ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 1ης Απρίλη 1955.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης παρέστη στο φιλολογικό μνημόσυνο του δολοφονηθέντα στις 20/3/1994, Θεόφιλου Γεωργιάδη, στα κεντρικά γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

Στην ομιλία του, ο Π. Καμμένος, μεταξύ άλλων, είπε: «Ηταν οι εποχές που για πρώτη φορά έγινε λόγος δημόσια για τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Και υπήρχαν δυστυχώς κάποιοι, που και αυτούς δε θα τους καταπιεί η ιστορία έτσι, που θεωρούσαν τρομοκράτες όσους μιλούσαν για την απελευθέρωση του κουρδικού λαού, τη δημιουργία του κουρδικού κράτους και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων. Για το δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να τιμούν τις αξίες τους, το έθνος τους. Τώρα, βέβαια, τα πράγματα άλλαξαν και τώρα όλοι βοηθούν τους Κούρδους αγωνιστές να κάνουν το κουρδικό κράτος. Και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι όταν είχε ανάγκη ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να τον φιλοξενήσουν, έκλεισαν την πόρτα. Και βεβαίως, υπήρχε και προδοσία μέσα από την Ελλάδα από εκείνους που παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στον αγώνα που ξεκίνησε ο Θεόφιλος».

Πρόσθεσε: «Εφτασαν σε σημείο, οι Κούρδοι αγωνιστές, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν για τον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα, να μην εμπιστεύονται πια τους Ελληνες και να τους θεωρούν ίσως προδότες και βεβαίως με το δίκιο τους γιατί Ελληνας υπουργός τον παρέδωσε και αυτός ήταν ο Θ. Πάγκαλος σε συνεργασία βεβαίως με τον πρωθυπουργό Σημίτη».

Συμπλήρωσε: «Ο Θεόφιλος ήταν αυτός που αποδόμησε το μύθο του πανίσχυρου τουρκικού κράτους. Ηταν εκείνος που ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, να φέρει κοντά εθνότητες που η τουρκική προπαγάνδα είχε καταφέρει να βάλει να συγκρουστούν μεταξύ τους. Γιατί η Τουρκία, όπως έλεγε πάντα ο Θεόφιλος, χρησιμοποίησε τα έθνη τα οποία κατακτούσε για να τα βάλει να σφαγιάζονται μεταξύ τους προκειμένου να επικυριαρχεί».

Κατέληξε: «Εάν μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε την ίδρυση του κουρδικού κράτους, θέλω να ξέρετε ότι θα αναπαυθεί η ψυχή του πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό μνημόσυνο που του κάνουμε. Ας είναι αιωνία του η μνήμη»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανίχνευση εδάφους για διεύρυνση «κεντροαριστεράς»

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά

Eurokinissi

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά
«Τροφή» για νέα σενάρια σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος δίνουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που επιβεβαιώνουν ότι οι διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού καλά κρατούν, με πάγιο στόχο τη χειραγώγηση του λαού στα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου που διεκπεραιώνει το πολιτικό του προσωπικό.

Η σημασία που αποδίδουν στο συγκεκριμένο στόχο αποδεικνύεται κι απ' την ενεργή εμπλοκή παραγόντων της ΕΕ στις διεργασίες αυτές, καθώς επιβεβαιώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, έθεσε στη Φώφη Γεννηματά και στον Στ. Θεοδωράκη το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν άτυπη και ο Μ. Σουλτς είχε συναντηθεί καταρχάς με τον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα του αποδίδουν ρόλο «προξενητή», κατ' «εντολή» του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, δήλωσε σχετικά με αυτές τις διεργασίες στη «Real News»: «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται από ένα μόνο κόμμα, χρειάζεται τη διαμόρφωση πολιτικού - κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων. Σε μια καθαρή κατεύθυνση, όμως, αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας».

Αφού υπενθύμισε το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «να παρακολουθήσουν τις αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους δορυφοροποίησής του προς τη συντηρητική παράταξη», υποδεικνύοντας στην Φ. Γενημματά και στον Στ. Θεοδωράκη ποιον από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να διαλέξουν.

Διεργασίες με ανεβασμένους ρυθμούς

«Η επιδίωξή μας είναι ένα αριστερό προοδευτικό σχέδιο, όχι με όλη τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά με τις δυνάμεις της που θέλουν να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές», δήλωσε στην «Αυγή» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, θέτοντας τα όρια των νέων ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών. Επίσης, κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ότι βρίσκονται σε «πλήρη αναντιστοιχία» με τη «θετική κινητικότητα» που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ΚΕΑ με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επιμένοντας στον εξωραϊσμό της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας που βαρύνεται με ουκ ολίγα αντιλαϊκά έργα.

Στην παρούσα φάση, τουλάχιστον σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή και της ΝΔ σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ενώ παράλληλα δίνουν έμφαση στην κοινή δράση των κομμάτων τους και την ανασυγκρότηση του πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερού χώρου. Η οποία - παρεμπιπτόντως - επιταχύνθηκε όταν μετά τις συναντήσεις με Σουλτς ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίστηκε έτοιμος να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση. Επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε στο χώρο του «αριστερού ρεαλισμού», δήλωσε πως «οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε». Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Φ. Κουβέλη, διοργανώνει και εκδήλωση με θέμα «Μνημόνια - Αριστερά - Προοδευτική Διακυβέρνηση», όπου εκτός του προέδρου της θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με όχημα το Προσφυγικό πασχίζει για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πυκνές παρεμβάσεις για να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Την άποψη ότι με άξονα το Προσφυγικό «τρέχουν» και μια σειρά διεργασιών σε άλλα ζητήματα, όπως το όνομα της ΠΓΔΜ και η ένταξή της σε διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιβεβαιώνουν με συνεντεύξεις τους ο υπουργός Αμυνας και ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ζ. Γιόλεφσκι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», υποστήριξε πως «μία συμμετοχή της Μακεδονίας (σ.σ.: στο ΝΑΤΟ) θα ήταν καλή για τη χώρα και την περιοχή, για την Ευρώπη και επίσης για την Ελλάδα».

Ο ίδιος υπολογίζει πως κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούλη, στη Βαρσοβία, η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ συμπληρώνει πως στόχος της είναι μία συμμετοχή ως μέλους τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και στο ερώτημα, εάν ο ρόλος της ΠΓΔΜ στην προσφυγική κρίση ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση στην προσέγγισή της με την ΕΕ, απάντησε θετικά, υποστηρίζοντας: «Μπορέσαμε να διαμηνύσουμε πως είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, στον οποίο αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, ο φόβος περί τέτοιας πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ από πλευράς της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας υπάρχει ως ανησυχία εδώ και καιρό στα αρμόδια επιτελεία της Αθήνας.

Και για το όνομα

Την ίδια φιλοδοξία με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ για ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εξέφρασε και ο Πρόεδρός της, Γκ. Ιβανόφ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Ερωτηθείς αν η στάση της χώρας του στο Προσφυγικό θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ενταξιακή διαδικασία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ορόσημο τη Σύνοδο του Ιούλη απάντησε: «Η θέση ότι η "Μακεδονία" προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο Προσφυγικό για να διαπραγματευθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι γελοία», ωστόσο επέμεινε: «Μακάρι ένας επαρκής αριθμός Ελλήνων πολιτικών στην Αθήνα να είχε το θάρρος να το αναγνωρίσει αυτό, συνδυάζοντάς το με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια ασφαλής, σταθερή, ευημερούσα χώρα στο βόρειο σύνορό της, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν προς το καλύτερο στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδος».

Κατά τα λοιπά, εμφανίστηκε απογοητευμένος για τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών, που διαφήμισε το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση: «Πολλά ειπώθηκαν και υψηλές ελπίδες καλλιεργήθηκαν από αυτή τη διαδικασία (...) Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση φάνηκε να υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί η αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης βασικών συνδέσμων, αν και η διαδικασία έχει μάλλον πομπώδες όνομα που δόθηκε από την ελληνική πλευρά: ΜΟΕ. Μιλάμε για συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στον πολιτισμό, στη συνοριακή διαχείριση κ.ά.».

Ακόμα, υποστήριξε για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία: «Οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα υπήρξαν ενθαρρυντικές (...) Η επιβληθείσα διαφορά για το όνομα είναι βάρος επί 2,5 δεκαετίες. Ωστόσο, ό,τι δεν λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μια νυκτί. Είναι απαραίτητη η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η δημιουργία κατάλληλου κλίματος. Οσοι εμπλέκονται στην επίλυση της διαφοράς πρέπει να είναι ρεαλιστές και αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Απαξιώνοντας, ουσιαστικά, τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, τόνισε σχετικά: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον Πρόεδρο της FYROM. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ