ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ο αγώνας συνεχίζεται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Την Κυριακή στο Κιλελέρ η νέα μεγάλη κινητοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αγιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αγιά
Στο Κιλελέρ με τρακτέρ και μηχανοκίνητη πορεία θα καταφτάσουν την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12 μ. οι αγρότες που θα τιμήσουν τη θυσία των κολίγων μέσα στο έντονα αγωνιστικό κλίμα που τροφοδοτείται από τον απόηχο των μπλόκων αλλά και την ανάγκη συνέχισης της πίεσης στην κυβέρνηση για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Από τη Λάρισα οι αγρότες θα κατευθυνθούν με τρακτέρ στον χώρο του μνημείου, ενώ από την Καρδίτσα οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ στον κόμβο της Ιτέας και θα συγκροτήσουν μια αυτοκινητοπομπή με αγροτικά οχήματα προς το Κιλελέρ, όπου αναμένεται να σχηματιστεί μια μεγάλη συγκέντρωση και με αντιπροσωπείες αγροτών από άλλες περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή, οι αγρότες από το Κιλελέρ θα στείλουν το μήνυμα: «Ο αγώνας συνεχίζεται, η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας». Ενα αγωνιστικό μήνυμα που τη Δευτέρα θα σκιάζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών στην Αθήνα, με βασικό θέμα τις συνέπειες στην περιοχή τους από τις πλημμύρες.

Η αντιπροσωπεία των θεσσαλικών μπλόκων θα έχει την έμπρακτη στήριξη των αγροτών της Αγιάς, που την ίδια ώρα με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο, των αγροτών των Τρικάλων που έχουν τρακτέρ στον κόμβο Μεγαλοχωρίου και των αγροτών χωριών της Καρδίτσας που έστειλαν κι άλλα τρακτέρ στην είσοδο του Παλαμά.


Εξάλλου, τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών κατέδειξαν και οι μαζικές συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στον θεσσαλικό κάμπο, το δε συμπέρασμα που ανέδειξαν είναι ότι ο αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται με όλες τις μορφές.

Ειδικά για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά το χτύπημα του «Daniel» οι αγρότες ζητούν 100% αποζημίωση για καλλιέργειες και αγροτικό εξοπλισμό. Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους. Αποκατάσταση των δρόμων και των ποταμών. Εργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους.

Διαμαρτυρία των μηλοπαραγωγών της Αγιάς στον ΕΛΓΑ

Στο πλαίσιο αυτό, αγωνιστικά διεκδικούν αποζημίωση για τις ζημιές του «Daniel» τον Σεπτέμβρη και για τον παγετό του περασμένου Μάρτη οι δεντροκαλλιεργητές της Αγιάς Λάρισας.

Χτες το πρωί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας, όπου έριξαν συμβολικά μήλα και κάστανα στην είσοδο του κτιρίου.

Οπως προαναφέρθηκε, τη Δευτέρα 11 Μάρτη διοργανώνουν κινητοποίηση στην πόλη τους, στις 11 π.μ., όταν θα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση στην Αθήνα του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Οι δεντροκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει ούτε καν προκαταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές στα μήλα που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη από τον «Daniel», ενώ οι συνάδελφοί τους από τη γειτονική Μαγνησία έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης 500 ευρώ το στρέμμα. Είναι απορίας άξιο γιατί έως τώρα έχουν αποκλειστεί οι μηλοπαραγωγοί της Αγίας, όταν η περιοχή τους χτυπήθηκε από τα καιρικά φαινόμενα!

Εως τώρα η διοίκηση του ΕΛΓΑ απέφευγε να τους συναντήσει, αφήνοντας να αιωρείται πως δεν τεκμηριώνεται η ζημιά, κάτι που φαίνεται πως υιοθετεί και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ χρειάζεται τεκμηρίωση για να αποζημιώσει. Για τον παγετό του Μάρτη ακόμα περιμένουν να βγουν τα πορίσματα για να αποζημιωθούν για τις καταστροφές σε κεράσια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα και ροδάκινα.


ΠΑΜΕ
Η εργασία μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι εξαρτημένη εργασία

Το εργασιακό καθεστώς που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΕΕ και την Ελλάδα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κυρίως στον χώρο της διανομής, αλλά και την προσπάθεια της ΕΕ να τους ρίξει «στάχτη στα μάτια» με το κείμενο Οδηγίας για το οποίο διαβουλεύονται οι κυβερνήσεις κρατών - μελών, σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Το ζήτημα βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Εσθονίας, «μπλόκαραν» στο Συμβούλιο της ΕΕ την έγκριση σχετικής Οδηγίας.

«Η αντιπαράθεση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη νέα Οδηγία», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «δεν γίνεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν γίνεται για να διασφαλιστούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να αυξηθούν οι μισθοί, να εφαρμοστεί το 8ωρο, να διασφαλιστούν τα Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία». Αντιθέτως, πρόκειται για αντιπαράθεση που γίνεται με κριτήριο ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει «τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα επιχειρηματικά lobby», πώς μπορεί να κατοχυρωθεί και να εδραιωθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ «που επιβάλλει για τους εργαζόμενους δουλειά 13 ώρες την ημέρα, πετσοκομμένες ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές, σύνταξη - χαρτζιλίκι στα βαθιά γεράματα».

Ετσι, το κείμενο Οδηγίας δεν καθιερώνει τεκμήριο σχέσης μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, αλλά κριτήρια με βάση τα οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν την εργασιακή αυτή σχέση, αποδέχεται τη χρήση αλγορίθμων από την εργοδοσία, αφήνοντας τους εργαζόμενους έκθετους στην παρακολούθηση και την εντατικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί το ΠΑΜΕ ανατρέχοντας στην πείρα των διανομέων, η δουλειά μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ισοδυναμεί με εξαρτημένη εργασία, στην οποία οι εταιρείες «καθορίζουν τα πάντα μονομερώς»: Συντάσσουν τις συμβάσεις, διαμορφώνουν μονομερώς την αμοιβή και τον χρόνο καταβολής της, επιβάλλουν την πληρωμή «με το κομμάτι», ελέγχουν κάθε κίνηση του εργαζόμενου, χρονομετρούν, αξιολογούν και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, φτιάχνουν το λεγόμενο «παραγωγικό προφίλ» μέσω αλγόριθμου.

Αυτό το μοντέλο εργασίας, το οποίο επιβλήθηκε από τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και ο νόμος Χατζηδάκη στην Ελλάδα, αποτελεί «εργαλείο που καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, οι διανομείς που είχαν εργατικό ατύχημα «δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όπως οι μισθωτοί, δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως επίδομα ασθένειας», αντιμετωπίζονται φορολογικά ως «επιχειρηματίες», ενώ όταν απολύονται «δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως το επίδομα ανεργίας».

«Η όποια μορφή αναγνώρισης της εργασίας με "μπλοκάκι" στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ως εξαρτημένης εργασίας γίνεται κάτω από τη μεγάλη πίεση των αγώνων, των απεργιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά μεγάλες χώρες της Ευρώπης όλο το προηγούμενο διάστημα (Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία κ.α.)», τονίζει το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, στον δρόμο που χάραξαν οι διανομείς στην e-food και στη WOLT», να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να δημιουργήσουν νέα, να δυναμώσουν τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «με στόχο να ανατραπεί ο νόμος Χατζηδάκη στην πράξη και να αναγνωριστεί αυτό το μοντέλο ως εξαρτημένη εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η εκτίναξη του κόστους συμμετοχής για επαγγελματίες

Πάρθηκε πίσω η πρόθεση της «Helexpo» να επιβάλει αύξηση 150%

Αύξηση 150% επιχείρησε να επιβάλει η διοίκηση της ΔΕΘ - «Helexpo» στους επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και των βιβλιοπωλείων για συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται τον Μάη.

Η αύξηση, που προβλεπόταν να φτάσει τα 250 ευρώ (+ΦΠΑ), από 100 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες χρονιές, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, αφού όπως επισήμαιναν οι επαγγελματίες του χώρου θα καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων εκδοτών στην Εκθεση. Αλλωστε, οι εκδότες με έδρα εκτός Θεσσαλονίκης έχουν να αντιμετωπίσουν και όλες τις άλλες ανατιμήσεις, όπως στα κόστη μετακίνησης, μεταφοράς εμπορευμάτων, διαμονής κ.λπ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, που απαιτώντας την απόσυρση αυτής της αύξησης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΔΕΘ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπου κάτω από την πίεσή της αποφασίστηκε να μειωθεί το κόστος στα 150 ευρώ, από 250 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, «η ΔΕΘ - "Helexpo" παραδέχτηκε ότι η απόφαση για αύξηση του (αναγκαστικού) δικαιώματος εγγραφής ήταν δική της απόφαση και πήρε την ευθύνη της μη ενημέρωσης των εκδοτών, όπως είχε αναλάβει ως συνδιοργανωτής της έκθεσης»»

Μάλιστα, στις έντονες πιέσεις της ΠΟΕΒ οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ - «Helexpo» «αποκάλυψαν» ότι για την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της «κερδοφορίας της έκθεσης», σχεδιάζουν την αύξηση της τιμής του περιπτέρου και τη χρέωση μέρους των τετραγωνικών στους εκδότες, με την Ομοσπονδία να ξεκαθαρίζει ότι «κάτι τέτοιο θα απέκλειε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτών από την Εκθεση, και δεν θα γίνει ανεκτό ούτε από εμάς ούτε από τους εκδότες».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η ΔΕΘ - «Helexpo» δεσμεύτηκε να αναζητήσει επιδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μη γίνει αυτή η αύξηση, ενώ η ΠΟΕΒ ενημερώνει ότι θα προχωρήσει και σε σχετικές κινήσεις προς το υπουργείο και κάθε αρμόδιο φορέα ώστε να μη γίνει καμία αύξηση, αλλά και να παρθεί πίσω ακόμα και η φετινή αύξηση των 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ