ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2023
Σελ. /28
Περισσότεροι σήμερα αυτοί που προσβλέπουν στο ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον τ/σ «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου

-- Το κακό με εσάς είναι ότι πολλοί συμφωνούν αλλά δεν σας ψηφίζουν, αυτό θα πρέπει να το έχετε σαν πρόβλημα.

-- Νομίζω, αυτή τη φορά έχει μειωθεί αυτή η ψαλίδα. Ελπίζω να γίνει η έκπληξη.

-- Θεωρείτε ότι το ΚΚΕ γίνεται, σ' αυτές τις εκλογές, επιλογή σε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν σκέφτονταν να ψηφίσουν ΚΚΕ;

-- Νομίζω, υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που είτε είχαν άλλους προβληματισμούς, αντιρρήσεις, ίσως δεν είχαν πειστεί για κάποια ζητήματα. Σήμερα, και με την ίδια τους την πείρα όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμμετοχή τους στη συλλογική δράση, στους αγώνες, μέσα από σωματεία, μέσα από συλλόγους, η παρουσία του Κόμματος και στη Βουλή και έξω απ' αυτή, κοντά τους, στους χώρους δουλειάς, σπουδών, κατοικίας, στις γειτονιές, η υπεράσπιση των πραγματικών τους συμφερόντων, το γεγονός ότι έχει εντιμότητα, μαζί με σταθερότητα, με συνέπεια σ' αυτά που λέει, δεν λέει άλλα τη μια φορά κι άλλα την άλλη.

Υπάρχει μεγάλη κοινή βάση των αστικών κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση

-- (...) Ο κος Τσίπρας χτες παρουσίασε 11 δεσμεύσεις για προοδευτική κυβέρνηση όπου, όχι εμμέσως, σαφέστατα αναφέρεται και στο ΚΚΕ για ψήφο ανοχής. (...) Σας κάλυψαν, λέτε «να το σκεφτούμε ρε παιδί μου, μπας και κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση όλοι μαζί»;

-- Αυτά που λέγονται 10 μέρες πριν τις εκλογές, λέμε στον ελληνικό λαό να κρατάει πάρα πολύ μικρό καλάθι. Διότι, τα έχουμε ζήσει με όλες τις κυβερνήσεις, και με την προηγούμενη κυβέρνηση του κου Τσίπρα. Τι έλεγε προεκλογικά, σαν τέτοιες μέρες όπως τώρα, 10-15 μέρες πριν τις εκλογές, και μετά έγιναν τα εντελώς αντίθετα, σε άλλη κατεύθυνση. Εγώ κρατάω απ' αυτό το περιβόητο «συμβόλαιο με τον λαό»... Τέλος πάντων ο θεός να το πει «συμβόλαιο», αυτό έτσι όπως το ονόμασε, κρατάω αυτά που δεν προβάλλει. Δηλαδή, ότι αυτά, κάποια, «θα» γίνουν στο μέλλον ξεκινώντας απ' την αρχή της τετραετίας, εάν κυβερνήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, προϋποθέτει «να έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομική εξισορρόπηση», «να δούμε τις αντοχές της οικονομίας», «να δούμε τον περίγυρο και τι θα γίνει», «να δούμε πώς θα πάει η διεθνής κατάσταση», «να δούμε αν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα»... και λοιπά, και λοιπά. Και τα λένε όλα τα κόμματα αυτά που θέλουν να κυβερνήσουν.

-- Πολλά «αν» λέτε... Δεν θα αποτελούσε μοχλό πίεσης όμως η συμμετοχή; (...) Οτι «αν δεν τα κάνεις αυτά σ' έριξα, θα άρω την εμπιστοσύνη».

-- Μια κυβέρνηση κυβερνά όχι για 2-3-5 πραγματάκια που είπε χτες ο κος Τσίπρας, κυβερνά για όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης απ' τη Βουλή με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να αναφερθεί, για παράδειγμα, στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, πρέπει να αναφερθεί στα προαπαιτούμενα που αυτό έχει, στα εξάμηνα της ΕΕ. Θα πρέπει να αναφερθεί στην πρότασή του για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προκειμένου να πάμε στην «πράσινη μετάβαση», που αυτός το νομοθέτησε. Σ' όλα αυτά το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, εντελώς. Αρα, απ' την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Μιλάμε για μια κυβέρνηση προοδευτική «μούφα», επειδή αναφέρθηκε σε προοδευτική κυβέρνηση.

-- Ούτε θέτοντας τους δικούς σας όρους και βάζοντας δέκα πολύ βασικά πράγματα, δεν θα καθόσασταν στο τραπέζι να συζητήσετε με τον κο Τσίπρα; Να πείτε ότι το ΚΚΕ προϋποθέτει να συμβούν αυτά, τα θες;

-- Αυτό που κάνουμε τώρα, αυτό που κάναμε 4 χρόνια στη Βουλή, συζήτηση ήταν. Συζήτηση ανοιχτή και μάλιστα δημόσια, μπροστά στον λαό. Οταν μιλούσε ο ένας κι απαντούσε ο άλλος μέσα στη Βουλή, όταν ψηφίζαμε συγκεκριμένους νόμους, αυτό σήμαινε ότι συζητάμε δημόσια. Αυτό που κάνουμε τώρα, απαντώντας στο τι είπε χτες ο κος Τσίπρας, είναι δημόσια συζήτηση. Ετσι πρέπει να γίνεται η συζήτηση. Το να βρεθούμε κεκλεισμένων των θυρών, να 'ρθει σπίτι μου, να πάω σπίτι του, ή στη βίλα δεν ξέρω τι έχει, ή να πάμε στα γραφεία να πιούμε έναν καφέ, ή να πιούμε ένα ποτό, όπως είπε την άλλη φορά, δεν λέει τίποτα. Απλώς, θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ξέρετε εγώ είμαι γενναιόδωρος, απευθύνομαι σε όλους κ.λπ. Το ΚΚΕ δεν πιέζεται. Ο κος Τσίπρας θέλει να πιέσει κάποιους οπαδούς του που είναι πλέον πρώην ψηφοφόροι του, οι οποίοι φεύγουν, προσβλέπουν στο ΚΚΕ, σκέφτονται να το ψηφίσουν, κάποιοι έχουν αποφασίσει ήδη να το ψηφίσουν, κάποιοι ταλαντεύονται. Κι απευθύνεται σ' αυτούς πιέζοντάς τους, ότι τέλος πάντως «ρε παιδιά να φύγει ο Μητσοτάκης, να 'ρθω εγώ».

-- Τους βάζετε στην ίδια μεριά Μητσοτάκη και Τσίπρα;

-- Μα στα βασικά ζητήματα είναι ίδιοι, έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση.

-- Εξ ου και το «αυτοί είστε».

-- Μα «αυτοί είναι» έτσι κι αλλιώς. Εκφράστηκε αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%. Αρα, κοινή βάση, πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει. Μιλάμε για 400 νόμους, αν ψηφίζεις τους 200, ή αν ψηφίζεις τους 300 νόμους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κοινή βάση και κυβερνητική για να μην ταλαιπωρηθεί ο λαός, για να μην ταλαιπωρηθεί η χώρα, για να μην ταλαιπωρηθεί όπως λένε η οικονομία με διπλές εκλογές ή με άλλες εκλογές;

Επικίνδυνη η προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό

-- Πάμε στην ιστορία του κόμματος Κασιδιάρη και να σας ρωτήσω ευθέως. Το πολιτικό μας σύστημα όλο αυτό το διάστημα χειρίστηκε όπως έπρεπε την υπόθεση Κασιδιάρη; Εσείς δεν τη ψηφίσατε τη ρύθμιση στη Βουλή, γιατί; Τι φοβηθήκατε;

-- Καταρχήν, ο χειρισμός, μιας και με ρωτήσατε, πώς το χειρίστηκε το πολιτικό σύστημα, ήταν απαράδεκτος, ήταν λάθος από την πρώτη στιγμή. Καταρχάς, είχαμε μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, ακολούθησε η διαδικασία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, η οποία κράτησε πάρα πολλά χρόνια καθυστερώντας τη δίκη και δεν υλοποιούνταν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή, εμείς είχαμε προτείνει και αίθουσες να βρεθούν, μπορούσαν να βρεθούν, και προσωπικό επιπλέον να δοθεί για να περατωθεί αυτή η δίκη.

-- Χάθηκε χρόνος δηλαδή...

-- Πάρα πολύς χρόνος. Και χάθηκε και στη συνέχεια με το Εφετείο, με την έφεση, την έκδοση της απόφασης και δεν έχει τελεσιδικήσει η απόφαση. Μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να ήταν λυμένο. Εγκληματίας ναζί, που ηγείται κόμματος, με άλλο όνομα, όχι το όνομα της Χρυσής Αυγής, που σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται, όπως και προηγούμενα, και άρα δεν έχει δικαίωμα.

-- Θα είχε τελεσιδικήσει δηλαδή η απόφαση για να μην υπάρχει το κόμμα;

-- Θα έπρεπε να λυθεί. Αυτό ήταν το πρώτο και μεγάλο λάθος και ένας από τους βασικούς λόγους που καταψηφίσαμε.

-- Τη ρύθμιση που μπορεί όμως να το μπλοκάρει, εσείς γιατί δεν την ψηφίσατε;

-- Τη ρύθμιση που προσπάθησε να γίνει, πέραν από το ότι ήρθαν τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες και έγινε ένα αλαλούμ, το οποίο το κατακρίναμε και αυτό, με πολλές καθυστερήσεις και ουσιαστικά να παίζεις στο γήπεδο του ναζί εγκληματία, προβάλλοντας αυτό το ζήτημα, γιατί του δίνεις ουσιαστικά και βήμα εμμέσως μέσα από τη φυλακή να προβάλλεται. Αυτό γίνεται κάθε μέρα, γιατί οι δημοσιογράφοι προβάλλουν αυτό το ζήτημα που συμβαίνει κ.λπ. Αρα, το ξεπερνάω κι αυτό. Αυτή η ρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τον εγκληματία ναζί, τον συγκεκριμένο, τη ναζιστική ιδεολογία. Κάνει απαράδεκτες γενικεύσεις. Αυτές οι γενικεύσεις δεν έπρεπε να υπάρχουν στη συγκεκριμένη τροπολογία. Ολα τα υπόλοιπα που λέγονται περί άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων του ευρύτερου φάσματος που «θα» δημιουργηθούν ή είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, υπάρχει το ένα, το άλλο και μάλιστα πολλοί σκληροί και άδικοι σε πολλές πλευρές τους, νόμοι.

-- Θα άγγιζε κι εσάς;

-- Σήμερα όχι, αλλά αύριο... Οταν υπάρχει μία γενίκευση αυτού του ζητήματος και υπάρχει το προηγούμενο της ουσιαστικής ταύτισης, προσπάθειας ταύτισης, όπου κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ το κάνουν ήδη πράξη, κομμουνισμού και φασισμού. Ελεος δηλαδή, πού βρισκόμαστε; Στον 21ο αιώνα. Και μάλιστα μήνα Μάιο. Τον Μάιο που κομμουνιστές είχαν εκτελεστεί από τους ναζί κατακτητές, που τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, ο οποίος έκανε εγκλήματα για όλη την ανθρωπότητα και μιλάνε με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο.

-- Μα ήδη ένα κόμμα έκανε πρόταση για εξαίρεση από τις εκλογές του ΚΚΕ, το κόμμα Τζήμερου - Κρανιδιώτη.

-- Ναι, αυτοί οι γραφικοί τύποι, αλλά που δεν είναι καθόλου γραφικοί. Γιατί αυτοί γράφουν υποθήκες για το μέλλον και κρατήστε το αυτό, γιατί η κοινωνία μας πρέπει και να ενημερώνεται και πρέπει να επαγρυπνεί, ιδιαίτερα η νεολαία.

-- Τι εννοείτε δηλαδή για το μέλλον;

-- Αύριο με οποιαδήποτε σύνθεση δικαστηρίου θα μπορούσε κάποιος δικαστής, κάποια άλλη κυβέρνηση, κάποιος, οποιοσδήποτε να βάλει επί τάπητος αυτό το ζήτημα. Σας ξαναλέω, έχει συμβεί σήμερα στην ΕΕ και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι «ήταν αυτές οι ανατολικές χώρες» κ.λπ. κ.λπ. Δεν είναι δικαιολογία αυτή.

Να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

-- Κύριε Κουτσούμπα, πάμε, γιατί μιλήσαμε μόνο για τις εξαγγελίες των άλλων, να δούμε και τα δικά σας, το δικό σας πρόγραμμα και να τα πάρουμε ένα - ένα συγκεκριμένα και να μας δίνετε και σύντομες απαντήσεις να τα απαντήσουμε όλα. Κατώτατος μισθός στα πόσα λέει το ΚΚΕ;

-- Για να είναι κατώτατος μισθός πραγματικά, που να είναι αξιοπρεπής και να μπορεί να ζει ο άνθρωπος την οικογένειά του, χρειάζεται να επανέλθει τώρα - κάτι που δεν υπάρχει στα προγράμματα των άλλων κομμάτων - η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να ξεκινάει από κατώτερο μισθό, ως αφετηρία, η διαπραγμάτευση στα 850 ευρώ και ταυτόχρονα με ρύθμιση, με επαναφορά των τριετιών, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα φτάσει με μόνο μία τριετία εδώ και τώρα, στα 935 ευρώ. Και βεβαίως με μία σειρά άλλους παράγοντες. Αυτά είναι σε συνδυασμό, πρέπει να γίνουν μαζί.

-- 13ος, 14ος μισθός;

-- Πρέπει να επανέλθει.

-- Πριν φτάσουμε σε αυτό. Σας κατηγορούν ότι αυτά που λέτε ακούγονται πάρα πολύ ωραία. Οχι 850, 950, 1.050, 1.550. Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά. Γιατί οι πόροι ενός κράτος από κάπου πρέπει να προέρχονται. Εκεί έχετε άποψη εσείς;

-- Να πω ένα παράδειγμα. Κοιτάξτε να δείτε, όταν δίνονται τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του κράτους ότι τα φορολογικά έσοδα, για παράδειγμα, κατά 95% βγήκαν από την τσέπη του εργαζόμενου ελληνικού λαού, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και μόνο 5% ήταν από τους μεγάλους, εφοπλιστές που φοροαπαλλάσσονται, ξέρουμε έχουν 50 φοροαπαλλαγές κ.λπ., από τους μεγάλους επενδυτές, που έχουν τεράστια κέρδη τα οποία δεν αποδίδονται και εδώ πρέπει να δεις αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα η καθιέρωση του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, γιατί αυτό λένε όλα τα κόμματα. Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι θα καταργηθεί αυτός ο απαράδεκτος νόμος που καθορίζει τον μισθό με Υπουργική Απόφαση. Διότι υπάρχει ένας κλάδος, ένας τομέας οικονομίας, ένας όμιλος ο οποίος έχει μεγάλη κερδοφορία και ο εργάτης, το σωματείο παλεύει, γιατί στο σύστημα, στον καπιταλισμό αυτό γίνεται, δίνει, ενοικιάζει να το πω έτσι, πουλάει στον εργοδότη του την εργατική του δύναμη, την πνευματική κ.λπ. Και από εκεί και πέρα γίνεται διαπραγμάτευση. Εκεί ένας όμιλος θα μπορούσε να δώσει. Γιατί να μην πάρει αυτός ο άνθρωπος ο οικογενειάρχης παραπάνω μισθό, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση πολύ περισσότερο, μέσα από την κλαδική του Σύμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ