ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο προβοκατόρικο χτύπημα σε τέμενος

Το σιιτικό τέμενος όπου ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας

Associated Press

Το σιιτικό τέμενος όπου ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΣΟΡΑ.-

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δίμηνο το σιιτικό τέμενος στη συνοικία Μπουράτα έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, της οποίας θύματα ήταν μόνο άμαχοι σιίτες προσκυνητές, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για τον προβοκατόρικο χαρακτήρα της ενέργειας. Σύμφωνα με όλα τα πρώτα στοιχεία, ο βομβιστής εισήλθε στο περιστήλιο του τεμένους φέροντας στα παπούτσια του τα εκρηκτικά και ανατινάχτηκε όταν του ζητήθηκε να περάσει και τα πόδια του από έλεγχο. Συνολικά σκοτώθηκαν 13 σιίτες προσκυνητές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 28.

Ο ιμάμης του τεμένους δήλωνε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου τζαμιού, καθώς τον Απρίλη είχε γίνει στόχος τριπλής βομβιστικής επίθεσης καμικάζι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι. Κατά τη γνώμη του, ενοχλεί το ότι ο ίδιος είναι και μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και έχει, επανειλημμένως, καταδικάσει ως «προβοκατόρικη» τη δράση οργανώσεων, όπως η «αλ Κάιντα».

Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση, μπαράζ όλμων έπληξε κατοικίες και καταστήματα στα βόρεια περίχωρα της Βαγδάτης, χωρίς πάλι προφανή στόχο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες και να τραυματιστούν 16. Ολα αυτά, σημειώνονται δύο ημέρες μετά την εφαρμογή σκληρότατων μέτρων ελέγχου σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας με οδοφράγματα, πολύωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συμμετοχή περισσότερων από 75.000 Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών.

«Υποσχέσεις» για το νότο

«Ετοιμες» να παραδώσουν τον έλεγχο της επαρχίας Μουτάνα στον ιρακινό στρατό, όπου βρίσκεται και η Βασόρα, δηλώνουν οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις. Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι η παράδοση θα μπορούσε να γίνει και μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των κατοχικών δυνάμεων θα αποχωρήσουν σταδιακά από την επαρχία. Παρ' όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, «κάποιες δυνάμεις» θα μείνουν στην επαρχία, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός και η εθνικότητά τους.

Κατά τα άλλα, χτες, στη Βασόρα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον τοπικό εκπρόσωπο της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», της ισχυρότερης σουνιτικής οργάνωσης.

Τελικά «στήριξη»

Με 253 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 5 αποχές, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασε τελικά υποστήριξη στην πολιτική Μπους στον πόλεμο του Ιράκ. Στο 4σέλιδο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται ότι «στο τέλος οι ΗΠΑ θα επικρατήσουν στον πόλεμο για την ελευθερία και κατά της τρομοκρατίας». Παράλληλα, γίνεται αποδεκτή η θέση της Ουάσιγκτον ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να οριστεί ημερομηνία αποχώρησης ή ακόμη και αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ».

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό του Ιράν

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και την πρόσκληση εκπροσώπου του Κόμματος του λαού του Ιράν («Τουντέχ»)

Μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές απειλές και τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές ή μη επεμβάσεις, έφερε στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαχάμαντ Ομιντβάρ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος του λαού του Ιράν («Τουντέχ»). Ο Μ. Ομιντβάρ επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο ως καλεσμένος της πολιτικής ομάδας της GUE/NGL, προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση για το Ιράν, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Ο ιρανικός λαός είναι ικανός να αντισταθεί, να αντιταχθεί και να ανατρέψει την αντιδραστική κυβέρνησή του, ενώ οι απειλές των ιμπεριαλιστών και το κίβδηλο ενδιαφέρον τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν το καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους ευρωβουλευτές.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του «Τουντέχ» ενάντια σε κάθε στρατιωτική επέμβαση, αλλά και σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή προς το Ιράν, ο Μ. Ομιντβάρ ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν τον αγώνα του ιρανικού λαού, εμποδίζοντας κάθε εξωτερική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του.

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Ιράν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιιμπεριαλιστική δύναμη, αντίθετα χρησιμοποιεί το αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού, όπως και κάθε άλλου λαού, στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας για στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος, περιορισμό της αντιπολίτευσης, διώξεις κατά του λαϊκού κινήματος, προώθηση αντεργατικών μέτρων και ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές».

Επισήμανε δε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών είναι στραμμένο στο υπέδαφος του Ιράν και τον έλεγχο της εξόρυξης του πετρελαίου καθώς και στους αγωγούς που διασχίζουν το έδαφός του, τονίζοντας ότι πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, όπως είπε, «το Ιράν δεν είναι Ιράκ».

Σημείωσε ότι οι ιμπεριαλιστικές απειλές και κυρώσεις, σε συνδυασμό με το πασιφανώς ψεύτικο ενδιαφέρον τους για τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ουσιαστικά ενισχύουν το καθεστώς και του δίνουν την ευκαιρία με εθνικιστικές και λαϊκίστικες κορόνες να προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του τον ιρανικό λαό απέναντι στις ξένες επιβουλές.

Τόνισε όμως, πως «παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υπάρχει ανάπτυξη του κινήματος, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διανόηση στην αντίσταση απέναντι στο καθεστώς. Ανάπτυξη που εμφανίζεται στον πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των διώξεων».

Ο Μ. Ομιντβάρ ανέφερε ότι «το "Τουντέχ" μέσα σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας και διώξεων αναπτύσσει τη δράση του και συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των στόχων και στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος του Ιράν, ενώ αμέτρητες είναι οι θυσίες μελών και στελεχών του που βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα», για να καταλήξει στο ότι από τις πρώτες ενέργειες του θεοκρατικού καθεστώτος μετά την εγκατάστασή του ήταν να βασανίσει και να σκοτώσει το σύνολο σχεδόν των μελών του ΠΓ και της ΚΕ του «Τουντέχ».

ΙΤΑΛΙΑ
Διαπιστευτήρια από Ντ' Αλέμα

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο κεντροαριστερός νυν υπουργός Εξωτερικών για να δηλώσει στην ομόλογό του ότι παραμένουν μαζί στην ...«αντιτρομοκρατική πάλη», παρά τη ...διαφοροποίηση στο Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Για τα θέματα της αποχώρησης των ιταλικών στρατευμάτων, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο, αλλά και τη βοήθεια της λεγόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ιταλίας προς την ιρακινή κυβέρνηση με την εκπαίδευση στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού, αναμενόταν να συζητήσουν αργά χτες το βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον.

Πριν την αναχώρησή του από τη Ρώμη για την Ουάσιγκτον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, υποστήριξε ότι «είμαστε φίλοι των ΗΠΑ αλλά με τρόπο διαφορετικό από αυτό της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι», για να τονίσει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα το καταλάβει αυτό. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ». Πρόσθεσε ακόμη: «Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. Δε βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση μονομέρειας αλλά σε μια περίοδο συνεργασίας, όπως φάνηκε στην περίπτωση του Ιράν. Το να είσαι φίλος σημαίνει επίσης να προειδοποιείς για τον κίνδυνο διάπραξης λαθών».

Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο Ιταλός πολιτικός αναμενόταν να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ιταλία θα συνεισφέρει στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Και αυτό μεταφράζεται με ένα «πακέτο συνεργασίας» που αναμένεται να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού έξω από το Ιράκ, την έναρξη προγραμμάτων για την Υγεία, την εκπαίδευση και την υποδομή, καθώς και την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ντ' Αλέμα ίσως προσπαθήσει να μετριάσει μια πιθανή προστριβή με την Ουάσιγκτον προσφέροντας την παραμονή 39 στρατιωτικών αξιωματούχων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση της ιρακινής αστυνομίας και των στρατιωτών. Επίσης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πει στην Κοντολίζα Ράις ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, με δήθεν ανθρωπιστικό μανδύα, εφόσον υπάρχει μια ξεκάθαρη απόφαση των διεθνών οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε δεσμευτεί εξάλλου και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η πρώτη φάση ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και μέχρι τα τέλη Ιούνη ο αριθμός των Ιταλών στρατιωτών αναμένεται να μειωθεί από τους 2.200 στους 1.600.

«Θετικό σήμα» από Αχμαντινετζάντ

ΣΑΓΚΑΗ.-

«Θετικό βήμα προς τα μπροστά» χαρακτήρισε το «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων», που παρουσίασε στην Τεχεράνη ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «έχει ήδη δρομολογήσει τη σοβαρότατη μελέτη των προτάσεων αυτών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο των εργασιών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι το Ιράν «δε σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Αν και επανήλθε στο θέμα του Ολοκαυτώματος, ζητώντας «να γίνει μια νέα αντικειμενική, επιστημονική και αμερόληπτη έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη», προσπάθησε να ισορροπήσει τις θέσεις του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι δε διαφέρουν μεταξύ τους και τα δικαιώματα όλων πρέπει να είναι σεβαστά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ