ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βροχή από ερείπια

Ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στο πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Στις 19 Ιούλη 1945, στην κοιλάδα "Ντε λα Μουέρτα", οι ΗΠΑ κάνουν την πρώτη ατομική δοκιμή. Δεν είχε περάσει μεγάλο διάστημα, από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πληγές ήταν ακόμη ορθάνοιχτες, οι άνθρωποι αναζητούσαν, μέσα από τα ερείπια, τα σπίτια τους και τους δικούς τους. Ομως ακόμη, ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει, το έγκλημα δεν είχε ολοκληρωθεί. Η ατομική βόμβα παραμόνευε, για να "σπείρει" τη φρίκη και το θάνατο. Ετσι, στις 6 Αυγούστου του 1945, στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Ιαπωνίας, στη Χιροσίμα, υψώνεται στον ουρανό το πύρινο θανατηφόρο μανιτάρι. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο πυρηνικός όλεθρος "φτάνει" στο Ναγκασάκι, εξαφανίζοντας τις ανθρώπινες ζωές. Ο εφιάλτης κρατά μέχρι σήμερα. Η μνήμη είναι νωπή. Πενήντα δύο χρόνια αργότερα και οι λαοί αποτίουν φόρο τιμής, στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Μια σειρά ντοκιμαντέρ, που ξετυλίγουν το χρονικό του θανάτου, έχει προγραμματίσει από σήμερα και τις επόμενες μέρες η ΕΡΤ.

"Βροχή από ερείπια: Ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι",είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται ιδιαίτερα με τη δεύτερη ατομική βόμβα, που έπεσε στο Ναγκασάκι τρεις μέρες μετά τη Χιροσίμα, με συνέπειες εξίσου τραγικές. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να εμβαθύνει στους λόγους της ρίψης της ατομικής βόμβας, ξετυλίγοντας το νήμα των γεγονότων, που σημάδεψαν τις μέρες εκείνες (Κυριακή ΕΤ - 1 16.45).

Στην καταστροφή στο Ναγκασάκι, εστιάζει την προσοχή του και το ντοκιμαντέρ "Ναγκασάκι, χρονικό ζωής και θανάτου".Εβδομήντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 9 Αυγούστου, ακαριαία, από τη βόμβα που ρίχτηκε στην πόλη. Την επόμενη μέρα, ένας νεαρός φωτογράφος, ο Yosuke Yamahata απαθανάτισε στη μηχανή του τα "ντοκουμέντα" της μεγάλης καταστροφής, τις εικόνες της φρίκης και του θανάτου. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες της επόμενης μέρας, οι οποίες αποτελούν την πιο μεγάλη συλλογή, που απεικονίζει την καταστροφή, καθώς και μαρτυρίες μερικών από τους επιζήσαντες που φωτογραφήθηκαν και μίλησαν για τις μαρτυρικές στιγμές (Δευτέρα ΕΤ - 2 21.10).

Τα επακόλουθα της πυρηνικής ενέργειας εξετάζονται στο ντοκιμαντέρ ιαπωνικής παραγωγής "Χρόνια πυρηνικής ενέργειας: Τα επακόλουθα".Πενήντα δύο χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που βομβαρδίστηκαν η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Από τότε έχουν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί καινούρια ατομικά όπλα. Ο κόσμος εξακολουθεί να ζει κάτω από την απειλή ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει, πενήντα δύο χρόνια μετά, το θέμα της ατομικής ενέργειας και των συνεπειών της. Για άλλη μια φορά, παρουσιάζονται οι θλιβερές εικόνες των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά και οι τρομακτικές και τραγικές ιστορίες των ανθρώπων, που υποφέρουν ακόμη και σήμερα από την πυρηνική ενέργεια. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι θύματα της πυρηνικής ενέργειας που δέχονται και από τις πυρηνικές δοκιμές και τα πυρηνικά ατυχήματα. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο τα θύματα της Χιροσίμα προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου. Τέλος, η εκπομπή εξετάζει το μέλλον και στέλνει προειδοποιητικά σήματα για την καταστροφή, που ο άνθρωπος έχει προκαλέσει στον πλανήτη του και, το πιο σημαντικό, στον ίδιο του τον εαυτό. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου από την ΕΤ - 1.


Δεκαπενταύγουστος στην ΕΡΤ

Δεκαπενταύγουστος και η ΕΡΤ ανήμερα της γιορτής της Παναγίας έχει προγραμματίσει μία σειρά από εκπομπές. "Ελληνίδα Παναγιά" είναι ο τίτλος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη μορφή της Παναγίας στις ιστορικές μέσα από το πέρασμα των χρόνων στιγμές. Η κάμερα ταξίδεψε στο Ναύπλιο, την Τήνο, τη Λιβαδειά, την Αθήνα και τον Προυσό. Παίζουν οι Ζελίνα Γκάμαρη και Μελέτης Γεωργιάδης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Ν. Σφυρόερα (Παρασκευή ΕΤ-2 13.40).

Τέσσερις από τις πιο γνωστές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη Μεγαλόχαρη, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ "Οι Παναγίες της Πόλης".Ο φακός στρέφεται στην Παναγία Μουχλιώτισσα, που είναι η μοναδική εκκλησία της Πόλης που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια γίνεται ξενάγηση στην Παναγία των Βλαχερνών, που είναι συνδεδεμένη με τον Ακάθιστο Υμνο και στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής στη θρυλική Μονή του Μπαλουκλί. Τέλος, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μέσα από την εκπομπή την εκκλησία της Παναγίας της Παμμακαρίστου, μοναδική για την ωραιότητα των ψηφιδωτών της. Σήμερα η εκκλησία, εκτός από το παρεκκλήσι της, έχει μετατραπεί σε τζαμί. Η επιμέλεια των κειμένων είναι της Ντίνας Ευαγγελίδου, η σκηνοθεσία του Γιώργου Μούλιου και η παραγωγή του δεύτερου κρατικού καναλιού (Παρασκευή ΕΤ-2 17.10).

Την ίδια ημέρα της γιορτής της Μεγαλόχαρης η ΕΤ-1,με την εκπομπή "Εν Λευκώ" και την Αννα Παναγιωταρέα στις 22.25,θα μεταφέρει τους τηλεθεατές στην Τήνο. Μια περιήγηση στο κυκλαδίτικο τοπίο και στα όμορφα χωριά του νησιού. Κατάληξη θα είναι η ορεινή κοινότητα Βόλαξ, όπου οι κάτοικοι διοργανώνουν γλέντι.

Τέλος η ΕΤ-1 στις 00.15 θα μεταδώσει μαγνητοσκοπημένα τη συναυλία του Μάριου Τόκα με το έργο "Θεογεννήτωρ Μαρία".Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και δόθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στην πλατεία Μητροπόλεως. Το έργο αποτελείται από 16 μελοποιημένους από το συνθέτη ύμνους στη Θεοτόκο, με τίτλο "Θεοτοκία", γραμμένους από τον υμνογράφο της Εκκλησίας Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ