ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Προτροπές για «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός για άλλη μια φορά επιχειρεί να ...προηγηθεί στη Μέση Ανατολή
Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός για άλλη μια φορά επιχειρεί να ...προηγηθεί στη Μέση Ανατολή
ΠΑΡΙΣΙ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενα ακόμη υποκριτικό ευχολόγιο για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στο Παλαιστινιακό με ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων σε ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Παλαιστίνιους, που εξισώνουν θύμα και θύτη, ήταν το τελικό ανακοινωθέν για το Παλαιστινιακό που εξεδόθη το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνδιάσκεψη 72 χωρών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γάλλου απερχόμενου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες, που συμμετείχαν στη διάσκεψη σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού, και στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν με το ανακοινωθέν τις ηγεσίες των δύο πλευρών να επαναβεβαιώσουν «επίσημα» τη βούλησή τους για διαπραγμάτευση στη βάση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών και να απόσχουν από «μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες. Απέφυγαν, ωστόσο, νέα ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων εβραϊκών εποικισμών όπως είχε γίνει στις 23 Δεκέμβρη με την σχεδόν ομόφωνη απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που ικανοποίησε το Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που παρέστη στη διάσκεψη του Παρισιού καμάρωνε προχτές, γιατί χάρη στις παρεμβάσεις του «δεν συμπεριφέρθηκαν άδικα οι άλλες χώρες στο Ισραήλ».

Το ανακοινωθέν του Παρισιού δεν έμεινε ασχολίαστο από την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, είπε ότι «σέβεται το ανακοινωθέν του Παρισιού» μαζί με την απόφαση 2334 του ΟΗΕ και ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Φρ. Ολάντ. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, ζήτησε επιπροσθέτως από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τις δεκάδες άλλες χώρες που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη να αναγνωρίσουν άμεσα την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στην παρέμβασή του στη διάσκεψη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, αφού έκανε γενικόλογες διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης και αναγκαίους συμβιβασμούς, σημείωσε ότι «η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα υποστηριχθεί αν δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ως συνήθως - αφού και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - εμφάνισε τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως ... περίπου φυσικό φαινόμενο, λες και δεν ήταν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που δημιούργησαν και φούντωσαν τους ισλαμιστές τρομοκράτες, που σήμερα υποτίθεται πολεμούν για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους ελέγχου αγορών, ενεργειακών πόρων και αγωγών μεταφοράς τους. Απέφυγε, επίσης, οποιαδήποτε αναφορά στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

  • Σε μία ακόμη δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου προχώρησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές. Θύμα τους έπεσε ο 17χρονος Κουσάι Χασάν Αλ Ααμούρ που έχασε στη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων συνομηλίκων του, που προσπάθησαν να απωθήσουν με πέτρες Ισραηλινούς στρατιώτες.
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για το παζάρι στην Αστάνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της ερχόμενης Δευτέρας, 23 Γενάρη, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, ενόψει της επικείμενης διαδικασίας ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που προωθούν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Εκπρόσωποί τους είπαν ότι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα κρατήσει τέσσερις μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετάσουν τη συμφωνία εκεχειρίας και τρόπους ελέγχου και ενίσχυσής της. Ο Οσάμα Αμπρ Ζαγίντ από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» πρόσθεσε πως εάν πετύχουν οι στόχοι της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσει και δεύτερη.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιεί εντατικές διαβουλεύσεις με τον Καζάκο ομόλογό του, Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ενδοσυριακών συνομιλιών. Εάν όλα πάνε καλά, τότε, ανακοινώθηκε πως θα ακολουθήσει και άλλος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, στις αρχές Φλεβάρη.

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, και ο Σύρος πρωθυπουργός, Ιμάντ Χαμίς, που είχε συνάντηση με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί. Ο Σαμχανί (σύμφωνα με πληροφορίες) θα παρουσίαζε αναλυτικά ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που προβλέπει παύση εχθροπραξιών, μεταρρυθμίσεις, συγκρότηση φόρουμ ενδοσυριακού διαλόγου και διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, στις οποίες θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ενδιαφέρον έχει η προχτεσινή αναφορά του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο CBS ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία που είχε κάνει το 2012, οπότε προειδοποίησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.

Ολα αυτά, ενώ ανάβουν, καθώς φαίνεται, το τελευταίο τριήμερο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και αντικαθεστωτικές οργανώσεις κυρίως στην κοιλάδα Μπαράντα, με τον πρώτο να επιδιώκει να αποκατασταθεί σύντομα η υδροδότηση της πρωτεύουσας, Δαμασκού, που έχει σταματήσει από τις 22 Δεκέμβρη. Πολύνεκρες συγκρούσεις με αρκετές δεκάδες νεκρούς αναφέρθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος οργανώσεων τζιχαντιστών.

ΗΠΑ
Τροχιοδεικτικές από τον Τραμπ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ποταμός» ήταν η πρώτη συνέντευξη του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χτες, στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» και τη γερμανική «Μπιλντ». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ το χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο οργανισμό γιατί δεν έκανε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε» ώστε να αντιμετωπίσει «τη βασική απειλή που είναι η ισλαμική τρομοκρατία». Αποδοκίμασε την ανισοκατανομή βαρών στις οικονομικές συνδρομές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, θεωρώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ περισσότερα και πως μόνο «πέντε χώρες» ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους εντός ΝΑΤΟ. Κατά τα λοιπά, είπε πως το ΝΑΤΟ «είναι πολύ σημαντικό» γι' αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, τη Γερμανία και την ΕΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας ήταν ορθή επιλογή γιατί η ΕΕ «έχει μετατραπεί σε όχημα της Γερμανίας». Προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας και ότι «δεν θα είναι εύκολη δουλειά» η διατήρηση ενότητας της ΕΕ. Επέκρινε ως «πολύ καταστροφικό λάθος» την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να επιτρέψει πέρσι την είσοδο «τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου παράνομων» στη χώρα της, ενώ σε άλλο σημείο απείλησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW με συνοριακούς δασμούς 35% εφόσον υλοποιήσει τα σχέδιά της για κατασκευή εργοστασίων στο Μεξικό που θα παράγουν αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε πως θα ήθελε να συνάψουν οι ΗΠΑ «κάποιες καλές συμφωνίες» μαζί της, όπως μία συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ωστόσο, ακολούθως αποδοκίμασε τη συμμετοχή της Μόσχας στον πόλεμο στη Συρία ως «πολύ κακό πράγμα», που οδήγησε σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση». Χαρακτήρισε την επέμβαση του 2003 στο Ιράκ ως τη «χειρότερη απόφαση που ελήφθη ποτέ στην Ιστορία της χώρας μας», λέγοντας πως ήταν «σαν να λιθοβολείς μελίσσι». Μίλησε και για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν κρίνοντας πως «βαίνουν άσχημα».

Αντιδράσεις

Η συνέντευξη του Τραμπ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Τραμπ για άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα μία συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών, υποστήριξε ότι η Μόσχα «δεν έχει τόσο άγχος» ώστε να είναι έτοιμη «να θυσιάσει κάτι, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά την ασφάλεια».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας ότι «οι Βρετανοί δεν μπορεί να ξεκινήσουν επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εάν δεν ολοκληρωθούν οι διετείς διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους από την ΕΕ».

Σε πιο οξείς τόνους ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, είπε πως θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του ώστε στη συνέχεια να δουλέψει μαζί του «σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα». Πιο καυστικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που σημείωσε πως «όποιος θέλει ανάπτυξη... πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών. Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη συμμαχία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο στόχαστρο η Μέση Ανατολή

Στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή εστίασε και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ν. Κοτζιάς) που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έδωσε μια σαφή εικόνα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην εν λόγω ζώνη και ευρύτερα.

Η Μογκερίνι επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη Συρία, με στόχο τον Απρίλη να γίνει μια «πολιτική συνδιάσκεψη» που θα ξεκινήσει τις τέτοιες διαδικασίες «πολιτικής μετάβασης» προς «βασική αναμόρφωση του καθεστωτικού συστήματος» στη χώρα. Επίσης, για το Παλαιστινιακό, το Συμβούλιο παρέπεμψε στη Διάσκεψη στο Παρίσι (σ.σ. πρώτο θέμα στη σελίδα) και για τη διαφαινόμενη απόφαση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε να υπάρξει περίσκεψη.

Επίσης, για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σημείωσε ότι έχει κάνει σχετική συζήτηση με τον νέο Αμερικανό αντιπρόεδρο, Πενς, και ότι διέγνωσε «κοινό έδαφος» σε ζητήματα όπως η «αντιτρομοκρατία» και η «οικονομική ανάπτυξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ