ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Πίσω απ' τη βιτρίνα του τουριστικού «παράδεισου»

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη στο νησί

Από τη σύσκεψη στα Λιμενάρια
Από τη σύσκεψη στα Λιμενάρια
Με ένα Δήμο σε ένα ολόκληρο νησί με την έκταση και τις ιδιομορφίες της Θάσου, κατάσταση που επέβαλε ο "Καποδίστριας" παρά τη θέληση των κατοίκων, δεν μπορεί να διοικηθεί ο τόπος, που στενάζει κάτω από το βάρος σοβαρών, οξύτατων προβλημάτων. Η βασική αυτή αλήθεια που επιβεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία των ίδιων των κατοίκων, από την εφαρμογή του "Καποδίστρια" μέχρι σήμερα, αποτελεί και μια από τις βασικές διαπιστώσεις της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στη Θάσο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον νομαρχιακό Γραμματέα Τάσο Ζουρνατζίδη.

"Ηρθαμε εδώ για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου, γιατί το ΚΚΕ είναι κοντά στο λαό όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν τον θυμάται μόνο πριν τις εκλογές. Θέλουμε να ενημερωθούμε άμεσα και υπεύθυνα για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που σας απασχολούν, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση της κατάστασης στη Θάσο για την καλύτερη μεθόδευση της παρέμβασής μας για προώθηση λύσης των προβλημάτων σας", τόνισε ο Αγγελος Τζέκης στη σύσκεψη αντιπροσώπων φορέων των Λιμεναρίων, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη που σ' αυτή πήραν μέρος Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του τοπικού συμβουλίου, εκπρόσωποι του σωματείου Οικοδόμων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού, του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του φορέα εθελοντικής πυρασφάλειας, Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, καθώς και οι επιμέρους συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ανέδειξαν την οξύτητα πολλών και σοβαρών προβλημάτων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους των υπεύθυνων φορέων της πολιτείας για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών.

Το «Παλατάκι» δεσπόζει στο λόφο πάνω απ' το λιμάνι, επιβλητικό ακόμα και στην εγκατάλειψή του
Το «Παλατάκι» δεσπόζει στο λόφο πάνω απ' το λιμάνι, επιβλητικό ακόμα και στην εγκατάλειψή του
Η αδυναμία αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή των κατοίκων και παρεμποδίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της Θάσου, που μερικοί τη βλέπουν μόνο για παροχή φτηνού τουρισμού, ενώ το νησί διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως μάρμαρο, μεγάλη παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, αλιεία και κτηνοτροφία, που σε συνδυασμό με τη σωστή οργάνωση του τουρισμού θα μπορούσαν να δώσουν ζωή στον τόπο και να έλυναν τα προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης και οικονομικής δυσπραγίας.

Μόνο με τουρισμό δε γίνεται ανάπτυξη

Εχει γίνει πια συνείδηση στους κατοίκους αυτό που για χρόνια υποστηρίζει το ΚΚΕ, ότι μόνο με τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Το εξέφρασαν πολλοί στις συζητήσεις ότι μόνο με τη σωστή αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και πάνω απ' όλα του εργατικού δυναμικού, μπορεί να έχουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον τόπο.

Για να υπάρξει όμως αυτή η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να γίνουν βασικά έργα υποδομής και παραγωγικές επενδύσεις. Εργα, όμως, δε γίνονται γιατί δεν εγκρίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση μελετών και έργων που είχαν εγκριθεί με ενέργειες των προηγούμενων κοινοτικών αρχών. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, που εδρεύει στον Λιμένα αδιαφορεί παντελώς για την προώθηση υλοποίησης των έργων και ούτε η Νομαρχία Καβάλας ούτε τα αρμόδια υπουργεία ή άλλος κρατικός φορέας δείχνουν την παραμικρή διάθεση να ασχοληθούν στα σοβαρά με τη Θάσο και τα προβλήματά της και την έχουν εγκαταλείψει στην τύχη της.

Μερικοί, μάλιστα, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες από τα κόμματα του δικομματισμού έδειξαν φανερά ενοχλημένοι από την περιοδεία αυτή και το ενδιαφέρον του ΚΚΕ, με Ερωτήσε ις στη Βουλή κλπ., για τα προβλήματα της Θάσου.

Οι παράγοντες όμως του νησιού εκφράζονται με πολλή εκτίμηση για τη στάση του ΚΚΕ, αποδέχονται και εγκρίνουν τις εκτιμήσεις και τη θέση του Κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στα οποία αναφέρονται με πίκρα, αγανάκτηση και σοβαρό προβληματισμό.

Ο εφιάλτης της δίψας

Τα πιο σοβαρά απ' αυτά τα προβλήματα που καταπλακώνουν τον τόπο και ανησυχούν τους κατοίκους του είναι το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που παρουσιάστηκε φέτος στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει μετατρέψει τον άλλοτε δροσερό, καταπράσινο τόπο σε περιοχή που ζει με τον εφιάλτη της δίψας. Πολλοί θεωρούν τη λειψυδρία σαν αποτέλεσμα των εκτεταμένων πυρκαγιών που έχουν αποτεφρώσει μεγάλο μέρος του πυκνού πευκοδάσους της Νότιας Θάσου. Οι περισσότεροι και πιο κατατοπισμένοι, όμως, έχουν την άποψη ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφής του δάσους, η λειψυδρία θα είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα που είχε προτείνει η προηγούμενη κοινοτική αρχή Λιμεναρίων.

Η άποψη αυτή συμφωνεί με την αρχική τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ που είπε ότι η λειψυδρία δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο για τη Θάσο αλλά για πολλές περιοχές της χώρας επειδή δε γίνονται τα έργα που απαιτούνται για μια σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Στα έργα που είχαν προταθεί από την κοινοτική Αρχή, όπως είπε ο πρώην κοινοτάρχης και νυν δημοτικός σύμβουλος Θάσου, Παναγιώτης Βαλαβάνης, συμπεριλαμβάνονται η εγκριμένη μελέτη για καλλιέργεια πηγών, ύψους 120 εκατομμυρίων δραχμών, η κατασκευή φράγματος στις Μαριές, που κι αυτό είχε εγκριθεί κ.α. Για μεν την υλοποίηση της μελέτης καλλιέργειας πηγών δόθηκαν μόνο 40 εκατομμύρια και το έργο έμεινε στη μέση η δε κατασκευή του φράγματος Μαριών δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Αν είχαν ολοκληρωθεί αυτά τα έργα, τονίζει ο Π. Βαλαβάνης, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα υδροδότησης όλης της Θάσου. Και συμπληρώνει με πίκρα και σκωπτική διάθεση: "Οταν μια οικογένεια δεν έχει καλό κουμάντο το σπίτι δεν πάει καλά".

Πολλές απ' αυτές τις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης στις 7 Αυγούστου, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει τα άμεσα αναγκαία μέτρα για "να υπάρξει η δυνατότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος".

Αλλα χρήσιμα και απαραίτητα έργα που μπλοκαρίστηκαν στα γρανάζια της κυβερνητικής αντιφατικής πολιτικής και σκοπιμότητας είναι η μελέτη της Κοινότητας που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ανάπλαση της παραλίας, η ολοκλήρωση του ρυμοτομικού σχεδίου Λιμεναρίων, η μελέτη για την αποκατάσταση του μοναδικού παραδοσιακού κτιρίου του νησιού, που δεσπόζει του λόφου πάνω απ' το λιμάνι και η μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο. Πρόκειται για το μοναδικής ομορφιάς "παλατάκι", που από διοικητικό κέντρο μιας παλιάς εταιρίας ορυχείων πέρασε διαδοχικά στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Υπουργείου Πολιτισμού, ΕΟΤ και τελικά στο Δήμο για να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Παραμένει, όμως, ερειπωμένο για πάνω από 50 χρόνια τη στιγμή που σ' ολόκληρη την περιοχή Λιμεναρίων δεν υπάρχει ούτε μία σύγχρονη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αξιοσημείωτη είναι η άποψη που εκφράστηκε από πολλούς στη σύσκεψη ότι η ΕΕ δε χρηματοδοτεί τέτοια έργα που μπορεί να λύσουν προβλήματα λειψυδρίας, αναμόρφωσης πόλεων, παραλιών, ανάπτυξης του πολιτισμού. "Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια για διακίνηση των προϊόντων τους και εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων", λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Στρατηγέντας, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

ΧΙΟΣ
Διαμαρτυρία για τη ρατσιστική εγκύκλιο

Πολίτες της Χίου και επισκέπτες στο νησί, αντιδρώντας στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου για τον περιορισμό της περίθαλψης των μεταναστών, κυκλοφόρησαν μια έγγραφη διαμαρτυρία και άρχισαν τη συλλογή υπογραφών.

«Ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην ευπαθή κοινωνική ομάδα και οφείλουμε να τονίσουμε ότι η τυχόν έλλειψη νόμιμων χαρτιών, κατά μεγάλο ποσοστό, δεν οφείλεται στους ίδιους τους μετανάστες, αλλά στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του κράτους απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα», υπογραμμίζεται στη διαμαρτυρία.

«Η αντίληψη του υπουργείου, αναφέρεται στη διαμαρτυρία, μοιάζει να μη γνωρίζει τη σκληρή πραγματικότητα των προσφύγων και δε δικαιολογείται από τα αναφερόμενα νοσηρά φαινόμενα λαθρεμπορίου της υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος. Αν αυτά πραγματικά υπάρχουν, είναι μεμονωμένα περιστατικά και αν η πολιτεία είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να τα εξαλείψει».

Ακόμα τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

Πόσοι από τους πολιτικούς πρόσφυγες, έστω και αν έχουν κάνει αίτηση πολιτικού πρόσφυγα, έχουν και κάρτα αιτούντος πολιτικό άσυλο;

Πόσοι από τους οικονομικούς πρόσφυγες έχουν βιβλιάριο υγείας, έστω και αν είναι νόμιμοι, αφού οι εργοδότες αποφεύγουν συστηματικά να κολλήσουν ένσημα και αν, παρεμπιπτόντως, ο πρόσφυγας διεκδικήσει τα δικαιώματά του κινδυνεύει να χάσει τη δουλιά του;

Πόσοι από τους πρόσφυγες έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλια και μάλιστα προκαταβολικά το 50%;

«Σε μια ευνομούμενη κοινωνία η πρόσβαση στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα του καθενός και πιστεύουμε ότι το πνεύμα της εγκυκλίου έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΕΣΥ. Παράλληλα, εξωθεί το ιατρικό προσωπικό σε αντιιατρικές και αντιεπιστημονικές πρακτικές πολλώ μάλλον που οι ιατροί με τον όρκο του Ιπποκράτη έχουν δεσμευτεί να μη διαχωρίζουν τους αρρώστους σε νόμιμους ή μη, σε πλούσιους ή φτωχούς, μαύρους ή άσπρους», υπογραμμίζουν όσοι υπογράφουν το κείμενο και καλούν την Επιστημονική Επιτροπή, τους γιατρούς, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα να πάρουν θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ