Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον Πειραιά (πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη)
Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Και χτες το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως έκαναν και τις προηγούμενες μέρες σε άλλους χώρους δουλειάς, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία, στα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας «απαντάμε με ενίσχυση της ενότητάς μας και με μεγαλύτερη συσπείρωση στα Συνδικάτα μας», ενώ χαιρετίζουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που συνεχίζει να εκδηλώνεται από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν την επίθεση τραμπούκων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα των δραστών έχουν καταγραφεί από κάμερες καταστημάτων και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από το κράτος όσο μένουν ασύλληπτοι.
Οι εκπρόσωποι των, συνδικάτων μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσαν ότι πραγματικός στόχος της τραμπούκικης επίθεσης είναι τα ίδια τα συνδικάτα, η δράση που αναπτύσσουν καθημερινά για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, η πάλη για σύγχρονα εργατικά δικαιώματα. Είναι όμως δεδομένο, υπογράμμισαν, ότι «καμία τέτοια επίθεση δεν πρόκειται να μας φοβίσει, δεν πρόκειται να μας κάνει να τα διπλώσουμε και να σταματήσουμε τον αγώνα μας».
Ακόμα στάθηκαν στις συνθήκες εργασίας στα ναυπηγεία, που μετατρέπονται σε κρεματόρια, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαν τρεις νεκρούς, ενώ καθημερινά μετρούν τραυματίες και σακατεμένους συναδέλφους τους.
Κατήγγειλαν μάλιστα την άρνηση της κυβέρνησης να κηρύξει ως υποχρεωτική τη ΣΣΕ και να αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.
Τα δύο σωματεία προβάλλουν τις διεκδικήσεις που είναι «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας: Κανένας ανειδίκευτος εργαζόμενος σε θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, να αναλάβουν κυβέρνηση και εργοδοσία την εκπαίδευσή τους. Απαρέγκλιτη τήρηση των ωραρίων με βάση τη ΣΣΕ. Αμεση κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Ελεγχοι από τις μεικτές επιτροπές των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κάθε μέρα, καθ' όλο το 24ωρο. Μεικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας και στα μεγάλα ναυπηγεία.
Ο συνδικαλιστής σέρνεται σε δίκη την Τετάρτη 22 Γενάρη
Τη δίωξη σε βάρος του προέδρου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), Βασίλη Παρασκευόπουλου, με κατηγορίες που στρέφονται ενάντια στην αγωνιστική δράση, καταγγέλλουν σωματεία και φορείς. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΜΣ οδηγείται σε δίκη την Τετάρτη 22 Γενάρη, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων». Η κατηγορία που του αποδίδεται αφορά κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πάνω από 4 χρόνια πριν, στις 21 Σεπτέμβρη 2020, όταν ο Σύλλογος, μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου Θεάματος - Ακροάματος, διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας.
Ο ΠΜΣ καλεί σωματεία και εργαζόμενους σε κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Γενάρη, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 3).
«Την περίοδο εκείνη ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα άλλα σωματεία του κλάδου με πολύ μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα διεκδικούσαμε μέτρα στήριξης της επιβίωσης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον κλάδο, για τους οποίους είχε απαγορευτεί η εργασία με Υπουργική Απόφαση λόγω πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να διευρύνει τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα», υπενθυμίζει ο Σύλλογος. «Η δίωξη που ασκείται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και αφού έκλεισε ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων και των κινητοποιήσεων, έχει στόχο την αγωνιστική δράση του σωματείου μας. Στο πρόσωπο του προέδρου δικάζεται συνολικά η αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας», σχολιάζει.
Τη στήριξή της στον ΠΜΣ και στον πρόεδρό του, καταδικάζοντας τη δίωξή του, εκφράζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο στο Ελληνικό, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Απολύουν όσους προειδοποιούν για «νέα Τέμπη»!
Σε κινητοποίηση συμπαράστασης στους απολυμένους οδηγούς της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ» καλεί το Σωματείο Ιδαιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 3 μ.μ., στον σταθμό λεωφορείων στον ΟΣΕ.
Μάλιστα, απευθύνεται και στο επιβατικό κοινό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως και συνολικά στους εργαζόμενους της πόλης, στα σωματεία και στους φορείς, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για να στηρίξουν τους απολυμένους και να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους. Για να σταματήσει η τρομοκρατία και να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του επιχειρησιακού σωματείου για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εργοδοσία της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ» ότι «με τις πλάτες της κυβέρνησης απολύει αυτούς που προειδοποιούν ότι θα έχουμε νέα Τέμπη στις μεταφορές».
«Η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι γνωστή σε όλους μας. Χαλασμένα λεωφορεία χωρίς φρένα, λεωφορεία που μένουν στον δρόμο, κάποιες φορές να παίρνουν και φωτιά εν κινήσει γεμάτα επιβάτες, με την ταλαιπωρία να χτυπάει το επιβατικό κοινό, που είναι αναγκασμένο να περιμένει ακόμα και για 40 λεπτά το λεωφορείο, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες, με πόρτες να κλείνουν πάνω στο σώμα τους, με οχήματα που καταρρέουν την ώρα που κινούνται. Ολα αυτά φανερώνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση από την κυβέρνηση να εξυπηρετηθεί ο λαός με ασφαλή, φθηνή συγκοινωνία.
Μας αφορά το πώς λειτουργούν ο ΟΣΕΘ, ο ΟΑΣΘ, το Μετρό, τα ΚΤΕΛ και ο σιδηρόδρομος γιατί εμείς βιώνουμε όλες τις επιπτώσεις. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε τέτοια ζητήματα, αντιθέτως μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω», σημειώνει.
Στο μεταξύ, τις απολύσεις δύο εργαζομένων από τα «McDonalds», καθώς και τις άσχημες συνθήκες αμοιβής και εργασίας στα καταστήματα της αλυσίδας καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέλυσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έναν εργαζόμενο από το κατάστημα της Ακρόπολης και μια εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, από το κατάστημα του Συντάγματος. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση, ως λόγος της απόλυσης παρουσιάστηκε το γεγονός ότι ο εργαζόμενος «μίλαγε πολύ», καθώς αναδείκνυε την έλλειψη προσωπικού και τις συνθήκες εντατικοποίησης.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να τρέχουν σε «2 και 3 πόστα και με την πίεση του χρονομέτρου» για να βγει η δουλειά, να μετακινούνται από την κουζίνα ή το σέρβις στο πόστο της καθαριότητας, αλλά και από κατάστημα σε κατάστημα. Ενώ στο τέλος της βάρδιας «βλέπουν ταμεία 30.000 ευρώ σε μια μέρα, την ίδια ώρα που το μεροκάματο είναι λίγο πάνω από τα 30 ευρώ».
«Ετσι βγαίνουν τα κέρδη τους! Με απολύσεις, χαμηλούς μισθούς, συνθήκες εργασίας όλο και χειρότερες και φυσικά την τρομοκρατία για να σκύβουμε το κεφάλι και να μη μιλάμε», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του για να διεκδικήσουν να σταματήσει ο εκφοβισμός, να γίνουν προσλήψεις, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς.
Στη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, οργανώνοντας την αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και την πάλη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις, σταθερή δουλειά.
Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν μαζικά και να δυναμώσουν το Σωματείο «γιατί η οργή και η δυσαρέσκεια που όλοι νιώθουμε βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες από την ένταση της εκμετάλλευσης, την ακρίβεια, την πολεμική κλιμάκωση και τη νέα κρίση που έρχεται αλλά και τις συνέπειες της πολεμικής οικονομίας που φορτώνονται πάλι σε εμάς, πρέπει να μετατραπούν σε συλλογικό αγώνα και διεκδίκηση».