ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Ζητούμενο ο συντονισμός του αγώνα

Το σήμα της Διάσκεψης

Associated Press

Το σήμα της Διάσκεψης
ΚΙΤΟ.--

Η δημιουργία δικτύου με συγκεκριμένες στρατηγικές, δομή και πρόγραμμα δράσης, καθώς και συντονιστικού κέντρου του αγώνα των λαών ενάντια στην παρουσία των 737 βάσεων των ΗΠΑ ανά την υφήλιο βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά των Ξένων Βάσεων, με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων από περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη, ανάμεσα στους οποίους και ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το γεγονός ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη πραγματοποιείται στο Εκουαδόρ, επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Ραφαέλ Κορέα, που εισάκουσε το αίτημα της πλειοψηφίας του λαού (65% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία χρήσης της βάσης της Μάντα από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που λήγει το 2009. Μάλιστα, οι ομιλητές επισήμαναν το γεγονός ότι τόσο η βάση της Μάντα όσο και οι βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στην Κολομβία και την Παραγουάη, στο τριεθνές, επί της ουσίας, μεταξύ της Βολιβίας, της Παραγουάης και της Αργεντινής, έχουν σκοπό την επιβολή της πολιτικής των ΗΠΑ και αποτελούν άμεσες απειλές τόσο για το λαϊκό κίνημα όλης της Λατινικής Αμερικής όσο φυσικά και για τους λαούς.

Στο μεταξύ χτες, και ενόσω διεξάγεται η Διάσκεψη κατά των Ξένων Βάσεων, τα κόμματα που αντιτίθενται στο πρόγραμμα του προέδρου Ραφαέλ Κορέα κατέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προετοιμασίες αγωνιστικής υποδοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Επί «ποδός πολέμου» οι λαοί της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Κολομβίας, της Γουατεμάλας και του Μεξικού, των πέντε σταθμών της περιοδείας του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στη Λατινική Αμερική, που ξεκινά αύριο, ώστε να παραδώσουν το μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική που κομίζει είναι απορριπτέοι.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Βραζιλία και περισσότερες από 60 οργανώσεις έχουν συντονιστεί ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στην επίσκεψη Μπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα θα είναι η παραγωγή αιθανόλης και από βιομάζα.

Επόμενος σταθμός η Ουρουγουάη, όπου το στέλεχος του ΚΚ Ουρουγουάης και υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Μαρίνα Αρισμέντι χαρακτηρίζει τον Μπους «τον πιο αποτρόπαιο και δολοφονικό υπέρμαχο του πολέμου στον κόσμο».

Στην Κολομβία, που οι διαδηλώσεις αναμένονται καθολικές και μαζικότατες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη δρακόντεια, στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι το νέο «Σχέδιο Κολομβίας». Πολιτικά οι επισκέψεις σε Γουατεμάλα και Μεξικό αναμένεται να έχουν λιγότερες αντιπαραθέσεις, αλλά οι διαδηλώσεις ειδικά στη Γουατεμάλα άρχισαν ήδη και θα κορυφωθούν το Σάββατο με την άφιξη Μπους.

Στο μεταξύ, «σκάνδαλο» χαρακτήρισε τη φτώχεια που μαστίζει τη Λατινική Αμερική ο πρόεδρος Μπους, δύο ημέρες πριν την έναρξη της περιοδείας του στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ισπανοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ανακοινώνοντας παράλληλα οικονομική «βοήθεια» για τη στήριξη εκπαιδευτικών, υγειονομικών και οικιστικών προγραμμάτων, εννοείται υπό όρους... όπως για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, είτε στις χώρες τους είτε στις ΗΠΑ, και για προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης μέσω ειδικών στρατιωτικών ομάδων!

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προχωράει ο Τσάβες το νέο κόμμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στο προσκήνιο επαναφέρει εκ νέου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, το ζήτημα της ενότητας των «δυνάμεων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία» και της ίδρυσης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), μετά τις αποφάσεις των τριών βασικών άλλων συνισταμένων της μπολιβαριανής διαδικασίας, των κομμάτων Podemos, Patria para Todos, και Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV), να μην αυτοδιαλυθούν ώστε να συμμετάσχουν στο PSUV.

Ο Τσάβες σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ανακοίνωσε ότι η διαδικασία προχωρά και το ιδρυτικό συνέδριο του PSUV θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο, ενώ παράλληλα ο λαός της Βενεζουέλας θα έχει το δικαίωμα μέσω των συζητήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και της ψήφου σε εθνικό επίπεδο να κρίνει το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του «σοσιαλισμού», αλλά και του PSUV. Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Τσάβες, όπως και πολύ μικρά κόμματα που στηρίζουν την «μπολιβαριανή διαδικασία» έχουν ανακοινώσει την αυτοδιάλυσή τους. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Εκτακτο Συνέδριό του το ΚΚ Βενεζουέλας αποφάσισε το κόμμα να διατηρήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια στηρίζοντας συνάμα την κυβέρνηση Τσάβες και το πρόγραμμα για βαθιές αλλαγές με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη δημιουργία αντιιμπεριαλιστικού μετώπου και την ενίσχυση των νέων θεσμών λαϊκής εξουσίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δίωξη του Εβρέν;

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Ο στρατηγός ε.α. και πρώην δικτάτορας της Τουρκίας Κενάν Εβρέν προκάλεσε κάτι σαν φουρτούνα μέσα σ' ένα φλιτζάνι τσάι: στις τάξεις του τουρκικού πολιτικού σκηνικού, στους κόλπους του κατεστημένου άρχισαν έντονες συζητήσεις μετά την πρόταση τού πρώην αρχιπραξικοπηματία της χούντας της 12ης Σεπτέμβρη 1980 να υπάρξει «ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης» της χώρας. Εν μέσω της συζήτησης για το Κουρδικό, η πρόταση του Εβρέν να υπάρξουν οκτώ αυτόνομα ομόσπονδα κρατίδια (Αγκυρας, Κωνσταντινουπόλεως, Σμύρνης, Αδάνων, Ερζουρούμ, Ντιάρμπακιρ, Εσκισεχίρ και Τραπεζούντας) δημιούργησε σάλο, συζητήσεις, δημοσκοπήσεις και αναλύσεις στον Τύπο. Η «Χουριέτ» υποστήριξε αναφανδόν την ιδέα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP-η μετεξέλιξη του πολιτικού σχήματος που ίδρυσε ο Ατατούρκ) και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK, ισλαμιστές) άσκησαν οξύτατη κριτική στον στρατηγό. Αντίθετα, ο Αχμέτ Τουρκ, πρόεδρος του κουρδικού DTP, εξήρε τον Εβρέν διότι «συνειδητοποίησε τη σωστή λύση» στο Κουρδικό.

Ο Εβρέν τοποθετείται συχνά στα πολιτικά πράγματα - συνήθως, υπέρ των θέσεων που προωθούν οι ΗΠΑ - αλλά αυτή του η πρόταση ίσως του στοιχίσει εισαγγελική δίωξη. Για το πραξικόπημα μπορεί να μην κάθισε στο σκαμνί, αλλά για την αμφισβήτηση της συνοχής του κράτους, αυτό δεν αποκλείεται καθόλου.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «AIRBUS»
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΤΟΥΛΟΥΖΗ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι της αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus» πραγματοποίησαν χτες απεργία ενάντια στα λεγόμενα σχέδια αναδιοργάνωσης της εταιρείας που θα έχουν σαν αποτέλεσμα 10.000 εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά, οι 4.300 στη Γαλλία, καθώς και το κλείσιμο και την πώληση 6 εργοστασίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρόμοιες απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα στα εργοστάσια της «Airbus» στη Γερμανία, όπου 3.700 εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση, ενώ και τις επόμενες βδομάδες αναμένονται μια σειρά κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, τα εργατικά σωματεία συναντούνται αυτές τις μέρες με την εργοδοσία για να συζητήσουν για το μέλλον των 1.600 εργαζομένων που θα απολυθούν.

Στη Γαλλία, πάντως, πέντε εργατικά σωματεία κάλεσαν τους εργαζομένους να προχωρήσουν σε 5ωρη στάση εργασίας χτες και να συγκεντρωθούν μπροστά στα εργοστάσιά τους.

Σύμφωνα με το «BBC», μόνο στην Τουλούζη περίπου 4.000 εργαζόμενοι της «Airbus» πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των απολύσεων της «Airbus» έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας στη Γαλλία, καθώς οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα έσπευσαν να ψηφοθηρήσουν για το πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ