ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Παρακαταθήκη και για τις κάλπες το αγωνιστικό 2003

ICON

Πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έγιναν μέσα στο 2003, με πρωτοβουλία των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, δηλαδή της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της περασμένης χρονιάς, ο ακόμα πιο ουσιαστικός - ταξικός προσανατολισμός τους, η πιο ολοκληρωμένη προβολή των αιτημάτων, το ξεκαθάρισμα αυταπατών που μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν σχετικά με τη δράση διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όλα αυτά αποτελούν ταυτόχρονα και παρακαταθήκη μπροστά στις κάλπες του Μάρτη.

Κορυφαίο αγωνιστικό γεγονός του χρόνου που πέρασε ήταν το παναγροτικό συλλαλητήριο του 12 Μάη στην Κέρκυρα, όπου έγινε το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες αγωνιστικές στιγμές στην ατζέντα του 2003:

Γενάρης: Στις 13 του μήνα διαδηλώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού Ηλείας διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους. Για τον ίδιο λόγο τρεις μέρες μετά, στις 16, διαδηλώνουν οι συνάδελφοί τους, της Αργολίδας. Στις 22, πραγματοποιείται δυναμικό συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων στο Λαγκαδά, με αίτημα την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων του προηγούμενου χρόνου στα σκληρά σιτηρά και στα αιγοπρόβατα. Στις 23 του μήνα ξεκινούν κινητοποιήσεις οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων, ενώ στις 24 του μήνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου πραγματοποιούν ένα μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην επερχόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Φλεβάρης: Στις 2 του μήνα, πραγματοποιείται το μαχητικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή στην έκθεση «Αγρότικα - 2003». Στις 5, πατατοπαραγωγοί των Σερρών καταλαμβάνουν τη Νομαρχία. Στις 8 βαμβακοκαλλιεργητές από την περιοχή του Τυρνάβου στήνουν «μπλόκα» στην εθνική ζητώντας το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων για να παραλάβουν τη σοδειά τους. Στις 12 πληγέντες από την κακοκαιρία εσπεριδοκαλλιεργητές του νομού Αρτας διαδηλώνουν ζητώντας την άμεση καταβολή αποζημιώσεων. Στις 19 οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου πραγματοποιούν ξανά συλλαλητήριο ενάντια στη νέα ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική. Στις 26 οι ψαράδες όλης της χώρας προχωρούν σε αποκλεισμούς λιμανιών, ενώ ο μήνας λήγει με νέο συλλαλητήριο από εσπεριδοκαλλιεργητές του νομού Αρτας, στις 28.

Μάρτης: Στις 2 του μήνα γίνεται ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου του Κιλελέρ από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Στις 18 οι καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης συγκεντρώνονται μαζικά στην Κομοτηνή, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες «πέφτουν» τα καπνά από τους καπνεμπόρους. Στις 21 οι παραγωγοί της Λέσβου πραγματοποιούν νέο δυναμικό συλλαλητήριο ενάντια στην επερχόμενη ΚΑΠ.

Απρίλης: Στις 6 του μήνα πραγματοποιείται στη Λάρισα η αγροτική «Αντι-σύνοδος» από την ΠΑΣΥ. Αγροτοσυνδικαλιστές από όλη τη χώρα συμμετέχουν καταθέτοντας πολύτιμη εμπειρία και προβληματισμό. Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, ενώ χαρακτηριστική στιγμή της «Αντι-συνόδου» είναι η κατάθεση της ολοκληρωμένης πρότασης του συνεπούς αγροτικού κινήματος για τον «παραγωγικό συνεταιρισμό». Στις 9 του μήνα οι κτηνοτρόφοι των Χανίων καταλαμβάνουν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, και στις 10 πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των ψαράδων της Λέσβου, στο Μόλυβο.

Μάης: Ο μήνας αυτός χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην Κέρκυρα (στις 12), την ίδια μέρα που οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποιούσαν την Ατυπη Σύνοδο, επί Ελληνικής Προεδρίας, όπου επεξεργάστηκαν νέα αντιαγροτικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η αγωνιζόμενη αγροτιά με τη μαζική της παρουσία δήλωσε στους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιριών ότι δεν περιμένει μοιρολατρικά το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν.

Ιούλης: Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ψαράδων του Αμβρακικού κόλπου διεξάγεται στις 17 του μήνα, με κεντρικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την προστασία του Αμβρακικού από την περιβαλλοντική ρύπανση και την καταστροφή που προκαλούν τα παράνομα συρόμενα δίχτυα. Στις 25 οι ελαιοπαραγωγοί των Χανίων διαδηλώνουν ενάντια στο «χαράτσωμα» που επιβάλλουν οι ΕΑΣ για την παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σεπτέμβρης: Στις 6 η ΠΑΣΥ πραγματοποιεί δυναμική παρουσία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στις 16 αγρότες από τα Φάρσαλα διαδηλώνουν ζητώντας την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους, στις 22 σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας διαδηλώνουν απαιτώντας αξιοπρεπείς τιμές στα προϊόντα τους, ενώ στις 29 πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση στα Τρίκαλα ενάντια στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οκτώβρης: Μεγάλα συλλαλητήρια αγροτοκτηνοτρόφων στις 11 και 14 του μήνα, σε Αργος και Αγρίνιο αντίστοιχα, ενώ στις 19 πραγματοποιείται η Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, με στόχο το συντονισμό δράσης του συνεπούς αγροτικού κινήματος ενάντια στη νέα ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική.

Νοέμβρης: Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στις 21/11 η ΠΑΣΥ στην Καρδίτσα, με κύρια θέματα την ΚΑΠ, τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας κ.α. Στις 24 οι αγρότες της Αχαΐας διεξήγαγαν μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το λάδι.

Δεκέμβρης: Χαρακτηριστικά του τελευταίου μήνα του έτους, το Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στις 19 του μήνα οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, αλλά και το αντίστοιχο μαζικό συλλαλητήριο που έκαναν την ίδια μέρα οι συνάδελφοί τους στη Λέσβο.


Κείμενα:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ