ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Αυξήθηκε κατά 25,5% το 2004

Από 1.968 εκατ. το 2003, έφτασε τα 2.469 εκατ. ευρώ

Ακόμα πιο μεγάλο έγινε το 2004 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σε σύγκριση με το 2003 σημείωσε αύξηση κατά 25,5%, ενώ αν γίνει η σύγκριση με το 1990 για παράδειγμα, τότε η αύξηση γίνεται 452%! Κι αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο - από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ - με το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, είναι να καταρρίπτεται το ρεκόρ ελλείμματος του προηγούμενου έτους. Ετσι, για το έτος 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τα ποσά στρογγυλοποιημένα), προκύπτει ότι το έλλειμμα έφτασε τα 2.469 εκατ. ευρώ (841,2 δισ. δρχ.). Αντίστοιχα το 2003, το έλλειμμα ήταν 1.968 εκατ. ευρώ (670,5 δισ. δρχ.) και το 2002 1.797 εκατ. ευρώ (613,3 δισ. δρχ.), ενώ το 1990 ήταν 446,6 εκατ. ευρώ (152,2 δισ. δρχ).

Βασικά, η τεράστια αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε ένας πολύ καλός πελάτης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το 2004 το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ ανήλθε σε 2.161 εκατ. ευρώ (με τις τρίτες χώρες ήταν 308 εκατ. ευρώ), από 1.864 εκατ. ευρώ το 2003 (104 εκατ. ευρώ με τις τρίτες χώρες). Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει, για άλλη μια φορά, ότι η ένταξη στην ΕΕ, η ΟΝΕ και η ΚΑΠ, δεν ωφέλησαν καθόλου την ...ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, εντός και εκτός Κοινότητας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πριν το 1980 το γεωργικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό. Από τα όσα επακολούθησαν και συμβαίνουν μέχρι τώρα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, συμπεραίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ), ενώ αισθητές γίνονται και οι επιπτώσεις από τα όσα επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Από τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το υπέρογκο έλλειμμα του 2004, διαπιστώνεται, ότι για άλλη μια χρονιά καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά για εισαγωγές, προϊόντων του κτηνοτροφικού τομέα (στην παρένθεση η αξία των εισαγωγών το 2003), όπως:

  • Ζώντα ζώα 85 εκατ. ευρώ (75 εκατ. ευρώ).
  • Κρέατα 816 εκατ. ευρώ (772 εκατ. ευρώ).
  • Γάλα - τυριά - αυγά 435 εκατ. ευρώ (449 εκατ. ευρώ).

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα δημητριακά. Εκεί που το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό πριν το 1992, έφτασαν τα πράγματα το 2004 να γίνει το έλλειμμα 332 εκατ. ευρώ, από 267 εκατ. ευρώ το 2003 και 249 εκατ. ευρώ το 2002. Στις ζωοτροφές, επίσης, το έλλειμμα ανέβηκε στα 225 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ το 2003 και 204 εκατ. ευρώ το 2002. Από την άλλη, στα φρούτα και τα λαχανικά αυτό που προκύπτει από το ισοζύγιο είναι πως το 2004 το πλεόνασμα κατέβηκε στα 260 εκατ. ευρώ, από 318 εκατ. ευρώ το 2003 κι από 604 εκατ. ευρώ το 2002. Στο λάδι, επίσης, το πλεόνασμα το 2003 ήταν 122 εκατ. ευρώ και το 2004 έπεσε στα 27 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους δύο ακόμα τομείς όπου το ισοζύγιο εμφανίζεται πλεονασματικό: Στις φυσικές υφαντικές ίνες (βασικά το βαμβάκι) το πλεόνασμα το 2004 ήταν 321 εκατ. ευρώ, από 328 εκατ. το 2003 και αντίστοιχα στον καπνό έπεσε στα 68 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Κι όπως πάνε τα πράγματα, το έλλειμμα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο ολοένα και θα χειροτερεύει, μετά και τις αρνητικές ευρωαποφάσεις για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που θα γίνουν πράξη από το 2006, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της επικείμενης συμφωνίας του ΠΟΕ.

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τους μελισσοκόμους

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μελισσοκόμοι, μετά το θέμα που προέκυψε από την κηροσκορίνη, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι επικίνδυνες παρενέργειες που έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί στη δημόσια υγεία η χρησιμοποίηση της κηροσκορίνης στην παραγωγή μελιού και τα μέτρα που επιβάλλονται να παρθούν, όπως απόσυρση ορισμένων ποσοτήτων, αγορά νέων κυψελών και ψυγείων για τη συντήρησή τους, δημιουργούν δυσβάσταχτο κόστος στους μελισσοκόμους, που αν δεν αποζημιωθούν στο ακέραιο από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και την καταστροφή. Η αποζημίωσή τους επιβάλλεται όχι μόνο επειδή αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί ανάλογων περιπτώσεων όπως οι βοοτρόφοι για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και μάλιστα από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και για το λόγο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες επειδή αν και ήξεραν ότι η κηροσκορίνη είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία δεν έκαναν έγκαιρα τις απαιτούμενες ενέργειες για να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή των μελισσοκόμων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

- Θα αποζημιώσει τους μελισσοκόμους για όσες ποσότητες αναγκαστούν να αποσύρουν και για τη ζημιά που προκάλεσε η δυσφήμιση του ελληνικού μελιού;

- Θα χρηματοδοτήσει προνομιακά τους μελισσοκόμους για την αντικατάσταση των κυψελών και την αγορά των απαραίτητων ψυγείων για να αποκατασταθεί η καταλληλότητα του ελληνικού μελιού;

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι «εθελούσιες» τροφοδοτούν τα κέρδη

Μεγαλύτερη διείσδυση στη χρυσοφόρα αγορά των βαλκανικών κρατών, αύξηση στη μάζα των κερδών τους και «απεμπλοκή» από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι άξονες της τακτικής που θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα στα επόμενα χρόνια. Ο διοικητής του Ομίλου Τ. Αράπογλου, μιλώντας στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, εστίασε στα παρακάτω:

Για τους εργαζόμενους: Με τα λεγόμενα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» αποχώρησαν 1.500 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου το 10% του προσωπικού, έναντι μόλις 452 προσλήψεων. Με άλλα λόγια, για κάθε 3,3 εργαζόμενους που απομακρύνονται αντιστοιχεί μια πρόσληψη. Προκύπτει, δηλαδή, ανάγλυφα η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας σε όφελος της κερδοφορίας των μεγαλομετόχων τους. Πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου εφαρμόστηκε και στη θυγατρική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική, από την οποία απομακρύνθηκαν ακόμη 230 εργαζόμενοι ή το 17% του προσωπικού.

Για τη βαλκανική αγορά: Τα έσοδα του ομίλου για το 2004 έφτασαν στα 164 εκατ. ευρώ (αύξηση 55% σε σύγκριση με το 2003) φτάνοντας στο 8% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Το μερίδιο αγοράς τους με βάση τα δάνεια διαμορφώνεται στο 7%. Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο τους, τα έσοδά τους από την περιοχή αναμένεται να αυξάνονται κατά 27% το χρόνο για την τριετία 2005-2007. Επίσης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέες εξαγορές τοπικών τραπεζών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Εναρμονισμένες» οι κατώτατες οδοντιατρικές αμοιβές

Τις κατώτατες τιμές που προτείνουν στα μέλη τους οι οδοντιατρικοί σύλλογοι για τις υπηρεσίες που παρέχουν έβαλε στο στόχαστρο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι αυτό γιατί ο καθορισμός κατώτατων τιμών καταστρατηγεί, κατά την Επιτροπή, τους κανονισμούς του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και συνιστά ...εναρμονισμένη πρακτική. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τη στιγμή που επισήμως λόγος γίνεται για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Επιτροπής μετά από έρευνες που διενήργησε στα γραφεία πέντε οδοντιατρικών συλλόγων της Αθήνας, του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Μαγνησίας και της Αχαΐας, οι πληροφορίες άλλα «λένε». Σύμφωνα μ' αυτές, η Επιτροπή παρενέβη λαμβάνοντας υπόψη «παράπονα» ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίοι αξιοποιώντας την απουσία, στην πραγματικότητα, δημόσιας πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης και στα πλαίσια της επέλασης των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας, βρίσκουν προσκόμματα στα κερδοσκοπικά τους σχέδια. Ενα από αυτά φαίνεται να είναι οι τιμές που καθορίζουν οι οδοντιατρικοί σύλλογοι έτσι που να εμποδίζουν τις ασφαλιστικές εταιρίες να εισέλθουν στον κλάδο με χαμηλότερες τιμές σε βάρος, σε κάθε περίπτωση, τόσο των ασφαλισμένων όσο και των γιατρών που θα δουλεύουν στο δίκτυό τους.

Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει την επόμενη Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ