ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η εργοδοτική ασυδοσία εκθέτει τους εργαζόμενους σε τεράστιους κινδύνους

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου η κατάσταση με την πανδημία είναι εκτός ελέγχου

Με αφορμή την πάνω από 200% αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε μία μόνο βδομάδα στον νομό Ιωαννίνων, ως αποτέλεσμα της μεγάλης συρροής σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων εξαφανίζεται», αφού οι εργάτες στη Βιομηχανία Τροφίμων συνεχίζουν να στοιβάζονται στις βάρδιες, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτικά πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως αποδείχθηκε και τον περασμένο Νοέμβρη, όταν αντίστοιχες συρροές βύθιζαν τον νομό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η εσπευσμένη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη για αναστολή λειτουργίας των δύο βιομηχανιών επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι εκτός έλεγχου, ενώ οι διαβεβαιώσεις των κρατικών άρχων για self test και «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου να το δηλώσει αποκρύπτουν τις ευθύνες της εργοδοσίας, που «καλεί εργαζόμενους για δουλειά ενώ είναι σε προληπτική καραντίνα».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου συγκαλύπτουν τις εργοδοτικές ευθύνες και θέτει το ερώτημα: «Ισχύει, όπως πληροφορούμαστε, ότι δόθηκε ειδική άδεια λειτουργίας στο πτηνοσφαγείο της "Νιτσιάκος ΑΕΒΕ", ακυρώνοντας στην πράξη την αναστολή λειτουργίας της με πρόσχημα "να μην καταστραφούν τα πουλιά"; Ισχύει ή όχι ότι οι εργάτες περιμένουν με το τηλέφωνο στο χέρι τι ώρα θα πάνε για δουλειά, χωρίς να ξέρουν πότε τελειώνει η βάρδιά τους;».

Παράλληλα στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι για τα κρούσματα ενοχοποιούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και απειλούνται με απόλυση, όταν για μήνες οι εμβολιασμοί καθυστερούν και όταν αντί για ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του λαού και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, σειρά αντιφατικών τοποθετήσεων γιγαντώνουν τον ανορθολογισμό και τη δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας.

«Οι αναγκαίοι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι πανάκεια. Ο εμβολιασμένος εργαζόμενος μπορεί να νοσήσει, να μεταδώσει τον ιό, πόσο μάλλον που δεν αναπτύσσουν αντισώματα όλοι στον ίδιο βαθμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, για να επισημανθεί ότι «προστασία του εργαζόμενου σημαίνει 8ωρα και όχι εντατικοποίηση, περισσότερα διαλείμματα, περισσότερες προσλήψεις και άλλα πολλά που κράτος και εργοδότες τα θεωρούν δευτερεύοντα, περιττά έξοδα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους».

Κλείνοντας το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργάτες να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, να παλέψουν για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν δίνουν άδεια σε όσους εμβολιάζονται

Χαρακτηριστική για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι και η καταγγελία του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας σε σχέση με την εργοδοσία του ομίλου «Avramar» (πρώην «Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες») για τις σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για τη μη παροχή άδειας σε όσους εμβολιάζονται.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι του καταγγέλθηκε «νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο συσκευαστήριο του ομίλου (...) στη Νέα Επίδαυρο» και ότι πριν περίπου ενάμιση μήνα «προχωρήσαμε ξανά σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για τις σημαντικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και για αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στον συγκεκριμένο χώρο. Η εργοδοσία όχι μόνο συνέχισε ακάθεκτη την τρομοκρατική πρακτική της, με απολύσεις όποιου σηκώνει κεφάλι, όχι μόνο δεν προέβη, ως όφειλε, στην αντιμετώπιση της κατάστασης με μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά αντίθετα πήρε απόφαση να μη δίνει άδεια στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν, όπως γινόταν μέχρι τώρα στις περισσότερες μονάδες».

Οπως επισημαίνει το σωματείο, «την ώρα που σε όλους τους τόνους η εργοδοσία διατυμπανίζει πως έχει προτεραιότητα την ασφάλεια και στήνει τμήματα και επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους για να κερδίσει 5 ώρες επιπλέον εργασία από τον καθένα. Παρόλο που και η ίδια επωφελείται από τον εμβολιασμό, αφού και αποφεύγει κρούσματα και βελτιώνει το προφίλ της σαν "COVID - free επιχείρηση". Αποδεικνύεται ωστόσο για άλλη μια φορά πως όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να παίρνουν πιστοποιήσεις και επιδοτήσεις, ενώ στην πραγματικότητα η ασφάλεια των εργαζομένων μπαίνει πίσω από τις ανάγκες της δουλειάς.

Σε αυτό σύμμαχος είναι ο νόμος, αφού η κυβέρνηση έκρινε πως αρκούν 3 ώρες άδεια για να εμβολιαστεί κανείς. Την ώρα που στήνουν στον τοίχο όσους φοβούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, αποθεώνουν την ατομική ευθύνη, μοιράζουν μέχρι και δωροεπιταγές, δεν εξασφάλισαν ούτε καν άδεια στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να εμβολιαστούν με στοιχειώδη ασφάλεια».

Το Σωματείο απαιτεί «με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, σε όλο τον όμιλο να γίνονται γρήγορα διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς, να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, να δίνεται άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους τη μέρα που εμβολιάζονται και για όσες μέρες έχουν πιθανές παρενέργειες. Εδώ και τώρα να κατοχυρωθεί νομικά η απουσία με αποδοχές του εργαζόμενου για τον εμβολιασμό του».


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Ενόψει και του 4ου κύματος της πανδημίας, επανέρχεται η ανάγκη μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 32 επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην Αιμοδοσία, στην Παιδιατρική, Πνευμονολογική, Ορθοπεδική, Νευρολογική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Μαιευτική/Γυναικολογική, Καρδιολογική - Μονάδα Εμφραγμάτων, Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική και Νευροχειρουργική κλινικές, τα Βιοχημικό - Μικροβιολογικό και Παθολογοανατομικό εργαστήρια, τα Αναισθησιολογικό, Ακτινοδιαγνωστικό, Γαστρεντερολογικό και Αγγειοχειρουργικό τμήματα και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη 2021», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι 29 επικουρικοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθός θαλάμου, φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου, τεχνικός, διοικητικοί, βιοχημικός), που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου, ενώ οι 104 συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2021, καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση. Με απόλυση κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους πρώτους μήνες του 2022.

«Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 30 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει το Σωματείο και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπου η πιθανότητα εμφάνισης 4ου κύματος της επιδημίας και η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού σε συνδυασμό με την ανάγκη "αποκατάστασης" της λειτουργίας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων παθήσεων, αυξάνουν τις απαιτήσεις για προσωπικό».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι τυχόν απόλυση των χιλιάδων συμβασιούχων θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ, και απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να ανακληθούν οι αποφάσεις της 20ής συνεδρίασης για το 2021 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΕ «Θριάσιο» που αφορούν την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της καθαριότητας, της εστίασης και της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες.
  • Να ενισχυθούν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Aσπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία πολλαπλών εμβολιαστικών γραμμών.
  • Να αναμορφωθούν οι οργανισμοί του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ