ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητάνε

Νέα συνάντηση των Κληρίδη - Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 του Οκτώβρη

Στο ξενοδοχείο «Μπρίστολ» του Παρισιού ξεκίνησαν, χτες, στις 10 το πρωί, οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο ΓΓ συνάντησε κατ' αρχάς ξεχωριστά τον Ρ. Ντενκτάς και η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα. Στις 11.30 (ώρα Γαλλίας) προσήλθε στο «Μπρίστολ» ο Γλ. Κληρίδης. Μετά το πέρας της δεύτερης κατ' ιδίαν συνάντησης έγινε μια τριμερής συνάντηση του ΓΓ με τους δυο ηγέτες συγχρόνως.

Πριν από τη συνάντηση με τον Κ. Ανάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ερωτηθείς από Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να πει στον ΓΓ απάντησε: «Γνωρίζει τι θα του πούμε, αυτά που λέγαμε εδώ και τόσο καιρό». Εξερχόμενος από τη συνάντηση περιορίστηκε να πει ότι ήταν μια καλή συνάντηση όπως πάντα.

Ο Γλ. Κληρίδης αρνήθηκε από πλευράς του να κάνει δήλωση πριν από τη συνάντηση με τον Κ. Ανάν.

Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Αλβαρο ντε Σότο μοίρασε στον Τύπο την παρακάτω δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν:

«Συναντήθηκα σήμερα πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και μετά με τον Ελληνοκύπριο, Γλαύκο Κληρίδη, και στη συνέχεια τους δέχτηκα σε γεύμα και τους δυο μαζί.

Ζήτησα και από τους δυο ηγέτες να επιστρέψουν στη νήσο και να συνεργαστούν με τον ειδικό απεσταλμένο μου κ. Ντε Σότο, για την επίλυση των θεμάτων για τα οποία μιλήσαμε σήμερα και να συναντηθούν και πάλι μαζί μου για ακόμη μια φορά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 του Οκτώβρη.

Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα που συζητήσαμε με έναν κατεπείγοντα τρόπο πριν από την επόμενη συνάντησή μας. Ο κ. ντε Σότο θα συνεργαστεί μαζί τους για να τους βοηθήσει να πετύχουν την απαιτούμενη πρόοδο.

Είδα ότι υπήρχαν μεγάλες εικασίες στον Τύπο απαισιόδοξου χαρακτήρα. Οι συζητήσεις μου σήμερα επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύω ότι, αν και παραμένουν σοβαρές διαφορές, υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία για μια κατανοητή θέση που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες και των δυο μερών. Κάθε πλευρά έχει τις δικές της διαφορετικές και δυνατές προοπτικές σε ό,τι αφορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος και στην επίλυσή του. Παρ' όλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω ότι οι διαφορές που τους χωρίζουν μπορούν να γεφυρωθούν. Σε μερικά θέματα αισθάνομαι ότι η απόσταση είναι πολύ μικρότερη από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις. Σήμερα παρουσιάζεται μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει και να αρπάξουν».

Την πρόσκληση του Κ. Ανάν αποδέχτηκαν τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ρ. Ντενκτάς.

Οι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκωσία στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

Τι δήλωσαν οι δύο επικεφαλής

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλ. Κληρίδης, δήλωσε ότι ο Κ. Ανάν άκουσε με πολλή προσοχή ποιες είναι οι διαφορές των δυο πλευρών και τι πρόοδος έχει σημειωθεί.

Κατά την εκτίμηση του Γλ. Κληρίδη, εάν έως τον Οκτώβρη δεν έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος τότε είναι δυνατόν να γίνει παρέμβαση του ΓΓ εφόσον χρειαστεί.

Ο Ρ. Ντενκτάς είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Στο ερώτημα εάν συζητήθηκε το θέμα μιας συνολικής λύσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε: «Ο ΓΓ πιστεύει ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές. Θα συνεχίσουμε έως ότου αυτό κατορθωθεί».

Ο Ρ. Ντενκτάς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Μ. Σοϊζάλ και Ε. Ολγκούν.

Ο Γλ. Κληρίδης συνοδευόταν από τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκο Μαρκίδη, τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πιθανόν να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή

Στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

Σαν τον τελευταίο ουδέτερο παρατηρητή εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, όταν κατά την ομιλία του επιχείρησε να καταπιαστεί με τα ζητήματα της διεύρυνσης της ΕΕ, της ένταξης της Κύπρου σε αυτή, καθώς και της στάσης που διαφαίνεται ότι θα τηρήσει η Τουρκία, αρκούμενος στο να περιγράψει μια άσχημη κατάσταση, χωρίς βεβαίως να αναλάβει και το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην ελληνική κυβέρνηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που διατυπώνονται σε σχέση με τη διεύρυνση της ΕΕ και οι οποίοι επηρεάζουν την ένταξη της Κύπρου, καθώς «έρχονται στο προσκήνιο σκεπτικά που θέτουν προβληματισμούς για την ένταξή της χωρίς προηγούμενη επίλυση του καθ' αυτού πολιτικού προβλήματος».

Συμπλήρωσε πως η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατέδειξε την έλλειψη θέλησης να αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και πιθανολόγησε πως αυτή θα επικεντρωθεί σε χειρισμούς αποτροπής της ένταξης της Κύπρου.

Ακόμη, ανέφερε πως είναι πιθανόν να υπάρξουν εντάσεις, με δεδομένα την απουσία σταθερής πολιτικής ηγεσίας στην Αγκυρα, τη διαφαινόμενη άρνηση ορισμένων χωρών - μελών της ΕΕ να δεχτούν καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς και την άποψη που έχει δημιουργηθεί σε κύκλους στην Τουρκία ενός αναβαθμισμένου ρόλου της στην «ένταση στη Μέση Ανατολή».

«Ολα αυτά συνθέτουν ένα αβέβαιο περιβάλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ακολούθως απαρίθμησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, που αφορούν στη διεύρυνση και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με αφορμή και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, στην επίλυση του Κυπριακού, στην ώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η «Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σε ορόσημο», τολμώντας μάλιστα να καλέσει την τοπική κοινωνία να συνδράμει στην επίτευξη των στόχων ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου, όπως είναι η ΕΕ. Καταλήγοντας και προκειμένου να προσδώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, ανέφερε πως παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία οι προοπτικές της Ελλάδας δικαιολογούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, πλέκοντας ακολούθως το εγκώμιο της πολιτικής του και περιγράφοντας μια πραγματικότητα που προφανώς έχει ο ίδιος οικοδομήσει στη σφαίρα της φαντασίας του και που βρίσκεται πολύ μακριά απ' αυτή που βιώνει ο ελληνικός λαός.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη

Το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης», παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τη Δευτέρα 9 του Σεπτέμβρη στις 8μμ στην αίθουσα ΝΕΛΕ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Γρεβενών της ΝΑΣ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Στη δημοσιότητα τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, περιόδου '64 - '68

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κρητικός, κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό των Εξωτερικών αναφορικά με τις αποκαλύψεις των αρχείων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιο συγκεκριμένα η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τον τελευταίο καιρό από τα αρχεία του State Department που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο ελληνικός λαός έμεινε εμβρόντητος από το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας κατά την περίοδο 1964-1968.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποδεικνύουν τις ωμές παρεμβάσεις των υπηρεσιών των ΗΠΑ, παρεμβάσεις οι οποίες επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη των εσωτερικών μας πραγμάτων και δυσμενέστερα την πορεία του Κυπριακού. Για να αποκτήσει ο ελληνικός λαός μια πλήρη εικόνα των διαδραματισθέντων την εποχή εκείνη, πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της ίδιας περιόδου (1964-1968) και ερωτάται προς τούτο ο κ. υπουργός Εξωτερικών».

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Το Βήμα της Βουλής». Από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της βδομάδας: α) Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για «απλούστευση στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στον τρόπο απόδοσης ΦΠΑ», εισηγητής ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. β) Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών, εισηγητής ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Θάνος Κανιάρης.
  • Στις 22.00 θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στον Κορυδαλλό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ