοθεσίας και των μηχανισμών για την επιβολή της, τονίστηκε ότι πρέπει να καταργηθεί ο «τρομονόμος», όπως και ο νόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Να αντικατασταθεί δε από νόμο που θα απαγορεύει απόλυτα τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και θα προχωρά σε συγκεκριμένο προσδιορισμό απολύτως απαραίτητων στοιχείων που αρκούν άμεσα για την αναγνώριση του προσώπου και την αναζήτησή του.

Εξάλλου, η ενίσχυση του αντιδημοκρατικού προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ)και οι αναπροσαρμογές των εσωτερικών κατασταλτικών μηχανισμών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των διακρατικών μηχανισμών, πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Απαραίτητο, λοιπόν, είναι να εκδημοκρατιστούν τα ΣΑ, να διαλυθούν ειδικές υπηρεσίες παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος, να απαγκιστρωθεί η ΕΛ.ΑΣ. από την εξάρτηση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Οι εργασιακοί χώροι

Οι συνδικαλιστές Α. Τσώλης, Α. Φραγκιαδάκη και Θ. Κούτρας, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Τ. Τριανταφυλλάκος, από τον Βόλο και ο Γ. Τούσας, από την ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκαν στις παραβιάσεις των ατομικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους. Εκεί, όπου οι κανόνες της αγοράς, του μέγιστου κέρδους, έχουν εμπόδιό τους τα εργατικά δικαιώματα, τα κανονικά ωράρια εργασίας, τις κατοχυρωμένες αμοιβές από συλλογικές συμβάσεις. Αλλωστε, η κεντρική πολιτική επιλογή για λιγότερο «μισθολογικό» και μη μισθολογικό κόστος, που σημαίνει επιδρομή σε κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, για να εφαρμοστεί, θέλει εντελώς αποδυναμωμένο ή ανύπαρκτο το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Θέλει όμηρο τον εργαζόμενο, συμβιβασμένο, ακόμα και φοβισμένο. Ετσι, η πλήρης και σταθερή απασχόληση, η Κοινωνική Ασφάλιση, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανεμπόδιστη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της επιτροπής για την υγιεινή και την ασφάλεια, αλλά και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις, είναι στόχοι που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τόπους εργασίας.

Ο δικηγόρος Κ. Διάκος αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η "Μεγάλη Ιδέα" του 2004 δίνει μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο δρόμο της κατάργησης της ελευθερίας των πολλών στο όνομα της πρόσκαιρης ασφάλειας και της αισθητικής (!) των λίγων». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα για το περιβάλλον, ενώ με αφορμή τη διεξαγωγή τους, θα απαγορευτούν οι κινητοποιήσεις, πρόσθεσε.

«Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, της αληθούς πληροφόρησης, της ισότιμης πρόσβασης στα ΜΜΕ έχει πληγεί βάρβαρα», είπε η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Αθήνας Α. Ζορμπαλά. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ουσιαστική-λειτουργική ανεξαρτησία των κρατικών ΜΜΕ από τον κυβερνητικό παρεμβατισμό, η ενίσχυση των τοπικών-δημοτικών ΜΜΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος των σχέσεων διαπλοκής οικονομικού-εργολαβικού κεφαλαίου με τα ιδιωτικά ΜΜΕ και το δημόσιο. Η αδιαφάνεια και το ανέλεγκτο της λειτουργίας των ΜΜΕ έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικό, θεσμικό και κοινωνικό τους έλεγχο, διαπίστωσε.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα ο Χρ. Καράτσαλος είπε ότι η κυβέρνηση δε θέλει την αντιμετώπιση του ζητήματος στις πραγματικές του διαστάσεις. Απαιτείται η νομιμοποίηση όλων των εργατών που βρίσκονται στην Ελλάδα με απλοποίηση των διαδικασιών, η κατάργηση των υψηλών παραβόλων και η κατάργηση των συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση χορήγησης άδειας παραμονής, ώστε αυτό να μην είναι λόγος απέλασης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι «οι δυνατότητες να βαθύνει ο αγώνας είναι μεγάλες και να έχει αποτελέσματα. Στον "τρομονόμο" αναγκάστηκαν να περιορίσουν το εύρος των πράξεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές». Ο Γ. Νάκης τόνισε ότι «η πρώτη συνάντηση των επιτροπών ανοίγει τις δυνατότητες του κινήματος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η συσπείρωση αυτή δεν απέκλεισε κανέναν. Θα κάνει προσπάθεια διεύρυνσης. Θα απευθυνθεί στα συνδικάτα, στις γειτονιές».

Για τις ελευθερίες στο χώρο της νεολαίας τονίστηκε ότι η όξυνση των προβλημάτων της, η υποβάθμιση των μορφωτικών, εργασιακών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων της, της αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της.

Επίσης, στη συνάντηση μίλησαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης και Κ. Ρόκκος, οι Κ. Βαμβουρέλης και Β. Παλαιολόγος από τη Μυτιλήνη, ο Γ. Χριστοδουλόπουλος, από την Πάτρα, ο Θ. Παπανικολάου, από την επιτροπή της Κηφισιάς, οι Γ. Παπαστεργίου και Μ. Γκαγκάς από τη Λάρισα, ο Σ. Παναγιώτου από τις Σέρρες, ο Κ. Αργαλιώτης από το Δίκτυο για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η Μ. Κοτσώνα από τα Χανιά, ο Δ. Σουλιώτης και ο Γ. Αδαμίδης. Το κλείσιμο της συνεδρίας έγινε από τη δικηγόρο Γ. Κούρτοβικ, που τόνισε την ανάγκη συντονισμού της δουλιάς όλων των επιτροπών στην Αττική, αλλά και της δημιουργίας ομάδων κοινωνικής και νομικής στήριξης σε όσους δέχονται επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ