ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με στήριγμα την αλληλεγγύη είμαστε έτοιμοι για την τελική μάχη

«Από τις εργασίες μας δεν θα μας βγάλει κανείς. Εχοντας στήριγμα την αλληλεγγύη, συνεχίζουμε. Εχουμε άλλες τόσες αντοχές», τονίζουν τα Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει ώστε να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε νέα κοινή ανακοίνωσή τους, μετά και τη συνεδρίαση του Συντονιστικού, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Εργασίας ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 29/1, επικαλούμενο «υπηρεσιακούς λόγους», και δίνουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για καθορισμό νέας συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Παράλληλα, τα Σωματεία αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά τη συνειδητή απαξίωση της εταιρείας ώστε να προωθηθούν οι σχεδιασμοί του μεγάλου κεφαλαίου. «Οι τιμές του νικελίου έχουν φτάσει τα 20.000 ευρώ ο τόνος», σημειώνουν. «Η ΛΑΡΚΟ με αυτές τις τιμές, παρότι στη ΔΕΗ με συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων πλήρωνε τα τριπλάσια από άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, διαχρονικά κατέγραφε κέρδη (...) χωρίς περικοπές στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως συμβαίνει σήμερα. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει οδηγεί στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνειδητή υπερχρέωση, κυρίως προς τη (μέτοχο της ΛΑΡΚΟ) ΔΕΗ, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να ενεργοποιεί η κυβέρνηση τον "κοινωνικό αυτοματισμό"», αναφέρουν τα Σωματεία και προσθέτουν: «Αυτή η συνειδητή κυβερνητική μεθόδευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΛΑΡΚΟ στην πτώχευση. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ήδη έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης της λαϊκής περιουσίας περιμένουν πώς και πώς τη μέρα που θα κατασπαράξουν τα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ φιλέτα της ΛΑΡΚΟ».

«Εμμένουμε στις θέσεις μας για αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε απολύσεις. Δεν χαρίζουμε ούτε ένα ευρώ από τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία. Υπογραμμίζουν επίσης ότι σε περίπτωση που δεν καθοριστεί μέχρι την Παρασκευή νέα συνάντηση, οι εργαζόμενοι θα δώσουν αγωνιστική απάντηση. Και καταλήγουν: «Με στήριγμα την αλληλεγγύη χιλιάδων άλλων εργαζομένων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από ένα χρόνο σκληρού αγώνα έχουμε μείνει όρθιοι. Είμαστε "παρών" και έτοιμοι να δώσουμε την τελική μάχη».

Να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία

Την ίδια στιγμή, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους της εταιρείας, με επιστολή του προς κάθε αρμόδια αρχή απαιτεί τη λήψη μέτρων για αποφυγή της διασποράς, καθώς και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί ή μπαίνουν σε καραντίνα.

Τονίζει μάλιστα στην επιστολή του ότι η εργολαβική εταιρεία «Τεχνοστύλ» διαδίδει πως «οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα δεν δικαιούνται ειδική άδεια που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά μόνο κανονική άδεια ή ρεπό». Παράλληλα επισημαίνει ότι ούτε από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα, είτε ως θετικοί είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Σημειώνει επίσης ότι σε εργαζόμενο που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε θετικός, εκτός του ότι πλήρωσε από την τσέπη του το μοριακό τεστ, αντί της προβλεπόμενης άδειας τού δόθηκαν ρεπό και κανονική άδεια, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το επιχειρησιακό Σωματείο απαιτεί: Ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους, διασφάλιση ότι θα πληρώνονται κανονικά το σύνολο των αποδοχών για τις μέρες που έλειπαν λόγω κορονοϊού, δωρεάν - μαζικά - επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ, ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και ανάλογα αναλώσιμα του ιατρείου της Λάρυμνας, πιο συχνές απολυμάνσεις στο ιατρείο και στους χώρους εργασίας, περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες, καθημερινή ενημέρωση και σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων άμεση συνεννόηση για νέα μέτρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχεια στην κοροϊδία με τις εκκρεμείς συντάξεις

Τη συνεχιζόμενη κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια να πάρουν την πετσοκομμένη από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές σύνταξή τους έρχονται να επιβεβαιώσουν οι καθημερινές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις. Και ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης ανακοινώνουν δήθεν «νέα μέτρα», αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων και των εργαζομένων του κλάδου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του ΕΦΚΑ με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αντίθετα, και αυτό το πρόβλημα, που σκόπιμα όλες οι κυβερνήσεις το άφησαν να κακοφορμίσει, γίνεται πρόσχημα για την ακόμα μεγαλύτερη είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας τη Δευτέρα σε ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για «αναβάθμιση» των ιστοσελίδων του υπουργείου Εργασίας ώστε να γίνουν διαδραστικές, για λειτουργία αναβαθμισμένων call centers και εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ. Αυτό που δεν είπε είναι με ποιο προσωπικό θα παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, την ώρα που η συνεχιζόμενη αποψίλωση του ΕΦΚΑ από προσωπικό έχει κόψει κάθε επικοινωνία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ακόμα και μέσω τηλεφώνου...

Οι «αναβαθμίσεις» αυτές, όμως, στοχεύουν αλλού. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, «θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, διότι αυτό που μετράει είναι το κράτος να είναι αξιόπιστο στις υπηρεσίες απέναντι στον πολίτη. Αυτό μετράει, δεν μετράει ποιος τις παρέχει αλλά να τις παρέχει στην ώρα τους και με τον τρόπο που πρέπει». Πρόσθεσε για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ότι «ένα σαράβαλο δεν γίνεται αμέσως turbo...» - μόνο που η ευθύνη για το πώς ο ΕΦΚΑ κατάντησε σαράβαλο ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις και στις διοικήσεις που διορίζονται από αυτές.

Οσο για τις 150 προσλήψεις που ανακοίνωσε, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, καθώς μόνο το 2020 αποχώρησε με συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ σχεδόν τετραπλάσιος αριθμός έμπειρων υπαλλήλων και άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν και φέτος.

Και ενώ ο ίδιος ο υπουργός αναγνώρισε ότι μόνο το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνουν έστω την προσωρινή σύνταξη (τουλάχιστον 100.000 συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και χρόνια χωρίς κανένα εισόδημα), ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγου επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα χτες στη Βουλή, απατώντας σε σχετική Ερώτηση.

Οπως είπε, «η διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι μια βαριά διαδικασία, διαρκεί αρκετά, αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των ατόμων τα οποία λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις...». Αυτό που δεν λέει ο υφυπουργός είναι ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετούσε την προσωρινή σύνταξη, έθεσε προϋποθέσεις και διαδικασίες οι οποίες ήταν και περίπλοκες και χρονοβόρες, και ήξερε καλά ότι θα οδηγούσαν σε αποκλεισμό τα 2/3 των συνταξιούχων. Τότε όμως διαφήμιζε ως «λύση» την προσωρινή σύνταξη.

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο Π. Τσακλόγλου, «για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενοποίηση ουσιαστικά δεν ελήφθησαν μέτρα που να έχουμε και πραγματική ενοποίηση. Είναι διάφορα παλαιά συστήματα τα οποία είχαν διαφορετικούς κανόνες, με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα υπολογιστικά και ούτω καθεξής (...) Αυτή η πανσπερμία κανόνων η οποία πολλαπλασιάστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου», ενώ «μεγάλο τμήμα των αρχείων μας, των ασφαλιστικών μας εισφορών, δεν είναι αυτήν τη στιγμή ψηφιοποιημένο».

Αντί όμως για ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ συνεχίζουν να καταφεύγουν σε μπαλώματα, μετατρέπουν τον ΕΦΚΑ σε φέουδο ιδιωτικών εταιρειών, που τον λυμαίνονται χρόνια, ενώ τώρα η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του περνάει σε νέο επίπεδο, με την τοποθέτηση του project manager.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης «να αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά παραπέρα συρρίκνωσή του, με βάση και τις σχετικές αντεργατικές κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Πισσαρίδη».

ΘΗΒΑ
«Λουκέτο» σε εργοστάσιο σωληνουργίας με πάνω από 70 εργαζόμενους

Την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο που διατηρεί στη Θήβα, με την αιτιολογία ότι δεν συμφέρει πλέον η παραγωγή στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η διεύθυνση της πολυεθνικής «PIPELIFE» (παραγωγή πλαστικών σωλήνων), πετώντας στο δρόμο πάνω από 70 εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στις 31/3, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για ποσά αποζημίωσης, καθώς και ότι προτίθεται... να τους βοηθήσει να φτιάξουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

«Ο εμπαιγμός και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν κάθε όριο», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων της πολυεθνικής εταιρείας. «Είναι εμφανές ότι ο όμιλος της "PIPELIFE" δεν κλείνει τη μονάδα της Θήβας επειδή έχει πρόβλημα επιβίωσης, καθώς μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε 27 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε πολλαπλάσιες. Αντίθετα, πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα ο όμιλος θα βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος», σημειώνει. Το κλαδικό Σωματείο προσθέτει ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1992 με το σχήμα «Πετζετάκις - PIPELIFE» και στη συνέχεια με το νέο εργοστάσιο που άνοιξε στη Θήβα κατέκτησε μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

«Ολα αυτά τα χρόνια η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη από την εργασία του προσωπικού της. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ένιωσαν στο πετσί τους κάθε αντεργατικό μέτρο (...) Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, αλλά και εξαντλητικές υπερωρίες σε περιόδους αύξησης της παραγωγής», τονίζει το κλαδικό Σωματείο.

Και προσθέτει: «Ακούστηκε πολλές φορές το να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι "για να σώσουν τις δουλειές τους" ή "για το καλό της εταιρείας και όλων". Κι όμως, αποδείχτηκε ότι οι μειώσεις των μισθών, οι περικοπές των δικαιωμάτων και η "εργασιακή ειρήνη" δεν στάθηκαν αρκετές για να αποκλείσουν την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου να μεταφέρει αλλού την παραγωγή. Τα εργοστάσια επομένως δεν τα κλείνουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά την απόφαση της εργοδοσίας να τους πετάξει στο δρόμο, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Να υπερασπιστούν με κάθε μέσο το δικαίωμα στη δουλειά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους. Δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ