ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραδιά κλασικής μουσικής

Την Παρασκευή 4 Γενάρη, στις 19.00, στην Αίθουσα συναυλιών «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19), η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει βραδιά κλασικής μουσικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για δύο πιάνα, καθώς και διάσημες άριες από όπερες πολλών συνθετών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α' Μέρος: Σουίτα σε σολ ελάσσονα, Νο. 1 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Σουίτα σε Φα δίεση ελάσσονα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Ερμηνεύουν: Ηρω Στεργίου, Βλαδίμηρος Παπαγεωργίου.

Β' Μέρος: Οι Μιρέιγ Ιβάνοβα, Φίλιππος Δελλατόλας, Γιάννης Σταματάκης, Νίκος Καραγκιαούρης, Ελένη Κουτσούμπη, Νίκος Συρόπουλος, Μπάμπης Βελισσάριος, Φωτεινή Χατζιδάκη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργος Σαμαρτζής και Ζωή Απειρανθίτου ερμηνεύουν άριες από όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Τζορντάνο, Μασνέ, Ντονιτσέτι και Μότσαρτ. Στο πιάνο ο Δημήτρης Βεζύρογλου.

Ενα σπάνιο λεύκωμα

Συνεχίζεται έως τις 13 Γενάρη η έκθεση του σπάνιου λευκώματος «Δέκα Λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών» (1956) του πρωτοπόρου θεμελιωτή της ελληνικής χαρακτικής και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Κεφαλληνού, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που παρουσιάζεται στο Καφέ του Μουσείου.

Το 1953 ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Κεφαλληνός και οι εκλεκτοί μαθητές του Λουΐζα Μοντεσάντου, Γιώργης Βαρλάμος και Νίκος Δαμιανάκης αφιέρωσαν μήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επέλεξαν τις ωραιότερες από τις πολυάριθμες ληκύθους που βρίσκονταν εκτεθειμένες στο Μουσείο και άλλες που ήταν «θαμμένες» ακόμα στα κιβώτια, προκειμένου να προστατευτούν από τον πόλεμο, και πραγματοποίησαν ένα ιστορικής σημασίας εικαστικό και εκδοτικό κατόρθωμα. Αποτύπωσαν πιστά με τη μεικτή μέθοδο της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας τις δέκα ωραιότερες στο Μουσείο της Αθήνας λευκές αττικές ληκύθους του 5ου π.Χ. αιώνα και εξέδωσαν την εργασία τους το 1956, σε ένα μοναδικής ομορφιάς λεύκωμα. Η καλλιτεχνική εργασία τυπώθηκε για το εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το βιβλίο εκδόθηκε σε 400 αριθμημένα αντίτυπα.

Τα πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται, ανήκουν στη συλλογή του εργαστηρίου χαρακτικής Ηλία Κουβέλη και την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Εορταστικές παραστάσεις για το «Φάντασμα του Κάντερβιλ»

Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες του Οσκαρ Ουάιλντ διάλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης) για την Παιδική του Σκηνή.

Πρόκειται για το «Φάντασμα του Κάντερβιλ», μια ιστορία που μιλά για την ανθρώπινη ανάγκη να βρούμε και να προσφέρουμε αγάπη και φιλία χωρίς ιδιοτέλεια. Μία παράσταση που γοήτευσε τους μαθητές της Πάτρας και της ευρύτερης Περιφέρειας.

Συνεχίζονται οι εορταστικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας και αυτήν τη βδομάδα για όλη την οικογένεια, στις 2 και 5 Γενάρη στις 17.00 και 6 Γενάρη στις 11.00.

Η ιστορία...

Μια παλιά ιστορία μάς λέει πως εδώ και πολλά χρόνια, στην αγγλική επαρχία, στον Πύργο του Κάντερβιλ κυκλοφορεί ένα φάντασμα: Ο Σερ Σάιμον Κάντερβιλ - ο παλιός ιδιοκτήτης του πύργου. Η είδηση πως ο πύργος είναι στοιχειωμένος διαδίδεται γρήγορα. Κανένας δεν θέλει πια να μένει εκεί, για εκατοντάδες χρόνια... μέχρι το 1930, όπου καταφθάνει η πενταμελής οικογένεια Οουτις, από τη μακρινή Αμερική. Οι αλλόκοτες φήμες που ακούγονται για το φάντασμα δεν τους τρομάζουν εύκολα και η ατμόσφαιρα στον πύργο θα αλλάξει με τη ζωηρή τους παρουσία...

Ο Οσκαρ Ουάιλντ με τη γνωστή δεξιοτεχνία του προσφεύγει στη φιλοσοφική αναζήτηση της ουσίας της ζωής, αναδεικνύοντας τη δύναμη της αγάπης. Ακόμα, ενώ η παράσταση έχει έντονα κωμικά στοιχεία, μιλά και για τη διαχείριση του φόβου, φαινόμενο συχνά αυξημένο στην παιδική ηλικία, και την έξυπνη αντιμετώπισή του.

Συντελεστές:

Διασκευή κειμένου: Αντρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

Σκηνικά - κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Μουσική: Νίκος Τσέκος

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Σωτηρία Τσιάτα

Παίζουν: Κατερίνα Μηλιώτη, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Γιάννης Ζαράγκαλης, Αντώνης Βαρθαλίτης, Εφη Κιούκη, Νάνσυ Χριστοπούλου, Σπύρος Πετούσης.

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 2610 273613 και στο www.ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων: 4 ευρώ για τα παιδιά και 5 ευρώ για τους μεγάλους.

Οικογενειακό εισιτήριο: 3 άτομα 12 ευρώ - 4 άτομα 15 ευρώ.

Μεγάλη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ντα Βίντσι

Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Nτα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, δημιουργώντας μία έκθεση - σταθμό. Μία οπτικοακουστική, βιωματική εμπειρία, που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη.

Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι) οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στη μεγαλειώδη έκθεση «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius».

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν: Τις μηχανικές εφευρέσεις του Ντα Βίντσι, 75 αντίγραφα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα, σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο «Leonardo Da Vinci» της Ρώμης. 17 θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν το πλήρες φάσμα του έργου του Ντα Βίντσι, καθώς και κατανοητές επεξηγήσεις των θεωριών και των έργων του. Ακόμα, αποκαλύπτονται τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο, «Μόνα Λίζα», καθώς θα υπάρχει λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικού πίνακα.

Συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων

Με μία λαμπερή συναυλία καλωσορίζει το νέο έτος η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων. Η συναυλία φέτος πραγματοποιείται στο ιστορικό θέατρο της πόλης, το «Ολύμπια - Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας», το Σάββατο 5 Γενάρη στις 20.30. Θα παρουσιαστούν εισαγωγές και άριες από δημοφιλείς όπερες και οπερέτες των Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Μπιζέ, Ροσίνι, Λέχαρ, Πουτσίνι, Βέρντι, Μότσαρτ, Γκουνό, Οφενμπαχ κ.ά.

Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, συμπράττουν με τους εξαίρετους λυρικούς σολίστ Μαρία Κόκκα, Μίνα Πολυχρόνου, Αρτεμη Μπόγρη, Αντώνη Κορωναίο, Χάρη Ανδριανό και Τάσο Αποστόλου.

«Εφυγε» η ηθοποιός Μαριάννα Τόλη

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Τόλη, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα σπούδασε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η καριέρα της ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στη «Λυσιστράτη», στην Επίδαυρο. Επαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Αννυ», «Ιρμα», «Σικάγο», και υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα». Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή. Παράλληλα, είχε δισκογραφικές επιτυχίες και το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Την περίοδο 2001 - 2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού και το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια είχε εκπομπή στην ΕΡΤ με τίτλο «Μουσικές μεταμφιέσεις». Επιπλέον, είχε μεταφράσει βιβλία και είχε γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που είχε ανεβάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ