ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δώρο άδωρο

Ερώτηση για την καθυστέρηση της απονομής των τιμητικών συντάξεων στους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας στη Βουλή.

Ο Ν. 2435/96 "Για την επέκταση των τιμητικών συντάξεων και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 139/20-8-1996) προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται εφταμελής Επιτροπή Συνταξιοδότησης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, η οποία αποφαίνεται μέχρι τις 30 Ιούνη κάθε χρόνου, ποιοι δικαιούνται σύνταξη από όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας και έχουν διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανάπτυξη των Γραμμάτων ή των Τεχνών.

"Ωστόσο", επισημαίνεται στην Ερώτηση, "παρόλο που συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος από τη δημοσίευση αυτού του νόμου και η 30ή Ιούνη έχει παρέλθει, η Επιτροπή αυτή δεν έχει καν συγκροτηθεί, αφού ο κ. υπουργός δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση. Ετσι οι διατάξεις του νόμου παραμένουν ανενεργείς και η χορήγηση των τιμητικών συντάξεων στους καλλιτέχνες είναι δώρο άδωρο".

Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται επιτέλους να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να συγκροτηθεί αμέσως αυτή η επιτροπή και να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής των τιμητικών συντάξεων στους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών;

Στόχος, η σωστή θεατρική παιδεία

Ιδρύεται νέα δραματική σχολή

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο στενός του συνεργάτης Σταύρος Δελλής μετά από 11 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου ιδρύουν Ανωτέρα Δραματική Σχολή, με την επωνυμία Θεατρικά Δρώμενα "Ιασμος".Η καλλιτεχνική διεύθυνση ανατίθεται στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.Ο ταλαντούχος ηθοποιός εγκαταλείπει το θέατρο "για λίγο ή για πολύ, ο χρόνος θα δείξει", όπως είπε ο ίδιος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι αναλαμβάνει το "δυσκολότερο ρόλο της ζωής του". Και οι δύο ηθοποιοί, που ο καθένας έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό στόχο, που είναι η σωστή θεατρική παιδεία,ερμηνεύοντας τη λέξη θέατρο ως "μέσο έκφρασης και μόρφωσης" - όπως είπε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και "όχι ως μέσο προβολής" - συμπλήρωσε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.Οι δάσκαλοι της σχολής θα αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν φίλους. "Μια παρέα που θα αναζητά κανούριους τρόπους, νέες φόρμες και ιδέες" - είπε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Οσοι ενδιαφέρονται να δώσουν εξετάσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσα σ' αυτή την εβδομάδα, αφού οι εξετάσεις θα δοθούν στις 18 Αυγούστου.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη σχολή (Μαιζώνος 48, πλατεία Βάθης, τηλ. 5200.096 - 5222762 και 6435259 - 6423414).Η σχολή εξασφάλισε χορηγούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συνεπείς μαθητές να σπουδάσουν για 3 χρόνια δωρεάν, ενώ τα δίδακτρα θα είναι 20.000 το μήνα.

Ανεξάρτητα από τη σχολή, το Θεατρικό Εργαστήρι θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Η μοχθηρία του γέλιου

Και τα τρία προηγούμενα Διεθνή Συμπόσια και οι παράλληλες παραστάσεις στέφθηκαν με επιτυχία. Ετσι για τέταρτη χρονιά το Πανεπιστήμιο Αθηνών,με πρόεδρο τον καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη,οργανώνει, το Σεπτέμβρη, Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Η μοχθηρία του γέλιου",στα πλαίσια του οποίου θα ανέβει και ο "Δον Ζουάν" του Μολιέρου.Οι παραστάσεις θα δοθούν όπως πάντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα. Ο "Δον Ζουάν" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση και χορογραφία Εφης Καράκωστα.Η παράσταση υποστηρίζεται από ζωντανή μουσική του "Ντον Τζοβάνι" του Μότσαρτ,που θα ερμηνεύσει στο πιάνο η Χριστίνα Πλατανιά,μαζί με εικοσαμελή χορωδία. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Κέντρος, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιώργος Ζιόβας, Αντώνης Πάλλης, Ελένη Φίλιππα, Εύα Καμινάρη, Νίκος Ζορμπάς, Μιχάλης Ελληνας.

Συνήθως, το γέλιο αντιμετωπίζεται σαν μια άδολη έκφραση χαράς. Οταν, όμως, εγκύψει κανείς με περισσότερη προσοχή στις διάφορες εκδηλώσεις του γέλιου, θα μπορέσει να διακρίνει ότι συχνά οι άνθρωποι, γελώντας, εκδηλώνουν τη μοχθηρία τους. Μορφές όπως η ειρωνεία, ο σαρκασμός ή η σάτιρα, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η ανθρώπινη μοχθηρία, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας φιλοσόφων και διανοουμένων, αλλά και χρησιμοποιήθηκαν από καλλιτέχνες σαν έκφραση των ιδεών τους. Στο συμπόσιο, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΤ-1,συμμετέχουν: Θ. Πελεγρίνης, Γ. Ξανθούλης, Γ. Γιατρομανωλάκης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Φ. Γερμανός, Στάθης, Α. Μπακοπούλου - Χωλ και πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι.

Κάρπαθος και πολιτισμός

Την έναρξη μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που εγκαινιάζονται φέτος και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο σηματοδοτεί η "Πρώτη Πολιτιστική Συνάντηση Καρπάθου και Ημέρα του Καρπάθιου" μετανάστη, που ανοίγει τις πύλες της στις 21 Αυγούστου.Το γεγονός ότι η Κάρπαθος είναι παραμεθόριος περιοχή, απομονωμένη πολιτιστικά και ευαίσθητη πολιτικά ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Θράκης, Αιγαίου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καρπάθου.Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε το καλοκαίρι για την πραγματοποίηση της συνάντησης, αφού είναι η εποχή όπου οι μετανάστες που γυρίζουν, ως επισκέπτες, βιώνουν έντονα έναν τόπο "αφιλόξενο", αποξενωμένο, χωρίς ευκαιρίες στην εργασία, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, Καρπάθιοι μετανάστες, αλλά και ντόπιοι, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων θα θίξουν θέματα όπως: "Αρχαιολογικές ενδείξεις για τη χρήση νεολιθικών ειδωλίων" (Κ. Γαλλής, καθ. Αρχαιολογίας), "Είκοσι πέντε χρόνια αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στην Κάρπαθο" (Μ. Μελάς, επίκουρος καθηγητής), "Το ιστορικό της Καρπαθιακής παροικίας στην Αμερική" (Εμ. Κασσώτης, καθηγητής), "Εθιμα του μισεμού και το μαράζι της ξενιτιάς στη δημοτική και λαϊκή παράδοση της Καρπάθου" (Σοφία Κανάκη, διδάκτωρ Παν/μιου Χαϊδελβέργης), "Η Κάρπαθος στην ιστορική γλωσσολογίου του Αιγαίου" (Γ. Ντελόπουλος, γλωσσολόγος, ερευνητής), "Η εκπαίδευση στην Κάρπαθο" (Ν. Παπαγεωργίου, καθηγητής) κ. ά.

Παράλληλα, θα γίνεται προβολή σχετικών ντοκιμαντέρ ενώ συγκροτήματα τοπικών φορέων θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της Καρπάθου. Η Συνάντηση θα λήξει την Κυριακή, 24 Αυγούστου.

Διαγωνισμός Συνόλων Μαντολινάτας

Το 1ο Φεστιβάλ Διαγωνισμού Συνόλων Μαντολινάτας θα γίνει στην Κεφαλονιά,στην τοποθεσία Θέματα Πυλάρου,στις 23/8 (8.00μμ). Το φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση του Δήμου Πυλαρέων και της Diodim Music Productions και είναι αφιερωμένο στον Κεφαλονίτη Συνθέτη Διονύσιο Λαυράγκα.

Πρωταρχικός στόχος της οργάνωσης είναι η διάδοση και η διάσωση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του νησιού και ειδικότερα του μαντολίνου, κύριου μουσικού οργάνου της Επτανησιακής μουσικής. Το ρεπερτόριο του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και καθορίζεται αποκλειστικά από το εκάστοτε μουσικό σχήμα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 7 μουσικούς (συν μία φωνή). Μπορεί να περιλαμβάνει έργα κλασικά, σύγχρονα, έντεχνα, καντάδες, καντσονέτες και οτιδήποτε αφορά στη φιλολογία του μαντολίνου. Οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετέχουν είτε με δικό τους πρωτότυπο έργο, που έχει ως βάση το μαντολίνο, είτε με διασκευές, καινούριες εκτελέσεις, έργα γνωστών Επτανήσιων δημιουργών. Τα έπαθλα του διαγωνισμού είναι: 1ο βραβείο 500.000 δραχμές, 2ο βραβείο 300.000 δραχμές και 3ο βραβείο 150.000 δραχμές.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6454.759.

@ "Λέσβος, οικονομική}
  • "Λέσβος, οικονομική και κοινωνική ιστορία",τιτλοφορείται το βιβλίο της Ευρυδίκης Σιφναίου,που κυκλοφόρησε ο Δήμος Μυτιλήνης και οι εκδόσεις "Τροχαλία".Πρόκειται για μια διερεύνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Λέσβου τα τελευταία 72 χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας(1840 - 1912) και στηρίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο Τετάρτη 13/8 (20.00), στη Λέσχη Εθνοφυλακής Μυτιλήνης στο Κιόσκι,από το δήμαρχο Θεόδ. Χοχλάκα.
Οπως αγαπάνε...

Μετά από πολλά χρόνια ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτρας, Ηλίας Ανδριόπουλος θα καθίσει και πάλι στο πιάνο, στη σημερινή εκδήλωση του Φεστιβάλ Σύμης.Θα συνοδεύσει την Μαρία Δημητριάδη, σε τραγούδια που έγραψε τα τελευταία είκοσι χρόνια από τους κύκλους "Γράμματα στο Μακρυγιάννη", "Προσανατολισμοί", "Λαϊκά Προάστια", "Ξένες πόρτες".Ο Ηλίας Ανδριόπουλος και η Μαρία Δημητριάδη συμμετέχουν, όπως όλοι οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς, στο Φεστιβάλ της Σύμης. Ο συνθέτης θα τραγουδήσει, σε πρώτη εκτέλεση, τρία από τα νέα του τραγούδια, από τον κύκλο "Αργοναύτες".Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

  • Σήμερα θα δοθεί τελικά, λόγω τεχνικών προβλημάτων, η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,στην Αρχαία Ολυμπία,με το έργο "Οπως αγαπάτε" του Σαίξπηρ,σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη.Η παράσταση θα δοθεί στις 9:30 μ.μ., στο Παλιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας,σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Αύριο, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα δώσει παράσταση, στις 9μ.μ., στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας,στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Πάτρας και την Πέμπτη, στο Κάστρο Αντιρρίου,στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ζεύξια '97". Η παράσταση ανεβαίνει με μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη,χορογραφίεςΒασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κωνσταντίνος Κακανάς, Κάκια Νικολαϊδου,κ. ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ