ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Ο Τραμπ εντείνει τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αξιοποιεί την πανδημία και κλιμακώνει την πολυεπίπεδη αντιπαράθεση με την Κίνα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι πολλές δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό εξαιτίας κυρίως της ανεπάρκειας του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πυκνώνουν οι πληροφορίες ΜΜΕ πως το αρμόδιοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο καταστρώνουν σχέδιο μακροπρόθεσμων αντιποίνων σε βάρος της Κίνας με σκοπό να ενισχύσουν τις κατηγορίες εναντίον της περί απόκρυψης πληροφοριών σε σχέση με την επικινδυνότητα της ασθένειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των μέτρων για αντίποινα εξετάζεται η επιβολή εμπορικών δασμών σε βάρος εισαγόμενων από την Κίνα προϊόντων στις ΗΠΑ, η «ακύρωση υποχρεώσεων» χρέους έναντι του Πεκίνου, ακόμη και η υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής σε βάρος της Κίνας...

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με σειρά εμφανίσεών του σε τηλεοπτικά δίκτυα αναπαρήγαγε αυτές τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα. Αντ' αυτού λοιδόρησε την Κίνα πως «είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», ενώ υποκριτικά εξέφρασε λύπη για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών σε σχετικές έρευνες. Παράλληλα έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που επικαλέστηκε το CNN κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση πως απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό Covid-19, μειώνοντας σκόπιμα τις εξαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού ήδη πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει το Γενάρη πληροφορίες για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Στο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Κίνα επιστρατεύονται και διάφορες «δεξαμενές σκέψης», όπως το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council), που σε άρθρο του εμμέσως την κατηγορεί πως επιχειρεί να αξιοποιήσει «ευκαιρία που δίνεται μία φορά στα 100 χρόνια» για να στρέψει, προς όφελός της, τις εξελίξεις γέρνοντας την «πλάστιγγα της γεωπολιτικής» υπέρ της...

Τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας για την πανδημία χρησιμοποιεί στο κεντρικό πολιτικό του «οπλοστάσιο» και το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Ντ. Τραμπ, κάτι που μεταφέρεται πλέον και σε επίπεδο πολιτειών. Η αμερικανική ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Politico» σχολίαζε ότι η επιλογή του Τραμπ να εστιάσει στην Κίνα αποτελεί μέρος της στρατηγικής που υλοποιεί η προεκλογική ομάδα για την επανεκλογή του καθώς προσπαθεί να αναθεωρήσει ένα προεκλογικό μήνυμα το οποίο είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στην οικονομική ευημερία. Τώρα, με την οικονομία να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, το επιτελείο του Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα (για τις εκλογές του Νοέμβρη) σε ένα δημοψήφισμα για το ποιος θα είναι ο πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ επιχειρεί να αναπτερώσει το ηθικό των Αμερικανών κάνοντας αβάσιμες προβλέψεις περί νέων εμβολίων. Προχτές δήλωσε πως εμβόλιο θα μπορούσε να βρεθεί έως το τέλος του χρόνου (παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανό τουλάχιστον μετά από 1 - 1,5 χρόνο...). Επανέλαβε παράλληλα πως είναι ανάγκη να ξανανοίξει η οικονομία της χώρας «το συντομότερο δυνατόν αλλά με ασφάλεια».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Ζητούν «δεσμευτικό σχέδιο» επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δυναμώνουν οι φωνές των επιχειρηματικών ομίλων στη Γερμανία που απαιτούν δραστικά μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας, ενώ οι βιομήχανοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει πολιτικό σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία της βιομηχανίας, το αργότερο έως τις 6 Μάη, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

«Κάθε βδομάδα με κλειστή την οικονομία κοστίζει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μήνες και προκαλεί τεράστιες απώλειες για την ευημερία και μόνιμες ζημιές στην οικονομία και στην κοινωνία», δηλώνει στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ.

Επισήμανε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις, μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, αύριο, Τετάρτη, «θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν με ποια βήματα θα συνεχιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή» και να υπάρξει ένα «δεσμευτικό σχέδιο».

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την ταχύτητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, ο επικεφαλής του BDI προέβλεψε ότι το προ κρίσης επίπεδο δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2022.

Αντίστοιχα, οι πρόεδροι των αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) και του Τουρισμού (DRV) ζητούν «αποτελεσματική έξοδο από την κρίση» και μια «αξιόπιστη προοπτική για το πώς μπορούμε σταδιακά να ξεκινήσουμε ξανά τον τουρισμό».

Παράλληλα, εξακολουθεί να πιέζει η κυβέρνηση του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, με πρωθυπουργό τον Αρμιν Λάσετ (υποψήφιος για διάδοχος της Μέρκελ) για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο υπουργός Οικογένειας προειδοποίησε πως αν την Τετάρτη η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δεν καταλήξει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε κοινή θέση για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, το κρατίδιο εξετάζει το ενδεχόμενο να «πάρουμε τον δικό μας δρόμο» και να ανοίξουν.

Χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτω από 1.000, ενώ οι συνολικοί θάνατοι από κορονοϊό είχαν ξεπεράσει τις 7.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί με κορονοϊό περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν χτες σε πάνω από 166.000.

ΡΩΣΙΑ
Νοσοκομεία έχουν γίνει εστίες εξάπλωσης του ιού

Αναφορές για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει, κλινικές που έχουν μπει σε καραντίνα, ελλείψεις σε τεστ και εξοπλισμό

ΜΟΣΧΑ.--

Απανωτά ρεκόρ αύξησης των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφει τις τελευταίες μέρες η Ρωσία, όπου χτες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 145.000 (10.600 περισσότεροι από την προηγούμενη μέρα), ενώ έχουν ανακοινωθεί συνολικά 1.356 νεκροί από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της χώρας, «η χειρότερη φάση της επιδημίας και η κορύφωσή της βρίσκονται ακόμη μπροστά μας», ενώ ανακοινώθηκε πως θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανέφερε επιστημονικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον το 2% των 12,5 εκατ. Μοσχοβιτών έχουν προσβληθεί, δηλαδή περίπου 250.000.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλείψεις στα νοσοκομεία, όσο μεγαλώνει και το κύμα των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, ενώ οι υγειονομικοί αναφέρουν ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και «είτε αρρωσταίνουν, είτε παραιτούνται». Υγειονομικοί και συνδικάτα («Dejstwije») αναφέρουν στον Τύπο, σε μπλογκς ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν κατάλληλα μέσα προστασίας, δεν γίνονται τεστ στους υγειονομικούς, όλο και περισσότεροι προσβάλλονται από τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία έχουν γίνει οι κύριες πηγές μόλυνσης. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, έχουν σφραγιστεί κλινικές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ούφα, Κόμη.

Στην Ούφα, οι γιατροί με βίντεο απευθύνονται δημόσια στην κυβέρνηση και ζητούν έρευνα. Ισχυρίζονται πως η διεύθυνση του νοσοκομείου αντέδρασε πολύ καθυστερημένα στην πανδημία και το νοσοκομείο έγινε το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού σε όλη την περιοχή.

Στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ άλλων κλινικών, το ορθοπεδικό νοσοκομείο «Wreden» με 760 κρεβάτια μπήκε σε καραντίνα. Σε νοσοκομεία της Μόσχας υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς στέλνονται στα σπίτια τους επειδή δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

Οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη της Ρωσίας είναι σαρωτικές, ιδιαίτερα τα χρόνια που ακολούθησαν την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα, αλλά και πιο πρόσφατα. Μόνο το διάστημα 2013 - 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti», η αναπλήρωση του ιατρικού προσωπικού μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%.

Επίσης, γιατροί καταγράφουν στο διαδίκτυο πόσοι υγειονομικοί έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας - ανεξάρτητα αν είχαν εξεταστεί με τεστ - και αναφέρουν πως στη λίστα βρίσκονται 85 άνθρωποι.

ΔΑΝΙΑ
Μικρή αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Ενώ έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης με άνοιγμα των σχολείων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής του νέου κορονοϊού στη Δανία, αφότου η χώρα αποφάσισε στις 15 Απρίλη να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού ανοίγοντας παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αναπαραγωγής - που δείχνει σε πόσους διασπείρει τον ιό ένας ασθενής - αυξήθηκε από 0,6 σε 0,9, παραμένοντας κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερα από ένα άτομα.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία Covid-19 επιταχύνεται» ή «ότι οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο κύμα». Η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, ισχυρίστηκε ότι η εξάπλωση του ιού είναι «υπό έλεγχο» και ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τα επόμενα βήματα «ανοίγματος» γύρω στις 10 Μάη.

Μέχρι χτες η χώρα είχε περίπου 9.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 484 νεκρούς. Πάνω από 2.600 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το ίδιο διάστημα πέθαναν περίπου 160 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Σουηδία, όπου δεν ελήφθησαν καθόλου προληπτικά μέτρα - ιδιαίτερα σε γηροκομεία - ούτε ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά δεν έκλεισαν, ενώ τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού «θυσιάστηκαν» για τις μικρότερες δυνατές οικονομικές επιπτώσεις, μέχρι χτες είχαν επιβεβαιωθεί 22.317 κρούσματα (γίνονται ελάχιστα τεστ) και είχαν ανακοινωθεί 2.679 θάνατοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ