ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Με πόλεμο απειλεί Ινδός υποστράτηγος

Ελεγχος μουσουλμάνων από Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ. Η ένταση κορυφώνεται στην περιοχή

Associated Press

Ελεγχος μουσουλμάνων από Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ. Η ένταση κορυφώνεται στην περιοχή
ΤΖΑΜΟΥ.-

Ο επικεφαλής των ινδικών στρατευμάτων στο κρατίδιο του Κασμίρ προειδοποίησε χτες ότι το Νέο Δελχί ενδέχεται να επιλέξει την «στρατιωτική λύση» για να αντιμετωπίσει το Πακιστάν και τους ισλαμιστές αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες στη διαφιλονικούμενη, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, περιοχή. Τα σχόλιά του χαρακτηρίστηκαν τα «πιο επιθετικά» που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, σχολίαζαν ανταποκριτές.

Ο υποστράτηγος Ρ. Κ. Ναναβάτι δήλωσε πως η ινδική κυβέρνηση πρέπει «να είναι έτοιμη να καταφύγει σε στρατιωτική δράση... Η κατάληψη του τμήματος του Κασμίρ που κατέχει το Πακιστάν είναι εφικτή». Σε ό,τι αφορά στα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι δύο χώρες από το 1998 και απειλούν να μετατρέψουν μια ένοπλη σύρραξη σε πυρηνικό όλεθρο, ο υποστράτηγος παραδέχτηκε ότι «πράγματι η κατάσταση έχει αλλάξει», επιμένοντας ωστόσο ότι «υπάρχει δυνατότητα για μια περιορισμένη επιχείρηση με συμβατικά μέσα». Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε «θεωρητικά σωστές» τις απόψεις του υποστρατήγου.

Απαντώντας στα σχόλια του Ινδού στρατιωτικού, ο Πακιστανός στρατηγός Ρασίντ Κερέσι είπε ότι αν η Ινδία θεωρεί πως μπορεί να καταλάβει στρατιωτικά το Κασμίρ «πλανάται». Πρόσθεσε πως «έστω κι αν η Ινδία θέλει να κλιμακώσει την ένταση, το Πακιστάν θα συνεχίσει να δρα με αυτοσυγκράτηση».

Τον εφιάλτη μιας σύγκρουσης Πακιστάν-Ινδίας υπογράμμιζε χτες η είδηση του θανάτου ενός Ινδού στρατιώτη και των τραυματισμών τεσσάρων άλλων από πυρά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στο Κασμίρ στη Γραμμή Ελέγχου του Κασμίρ, που χωρίζει την πακιστανική από την ινδική περιοχή του κρατιδίου.

Ακόμη περισσότερα μέτρα ασφαλείας

Με σκληρές κυρώσεις απειλεί η πακιστανική ηγεσία όσους ισλαμιστές παραβιάσουν το νόμο και τις κυβερνητικές αποφάσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με αυστηρότατα μέτρα και κυρώσεις απειλεί η πακιστανική ηγεσία όλους όσοι συμμετέχουν σε αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις και «παραβιάζουν τον πακιστανικό νόμο» μετά από την πολυήμερη αναταραχή στο βόρειο Πακιστάν, εξαιτίας των καταλήψεων εθνικών οδών και ορισμένων κυβερνητικών κτιρίων, καθώς και από τη συγκέντρωση χιλιάδων ενόπλων εθελοντών στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Πακιστανός στρατιωτικός ηγέτης Περβέζ Μουσαράφ συγκάλεσε, εκ νέου, το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, χθες, με αποκλειστικό θέμα, όπως διέρρεε, την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της πακιστανικής ηγεσίας, αντιστράτηγος Ρασίντ Κουρέσι, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά επέμεινε, ιδιαίτερα, στην αποφασιστικότητα των αρχών να τιμωρήσουν όποιον παραβιάσει τις αποφάσεις τους.

Ο Κουρέσι επιβεβαίωσε, επίσης, ότι με καρδιακές ενοχλήσεις μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Σουλτάν Μπασίρ ουν Ντιν Μεχμούντ, ο πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, ο οποίος συνελήφθη, πριν από μια βδομάδα, και ανακρίνεται, μαζί με το συνάδελφό του Αμπντούλ Μαζίντ. Ο Κουρέσι τόνιζε ότι «δεν κατηγορείται για τίποτε ο Μεχμούντ», ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Παρά, πάντως, τις αρχικές δηλώσεις ότι «πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας και ότι για λόγους ασφαλείας κρατούνται οι δύο επιστήμονες», εντείνονται οι φήμες ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν δώσει μέρος της τεχνογνωσίας τους, όχι απαραίτητα σχετικά με το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, στους Ταλιμπάν. Ο Μεχμούντ από το 1998, οπότε και αποχώρησε από την πακιστανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ηγούνταν ανθρωπιστικής οργάνωσης που δρούσε εντός του Αφγανιστάν μέχρι και λίγες μέρες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Βολές» κατά ISI από το διεθνή Τύπο

Την ίδια στιγμή, όμως, πλήθαιναν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σχετικά με την αξιοπιστία της συνεργασίας και της βοήθειας που προσφέρουν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ISI στην «αντι-τρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ. Σχετικά άρθρα φιλοξενούνται στην αμερικανική «Los Angeles Times», στη βρετανική «Independent» και στη γαλλική «Le Figaro». Και στα τρία δημοσιεύματα τονίζεται ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εναποθέσει το σύνολο της συγκέντρωσης πληροφοριών από το εσωτερικό του Αφγανιστάν στην ISI, καθώς είναι η μόνη που έχει τόσο καλές διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν (αφού ομολογείται από παντού ότι τους κατασκεύασε) και διαθέτει πλήθος πρακτόρων που κινούνται στο Αφγανιστάν και μιλούν τη γλώσσα των Ταλιμπάν, Παστούν.

Εντούτοις, υπογραμμίζουν οι εφημερίδες, επικαλούμενες δυτικές διπλωματικές πηγές, καθημερινά εντείνονται οι ανησυχίες ότι η ISI «παίζει διπλό παιχνίδι», καθώς αρκετές πληροφορίες έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, παρατηρείται καθυστέρηση και γενικά παρουσιάζονται προβλήματα συντονισμού. Οι «Los Angeles Times» μιλούν για «κράτος εν κράτει» και εκτιμούν ότι παρά τις προσπάθειες του Μουσαράφ να ελέγξει την κατάσταση με την απομάκρυνση ορισμένων ηγετικών στελεχών, κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η «Le Figaro», μάλιστα, επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζε ότι η σύλληψη, και στη συνέχεια εκτέλεση, του Αμπντούλ Χακ, την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται σε διαρροές της ISI, καθώς ήταν η μόνη που γνώριζε τη διαδρομή και το πρόγραμμά του, όπως και τη σημασία που απέδιδαν οι ΗΠΑ στην αποστολή του.

Περιοδεία Σρέντερ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνοδευόμενος με βαρύ πυροβολικό γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ξεκίνησε χτες την τριήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο συναντώμενος πρώτα απ' όλους με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ζου Ρονγκτζί.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκαναν οι δύο άνδρες διαφάνηκαν οι πρωτεύοντες στόχοι εκάστης πλευράς...

Στο σχετικό, σημερινό, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κινεζική Ημερησία», δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις Ζου Ρονγκτζί πως «οι αυτονομιστές τρομοκράτες του Ανατολικού Τουρκιστάν θα πρέπει να τεθούν στο στόχαστρο του παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού πολέμου(...)» και για την υποστήριξη της Κίνας «στις διεθνείς δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο ίδιος Κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τσάινα Ντέιλι», πρόσθεσε ακόμη πως οι «στρατιωτικές επιδρομές εναντίον της τρομοκρατίας θα πρέπει να εστιαστούν σε συγκεκριμένους στόχους για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και οι περιουσίες πολιτών» και πως θα πρέπει μελλοντικά να «συσταθεί μία αφγανική κυβέρνηση συνασπισμού, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη και θα είναι ικανή για φιλική συνεργασία με τις γειτονικές χώρες». Κατέληξε, μάλιστα, πως η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται «στην τρομοκρατία οιασδήποτε μορφής» και πως «υπάρχει μία ευρεία γκάμα ζητημάτων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας, όπου Κίνα και Γερμανία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε απ' την πλευρά του πως, «πέρα από τα στρατιωτικά μέτρα», που λαμβάνονται στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να ενταθούν και άλλα μέσα, όπως οικονομικά, διπλωματικά και ανθρωπιστικά, ενώ επισήμανε τον «τεράστιο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».

Στη συνέχεια, ο Σρέντερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενότερη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία, μη παραλείποντας να επισημάνει τη συμβολή που θα μπορούσε να είχε η Γερμανία σε μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα της Κίνας, όπως η κατασκευή της μαγνητικής υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής στη Σανγκάη, και στην προθυμία των Γερμανών επιχειρηματιών να συνεργαστούν με την Κίνα στην οικοδόμηση εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008...

Ο Γερμανός καγκελάριος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Δύσκολη» η παραγραφή του χρέους των πέντε δισ... .

ΤΟΚΙΟ.-

Με μία μάλλον φουσκωμένη ατζέντα επαφών και φιλόδοξους στόχους έφθασε χτες στο Τόκιο ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, ξεκινώντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιονισίρο Κοϊζούμι, την υπουργό Εξωτερικών, Μακίκο Τανάκα, τον υπουργό Οικονομικών Μασαζούρο Σιοκάουα και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Εΐζο Τακενάκα.

Βασικός στόχος της επίσκεψης Αζίζ δεν είναι μόνον οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ή την ανθρωπιστική κρίση με πρωταγωνιστές τα εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων που συρρέουν στο Πακιστάν, αλλά (ιδιαίτερα) το αίτημα της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ για παραγραφή χρέους, ύψους πέντε δισ. δολαρίων, έναντι της Ιαπωνίας και αύξηση της οικονομικής βοήθειας του Τόκιο προς το Πακιστάν.

Οσον αφορά την επιθυμία του Πακιστάν για παραγραφή του χρέους των πέντε δισ. δολαρίων προς το Τόκιο, οι ελπίδες του Ισλαμαμπάντ διαφαίνονται φρούδες... Ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, σημείωσε πως θα ήταν «πολύ δύσκολο» για το Τόκιο να παραγράψει το χρέος και πως αντ' αυτού η κυβέρνηση Κοϊζούμι θα «μπορούσε να επαναπρογραμματίσει χρονικά το χρέος, προσφέροντας επιπλέον ένα πακέτο δανείων και βοήθειας ακόμη και βελτίωση της πρόσβασης του Πακιστάν στις ιαπωνικές αγορές»...

Ως γνωστόν, το αίτημα του Πακιστάν για παραγραφή του χρέους έναντι της Ιαπωνίας, είχε διατυπωθεί προ ολίγων ημερών από τον ίδιο το στρατηγό Μουσάραφ στη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ενώ επίσης, την περασμένη Παρασκευή, το Τόκιο είχε προβεί σε άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Πακιστάν και της Ινδίας, υποσχόμενο στο καθεστώς του Ισλαμαμπάντ οικονομική βοήθεια ύψους 39 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης που προκαλεί το κύμα Αφγανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ