ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Απλησίαστο για τις λαϊκές οικογένειες

Τροπολογία για κατάργηση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ

Τα ψίχουλα του επιδόματος δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις αυξήσεις των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης

Motion Team

Τα ψίχουλα του επιδόματος δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις αυξήσεις των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης». Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε καμία «απάντηση» από την τρόικα στο «αίτημα» της κυβέρνησης για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποσοστό 15%. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τυχόν έγκριση αυτής της μείωσης θα οδηγήσει σε λήψη άλλων «ισοδύναμων» μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί η «απώλεια» φορολογικών εσόδων.

Με βάση και τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην άμεση έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης χωρίς καμία μείωση στο φόρο, ενώ ταυτόχρονα και προκειμένου να διαχειριστεί «επικοινωνιακά» την κατάσταση παραπέμπει την ικανοποίηση του «αιτήματος» για το μέλλον...

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-- Στα περσινά επίπεδα παραμένει το ύψος της «επιδοτούμενης κατανάλωσης», όπως προσδιορίζεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας.

-- Η λεγόμενη «επιστροφή φόρου» για το φετινό χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 34 ή 35 λεπτά το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι), ποσό που προβλέπεται μόνο για τα «επιδοτούμενα» λίτρα. Η αύξηση αυτή βέβαια δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο κομμάτι από τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στους φόρους πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-- Στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο διαμορφώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ποσό στο οποίο προστίθεται και ο ΦΠΑ (23%). Από το 2010, με τον ειδικό φόρο στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, η φοροληστεία απογειώθηκε κατά 309 ευρώ στα 1.000 λίτρα ή περίπου 31 λεπτά ανά λίτρο.

-- Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού σχεδιάζει τη διεύρυνσή τους κατά 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά θα προβλέπεται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), για τους έγγαμους με 1 παιδί στα 43.000 ευρώ (από 38.000 ευρώ), με 2 παιδιά στα 46.000 ευρώ (από 41.000 ευρώ)

-- Προβλέπεται περιουσιακό κριτήριο της τάξης των 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία (από 150.000 ευρώ) και 300.000 ευρώ για έγγαμο (από 200.000 ευρώ). Σύμφωνα με τις «διαρροές», χαλαρώνει και το κριτήριο για την κατοχή αυτοκινήτου στα 3.000 κ.ε. (από 2.000 κ.ε. που ίσχυε πέρυσι).

Το ΚΚΕ

Την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση προβλέπει η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατατέθηκε μέσα στη βδομάδα στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας, η εξίσωση των ειδικών φόρων με αυτούς του πετρελαίου κίνησης και σε «συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισής της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της, ώστε να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος». Επισημαίνεται ακόμη ότι τα «μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης».

ΔΝΤ - ΕΕ
Διαφωνούν στη διαχείριση της κρίσης, συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα

Δεν έχουν βρει ακόμα κοινούς τόπους για το χρέος

Στο «ψητό» φαίνεται να μπαίνουν τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ερίζουν γύρω από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και του υπέρογκου κρατικού χρέους της Ελλάδας, που δημιούργησε η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης μεταφοράς κοινωνικού πλούτου στα ταμεία των πολυεθνικών και των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών, αναδείχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, όπως προκύπτει και από δηλώσεις στελεχών του, στο φόντο της φιλολογίας για «βιώσιμο χρέος» δεν συμφωνούν με το μείγμα της πολιτικής που έχει την έγκριση της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι «αυτή είναι μια πολιτική για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ». Επιπλέον με τον ισχυρισμό ότι η παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία, ζητούν να αποφασιστεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά από τα δάνεια που έχουν συνάψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις χώρες της ΕΕ. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο σενάριο είναι η επιβολή νέων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων της χώρας, ύψους 6-7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους «αιχμηροί έναντι του Ταμείου» φέρονται ότι εμφανίστηκαν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γ. Ασμουσεν και ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, που δήλωσαν τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Απαντώντας δε με τον τρόπο που και οι εκπρόσωποι του Ταμείου θέτουν το θέμα, ο Ασμουσεν φέρεται να είπε για το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί μια τέτοια λύση επειδή «μιλάει για τα λεφτά των άλλων»...

Η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μέσα στους κόλπους του κεφαλαίου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κοινός τους παρανομαστής είναι η κλιμάκωση του πολέμου απέναντι στο λαό της Ελλάδας και των άλλων χωρών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Στο 9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Με λογιστικές αλχημείες το ρίχνουν κατά 5,5 δισ. ευρώ

Στα 17,4 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ), διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Χωρίς τις επιπτώσεις της παροχής κρατικής στήριξης προς τις τράπεζες, οι οποίες το 2012 εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ, το έλλειμμα περιορίζεται στα 11,9 δισ. ευρώ ή στο 6,2% του ΑΕΠ και πρόκειται για στοιχεία τα οποία αναγνωρίζει και η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014. Η δαπάνη στήριξης των τραπεζών συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο «έλλειμμα», αλλά να μην παρθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το πρωτογενές έλλειμμα (το δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την αφαίρεση των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους) ανήλθε στα 7,8 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ (έναντι 5 δισ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011).

Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) ανήλθαν το 2012 στα 103,9 δισ. ευρώ ή στο 53,6% του ΑΕΠ και ως απόλυτο μέγεθος εμφανίζουν σημαντική μείωση έναντι του 2009 (24,7 δισ. ευρώ ή 54% του ΑΕΠ). Η ελάχιστη υποχώρηση που εμφανίζουν οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά την απόλυτη μείωσή τους κατά 20,8 δισ. ευρώ, οφείλεται στο γεγονός, ότι την ίδια περίοδο εμφανίζει σημαντική συρρίκνωση και το ΑΕΠ της χώρας (από 231,1 δισ. ευρώ το 2009, σε 193,7 δισ. ευρώ το 2012).

Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν στα 86,4 δισ. ευρώ ή στο 44,6% του ΑΕΠ, εμφανίζοντας σημαντική ποσοστιαία άνοδο 6,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2009, αν και σε απόλυτα μεγέθη εμφανίζουν μικρή υποχώρηση 2,4 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2012 στα 303,9 δισ. ευρώ ή στο 156,9% του ΑΕΠ, εμφανίζοντας απόλυτη και σχετική μείωση ως προς το 2011 (355,1 δισ. ευρώ ή 170,3% του ΑΕΠ), λόγω της απομείωσης του χρέους του ιδιωτικού τομέα (το γνωστό PSI), αλλά εμφανίζεται αυξημένο ως προς το 2009 (οπότε και είχε ανέλθει στα 299,7 δισ. ευρώ ή στο 129,7% του ΑΕΠ).

Σε ιδιώτες και τυπικά ο ΟΠΑΠ

Σε ιδιώτες «επενδυτές» πέρασε και τυπικά από χτες ο ΟΠΑΠ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του κρατικού μετοχικού πακέτου (33%) και την καταβολή του προβλεπόμενου αντιτίμου.

Νέος ιδιοκτήτης είναι η «Emma Delta» (συμφερόντων Μελισσανίδη και άλλων «επενδυτών). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», που διαχειρίζονται οι ίδιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ