ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Προσπάθειες συγκερασμού και συνεχή παζάρια
  • Ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στο Ιράκ
  • Συνάντηση αύριο στη Σαουδική Αραβία με την παρουσία του Τζον Κέρι
  • Εντείνονται οι διεργασίες για την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών»

Χειραψία Αλ Μάλικι και Αλ Αμπαντί, που σηματοδοτεί την προσπάθεια ενδοαστικού συμβιβασμού
Χειραψία Αλ Μάλικι και Αλ Αμπαντί, που σηματοδοτεί την προσπάθεια ενδοαστικού συμβιβασμού
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο φόντο των νέων ιμπεριαλιστικών παζαριών και σχεδίων για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ανακοινώθηκε προχτές η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν τα διάφορα αστικά «στρατόπεδα» στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, το νέο σχήμα, του οποίου ηγείται ο Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί, έλαβε θερμά συγχαρητήρια από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών, μαζί με ευχές για «επιτυχία» του αγώνα κατά των «τζιχαντιστών», υπό το πρίσμα των επιδιώξεων κάθε πλευράς για την εξασφάλιση προνομιακής θέσης στην περιοχή, μετά από το νέο «ανακάτεμα της τράπουλας» που ήδη προωθείται.

Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης χαιρέτισε μεταξύ άλλων και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη όλων των Ιρακινών πολιτικών ηγετών «θα είναι ουσιαστική για να ηττηθεί ο αποκαλούμενος ISIL που αποτελεί μεγάλη απειλή για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και όλα τα έθνη μας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού» που η Ουάσιγκτον προωθεί για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φτάνει στην Αραβική Χερσόνησο για να πάρει μέρος σε συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτή θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ομάν) αλλά και των Ιράκ, Αιγύπτου, Ιορδανίας αλλά και Λιβάνου.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ να παρουσιάσει αναλυτικά το «σχέδιό» του για την αντιμετώπιση του ΙΚ, για το οποίο χτες είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τα στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στις 24 Σεπτέμβρη θα γίνει ειδική «συνεδρίαση Κορυφής» του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ - παράλληλα με την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού - με θέμα την «απειλή» που συνιστούν οι αλλοδαποί «τζιχαντιστές» που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Εκεί, ο Ομπάμα θα παρουσιάσει σχέδιο απόφασης που «θα θέσει το νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση αλλοδαπών «τζιχαντιστών», προβλέποντας και κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. Χτες το βράδυ, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο άντρες μεταξύ άλλων συμφώνησαν στην ανάγκη για μια «ευρεία συμμαχία» με σκοπό την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».

Πάντως, ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος για την περιοχή είναι και το ότι την Παρασκευή φτάνει στο Ιράκ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ενώ τρεις μέρες και «σε συμφωνία με τις ιρακινές αρχές» θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι διεθνής σύνοδος «για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ».

Παρέμβαση Λαβρόφ

«Υπάρχουν λόγοι να υποψιαστεί κανείς ότι αεροπορικές επιθέσεις σε συριακά εδάφη μπορεί να στοχεύσουν όχι μόνο περιοχές που ελέγχουν δυνάμεις του "Ισλαμικού Κράτους", αλλά και κυβερνητικά στρατεύματα μπορεί επίσης να δεχτούν επίθεση ώστε να αποδυναμωθούν θέσεις του στρατού του Μπασάρ Ασαντ», δήλωσε από τη Μόσχα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Καμιά χώρα δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα σχέδια σε τέτοια θέματα. Αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι μόνο συνδυασμένες, συλλογικές, μονοσήμαντες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε, αναφορικά με τα σχέδια «αντιμετώπισης» του ΙΚ.

Τέλος, στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, επικαλούμενος την εμπειρία «από την 11η Σεπτεμβρίου», απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών του «ελεύθερου κόσμου» κατά του ΙΚ. «Ο ελεύθερος κόσμος επέδειξε μέχρι τώρα υπερβολική ανοχή απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις τρομοκρατικές οντότητες και τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όπως το Ιράν», πρόσθεσε ο ίδιος.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκεχειρία με σποραδικές συγκρούσεις

Κινήσεις ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού

Ο βόμβες παρά την εκεχειρία εξακολουθούν να πέφτουν
Ο βόμβες παρά την εκεχειρία εξακολουθούν να πέφτουν
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές επαρχίες που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας διατηρείται μεν αλλά δεν λείπουν οι ανταλλαγές πυρών όπως και οι αλληλοκατηγορίες. Με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από «μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ», όπως είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ντυμένος στα χακί από την Μαριούπολη που επισκέφτηκε τη Δευτέρα, ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατού στα περίχωρα του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης. Ετσι, όχι τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται «σε γενικές γραμμές» και ότι η Μόσχα ευελπιστεί να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για το καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Μόσχας για την ανάπτυξη ουκρανικών στρατευμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, γεγονός το οποίο εκτίμησε «ενδεχομένως να σημαίνει ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα».

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο όρο της συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και αντιφατική. Χτες, η ουκρανική προεδρία διέψευσε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έφερε τον Ποροσένκο να είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι απελευθερώθηκαν 1.200 στρατιώτες. Η ανακοίνωση της προεδρίας κάνει λόγο για 20 στρατιωτικούς που απελευθερώθηκαν και ότι υπολείπονται άλλοι 863, που αναμένεται να απελευθερωθούν ως το τέλος της βδομάδας. Από την άλλη, οι αρχές των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κάνουν λόγο για 311 πολιτοφύλακες που κρατούνται αιχμάλωτοι και ακόμα δεν έχει γίνει κίνηση απελευθέρωσής τους.

Ο Αντριί Λισένκο, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι από την Παρασκευή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης» για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Για κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους μιλάει πόρισμα των Ολλανδών

Επίσης, χτες έγινε γνωστή η προκαταρκτική έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου Ερευνας για την Ασφάλεια (OVV) που ανέλαβε τη διεξαγωγή της έρευνας για το «Μπόινγκ» της «Malaysia Airlines» της πτήσης MH17 από το Αμστερντάμ στην Κουάλα Λουμπούρ, το οποίο συνετρίβη στα μέσα Ιούλη, στην ανατολική Ουκρανία με 298 νεκρούς, με τους 193 Ολλανδούς. Σύμφωνα με αυτή, «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η συντριβή προκλήθηκε από τεχνική βλάβη ή από τις ενέργειες του πληρώματος» και προσθέτει «το αεροπλάνο διαλύθηκε εν πτήσει, πιθανόν ως αποτέλεσμα δομικών ζημιών που προκλήθηκαν από μεγάλο αριθμό αντικειμένων "ψηλής ενέργειας" που διαπέρασαν το αεροπλάνο από το εξωτερικό».

Το πόρισμα αυτό βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, φωτογραφίες, βίντεο ή δεδομένα των ουκρανικών και ρωσικών αεροπορικών αρχών. Δεν αναφέρεται όμως τι ακριβώς ήταν τα «αντικείμενα υψηλής ενέργειας» ούτε από πού προήλθαν, αφήνοντας και πάλι τα σενάρια να διαδίδονται για χτύπημα από πύραυλο από σύστημα ρωσικής κατασκευής BUK, που δεν είναι γνωστό ποιος εκτόξευσε. Πάντως, ο διοικητής των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, Μίροσλαβ Ρουντένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος, είπε: «Είναι προφανές πως αυτό ήταν μια προβοκάτσια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για να δυσφημήσουν τη Ρωσία και την εξέγερση».

Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί ερευνητές, σημειώνουν: «Μια συμπληρωματική έρευνα είναι απαραίτητη πριν από τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης», η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του 2015. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ δήλωσε πως οι διεθνείς ομάδες των ερευνητών πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο της συντριβής και να τους δοθεί «πλήρης και ανεμπόδιστη πρόσβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ