ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμφωνία συμμετοχής στην αντεπίθεση

Μετά την Αθήνα, οι νέοι της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική τους συμμετοχή στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έστειλαν τρανταχτό μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Υπόσχεση συμμετοχής και ενεργοποίησης έδωσαν προχτές οι νέοι της Θεσσαλονίκης που κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Είπαν "ναι" στο κάλεσμα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για αντεπίθεση. Είπαν πως ήρθε πια η ώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με κάθε τρόπο διαδήλωσαν ότι αυτός ο κόσμος δεν τους αρέσει, η ζωή τους, οι ανησυχίες τους, τα όνειρά τους δε βολεύονται μέσα στα ψεύτικα και μεγάλα λόγια, δε βολεύονται μέσα στην κοινωνία που σαπίζει, των φραγμών στη μόρφωση, τη δουλιά, τη δημιουργία, μέσα στην κοινωνία των ανισοτήτων. Αποδείχτηκε έτσι ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έχουν αποκτήσει μια προνομιακή σχέση με τη νεολαία, γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

"Πρέπει να τολμήσουμε"

Ο λόγος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ άγγιξε τις καρδιές. Αυτές τις φλογισμένες νεανικές καρδιές, που θέλουν να επαναστατήσουν και ψάχνουν έναν πιστό συμπαραστάτη. Οπως είπε ο Τάσος Παπαδόπουλος,μαθητής της Γ Λυκείου, "τα λόγια είναι όμορφα, όμως περιμένουμε να δούμε έργα. Η ώρα των πράξεων, του αγώνα έχει έρθει εδώ και καιρό. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία κι εμείς οι νέοι πρέπει να τολμήσουμε".

Ο φίλος και συμμαθητής του, ο Πάνος,κάνει πιο λιανά τα πράγματα: "Θα δώσω Πανελλαδικές και το μόνο που βλέπω μπροστά μου είναι πολλά και δύσκολα αδιέξοδα. Το σχολείο, η παιδεία είναι χάλια. Σήμερα ήρθα εδώ για να ακούσω τις αντιπροτάσεις της ΚΝΕ και γενικότερα του ΚΚΕ. Πλέον, ο λαός και η νεολαία δεν έχουμε ανάγκη από λόγια. Το ΚΚΕ πάντα καλούσε σε αντίσταση. Τώρα πλέον πρέπει να ξεκινήσει η αντεπίθεση".

"Επιτέλους, κάτι καινούριο"

Μέσα σ' αυτούς τους χιλιάδες νέους που αντάμωσαν, κάποιοι πήγαν απλά και μόνο για τη συναυλία. Οι πολλοί, αυτοί που μέρες τώρα ρωτούσαν να μάθουν τι γίνεται, που συζητούσαν για τη νέα πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ήρθαν για ν' ακούσουν το νέο, το διαφορετικό, το ανατρεπτικό. Η Χαρούλα,μαθήτρια Τεχνικού Λυκείου, το είπε και στους φίλους της. "Επιτέλους, ακούσαμε κάτι καινούριο. Ολα αυτά που ειπώθηκαν σήμερα εδώ είναι πρωτόγνωρα και σημαντικά. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε ειλικρινά. Πιστεύω ότι μπορεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να βοηθήσουν ώστε η νεολαία να βρει το δρόμο της, να βγούμε από την αδράνεια".

Θεωρία και πράξη

Λίγο πιο πέρα, μέσα στο αδιαχώρητο, τρεις σπουδάστριες κάθονται στο πάτωμα, ακούν και συζητούν: "Πολύ θεωρητικά μας τα λένε. Χρειάζεται πράξη".Η άποψή τους είναι αφορμή για συζήτηση με τους διπλανούς τους. Η Κορίνα που σπουδάζει στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας, μία από τις τρεις σπουδάστριες, ξεσπάει: "Αμα περάσουμε στην πράξη, η νεολαία θα είναι μπροστά. Η νεολαία πάντα έχει διάθεση να αντισταθεί. Ξέρεις πώς είναι η κατάσταση στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια; Χάλια. Συγγράμματα δεν υπάρχουν, οι βιβλιοθήκες δεν έχουν βιβλία. Ξέρεις τι χρειάζεται; Αύξηση των κονδυλίων, και για να γίνει αυτό πρέπει να βγούμε όλοι, σπουδαστές και φοιτητές, να τα διεκδικήσουμε". "Μα αυτό δε λέει και η ΚΝΕ;" τη ρωτάει κάποιος. "Ναι αυτό λέει και η ΚΝΕ και το ΚΚΕ και έχει δείξει στο παρελθόν ότι δε λέει απλά. Ομως, επιτέλους, πρέπει όλοι εμείς να κάνουμε κάτι. Πιστεύω ότι αν γίνει κάτι πρέπει να είναι συλλογικό". Είναι προφανές πλέον ότι η "συμφωνία κοινής δράσης" δεν είναι μακριά.

"Είμαι σίγουρος"

"Τα άλλα κόμματα χρόνια τώρα μας κυβερνούν και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο", λέει ο Στράτος,σπουδαστής σε τεχνική σχολή. "Κάθε φορά υπόσχονται θέσεις εργασίας, μα εμείς βλέπουμε μόνο την αύξηση της ανεργίας. Θα τελειώσω τη σχολή σε ένα χρόνο και δεν ξέρω αν θα βρω δουλιά, αν θα πληρώνομαι, αν θα έχω ασφάλιση. Από τους γονείς μου έμαθα πως ο αγώνας για την επιβίωση είναι δύσκολος. Πλέον είμαι σίγουρος ότι η ώρα για την αντεπίθεση έχει έρθει και οι νέοι πρέπει να συστρατευτούν στις γραμμές του ΚΚΕ και να τραβήξουν το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης".

Δεξιά στο χώρο του γηπέδου, κάτω από το πανό που έγραφε "Μαζική ΚΝΕ να γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης", μια παρέα πάλι από μαθητές έχουν ήδη αρχίσει να χορεύουν. Είναι μαθητές στο Λύκειο Αγίου Αθανασίου. "Καιρό τώρα προβληματιζόμαστε, όμως δεν πάει άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε. Μαζί, όλοι μαζί με την ΚΝΕ", λέει ο Γιώργος.

"Προνομιακή η σχέση μας με τη νεολαία"

Δηλώσεις του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού

"Αυτό που ζήσαμε απόψε είναι ένα πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, που θα συζητιέται για πολλές μέρες μεταξύ των νέων της Θεσσαλονίκης", είπε αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ για τη συμμετοχή των νέων."Μετά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, και το γεμάτο ασφυκτικά Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, δείχνει δύο πράγματα: Οτι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έχουν αναπτύξει μια προνομιακή σχέση με τη νεολαία και αυτή τη δυνατότητα τους τη δίνει η πολιτική, που έχει σήμερα το ΚΚΕ, πολιτική ευδιάκριτη, διαφορετική και ανατρεπτική. Και, δεύτερον, ότι μπορεί μια ανατρεπτική πολιτική πρόταση, καινοτόμες πολιτικές θέσεις και ιδέες να συγκοινωνούν με καλλιτέχνες, με σημαντικούς δημιουργούς, που μπορούν να εκφράσουν τη διάθεση αγανάκτησης και αμφισβήτησης της νεολαίας και από αυτή τη συνάντηση να βγαίνει ένα εκρηκτικό πολιτικό μείγμα, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να προβληματίσουν την κυρίαρχη τάξη. Αλλά και τα κόμματα, τα οποία νομίζουν ότι έχουν ξεμπερδέψει με τη νεολαία, ότι την έχουν βάλει στο περιθώριο. Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά έχει σήμερα όλες τις δυνατότητες, συναντώμενη με την πολιτική του ΚΚΕ, να βγει στην αντεπίθεση.

Τα προβλήματα είναι τέτοια, που επιβάλλουν η στάση κάθε νέου να μην είναι παθητική, αλλά ενεργητική. Να βάλει φρένο σ' αυτόν τον κατήφορο που βιώνει καθημερινά και στη μόρφωσή του και στην αγωνία να βρει δουλιά και στα ίδια τα αδιέξοδα που η κοινωνία σήμερα του δημιουργεί. Ηδη, έχει ξεκινήσει ένα "θερμό φθινόπωρο". Στην περίοδο του προϋπολογισμού, αλλά και στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου και η νέα γενιά θα δώσει το δικό της "παρών"".

"Πολιτική πράξη"

Κάπου εκεί μέσα στο πλήθος, όρθιος, ο Κώστας Πρατσινάκης ο Θεσσαλονικιός συνθέτης - τραγουδιστής, που με τις δικές του μελωδίες έχει συντροφέψει αμέτρητα βράδια τις νεανικές παρέες.

"Οταν συμμετέχεις, δεν έχει σημασία αν είσαι επάνω στην εξέδρα ή κάτω", δηλώνει. "Γίνεται μια εκδήλωση από ένα πολιτικό κόμμα, αλλά μια καλλιτεχνική εκδήλωση και μην ξεχνάμε ότι η γενιά η δική μου έχει ζήσει και έχει ανδρωθεί με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ετσι είναι πάρα πολλοί οι λόγοι που βρίσκομαι εδώ. Ενας από αυτούς είναι ότι ήθελα να δω τη σημερινή απήχηση των καλλιτεχνών στη νεολαία, αν θα υπήρχε νεολαία. Και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι εντυπωσιασμένος. Το 90% είναι νέοι. Ομως αυτό είναι σίγουρα και μια πολιτική πράξη, γιατί σημαίνει ότι βρίσκεται ευρύτερα σε κάποιο χώρο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ