ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Το 57% δηλώνει ότι λυπάται για τη διάλυση της ΕΣΣΔ

Οι κατακτήσεις που απολάμβαναν οι λαοί της ΕΣΣΔ δεν μπορούν να ξεχαστούν παρά τη σημερινή προπαγάνδα. Τα παιδιά ήταν αναμφισβήτητα μαζί με την τρίτη ηλικία οι «προνομιούχες τάξεις», ενώ η Παιδεία, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές αποτελούν φωτεινό παράδειγμα των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού
Οι κατακτήσεις που απολάμβαναν οι λαοί της ΕΣΣΔ δεν μπορούν να ξεχαστούν παρά τη σημερινή προπαγάνδα. Τα παιδιά ήταν αναμφισβήτητα μαζί με την τρίτη ηλικία οι «προνομιούχες τάξεις», ενώ η Παιδεία, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές αποτελούν φωτεινό παράδειγμα των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού
ΜΟΣΧΑ.--

Είκοσι και πλέον χρόνια επικράτησης της αντεπανάστασης και ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και η συντονισμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία δεν μπορούν να κρύψουν την ανωτερότητα και τα πρωτόγνωρα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε σχέση με τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν οι λαοί της. Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε από 20 έως 24 Δεκέμβρη 2013 το «Ινστιτούτο Λεβάδα», σε 130 πόλεις (σε αστικές και αγροτικές περιοχές) σε 45 διοικητικές περιφέρειες της σημερινής Ρωσικής Ομοσπονδίας και σταθμισμένο δείγμα 1.603 ατόμων. Στο ερώτημα αν «λυπούνται για τη διάλυση της ΕΣΣΔ», το 57% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», το 30% «όχι» και το 13% δηλώνει «δυσκολία να απαντήσει». Σε ό,τι αφορά την ηλικία των ερωτηθέντων η ηλικιακή ομάδα που ουσιαστικά νιώθει μεγαλύτερη λύπη για την ανατροπή είναι αυτή των άνω των 55 χρόνων σε ποσοστό 86% (10% είναι αυτοί που δεν λυπούνται και 3% αυτοί που δυσκολεύονται να απαντήσουν). Στην ομάδα 40 - 54 ετών τα στοιχεία είναι αντίστοιχα 64%, 26%, 10%. Στις μικρότερες ηλικίες αν και αυξάνεται το ποσοστό όσων «δεν λυπούνται» (το δεύτερο νούμερο) και συγκεκριμένα στην ομάδα 18 - 24 ετών είναι 24%, 50%, 26% και σε αυτή των 25 - 39 ετών 37%, 45%, 18% αντίστοιχα, είναι φανερό ότι οι νέοι που δεν γνώρισαν τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, που βομβαρδίζονται από την αντισοβιετική αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, είναι και οι πιο ευάλωτοι. Ωστόσο, τα ποσοστά στις νεότερες ηλικίες που έχουν μάθει είτε από αφηγήσεις των παλιότερων είτε έχουν μια μικρή εμπειρία από το σοσιαλιστικό παρελθόν, δείχνουν ότι δεν μπορεί να σβήσει η προσφορά του πρώτου εργατοαγροτικού κράτους στον κόσμο.

Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή με βάση το εισόδημα, όπου αυτοί που σήμερα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα δεν λυπούνται για την ανατροπή, ενώ και στην κατανομή που γίνεται με βάση το μορφωτικό επίπεδο, αυτοί που σήμερα έχουν λιγότερα προσόντα είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό (75%) λυπούνται για την ανατροπή.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στο ερώτημα αν θεωρούν ότι «ήταν αναπόφευκτη η διάλυση της ΕΣΣΔ», όπου το 53% θεωρεί ότι «όχι, δεν ήταν αναπόφευκτη», το 29% «ναι» και το 18% «δυσκολεύεται να απαντήσει». Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν ήταν αναπόφευκτο, από το 1998 που καταγράφεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία, εμφανίζεται με μικρά σκαμπανεβάσματα πάντα πλειοψηφικό. Βέβαια, αυτή η ερώτηση δεν μπαίνει στο «γιατί ήταν αναπόφευκτη ή όχι η ανατροπή». Και εδώ το κρίσιμο ζήτημα είναι να δούμε ότι αυτό που ανέτρεψε το σοσιαλισμό δεν ήταν η συνεπής εφαρμογή των αρχών του και των νομοτελειών του, αλλά οι παραβιάσεις τους και η επιστροφή στην καπιταλιστική αγορά.

ΣΥΡΙΑ
Επαφές αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης με την κυβέρνηση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ αποκάλυψε χτες μιλώντας στο BBC ότι αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών επισκέφτηκαν το τελευταίο διάστημα τη Δαμασκό συζητώντας τα περιθώρια... συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ έναντι ακραίων ισλαμιστών μισθοφόρων που δρουν στην περιοχή.

Ο Σύρος αξιωματούχος αρνήθηκε ν' αποκαλύψει από ποιες χώρες δέχτηκε η κυβέρνηση Ασαντ κρούση για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Μετέφερε ωστόσο ως εκτίμηση πως υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στη στάση δυτικών αξιωματούχων ασφαλείας και πολιτικών που ασκούν πιέσεις για την απομάκρυνση Ασαντ από την εξουσία. Οπως είπε ο Μεκντάντ, «πλέον πολλές δυτικές κυβερνήσεις κατάλαβαν τελικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την ηγεσία Ασαντ».

Το ίδιο 24ωρο στη Δαμασκό, ο Σύρος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζάριφ, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της περιοχής, επιλέγοντας ν' αναφερθεί στην «απειλή για όλο τον κόσμο», όπως είπε, που συνιστά η ακραία θρησκευτική ιδεολογία των Ουαχαμπιτών της σαουδαραβικής μοναρχίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτή ελλοχεύει παγκοσμίως «και όχι μόνο για την περιοχή».

Αναφερόμενος έτσι στο σουνιτικό δόγμα που αναπτύχθηκε στη Σαουδική Αραβία προάγοντας την αυστηρή (σε βαθμό παραποίησης...) ερμηνεία του Κορανίου, ο Ασαντ δε δίστασε ν' απευθύνει ευρύτερα έκκληση ώστε να συμβάλουν όλοι «στη μάχη κατά του ουαχαμπιτισμού και στην εξάλειψή του».

Ο Ιρανός υπουργός, που συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημείωσε πως, σε κάθε περίπτωση, η εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση μπορεί να είναι μόνο πολιτική και ότι ο μόνος που έχει δικαίωμα να καθορίσει την τύχη της χώρας είναι ο λαός της...

Πάντως, γεγονός είναι πως η κατάσταση στα πεδία συγκρούσεων, που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα κυρίως μεταξύ ακραίων ισλαμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» και «Μέτωπο αλ Νούσρα», επιδεινώνει τον εφιάλτη για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε πολλές περιπτώσεις δίχως επαρκή τρόφιμα, νερό ή φάρμακα.

Υπό αυτές τις συνθήκες χτες ματαιώθηκε η προσπάθεια οργάνωσης του ΟΗΕ να μεταφέρει με φορτηγά τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους πάνω από 18.000 κατοίκους της περιοχής Γιαρμούκ της Δαμασκού, που εδώ και μήνες είναι παγιδευμένοι στα πεδία των συγκρούσεων υποφέροντας από σοβαρό υποσιτισμό. Η κατάσταση στην περιοχή είναι τόσο δραματική, ώστε τις τελευταίες βδομάδες αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 15 ατόμων από πείνα...

Παράλληλα χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός σημαντικού διοικητή των ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ISIL, του Βέλγου αλγερινής καταγωγής, Αμπού Μπαράα αλ Τζαζάιρι, αποκαλούμενος και ως «εμίρης του Σαρακέμπ» από ισλαμιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα». Στο Σαρακέμπ χτες αναφέρθηκε κλιμάκωση σφοδρών συγκρούσεων, καθώς η στρατηγικής σημασίας πόλη έχει οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε Δαμασκό, Χαλέπι και Λαττάκεια.

Στο μεταξύ, στη φιέστα «διεθνών δωρητών» για τη Συρία που στήθηκε χτες στο Κουβέιτ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε επιπρόσθετη «ανθρωπιστική βοήθεια» ύψους 380.000.000 δολαρίων (που συνολικά ανέρχεται πλέον σε 1,7 δισ. δολάρια). Ο Κέρι υποστήριξε ότι η νέα βοήθεια που ανακοινώνουν διεθνείς δωρητές στο Κουβέιτ προορίζεται «γι' αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία», αλλά και για πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Στόχος των διοργανωτών της διάσκεψης ήταν η συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων για τα θύματα του πολέμου στη Συρία, που ενθαρρύνουν, στηρίζουν και τροφοδοτούν διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις...

Τέλος, χτες κι ενώ απομένει μία βδομάδα μέχρι τις κρίσιμες ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας για τη Συρία, εκπρόσωποι του αντικυβερνητικού «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» κατηγόρησαν το συριακό στρατό ότι στις 13/12 χρησιμοποίησε τοξικά αέρια σ' επίθεση εναντίον της πόλης Νταράγια (κοντά στη Δαμασκό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και πολιορκείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από το συριακό στρατό). Ο Συνασπισμός καλεί επίσης «τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη «χρήση χημικών προϊόντων στην επίθεση αυτή»...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχετικά με δημοσιεύματα για την καταστροφή χημικών της Συρίας

Ερώτηση σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων από τη Συρία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη, προς τον υπουργό Εξωτερικών, στην οποία σημειώνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση έχει δεχθεί σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ ώστε η χώρα μας να δώσει τη συνδρομή της στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων από τη Συρία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας πρόκειται να γίνει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στις παραπάνω πληροφορίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ