ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
Στο Κίεβο με ατζέντα κλιμάκωσης οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων η παράδοση επιπλέον πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και η «χαλάρωση» των περιορισμών για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία

Από την επίσκεψη των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας στο Κίεβο και τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους

Copyright 2024 The Associated

Από την επίσκεψη των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας στο Κίεβο και τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους
Με «ατζέντα» κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με την παράδοση επιπλέον πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και χαλάρωση των περιορισμών για τη χρήση τους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, επισκέφτηκαν χτες το Κίεβο οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Βρετανίας, Ντ. Λάμι, με τον τελευταίο να τονίζει ότι «η συλλογική μας ασφάλεια εξαρτάται» από την «αντίσταση» στη Ρωσία του Βλ. Πούτιν.

Ηδη πριν από το ταξίδι υπήρχαν «διαρροές» σε ΜΜΕ που προετοίμαζαν το έδαφος για το «πράσινο φως» για χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους στη ρωσική ενδοχώρα.

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον ρωσικών στόχων, με σκοπό να πλήττονται βάσεις από όπου εξαπολύονται επιθέσεις της Ρωσίας.

Οπως δήλωσε ο Λάμι, οι δύο ΥΠΕΞ βρέθηκαν στο Κίεβο για να «ακούσουν την Ουκρανία», να μιλήσουν με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, «να ακούσουν και να κατανοήσουν τη στρατηγική» και «τις ανάγκες σε μια σειρά από μέτωπα».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε περισσότερα από 600 εκατ. λίρες στήριξης για την Ουκρανία, ανέφερε το «Reuters».

Αντίστοιχα, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ, ύψους 700 εκατ. δολαρίων, από τα οποία 325 εκατ. θα κατευθυνθούν στην επισκευή και αποκατάσταση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών που πλήττονται από τις ρωσικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη των δύο ΥΠΕΞ στο Κίεβο «καταδεικνύει ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Ουκρανίας, είμαστε αφοσιωμένοι στη νίκη της Ουκρανίας».

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία επέτρεψαν στα τέλη Μάη τα ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους σε ρωσικό έδαφος κοντά στα σύνορα στο Χάρκοβο, από όπου πραγματοποιούνταν οι ρωσικές επιθέσεις.

Κράτη όπως η Βρετανία, της Βαλτικής, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καλούσαν όλο αυτό το διάστημα τους «συμμάχους» να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στη χρήση των όπλων του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία για να πληγούν στόχοι στη ρωσική ενδοχώρα.

Πηγές δήλωσαν στο «Reuters» την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM, που ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή.

Εξάλλου, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ύψωσαν προχτές τους τόνους με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε κλιμάκωση από τη δική τους πλευρά, ως «απάντηση» στη Ρωσία. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί και η Μόσχα.

Η Μόσχα απειλεί τη «Δύση» με περιορισμό εξαγωγών ...ουρανίου, τιτανίου, νικελίου κ.ά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου, ως αντίποινα κατά της «Δύσης».

Είπε ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν επίσης να εισαχθούν για άλλα εμπορεύματα, και σημείωσε ότι η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, διαμαντιών και χρυσού.

Ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα δεν χρειάζεται να ληφθούν «αύριο» και δεν πρέπει να προκαλέσουν ζημιά στην ίδια τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «δεόντως» αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της επικράτειάς της και μάλιστα αξιοποίησε αυτήν την κλιμάκωση για να πει ότι είναι «απαραίτητη η ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η Ρωσία θα καταστρέψει οποιεσδήποτε νέες παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι».

Η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία και η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ισχυρότερα όπλα αν η «Δύση» επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, Β. Βολόντιν.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία γίνονται μέρος του πολέμου» στην Ουκρανία, είπε.

Οπως τόνισε, η Ρωσία θα απαντήσει «χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για να προστατεύσει τους πολίτες της».

Νέα διμερής συνθήκη Ρωσίας - Ιράν

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υπογραφή μιας νέας διμερούς συνθήκης με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Σ. Σόιγκου, μέλους του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύναψη μιας νέας βασικής διακρατικής συνθήκης. Ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία των εγγράφων προς υπογραφή από τους Προέδρους», δήλωσε ο Σόιγκου.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού, με το Ιράν. Η Μόσχα έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι σκοπεύει να υπογράψει μια σημαντική συνθήκη εταιρικής σχέσης με το Ιράν.

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ανώτερος αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι το Ιράν προμήθευσε τη Μόσχα με βαλλιστικούς πυραύλους, κάνοντας λόγο για «άσχημη προπαγάνδα».

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απέρριψε τις πληροφορίες ότι το Ιράν απέστειλε πυραύλους στη Ρωσία, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί για μεταφορές διαφόρων όπλων είναι αβάσιμοι.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, δίχως να ονοματίσει το Ιράν, δεσμεύτηκε να καθιερώσει μια ισχυρή παγκόσμια αντίδραση σε κάθε δύναμη που βοηθάει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και υποκινεί ή παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το Κίεβο δεν απέκλεισε ακόμη και να διακόψει τις σχέσεις του με το Ιράν, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από την Τεχεράνη για να επιτεθεί σε στόχους στην Ουκρανία.

«Πολύ ουσιαστική» στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μπαίνει και η Κίνα, στοχοποιώντας όλο και περισσότερο τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως ενιαίο στρατόπεδο.

Η Κίνα παρέχει στη Ρωσία «πολύ ουσιαστική» στρατιωτική υποστήριξη με αντάλλαγμα βασικές τεχνολογικές δυνατότητες, δήλωσε προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Κάμπελ, μετά από συνομιλίες με ομολόγους του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε συντονισμό, διαφοροποίηση και προσπάθειες στα υψηλότερα επίπεδα και των δύο κυβερνήσεων να προσπαθούν τόσο να κρύψουν, όσο και να προστατεύσουν ορισμένα στοιχεία αυτής της ανησυχητικής συνεργασίας», δήλωσε.

«Αυτό που παρέχουν οι Κινέζοι (...) είναι άμεση υποστήριξη για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για τεχνολογίες διπλής χρήσης» αλλά για στοιχεία που «εφαρμόζονται απευθείας στη ρωσική πολεμική μηχανή».

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την επίθεση στο Πεκίνο ως προς την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και δηλώνει ξεκάθαρα πλέον ότι η Κίνα βοηθά τις συνολικές στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή δεν είναι «ουδέτερο» μέρος όπως ισχυρίζεται.

«Αυτά είναι συστατικά κομμάτια μιας πολύ ουσιαστικής προσπάθειας εκ μέρους της Κίνας να βοηθήσει στη διατήρηση, στην οικοδόμηση και στη διαφοροποίηση διαφόρων στοιχείων της ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε ο Κάμπελ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει παράσχει στους Ευρωπαίους πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Ως αντάλλαγμα, η Μόσχα «παρέχει υποστήριξη σε τομείς όπου προηγουμένως ήταν ειλικρινά απρόθυμη να εμπλακεί άμεσα με την Κίνα», δήλωσε ο Κάμπελ. «Αυτό έχει να κάνει με επιχειρήσεις υποβρυχίων, δραστηριότητες αεροναυτικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της stealth, εξοπλισμό για ενίσχυση του πυραυλικού δυναμικού», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η παροχή τεχνολογίας υποβρυχίων, πυραύλων κ.ά. στο Πεκίνο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού «εάν η Κίνα βοηθηθεί από τη Ρωσία για την τελειοποίηση ορισμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Γερμανία: Να γίνει Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

Την ανάγκη μιας Συνόδου Κορυφής για το Ουκρανικό, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία, επανέλαβε χτες, μιλώντας στη Βουλή ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για διερευνητικές συνομιλίες. Προ ημερών είχε συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Βερολίνο, όπου είχαν συζητήσει και μια ενδεχόμενη «διάσκεψη ειρήνης».

«Θα το πω ξανά. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να διερευνήσουμε τι ευκαιρίες υπάρχουν. Και είναι σωστό όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας λέει ότι χρειάζεται άλλη μια διάσκεψη και ότι η Ρωσία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε τώρα προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει», είπε ο Σολτς.

Εκανε δε λόγο για «δίκαιη ειρήνη», που να «σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σε εξέλιξη τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 πέταξαν πάνω από τη θάλασσα Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα, στο πλαίσιο της μεγάλης ναυτικής άσκησης που πραγματοποιεί η Ρωσία, με την ονομασία «Ocean-2024».

Να σημειωθεί ότι στη Φινλανδία πραγματοποιούνται ΝΑΤΟικές ασκήσεις, τις οποίες η Μόσχα εκλαμβάνει ως «υβριδική απειλή».

Στα ρωσικά γυμνάσια «Ocean-2024», τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες, συμμετέχουν περισσότεροι από 90.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, περισσότερα από 400 πλοία, 125 αεροσκάφη και περισσότερες από 7.500 μονάδες οπλισμού.

Οι ρωσικές ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 16 Σεπτέμβρη, σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε τμήματα του Ειρηνικού και του Αρκτικού Ωκεανού, της Μεσογείου, της Βαλτικής και της Κασπίας Θάλασσας. Σε ένα τμήμα των ρωσικών γυμνασίων θα πάρει μέρος και η Κίνα.

Στο μεταξύ, στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν ξεκινήσει μια σημαντική αντεπίθεση εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων και έχουν ανακαταλάβει κάποιο έδαφος, αναφέρουν «φιλορώσοι» μπλόγκερ που υποστηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο.

Στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ εκτροχιάστηκε φορτηγό τρένο, με τη ρωσική πλευρά να υπονοεί δολιοφθορά από Ουκρανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ