ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναός της κερδοσκοπίας

Κάνουν σα ν' ανακάλυψαν την Αμερική, στο ...Βόρειο Πόλο. Παριστάνουν πως δεν ήξεραν τίποτα για τον ένοχο και την αιτία. Δηλώνουν ανυποψίαστοι για το φόνο και, ταξινομώντας εαυτούς στους "καλούς", αναλαμβάνουν να ρίξουν τους - απαραίτητους για τέτοιες περιστάσεις - κεραυνούς εναντίον των "κακών". Αυτοί οι τελευταίοι με τις άνομες, λέει, κινήσεις τους δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις, δυσφημούν το θεσμό, καταρρακώνουν το γόητρο που πρέπει να έχει ο "ναός του χρήματος". Και οι χιλιάδες "μικροεπενδυτές", που, ακούγοντας τις σειρήνες του εύκολου κέρδους μπλέχτηκαν στο βρώμικο παιχνίδι της κερδοσκοπίας, βλέπουν τώρα τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται με γεωμετρική πρόοδο.

***

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας δεν είναι καινούρια. Εκατοντάδες και χιλιάδες απλοί άνθρωποι έχουν καταθέσει κατά καιρούς εκεί τις όποιες οικονομίας τους και στο τέλος έμειναν να κοιτούν τα χαρτιά των μετοχών και να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Να μην πιστεύουν πώς είναι δυνατόν τα "χαρτιά", εκεί που τους έλεγαν πως αξίζουν ολόκληρη περιουσία, να αποτιμώνται τελικά για μερικά ψωροχιλιάρικα. Οι άλλοι στο μεταξύ - και οι "καλοί" και οι "κακοί" - είχαν κάνει τη δουλιά τους. Είχαν αποκομίσει τα τεράστια κέρδη τους και ο "μικροεπενδυτής" γύρευε τον ένοχο... Το ίδιο μοτίβο, το ίδιο ακριβώς σενάριο - με άλλους πρωταγωνιστές και διαφορετικό σκηνικό - παίζεται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Αρκεί να υπάρχει η εκ μέρους της κυβέρνησης πολυδιαφημισμένη εκστρατεία, περί "στήριξης", "υγείας", "προοπτικής" και άλλης περί του Χρηματιστηρίου φιλολογίας. Αρκεί να διευρύνεται ο κύκλος του τζάμπα χρήματος για τους επιχειρηματίες, της παρασιτικής οικονομίας, των παιχνιδιών με την κίνηση κεφαλαίων, η μη παραγωγική τοποθέτηση κεφαλαίων, οι προσπάθειες συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων να αποσπούν εύκολο κέρδος.

***

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της "ΔΕΛΤΑ" είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οχι επειδή τώρα το ανακάλυψαν ορισμένοι, που πλέον αποτολμούν και το λένε επίσημα. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο απλά βγήκε στη φόρα, επειδή ο σχετικός τζόγος, αλλά και το θράσος όσων πήραν μέρος σ' αυτό, ήταν κυριολεκτικά απύθμενο. Κατά τ' άλλα, παρόμοιες καταστάσεις - σε πολύ μικρότερες κλίμακες, βέβαια - διαπιστώνονται από όσους ασχολούνται με το Χρηματιστήριο καθημερινά. Απλά, όπως και σε άλλα κυκλώματα, και στην οδό Σοφοκλέους ισχύει ο νόμος της σιωπής. Το κύριο, με αφορμή την τωρινή κρίση στο "ναό του καπιταλισμού", είναι άλλο: Από τη στιγμή που Χρηματιστήριο σημαίνει δωρεάν χρηματοδότηση των διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου, μέσω της ιδέας των μετοχικών εταιριών. Από τη στιγμή που μια χούφτα μεγαλοχρηματιστές και ορισμένες εταιρίες είναι οι μεσάζοντες για το όποιο "παιχνίδι" στο Χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που το Χρηματιστήριο υπάρχει μόνο και μόνο για να κερδίζει κάποιος από τις αξίες των μετοχών, τις τιμές των οποίων καθορίζει ουσιαστικά μια οικονομική κλίκα. Από τη στιγμή που για να γίνει και να συνεχίζεται το "παιχνίδι" χρειάζεται κάθε φορά νέα αιμοδοσία σε κεφάλαια με νέους παίχτες. Από τη στιγμή που η κάθε κυβέρνηση, στο όνομα της ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου, αφήνει ασύδοτους και ανεξέλεγκτους τους λογής - λογής κερδοσκόπους. Από τη στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, οι ιστορίες τύπου "ΔΕΛΤΑ" - άσχετα από το ύψος του "κόλπου" και άσχετα αν δημοσιοποιούνται - θα συνοδεύουν, θα χαρακτηρίζουν και θα συμπληρώνουν την όποια εικόνα του Χρηματιστηρίου. Των ναών της, ανά την οικουμένη του κεφαλαίου, άπληστης κερδοσκοπίας.

Κ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λιτότητα με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου

Συζητούνται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και θα επικυρωθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα επιχειρήσει να επιβάλει η κυβέρνηση, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997

Οριστικοποιούνται - με τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβούλιου μεθαύριο Πέμπτη - τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 1997, που θα περιλαμβάνονται στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Τόσο η σημερινή συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή, όσο και μεθαύριο στο υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, δεν αναμένεται να επεκταθεί σε θέματα ουσίας, καθώς ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του - που χειρίζεται τα οικονομικά θέματα - θέλει: Πρώτον, να επιδείξει πνεύμα δημοκρατικοφάνειας (η κυβέρνηση συζητά...). Δεύτερον, να καταστήσει συνένοχες όλες τις πλευρές στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία προσεγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος. Τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί και άρα τα κυβερνητικά όργανα καλούνται να.. συζητήσουν επί τετελεσμένων, καθώς:

  • Η μισθολογική πολιτική του 1997 - που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα - θα κινηθεί και πάλι στο πνεύμα της λιτότητας και θα αποτελέσει και πάλι αποφασιστικό εργαλείο του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
  • Δεδομένη θεωρείται και η περικοπή των επιχορηγήσεων που στηρίζουν ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, άγονες γραμμές κλπ.,καθώς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ονομαστικές αυξήσεις επιχορηγήσεων 3% - 4%. Η αύξηση αυτή - πουμε τον πληθωρισμό το 1997 να τρέχει με ρυθμό κοντά στο 7% - σημαίνει ότι θα υπάρξει παραπέρα πραγματική μείωση.

Στα πλαίσια της αλχημείας που ακολουθείται από τα κράτη - μέλη για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων τους, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να μεταφέρει τις επιχορηγήσεις προς τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς(ύψους 100 δισ. δραχμές το 1996) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να τις παρουσιάσει σαν αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο κεφάλαιο των φορέων εκείνων.

Στο σκέλος των εσόδων,τώρα, γίνεται λόγος για αύξηση φόρων κατά 15% αντί για 13% που μιλούσαν το προηγούμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει, δηλαδή, κανονικό φορολογικό πογκρόμ, μια και γίνεται λόγος για πρόσθετους φόρους ύψους 1,1 - 1,2 τρισ. δραχμών.Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το 10% των νέων εσόδων θα καλυφθεί από τη λεγόμενη φυσιολογική αύξηση των εισοδημάτων (ΑΕΠ και πληθωρισμός), αν και ομολογούν ότι για την κάλυψη του υπόλοιπου των 5 μονάδων θα απαιτηθούν μεγάλες προσπάθειες...

Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να στηριχτούν και πάλι στους συνήθεις ύποπτους (!), λαϊκά δηλαδή στρώματα, τα οποία θα στραγγιστούν και πάλι από τους μηχανισμούς αφαίμαξης. Στον προϋπολογισμό του 1997, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ (καλύπτει το 1/3 περίπου όλων των φόρων) θα αυξηθούν μεταξύ 11% και 13%.
  • Λόγω της μη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμακίων, η κλοπή φόρου για το 1997 θα είναι της τάξης των 80 - 100 δισ. δραχμών.
  • Από τους 3 νέους φόρους (στους κρατικούς τίτλους, την ακίνητη περιουσία και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα) - για την επιβολή των οποίων υπάρχει ομόφωνη απόφαση - δεν αναμένεται κάποιο σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι η φορολογική πολιτική θα στηριχτεί και πάλι στην πεπατημένη και ότι η κυβέρνηση θα αφήσει παράθυρα και παραθυράκια για να μην πληρώσουν όσοι θησαυρίζουν από τις "επενδύσεις" σε κρατικά χαρτιά και άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί κυριολεκτικά πληθωρισμός απόψεων... για τις τρεις αυτές αυτές φορολογίες.

Ολοι συγκλίνουν στην άποψη ότι επιβλήθηκαν υπό το άγχος να αποποιηθεί η κυβέρνηση της κατηγορίας ότι εφαρμόζει "ανάλγητη και αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και να προσδώσει στην πολιτική αυτή χαρακτηριστικά "κοινωνικής δικαιοσύνης". Προβάλλονται και προωθημένες απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να επιβάλει φόρο στα μεγάλα εισοδήματα, θα έπρεπε να προχωρήσει στη φορολόγηση του συνόλου της μεγάλης περιουσίας, κινητής και ακίνητης, όπως γίνεται σήμερα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο ορισμένων τμημάτων της.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ακόμα δεν έχετε δει αυξήσεις!

Δε στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία οι... "φημολογίες" περί μεγάλων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, υποστήριξε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Δ. Παλαιολόγος,ο οποίος με διάφορους λογιστικούς υπολογισμούς υποστήριξε ότι το 1995 τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 9% και το 1994 κατά 7%. Στην πράξη, όμως, οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο βαθύτερα έβαλαν το χέρι στην τσέπη, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πριν από μερικούς μήνες έκανε λόγο για αυξήσεις πάνω από 30%-40% κατά μέσο όρο και το 1996 οι αυξήσεις έφτασαν μέχρι και 77%!Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών επικαλέστηκαν τα ζημιογόνα λογιστικά αποτελέσματα του κλάδου αυτοκινήτου. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιριών να προλειάνουν το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλίστρων οχημάτων, που θα επιβάλουν από την αρχή του 1997, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν το 30%,παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις αυξήσεις που απειλούν τον πληθωρισμό μέσω των κρατικών ασφαλιστικών εταιριών.

Στην ίδια συνέντευξη οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών επανέλαβαν την αξίωσή τους για παροχή κινήτρων για τη "συμπλήρωση" της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτική, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες η υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι τέτοια που οι εργαζόμενοι οδηγούνται στις δαγκάνες των ασφαλιστικών εταιριών κάνοντας ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση φαίνεται θετική απέναντι στη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για την ομαδική ασφάλιση στον κλάδο ζωής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα ατομικά συμβόλαια, για τα οποία ζήτησαν ανάλογη αντιμετώπιση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που ήρθαν στην επικαιρότητα με τη δικαστική απόφαση εναντίον της "Interamerican", οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών ουσιαστικά παρείχαν πλήρη κάλυψη στην εταιρία, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι οι όροι που επικρατούν σήμερα δεν είναι επαχθείς για τους ασφαλισμένους και ότι υπάρχουν για να εμποδίζονται "παράλογες αξιώσεις" κάποιων ασφαλισμένων και να μη μετακυλίεται το κόστος τέτοιων "αξιώσεων" σε όλους.

Απαιτούνται 22 δισ. τη μέρα

Τεράστιες διαστάσεις έχουν προσλάβει οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου

Τουλάχιστον 22,2 δισεκατομμύρια δραχμές τη μέρα πρέπει να δανείζεται το δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να εκπληρωθούν οι διάφορες υποχρεώσεις που έχει. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ο οποίος ανέφερε πως μέσα στο χρόνο απαιτούνται ποσά 1 τρισ. δραχμών, ποσό που θα επιδιωχτεί να καλυφθεί με τρεις εκδόσεις κρατικών τίτλων.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν:

  • Το δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη δημοπρασία ομολόγων, προκειμένου να αντληθούν 300 δισ. δραχμές.
  • Αρχές Δεκέμβρη έκδοση εντόκων γραμματίων, προκειμένου να εισπραχθεί το ποσό των 350 δισ. δραχμών.
  • Νέα δημοπρασία ομολόγων επίσης το Δεκέμβρη, με στόχο την άντληση άλλων 350 δισ. δραχμών.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν επίσης και τρία νέα μέσα δανεισμού, μέσω των οποίων το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει την κάλυψη των ανοιγμάτων του. Αυτά είναι:

  • Τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου πενταετούς διάρκειας.
  • Τα διετή ομόλογα χωρίς τοκομερίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για έντοκα γραμμάτια διετούς απόδοσης.
  • Τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά αγοράζονται σε τιμή μικρότερη από αυτή της ονομαστικής τους αξίας και εξοφλούνται στην τιμή της ονομαστικής τους αξίας, η οποία αυξάνεται και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ