ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Ενίσχυση της πολεμικής ετοιμότητας

Ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεβίλλη της Ισπανίας οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν η πορεία συγκρότησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), δηλαδή του ΝΑΤΟικού στρατού που θα αναλαμβάνει αποστολές ανά τον κόσμο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, καθώς και η αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας, ενώ την πρώτη μέρα η σύνοδος ασχολήθηκε με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, στη χτεσινή τοποθέτησή του, υιοθετώντας όλο το πλαίσιο πολεμικής δράσης του ΝΑΤΟ, έκανε ειδική αναφορά στην NRF, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της». Επίσης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους των χωρών - μελών του λεγομένου Μεσογειακού Διαλόγου, δηλαδή του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου στο χώρο της Μεσογείου και μίλησε για τους στόχους, που είναι «η διεύρυνση του υφισταμένου πολιτικού διαλόγου, η επίτευξη διαλειτουργικότητας και η ανάπτυξη αμυντικών μεταρρυθμίσεων και η συνεισφορά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο αμερικανικό «λάθος» κατά των συμμάχων τους

Καθημερινές οι βομβιστικές επιθέσεις κατά πολιτών, πολλές από τις οποίες μυρίζουν... προβοκάτσια
Καθημερινές οι βομβιστικές επιθέσεις κατά πολιτών, πολλές από τις οποίες μυρίζουν... προβοκάτσια
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μια μέρα καθυστέρηση αντέδρασε η ιρακινή κυβέρνηση στη σύλληψη από κατοχικές δυνάμεις του υφυπουργού Υγείας, Χακίμ αλ Ζαμίλι, που κατηγορείται ότι υποστήριξε έμπρακτα και διευκόλυνε τη δράση της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Στρατός του Μεχντί» που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ. Εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Μάλικι δήλωναν λακωνικά ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των νέων προσπαθειών για πάταξη κάθε είδους βίας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεργάτες του Σαντρ καταδίκαζαν τη σύλληψη του Ζαμίλι, χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας» και ζητούσαν να παρέμβει άμεσα ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, επέμεναν ότι ο αλ Μάλικι δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια σύλληψης του υφυπουργού του. Επέρριπταν, δε, ευθύνες στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι «μετά και από την απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη, φαίνεται ότι προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με την Τεχεράνη, εντός του Ιράκ».

Στο μεταξύ, οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν, χθες, ένα «νέο λάθος», προκαλώντας, μετά τους σιίτες, και τους έτερους συμμάχους τους, τους Κούρδους. Αμερικανικά ελικόπτερα έβαλλαν κατά θέσεων Κούρδων στρατιωτών, του Πατριωτικού Μετώπου, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 8 και να τραυματίσουν 6. Υποστήριξαν ότι προειδοποίησαν τα θύματα. Κούρδος αξιωματούχος σχολίαζε ότι «αν προχωρήσει έτσι το σχέδιο ασφαλείας, τα πράγματα δεν είναι καλά».

Αεροπορική επιδρομή έγινε και στη σουνιτική συνοικία Τζαμπούρ, όπου σκοτώθηκαν 8 «αντάρτες» κατά τους κατοχικούς. Στην Αμάρα δολοφονήθηκε Ιρακινός στρατιώτες, που ήταν σε άδεια, και δημοτικός υπάλληλος, ενώ στο σιιτικό χωριό Ιμάμ, απήχθησαν από ενόπλους που έφεραν στολές του στρατού, 13 σιίτες πολίτες, εκ των οποίων οι 11 εντοπίστηκαν εκτελεσμένοι. Τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος 3 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες στην επαρχία Ανμπάρ. Από βόμβα σκοτώθηκε και 1 Βρετανός στρατιώτης, στο νότο, ενώ τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Εκ των υστέρων...

Παρέμβαση στη δίκη για τη σφαγή των Κούρδων, τη δεκαετία του '80, έκανε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Λουίζ Αρμπουρ κατέθεσε νομική προσφυγή κατά μιας ενδεχόμενης καταδίκης σε θάνατο του πρώην συνεργάτη του Σαντάμ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη από μια δίκη που δεν έχει τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία». Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είχε ως αφορμή τον απαγχονισμό του Σαντάμ και των δύο συνεργατών του, που έγιναν, τάχιστα, και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβολή συνομιλιών υπό το βάρος αντιπαραθέσεων...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΕΒΙΛΛΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-Ολιγοήμερη αναβολή των δήθεν «διαπραγματεύσεων» Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών της Βιέννης, για τις 21 Φλεβάρη, αναγκάστηκε χτες να ανακοινώσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι. Μολονότι, χτες, μετά την παρουσίαση του σχεδίου του σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αποφάνθηκε ότι «ο χρόνος δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο αφού και σ' όλη μου τη ζωή να διαπραγματεύομαι αυτοί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν»...

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εντείνει τις πιέσεις για «σύντομη» λύση στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι η μικρή αναβολή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Οπως είπε, οι διαβουλεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μάρτη και εντός εκείνου του μήνα θα έχει υποβάλει το σχέδιό του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Πάντως, ζωηρές (αν και αναμενόμενες) επιφυλάξεις στο σχέδιο Αχτισάαρι εξέφρασε χτες η Ρωσία. Αφ' ενός ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι θα είναι «αντιπαραγωγική» κάθε προσπάθεια προώθησης της πρότασης Αχτισάαρι «δίχως σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εξέφρασε, δε, απορία πώς θα μπορούσε το ΣΑ να αποφασίσει επί ενός σχεδίου που απορρίπτει το Βελιγράδι... Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, στο πλαίσιο της συνόδου των ΝΑΤΟικών ομολόγων του στη Σεβίλλη, προειδοποίησε ότι το σχέδιο Αχτισάαρι και η πιθανή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και να «προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις» για μία σειρά αυτονομιστικών κινημάτων όχι μόνο σε Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, «αλλά και αλλού στην Ευρώπη»... Συνέστησε, δε, εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο «με υπομονή» και όχι «με πλασματικά χρονοδιαγράμματα»...

Αντίθετα, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Τζο Λίμπερμαν, εξέφρασε την ολόπλευρη υποστήριξή της στο σχέδιο Αχτισάαρι. Αυτά ενώ, την ίδια ώρα, πάνω από 10.000 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν ειρηνικά στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, καταδικάζοντας το σχέδιο Αχτισάαρι. Οι διαδηλωτές ανήγγειλαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27 του μήνα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι και σειρά κινητοποιήσεων σε κεντρικές σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες μέρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πλήρης η εξάρτηση του «στρατού»

ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δυτικοί αναλυτές επισήμαιναν χτες ότι ο αφγανικός δοσιλογικός στρατός παραμένει «απολύτως εξαρτημένος» από τις δυνάμεις κατοχής, παρά τις φανφάρες περί της «βοήθειας» που του δίνεται και η οποία, λέει, θα αυξήσει την «αποτελεσματικότητά του». Ανάλυση του Stratfor.com, ενός ερευνητικού κέντρου του Τέξας, ανέφερε ότι «τα τζιπ και τα αυτόματα όπλα θα δώσουν στον Αφγανικό Εθνικό Στρατό ενισχυμένη κινητικότητα και καλύτερη δύναμη πυρός αλλά σε αντίθεση με πιο βαριά όπλα, όπως τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό, δε δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα». Με 40.000 άνδρες, αλλά χωρίς αεροπορική υποστήριξη, μεταφορές, πυροβολικό και ιατρική βοήθεια, ο «εθνικός στρατός» εξαρτάται απόλυτα από τη διεθνή δύναμη στη χώρα μετά από την ανατροπή των Ταλιμπάν, ανέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ