ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Εκδηλώσεις και μηνύματα προς εταίρους

Και νέα τρίμηνη παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

Από τα εγκαίνια μνημείου που ανέγειρε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Αγκυρα
Από τα εγκαίνια μνημείου που ανέγειρε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Χρειάζεται να διδαχτούμε κατάλληλα αυτά που η 15η Ιούλη μας διδάσκει. Διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτο να υποφέρουμε από νέες 15ες Ιούλη στο μέλλον. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συνωμοσίες οργανώνει ο εχθρός και ποιόν θα μπορούσε να εμπλέξει σε κάποια νέα 15η Ιούλη». Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όλο το Σαββατοκύριακο μίλησε σε σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία έδωσε νέα ορμή σε εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων, σε ένα φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι «σε αυτή τη χώρα η προδοσία δεν μένει ατιμώρητη ποτέ», διαβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί όλη η επιχείρηση «εξουδετέρωσης» των υπόπτων που φέρονται ως πραξικοπηματίες ή συνένοχοί τους, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λένε οι κυβερνητικές αρχές. Παράλληλα, τα μηνύματα Ερντογάν περί «πάταξης προδοτών», «τρομοκρατών» αλλά και όλων όσοι υπονομεύουν την «εθνική ασφάλεια» και «σταθερότητα» εκφράζουν την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τη θέση της, δεδομένων των «κραδασμών» και ανακατατάξεων που γεννούν οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Κουρδικό κτλ.)

Αλλωστε, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε δυτικές εφημερίδες για τη φετινή επέτειο, ο Ερντογάν τόνισε ότι «σήμερα, οι ηγέτες της Δύσης έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να είναι αλληλέγγυοι με τρομοκράτες και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού». Ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε «καμπή στην ιστορία της δημοκρατίας» τα περσινά γεγονότα. «Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη με τους πολίτες μου, ένας αριθμός δυτικών κυβερνήσεων και θεσμών επέλεξε να περιμένει και να δει πώς η κρίση θα έληγε», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η υποκρισία τους και τα διπλά μέτρα και σταθμά ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που διακινδύνευσε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Από την άλλη μεριά, σε δικό του άρθρο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε ως «επιθυμία του» να δει «την Τουρκία να προσεγγίζει περισσότερο την Ευρώπη, αντί να απομακρύνεται από εμάς», τονίζοντας ότι «όποια χώρα επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενταχθεί σε μια Ενωση αξιών» (των αξιών που προτάσσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια), αλλά και ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία θεσπίσει τη θανατική ποινή, η τουρκική κυβέρνηση θα έχει κλείσει οριστικά την πόρτα για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ». Υποστήριξε ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο απέσπασε την εντύπωση ότι «επιδιώκει την προσέγγιση στην Ευρώπη και όχι την απομάκρυνση της χώρας του απ' αυτήν. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε σταδιακά τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του. Αυτό αποδείχθηκε ήδη στο ζήτημα του Προσφυγικού με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας». Ο Γιούνκερ στάθηκε ακόμα στον «ρεαλιστικό χάρτη πορείας» που οι δύο πλευρές συνέθεσαν «για τους επόμενους δώδεκα μήνες, στον οποίο έχουμε καταγράψει πώς θέλουμε να εξελιχθεί η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς... Ενα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο».

Στο μεταξύ, χτες, η Βουλή ενέκρινε πρόταση της κυβέρνησης για νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» για ένα ακόμα τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε πλήρη ένταση οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στα νοτιοανατολικά της χώρας (ενάντια στο ΡΚΚ), αλλά και σε βόρειο Ιράκ, όπως και τη βόρεια Συρία, κινήσεις βέβαια που αφορούν τις ευρύτερες μεθοδεύσεις του τουρκικού κεφαλαίου.

Σε δηλώσεις του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να αναφέρει πως «οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της Δημοκρατίας σε οποιοδήποτε από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη».

Το ΚΚ Τουρκίας

Παρεμβαίνοντας μέσα σε όλο αυτό το κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που σφυρηλατήθηκε με αφορμή και την επέτειο, το ΚΚ Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναρωτιέται για ποιον έγιναν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, αφού «οι πραξικοπηματίες και εκείνοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πραξικόπημα είναι (και οι δύο) στην υπηρεσία των καπιταλιστών».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Σολ», ο ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ (ΚΚ Τουρκίας) Κεμάλ Οκουγιάν, περιγράφοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, τόνισε: «Η Τουρκία έχει μια σημαντική οικονομική και πολιτική θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μέσα στην Τουρκία, αντίπαλα τμήματα της καπιταλιστικής ηγεμονίας έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα και αυτά τα συμφέροντα ενώνονται ενάντια στην εργατική τάξη... Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο σύστημα έχει επίσης σοβαρές και άλυτες εσωτερικές αντιθέσεις και παρά αυτές τις αντιθέσεις, μπορούν να συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ και 4 - 5 χρόνια, υπάρχει μια αύξηση αυτών που προτιμούν μια Τουρκία χωρίς Ερντογάν μεταξύ των ισχυρών παικτών του παγκόσμιου συστήματος. Πρόκειται για μια τάση και ένας αριθμός μηχανισμών κινούνται με βάση αυτήν...».

ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέα πιθανότητα έντασης, αυτή τη φορά για τη βάση στο Ικόνιο

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας, στα τέλη της περασμένης βδομάδας εμφανίστηκε νέα πιθανότητα όξυνσης των γερμανοτουρκικών εντάσεων. Αυτή τη φορά με αφορμή άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση στο Ικόνιο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τηλεφώνησε στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Γερμανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντίστοιχα, καλώντας τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους. Εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας δήλωσε ότι «ελπίζουμε η Γερμανία και η Τουρκία να μπορέσουν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή ημερομηνία για μια επίσκεψη».

Στο Βερολίνο, χτες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε εντελώς την επίσκεψη αλλά ζήτησε μια αναβολή και καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη. Ο Ζάιμπερτ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ζήτημα της επίσκεψης στο Ικόνιο δεν είναι διμερής υπόθεση αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ, αφού η συγκεκριμένη είναι ΝΑΤΟική βάση.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως «στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση», χωρίς να παραλείψει να αναδείξει ευρύτερες πλευρές που μια νέα «εμπλοκή» θα μπορούσε να προκαλέσει. «Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν». Ακόμα, χαρακτήρισε «το όλο θέμα (με τη νέα παρεμπόδιση Γερμανών βουλευτών να επισκεφτούν στρατεύματα της χώρας) ατυχές, πολύ ατυχές».

ΣΥΡΙΑ
Συνεχείς μάχες και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες

Ενώ η Αγκυρα «ανταπέδωσε» - όπως λέει - και χτες πυρά από Κούρδους της βόρειας Συρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Γενεύη για τη Συρία. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, εδώ και μέρες σημείωνε ότι δεν είχε καταστεί καν δυνατό να συναντηθούν απευθείας η αντιπροσωπεία των κυβερνητικών δυνάμεων και η αντιπροσωπεία του τμήματος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις επαφές.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χτες το κρατικό πρακτορείο της Συρίας «SANA», ο συριακός στρατός έπληξε οχυρά και στρατεύματα του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε περίχωρα της πόλης Ντέιρ Εζόρ. Ακόμα, η ίδια πηγή έκανε λόγο για ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε το ΙΚ και στα νότια της επαρχίας Ράκα, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρονται να ανέκτησαν και τον έλεγχο σε σταθμό άντλησης πετρελαίου στην περιοχή αλ Ζάμλα, πετρελαιοπηγές και σημεία εξορύξεων αερίου στην ίδια περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός έπληξε ξανά χτες θέσεις των Κούρδων από τις οργανώσεις YPG στη Βόρεια Συρία, ανταποδίδοντας - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - πυρά που είχε δεχτεί νωρίτερα από τις δικές τους θέσεις. Ακόμα, ΜΜΕ όπως και η «Χουριέτ» μετέδωσαν ότι ξέσπασαν μάχες μεταξύ δυνάμεων των YPG και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSΑ - δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζει η Αγκυρα).

Επισημάνσεις Μακρόν

Οσο «πυκνώνουν» οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών, τόσο «φουντώνουν» και οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στη Συρία (αλλά και το Ιράκ).

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς». Σύμφωνα με όσα αναμετάδωσε και το (ρωσικό) πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, οι διμερείς επαφές που έγιναν στην τελευταία επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στη Γαλλία (τέλη Μάη), συνέβαλαν να σημειωθεί «πρόοδος στο συριακό ζήτημα». Οπως αναφέρει ο Μακρόν, «η συνεργασία ανάμεσα στις ειδικές μας δυνάμεις στο έδαφος ενισχύθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο από πριν». Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαι έτοιμος να κρατήσω σκληρή θέση απέναντι στη χρησιμοποίηση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε στη Συρία. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει, διαβεβαίωσα ότι η Γαλλία θα δώσει κατάλληλη απάντηση ακόμα πριν κάνει δηλώσεις. Ζήτησα, επίσης, ότι ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παρασχεθεί για να διασωθούν άμαχοι από τα πεδία των μαχών». Ενώ αναφερόμενος σε διμερείς διαφωνίες, υπογράμμισε: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί σύμμαχο του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ εγώ έχω τη θέση ότι δεν θεωρώ την απομάκρυνση Ασαντ από την εξουσία ως υποχρεωτική συνθήκη για περαιτέρω πρωτοβουλίες στη Συρία... Αλλά την ίδια στιγμή αναζητώ εκείνα τα μέτρα που θα επέτρεπαν την αποκατάσταση (της κατάστασης) στην περιοχή, θέτοντας ταυτόχρονα ένα τέρμα στην τρομοκρατία».

Τέλος, συνεχίζεται το «θρίλερ» με το θάνατο του ηγέτη του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, για τον οποίο εναλλάσσονται οι «πληροφορίες» ή ανακοινώσεις. Χτες, το «Ρόιτερς» επικαλούνταν δηλώσεις υψηλόβαθμου Κούρδου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο, ο αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός. Η Μόσχα πάντως δήλωσε χτες ότι λαμβάνει «συγκεχυμένες» πληροφορίες ως προς την τύχη του ηγέτη του ΙΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ