ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΕΠ
Περιήγηση σε μια ιστορική διαδρομή - έναυσμα σε μορφωτική αντεπίθεση

Εκθεση για την ιστορία της ΚΟΜΕΠ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα

Ενα ταξίδι στην 100χρονη διαδρομή της ΚΟΜΕΠ μπορεί να απολαύσει κανείς περιηγούμενος στην έκθεση με ιστορικά τεύχη και εκθέματα, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Η έκθεση εντάσσεται στη δίμηνη καμπάνια που έχει αποφασίσει το ΚΣ της ΚΝΕ για να τιμήσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την 1η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».

Η ιδιαίτερα προσεγμένη έκθεση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ είναι δομημένη έτσι ώστε να αφήνει στον επισκέπτη πολύ περισσότερα από ένα ταξίδι στην ιστορία της ΚΟΜΕΠ. Αναδεικνύει τη σημασία της ιδεολογικής ισχυροποίησης ως πολύτιμου εργαλείου στους καθημερινούς αγώνες, στην προσπάθεια ανάδειξης της επαναστατικής προοπτικής και τη συμβολή της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Μια κόκκινη ιστορική γραμμή...

Ο επισκέπτης εισάγεται στην έκθεση ακολουθώντας μια «κόκκινη γραμμή» που συνδέει την ιστορική εξέλιξη του εντύπου από το πρώτο τεύχος μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τα πρώτα τεύχη, αναδεικνύονται διάφορες πλευρές της πρωτοπόρας συμβολής της ΚΟΜΕΠ, όπως π.χ. όταν ως μηνιαίο έντυπο στις αρχές της δεκαετίας του 1920, βρισκόταν ήδη πολύ μπροστά από την αστική εκδοτική δραστηριότητα της εποχής. Η «κόκκινη γραμμή» μεταφέρει τον επισκέπτη στην αποτύπωση από τις σελίδες της των πρώτων μεγάλων εργατικών αγώνων της δεκαετίας του 1930, της κορύφωσης της ταξικής πάλης τη δεκαετία του '40. Αναδεικνύεται παράλληλα πως από την πλευρά του Κόμματος υπήρχε διαρκής εκδοτική προσπάθεια σε όλες τις συνθήκες, με τα περιοδικά «Δημοκρατικός Στρατός» και «Νέος Κόσμος», σε περιόδους όπου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων υπήρξαν κενά στην κυκλοφορία της ΚΟΜΕΠ.

Η εισαγωγή αυτή κλείνει με παράθεση χαρακτηριστικών άρθρων και εξώφυλλων από την επανέκδοση της ΚΟΜΕΠ το 1974 μέχρι σήμερα.

Σύνδεση επαναστατικής θεωρίας και προοπτικής

Στον κύριο χώρο της έκθεσης, τον επισκέπτη υποδέχεται μια σύνθεση φωτογραφιών και εξώφυλλων, στην οποία συνυπάρχουν ο εργάτης που σπάει τις αλυσίδες του, η μορφή του Μαρξ, ζωγραφική αποτύπωση από την Παρισινή Κομμούνα, φωτογραφίες από αγώνες του σήμερα, συμπυκνώνοντας τον πολύπλευρο ρόλο της ΚΟΜΕΠ στη μελέτη της Ιστορίας, στην ιδεολογική διαπάλη, στο πώς η επαναστατική θεωρία γίνεται κομμάτι και οδηγός των αγώνων.

Στο κέντρο της δεσπόζουν γυάλινες προθήκες με αυθεντικό αρχειακό υλικό και επανεκτυπώσεις.

Το κυρίως μέρος περιλαμβάνει τέσσερα υπομέρη διαρθρωμένα ταυτόχρονα θεματικά και χρονολογικά, με φωτογραφίες, ντοκουμέντα, χαρακτηριστικά εξώφυλλα, αφίσες, τίτλους άρθρων.

Αφετηρία είναι το πώς η ΚΟΜΕΠ αποτέλεσε πυλώνα της προσπάθειας του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα. Η εξουσία της εργατικής τάξης, τα επιτεύγματά της, αφίσες της εποχής με τα αποτελέσματα από το πρώτο πεντάχρονο πλάνο, άρθρα με επιστημονικό χαρακτήρα, χαρακτηριστικές φωτογραφίες από πλευρές της οικονομικής ζωής στη Σοβιετική Ρωσία, συνοδεύονται με συμπεράσματα από την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης και την ανωτερότητα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Στην ίδια ενότητα βλέπουμε πώς αποτυπώνεται η προσπάθεια μελέτης των αιτιών που οδήγησαν σε ανατροπές και την επικράτηση της αντεπανάστασης, καταλήγοντας στην προβολή της σοσιαλιστικής διεξόδου για τον 21ο αιώνα.

Στη συνέχεια, η έκθεση καταπιάνεται με το πώς, από τα πρώτα τεύχη, η ΚΟΜΕΠ γνωρίζει τον αναγνώστη της με το έργο των κλασικών, κάτι που συνεχίζεται σε όλη την πορεία, με σταθμούς όπως τα 200 χρόνια του Μαρξ και τα 150 χρόνια του Λένιν. Επιπλέον, παρατίθεται χαρακτηριστική αρθρογραφία που αποτύπωσε και συνέβαλε στην αποτελεσματική διαπάλη με αναθεωρητικές αναλύσεις που συσκοτίζουν το επαναστατικό περιεχόμενο του έργου τους.

Επεκτείνοντας τα παραπάνω, η περιήγηση συνεχίζεται στο πώς τα θεωρητικά συμπεράσματα που έχει εξαγάγει το Κόμμα απέναντι σε νέα φαινόμενα αποτέλεσαν όπλο για την εργατική τάξη (όπως π.χ. η ανάλυση για τον χαρακτήρα της κρίσης το 2008 που άφησε παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα).

Ενα από τα ζητήματα που «μένουν» στον επισκέπτη είναι η σύνδεση των πρόσφατων αγώνων με τους αγώνες του μακρινού παρελθόντος και η σχέση της επαναστατικής θεωρίας με την παρέμβαση και τους αγώνες των κομμουνιστών μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτής της προσπάθειας η ΚΟΜΕΠ έχει φιλοξενήσει επεξεργασίες για τις εξελίξεις στους διάφορους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών των καπιταλιστικών κρίσεων, για την αποκάλυψη του κάλπικου χαρακτήρα των διακηρύξεων για μια δήθεν φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρθρογραφία για τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τους αγώνες και την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακολούθως αναδεικνύεται η συμβολή της ΚΟΜΕΠ στην ενίσχυση, μέσα από την παρουσίαση ντοκουμέντων και επεξεργασιών, του μετώπου διαπάλης με την αστική ιδεολογία και πολιτική, με το σύνολο των αστικών κομμάτων, το οπορτουνιστικό ρεύμα, τη σοσιαλδημοκρατία. Στέκεται στο πώς αποκαλύπτεται ο φασισμός μέσα από πλευρές του οικονομικού προγράμματος, τη θεωρία της εθνικής συνέχειας που προβάλλουν τα μορφώματά του.

Το τελευταίο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη συμβολή της ΚΟΜΕΠ στην αποκάλυψη του αντιδραστικού περιεχομένου των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης και του κράτους της για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Φωτίζονται η αντιλαϊκή έκφραση αυτών των επιλογών αλλά και η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντί τους μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως η διαδήλωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Συρία το 2008. Καταλήγει στην παρέμβαση του ΚΚΕ για την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Η περιήγηση σε αυτήν την ενδεικτική και χαρακτηριστική αποτύπωση της συμβολής της ΚΟΜΕΠ κλείνει προτρέποντας τον νεαρό επισκέπτη να έρθει σε επαφή με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος, με την ΚΟΜΕΠ να αποτελεί «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες βασικό μέσο των νέων αγωνιστών για τη συλλογική και ατομική τους μόρφωση». Παραθέτοντας τα λόγια του Λένιν: Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση...

Μέχρι τις 20 Δεκέμβρη

Η έκθεση λειτουργεί έως τις 20 Δεκέμβρη. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συνδρομητές της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», αξιοποιώντας την έκπτωση για νέους.

Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 18/12, 10.00 - 18.00. Κυριακή 19/12, 10.00 - 18.00. Δευτέρα 20/12, 14.00 - 19.00.

Αλλες εκδηλώσεις στο Στέκι

«Ματιές στην Κομμούνα του Παρισιού...» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνεται την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 18.30, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την Παρισινή Κομμούνα, καθώς και σχολιασμό του Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με τίτλο: «72 μέρες...». Θα μιλήσουν ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, και ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, την Τρίτη 21 Δεκέμβρη, στις 18.30, θα γίνει στο Στέκι εκδήλωση με θέμα «Λογοτεχνία: Αξίζει τον χρόνο σου;». Θα μιλήσουν η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Φιλολογίας, και ο Ντίνος Τζαβάρας, μεταπτυχιακός φοιτητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παράλληλα, πραγματοποιείται έως τις 23 Δεκέμβρη το καθιερωμένο πια δεκαήμερο βιβλίου με παλιές και νέες εκδόσεις, πακέτα προσφορών και ειδικές εκπτώσεις για τους φίλους του Στεκιού.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο;», με αφορμή τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα σχολεία, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Χημείου (Ναυαρίνου 13α). Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.
  • Επίσης την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, οι ΚΟ 6ου Διαμερίσματος της ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα βάσει των δυνατοτήτων της εποχής μας», στις 5 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις με θέμα «Τι σχολείο έχουμε πραγματικά ανάγκη». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ., στη ΧΑΝΘ και την ίδια ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Οι Μαθητικές ΟΒ θέλουν να δώσουν φωνή και χώρο στα όνειρα χιλιάδων συμμαθητών τους σε όλη τη Θεσσαλονίκη και να τους παροτρύνουν να πάρουν και αυτοί τον λόγο για το τι σχολείο θα έπρεπε να έχουμε αλλά και πώς θα μπορέσουμε να το διεκδικήσουμε.
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο Μεξικό

Στην Πόλη του Μεξικό βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ζαχαρία Ντελακρούζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης, για να πάρει μέρος στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών από το Μεξικό.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών πραγματοποιείται στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη 2021 και έχει ως σύνθημα: «Προετοιμάζουμε τη νεολαία για την ανατροπή του καπιταλισμού!».

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα χαιρετίσει στις εργασίες του Συνεδρίου, θα μιλήσει σε Διεθνές Σεμινάριο με θέμα την κοινή πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών διεθνώς, θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού και της Νεολαίας του, της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού και το ΚΚΕ έχουν αναπτύξει στενές διμερείς σχέσεις και συνεργασία, συμμετέχουν στην προσπάθεια έκδοσης της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και αναπτύσσουν κοινή πάλη με στόχο την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών και η ΚΝΕ συνεργάζονται στενά, ανταλλάσσουν χρήσιμη πείρα από τη δράση τους στο μαθητικό, στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα στις δύο χώρες, προωθούν κοινούς στόχους και κοινή πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ