ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Σταθερά στα ύψη

Κολλημένο στις 420.000 ανέργους παραμένει το κοντέρ της ανεργίας και στο γ΄ τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ. Από τη δειγματοληπτική έρευνα της υπηρεσίας προκύπτει ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της απασχόλησης, και παρά τις μεγαλοστομίες, «μείωσε» την ανεργία από τους 420.100 στους 419.300 ανέργους..!

Σε σύγκριση, δε, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 το ποσοστό της - επίσημης πάντα - ανεργίας μειώθηκε από το 10% στο 9,5%. Ομως, το ίδιο διάστημα η απασχόληση κλωθογυρίζει και αυτή στα ίδια επίπεδα, παρά την αύξηση του ΑΕΠ. Ετσι, ενώ πέρσι το γ΄ τρίμηνο η απασχόληση αριθμούσε 3.926.000 άτομα, φέτος το αντίστοιχο τρίμηνο εργάζονταν 3.949.000 άτομα.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1998, για την ίδια περίοδο, οι απασχολούμενοι ήταν 3.981.000, κατά 4.000 περισσότεροι σε σύγκριση με φέτος, όμως το ποσοστό ανεργίας προ τετραετίας ήταν 10,7%..! Παρουσιάζεται δηλαδή το οξύμωρο, φέτος, με μικρότερο αριθμό εργαζομένων η ανεργία να εμφανίζεται και αυτή μειωμένη στο 9,5%... Αυτό ακριβώς το οξύμωρο δηλώνει ότι το ποσοστό ανεργίας, όπως μετράται από την ΕΣΥΕ, δεν αποδίδει την ακριβή εικόνα. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι η μείωση του εργατικού δυναμικού, στην οποία οφείλεται η ποσοστιαία «μείωση» της ανεργίας.

Η αλήθεια είναι - και ας πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους μονοψήφιους αριθμούς ανεργίας - ότι η πολιτική της δε δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και αυτή η πενιχρή αύξηση της απασχόλησης το γ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθωτών αλλά του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων. Και εδώ προφανώς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους αυτοαπασχολούμενους επιδρούν, ώστε προσωρινά να μην καταγράφεται ένας αριθμός ανέργων στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ. Ετσι, σε σύνολο 3.977.000 εργαζομένων το τρίμηνο που εξετάζουμε οι μισθωτοί ήταν 2.378.000, οι αυτοαπασχολούμενοι 1.272.000 και τα συμβοηθούντα μέλη 327.000. Πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο οι μισθωτοί ήταν 2.389.000 (περισσότεροι κατά 11.000) αλλά πολύ λιγότεροι οι αυτοαπασχολούμενοι, 1.224.000, και τα συμβοηθούντα μέλη, 313.000 άτομα.

Από τους 419.300 ανέργους μόνον το 1,7% επιθυμεί μερική απασχόληση, ενώ το 37% επιθυμεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση και το υπόλοιπο 55,4% είναι διατεθειμένοι να εργαστούν είτε με πλήρη είτε με μερική. Οι μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν στις 227.500 ενώ ο αριθμός των νέων ανέργων στις 176.600.

Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι η Δυτική Μακεδονία (14,2%) και το μικρότερο στην Κρήτη (5,9%).


ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση ανέργων και συνταξιούχων

Δυναμικά συμμετείχαν οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της Λάρισας στην αγωνιστική συγκέντρωση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και διεκδίκησης μέτρων για την επιβίωσή τους, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Από την κατάμεστη αίθουσα του ΕΚΛ, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της Λάρισας διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους μαζί με όλους τους εργαζομένους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Ενα από τα άμεσα αιτήματα που έθεσαν είναι να καταβληθούν, ως έκτακτη οικονομική στήριξη, 200.000 δρχ. από το πρόγραμμα της «Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της Ανεργίας», ή από άλλα κονδύλια του ΟΑΕΔ, σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους και τους συνταξιούχους που το ετήσιο οικογενειακό επίδομά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο διαβόητο πρόγραμμα «κατά» της ανεργίας, που εφαρμόζεται στη Λάρισα, αναφέρθηκε, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι στοχεύει στην επιδότηση των εργοδοτών. Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, όπου προεδρεύει είναι ο Στ. Τσουκαλάς, αρνούνται να δώσουν στο Εργατικό Κέντρο, όπως οφείλουν, τα στοιχεία σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Στο στόχαστρο των ανέργων και των συνταξιούχων της Λάρισας βρέθηκε και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει κατά 8% τα δημοτικά τέλη.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία Λάρισας. Αντιπροσωπεία των ανέργων και των συνταξιούχων επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στο νομάρχη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Τα αιτήματα που έθεσαν με τη χτεσινή συγκέντρωσή τους οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι:

* Επιδότηση ίση με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όσο διαρκεί η ανεργία και όχι για 12 μήνες, όπως ισχύει σήμερα.

* Κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, 280.000 δρχ. (820 ευρώ).

* Να επιδοτούνται οι νέοι άνεργοι που δεν μπορούν να βρουν δουλιά.

* Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «μαύρης» εργασίας.

* Εξασφάλιση πλήρους υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

* Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από διαγωνισμούς με πραγματικά κοινωνικά, αντικειμενικά κριτήρια.

* Συμμετοχή στους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών των ανέργων, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

* Κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

* Τα ταμείο ανεργίας να έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Οπως επισημαίνουν στο ψήφισμά τους οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της Λάρισας, «τα παραπάνω αιτήματα δε λύνουν μια για πάντα τα προβλήματα» κι ο αγώνας «πρέπει να στραφεί στις βασικές αιτίες και παράγοντες που αυξάνουν και οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο τελικά είναι αναπόσπαστο στοιχείο όχι μόνο της σημερινής πολιτικής, αλλά του ίδιου του συστήματος». Και καταλήγουν: «Για να εξασφαλιστούν θέσεις σταθερής εργασίας, να καρπώνεται ο εργαζόμενος τα αποτελέσματα που δημιουργεί με την προσφορά του, απαιτούνται, πριν, απ' όλα, ριζικές πολιτικές ανακατατάξεις προς όφελος των εργαζομένων».


Τι λέει η ΓΣΕΕ;

Δικηγόρος που ανήκει στο Νομικό Τμήμα της απαιτεί αμοιβή από εργαζόμενους για την επαναπρόσληψή τους στο ΤΕΟ αν και δεν έγινε δίκη

Η ζωή επιβεβαιώνει καθημερινά ότι τίποτα δε χαρίζεται και ότι με τον αγώνα έρχονται οι κατακτήσεις. Ωστόσο, περίπου 60 εργαζόμενοι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), οι οποίοι εργάζονταν ως έκτακτοι επί πολλά χρόνια και έδωσαν σκληρή, πολύχρονη και πετυχημένη μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά μετά την απόλυσή τους από την εταιρία, αντιμετωπίζουν τώρα ένα διαφορετικό πρόβλημα. Οπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι του ΤΕΟ, ο Σύλλογος που συστήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα τους, απευθύνθηκε σε δυο δικηγόρους για τη δικαστική προώθηση της υπόθεσης. Σήμερα, οι δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων ανήκει στο Νομικό Τμήμα της ΓΣΕΕ, απαιτούν το ποσό των 500.000 δραχμών ως αμοιβή από κάθε έναν εργαζόμενο για την επαναπρόσληψή τους, η οποία έγινε μέσω προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού χωρίς να γίνει καμία σχετική δίκη. Συνολικά απαιτούνται 30 εκατ. δραχμές!

Πρόκειται για τους δικηγόρους Χ.Ν. και Δ.Π., οι οποίοι εξασφάλισαν την υπογραφή των εργαζομένων σε «εργολαβικό δίκης» στο οποίο αναφέρεται ότι η αμοιβή πρέπει να καταβληθεί αμέσως μετά την ένταξη του εργαζόμενου στο τακτικό προσωπικό «με οποιονδήποτε τρόπο και αν επιτευχθεί αυτή, δηλαδή είτε με έκδοση δικαστικής απόφασης, είτε με εξώδικο συμβιβασμό, είτε ύστερα από επιτυχή έκβαση όμοιας υπόθεσης, είτε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, είτε κατόπιν προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού»...

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι υπέγραψαν εξουσιοδότηση ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να εισπράξουν τα χρήματα απευθείας από το ΤΕΟ σε διάστημα τριών μηνών!!!

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζήτησαν, χωρίς αποτέλεσμα, εξηγήσεις από τον Χ.Ν. για τις ενέργειες που έκανε ώστε να επαναπροσληφθούν και θεώρησαν ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικό αφού η υπόθεση δεν οδηγήθηκε καν σε δίκη. Η αρχική άρνηση πολλών να καταβάλλουν τα χρήματα αντιμετωπίστηκε με προειδοποιήσεις ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτά θα εισπραχθούν διπλά και τριπλά. Ο Χ.Ν. είναι ο δικηγόρος της ΓΣΕΕ ο οποίος απαιτεί χρήματα και μάλιστα ένα σημαντικό ποσό για ανθρώπους που έμειναν άνεργοι ικανό διάστημα, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούν συνάδελφοί του σε συνδικάτα οι οποίοι δεν παίρνουν χρήματα από εργαζόμενους. Η ουσία δεν αλλάζει από το ότι η υπόθεση αναλήφθηκε νομικά πριν ασχοληθεί με αυτή η ΓΣΕΕ.

Η εταιρία με τη σειρά της, παρακράτησε τα χρήματα από τους εργαζόμενους, αλλά δεν τα απέδωσε στους δικηγόρους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μετά τις αντιρρήσεις των εργαζομένων. Οι δικηγόροι προχώρησαν μετά από αυτό σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρίας, από την οποία ζητούν 10.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε φορά που δεν τους παραδίδονται τα χρήματα από το ΤΕΟ και για κάθε εργαζόμενο! Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται στις 17 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ