ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων

Με τη σύμβαση που υπέγραψε χτες η κυβέρνηση, παραδίδει τα μεταλλεία χρυσού - με προίκα 314.000 στρέμματα αξίας 18 δισ. δολαρίων, παραλιακή έκταση 1.800 στρεμμάτων κλπ. - στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ενώ χάνουν τη δουλιά τους και οι 471 εργαζόμενοι στα μεταλλεία

Ασύλληπτων διαστάσεων είναι το σκάνδαλο που διέπραξε χτες η κυβέρνηση με την εκ νέου παραχώρηση των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Υπό το άγχος της προεκλογικής περιόδου και των ψηφοθηρικών της αναγκών, παρέδωσε τα μεταλλεία έναντι πινακίου φακής σε ετερόμορφο - συνονθυλευματικό δήθεν επενδυτικό σχήμα, που καμία σχέση δεν έχει με μεταλλευτική δραστηριότητα. Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχήμα θα επαναλειτουργήσει τα μεταλλεία και θα προχωρήσει σύντομα στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού! Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες πανηγύριζαν για την επίτευξη της συμφωνίας, με την ίδια συμφωνία πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας και οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και του ετερόμορφου σχήματος είναι πάρα πολλά. Αρκετά όμως εξηγούνται, όταν κανείς διαπιστώνει το τι παραδίδει η κυβέρνηση. Η σύμβαση η οποία υπογράφτηκε χτες από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη προβλέπει - μεταξύ άλλων - και τα εξής:

  • Την παράδοση των μεταλλείων, συμπεριλαμβανομένων 314.000 στρεμμάτων (είναι η «προίκα»), έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε σχήμα ξένων επενδυτών με την επωνυμία «European Goldfields» («Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία»!). Βασικοί μέτοχοι σ' αυτό το σχήμα είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως: Ρότσιλντ Αουστράλια, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, η καναδική Ντούντι Μπανκ, η Ροαγιάλ Μπανκ οφ Κάναντα και η Γκλόμπαλ Μινεράλ Ρισέρτς, η οποία προσδιορίζεται ως ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων! Αυτοί είναι που συνιστούν το ξένο επενδυτικό σχήμα με συμμετοχή 51%!
  • Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με ποσοστό 49% ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, με επικεφαλής τον «Ακτωρα», κατασκευαστική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια(;). Επίσης και προκειμένου να έχουν την τοπική συναίνεση, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις δήμους της περιοχής (Ακάνθου - Σταγείρων, Παναγίας και Αρναίας).

Το τίμημα για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ - όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - θα καταβληθούν από την εταιρία «Kinross Gold», μητρική εταιρία της «TVX Hellas». Αυτά τα 11 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Kinross Gold» θα διατεθούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται, οι οποίες όμως υποχρεώσεις ανέρχονται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ! Για το αν απολύονται ή όχι οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι στα μεταλλεία»!

Πληθώρα ερωτημάτων

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η «Kinross» ...προσφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ και αποχωρεί χωρίς διεκδικήσεις! Την ίδια όμως στιγμή, η «Kinross» με ανακοινώσεις της προς τους μετόχους επισημαίνει ότι διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 292 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιμερίζονται σε 218 εκατ. δολάρια για σύναψη δανείου για τη συγκεκριμένη επένδυση και 74 εκατ. δολάρια για επενδύσεις που φέρεται να έχει κάνει η «TVX Hellas»! Η τελευταία όμως οφείλει 4,4 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,2 εκατ. ευρώ σε τρίτους πιστωτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα, τι γυρεύουν να βρουν τράπεζες - μεγαθήρια όπως η Ντόιτσε Μπανκ, αλλά και άλλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής;

Να τι παίρνουν

Η μεταβίβαση του ενεργητικού της «TVX Hellas» περιλαμβάνει και τα εξής:

  • Εκταση 314.000 στρεμμάτων, στα οποία σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ περιέχεται ορυκτός πλούτος, σημερινής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Εκταση 1.800 στρεμμάτων παραλιακής γης.
  • Στο Στρατώνι 314 σπίτια και 11 στρέμματα εντός σχεδίου.
  • Βιομηχανικά κτίρια 24 στρεμμάτων.

Επίσης στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στοκαρισμένοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη, με περιεκτικότητα 1 ουγκιά χρυσού ανά τόνο! Σήμερα, η τιμή της μιας ουγκιάς χρυσού ανέρχεται σε 400 δολάρια.

Αυτά είναι τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν μεγάλες τράπεζες να «επενδύσουν» σε ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής και όλου του ελληνικού λαού!


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ιδιοκτησία όλων ο φυσικός πλούτος

«Το νερό είναι κοινή κληρονομιά, κοινωνική ιδιοκτησία - φυσικός πόρος και όχι εμπόρευμα. Ως φυσικός πόρος αποτελεί στρατηγικό μέσο παραγωγής. Γι' αυτό πρέπει να εντάσσεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισής του και κοινωνικό έλεγχο». Με τα παραπάνω λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε το πνεύμα κάτω από το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υδατικών πόρων το ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στο συνέδριο για τους Υδατικούς Πόρους, που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η ΝΑ Ροδόπης - Εβρου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ.

Στο συνέδριο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αφού διαπίστωσε πως το πρόβλημα διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι υπαρκτό, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης που βλέπει τη λύση του μέσα από την ενεργό εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σήμερα, περισσότεροι από 30 νομοί της χώρας μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού. Αύριο ο εφιάλτης της λειψυδρίας και της ποιότητας του νερού θα απειλεί όλη την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει αρκετούς υδάτινους πόρους. «Η λειψυδρία, οι πλημμύρες, αρχίζουν να προσλαμβάνουν μόνιμα χαρακτηριστικά και επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε περιόδους ανομβρίας, αλλά και έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούνται τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στους κατοίκους των πόλεων. Καλλιέργειες απειλούνται με καταστροφή ή και έχουν ήδη καταστραφεί. Ολόκληρες πόλεις ζουν με τον εφιάλτη της στέρησης του νερού ή τις πλημμύρες», ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλο το λαό να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και περιφερειακά.

Τη δημιουργία ενός άλλου θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, τελεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της λαϊκής εξουσίας.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

«Οχι» στα χρυσωρυχεία

Οριστική απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από την περιοχή της Θράκης απαίτησαν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα Ροδόπης - Εβρου ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, την ώρα που η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου μιλούσε στο συνέδριο. Ανοιξαν πανό διαμαρτυρίας και φώναξαν συνθήματα. Κατήγγειλαν την υποκρισία της κυβέρνησης, που από τη μία κόπτεται δήθεν για τους υδάτινους πόρους και από την άλλη συνεχίζει να κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας μεταλλουργίας χρυσού, που αν τελικά προχωρήσει, θα εξαντλήσει τα υδατικά αποθέματα της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ